Веганите стават повече в пандемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8619831 Веганите стават повече в пандемията Веганите стават повече в пандемията www.24chasa.bg
Веганите стават повече в пандемията

Броят им веганите в Европа и САЩ се е удвоил за 10 години

Пандемията COVID-19 накара учените по целия свят да се замислят върху това кои хранителни навици са здравословни, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Някои лекари смятат, че яденето на месо допринася за развитието на болести, докато диета на растителна основа намалява риска от нова пандемия. Други обаче не са съгласни с пълното отхвърляне на месото и доказват ползата му за хората.

Група британски лекари призовават за намаляване на промишленото производство на месо, за да се предотвратят пандемии като COVID-19, съобщава Euronews. Д-р Джема Нюман от НПО "Растителни здравни специалисти", която включва лекари на растителна диета без месо, стартира кампанията "Месец без месо". За разлика от миналата година, когато 10 хиляди души се присъединиха към кампанията и спряха да ядат месо за месец, тази са над три пъти повече - 33 хиляди души. Според проучване сред тях, 38% са се отказали от месо заради страха да не бъдат заразени с коронавируса.

"Сега има още повече информация, че яденето на месо причинява заболявания, които преди не са съществували, както и доказателства, че диетата на растителна основа има положителен ефект върху здравето ни", казва Хана Брадшоу, една от 33-те хиляди нови участници, присъединили се към кампанията тази година.

Това не означава, че месото трябва да се изостави именно заради пандемията. Причините могат да бъдат различни: от грижата за екологията и благосъстоянието на животните до баналните спестявания, защото през април британските фермери се оплакаха, че не могат да продават скъпи пържоли. Факт е, че дивите животни, чието месо се консумираше, бяха признати за преносители на коронавируса. Обаче не месото като такова е вредно за екологията и човешкото здраве, а индустриалното му производство, в резултат на което животните се тъпчат с антибиотици и се хранят с генетично модифицирани фуражи. Именно поради това се увеличава устойчивостта на човека към съществуващите антибиотици и бактериите от вирусите мутират, твърдят от неправителствената организация.

"Хората свързват интензивното индустриално производство на месо със здравословни проблеми в обществото", казва един от авторите на петицията, Райън Александър. Болестите на животинския фактор, какъвто е COVID-19, могат да се разпространят от животни към хора. В световен мащаб те предизвикаха епидемии, включително Ебола и H1N1. Вярно, няма директни доказателства, че намаляването на консумацията на месо може да намали вероятността от заболяване.

Основният фактор, според доклада на Програмата за опазване на околната среда на ООН, е засиленият контакт между хора и животни, като прасета, прилепи и птици, който позволява на патогените да прескачат от един вид в друг. Още доклад от 2016 г. съобщава, че все по-стремителното нахлуване на животновъдството в естествените екосистеми е движещ фактор при зоонозните заболявания. Експертите предупреждават, че "революцията в добитъка" може да доведе до потенциална катастрофа.

"Някои политици обвиняват Китай за разпространение на COVID-19, но забравят, че всички последващи огнища на болестта са причинени от намеса на животните и техните местообитания", казва д-р Нюман. "Нашата пилешка салата или пица с пеперони може да носи големи рискове за здравето", твърди експертът. Според него индустриалното производство на месо е "бомба със закъснител" и отхвърлянето на месото в полза на диета на растителна основа може да бъдестъпка към по-безопасно бъдеще.

Хематологът Ширин Касам от Асоциацията на лекарите за растителна диета също смята, че има спешна необходимост от намаляване на консумацията на месо както за здравето на човека, така и за опазването на планетата. Според нея здравословната диета на растителна основа намалява риска от хронични сърдечни заболявания и допринася за дълголетието.

"Повече от 90% от месото, което консумираме, се произвежда индустриално, в заводи, където има всички условия за появата на нови заболявания с епидемичен и пандемичен потенциал", казва Касам. Тя отбелязва и вредата от антибиотиците, често срещани в такова производство, и смята, че те имат вина за увеличаването на броя на резистентните на антибиотици инфекции, които са опасни за хората.

"Навлязохме в ера, в която лекарите не могат да излекуват пациенти от бактериологични инфекции, тъй като няма ефективни антибиотици за това", смята Касам.

Съществува обаче и вреда за човешкото здраве, ако месото и животинските продукти, съдържащи протеин като мляко и яйца, се отхвърлят напълно от менюто на хората.

Когато снабдяването с микроелементи от продукти с животински произход, е изчерпано, тялото ще започне да ги "издърпва" от себе си - това ще започне обратен процес, който заплашва с пълно изтощение. Възможно е да има липса на витамин В12, която може да доведе до развитие на анемия и да причини умора, нарушение на съня, депресия ни намаляване на умствените показатели, смятат лекари.

Гастроентерологът д-р Константин Спахов смята, че месото не бива да се отказва. "В него има много важни и полезни аминокиселини за нашето тяло", твърди той пред беларуското издание на кампанията "Месец без месо". Качеството на растителните и дори млечните и рибните протеини е по-ниско от това на месните протеини. Освен това е източник на витамини от група В и желязо", изброява Спахов.

Въпреки това през последните 10 години броят на веганите в Европа и САЩ се е удвоил, показват статистиките. А във Vegan Society във Великобритания жените са два пъти повече от мъжете. В САЩ 79% от веганите също са жени.

Тази година на остров Миконос в Гърция ще бъде отворен първият в страната хотел за вегани, където всичко - от домашната козметика до хранителните стоки - се основава на билкови продукти. "Трябва да се наслаждаваме на живота, без да нараняваме животните, околната среда и себе си", заяви Джорджия Контиса, основател на хотел Kukumi. Ресторантът на хотела ще сервира вегански бургери, пици и тестени изделия, както и гръцка кухня на базата на пресни зеленчуци. Гръцката салата в този хотел ще бъде сервирана без известното сирене фета. Също така няма да се предлагат морски дарове, яйца, мед и риба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: Ройтерс

СЗО с кампания за подпомагане на хората да се откажат от тютюнопушенето

Световната здравна организация (СЗО) започва нова кампания за подпомагане на пушачите по целия свят да се откажат от тютюнопушенето и по този начин да намалят риска от коронавирусна инфекция, съобщи ТАСС. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви кампанията на брифинг, предава БТА. "Целта на инициативата е да помогне на 1

СНИМКА: Pixabay

Учени: Коронавирусът се размножава и в сърцето

Новият коронавирус може да инфектира клетките на сърцето и да се мултиплицира в тях, съобщиха германски учени, цитирани от ДПА. Изследването в университетската болница Хамбург-Епендорф показа, че вирусът не само нахлува в сърдечните клетки, но и може да промени генната им активност. Все още е рано да се каже дали това означава

Снимка: Pixabay

Бременните жени могат да предават коронавируса на неродените си бебета

Изследване на италиански специалисти подкрепя хипотезата, че бременни жени, заразени с новия коронавирус, могат да предават инфекцията на неродените си бебета, съобщиха Асошиейтед прес и БТА. В проучването са обхванати 31 жени с COVID-19, родили през месеците март и април. Учените открили следи от коронавируса в няколко кръвни проби от пъпна връв

Новородени бебета 
СНИМКА: "24 ЧАСА"

Мутация води до внезапно спиране на сърцето при новородени

Австралийски молекулярни биолози откриха рядка мутация на гена ATAD3, която води до появата на второ негово копие в генома и предизвиква внезапно спиране на сърцето при новородени бебета, съобщи ТАСС. "Генът ATAD3 се намира в тази част на генома, която съдържа най-много повторения, което усложнява използването дори на най-съвременните методи на

СНИМКА: Pixabay

Учени: Маските намаляват риска от зараза с COVID-19 с 65 %

Американски учени установиха, че маските, покриващи устата и носа, намаляват риска носещият ги да се зарази с новия коронавирус с 65 процента, съобщи в. "Дейли мейл". Преди специалистите мислеха, че те са полезни само доколкото ограничават предаването на вируса на други. Социалното дистанциране е още по-ефикасно

Снимка: Pixabay

Качеството на яйцеклетките при жените зависи от метаболитен фактор

Увеличаването на нивото на един коензим в човешките клетки може да повлияе благоприятно на женския фертилитет и да помогне за подбиране на най-подходящите яйцеклетки за ин витро процедури, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес", цитирано от  БТА. Специалисти от университета на Куинсланд, Австралия

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Кои алкохолни напитки трябва да избягваме в жегите?

Настъпва наистина лятно време. Очакват ни истински жеги и при такива обстоятелства пиенето на алкохол не е добра идея, предава БГНЕС. Употребата на алкохол в жегата винаги носи риск. По това време на годината някои алкохолни напитки са забранени, в противен случай можете да си причините здравословни проблеми

Тедрос Гебрейесус

СЗО: Пандемията се ускорява, но пикът още не е дошъл (инфографика)

Пандемията от коронавирус в света ускорява хода си, но още не е достигнала своя пик, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му, ако в началото на пандемията 400 хиляди случая на заразяване са били регистрирани за 12 седмици

Официално от американския регулатор: IQOS е с по-малко вредни вещества

Официално от американския регулатор: IQOS е с по-малко вредни вещества

Късно снощи Американската агенция по храни и лекарства (FDA)  разреши предлагането на IQOS – устройство за нагряване на тютюн, като изделие с модифициран риск. Заповедта е издадена след повече от 3 години оценка на научните данни на изделието. В решението на FDA се казва, че преминаването напълно от конвенционални цигари към IQOS значително

ДКЦ „Бургасмед“ с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат за 1 час

ДКЦ „Бургасмед“ с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат за 1 час

В ДКЦ „Бургасмед“ заработи последно поколение апаратура за молекулярни изследвания. Новата платформа на вносителя “Биомед“ позволява провеждане на т. нар. ускорено изследване за наличие на коронавирусна РНК чрез RT-PCR метод и резултат за 1 час. Апаратурата се нарича „iPonatic” и е производство на световно известната китайска компания „Sansure

СНИМКА: Pixabay

Учени разкриха важен фактор, ускоряващ стареенето

Швейцарски екип от университета в Берн разкри важен фактор, който ускорява стареенето и замесените в него клетки, съобщава сайтът Лента. Изследването установило, че висцералните мазнини, разположени в коремната област, предизвикват слабо хронично възпаление. Заради този процес се ускорява процесът на възрастовите заболявания и се наблюдава

COVID-19

Учени: Има опасност от мозъчни увреждания от COVID-19

Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат на COVID-19, съобщи Ройтерс. Има доказателства, че болестта от новия коронавирус може да доведе до тежки неврологични усложнения, включително възпаления, психози и делириум. Изследване на учени от Юнивърсити колидж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber