Виена Иншурънс Груп инвестира в разработката на ваксина срещу Ковид-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8602151 Виена Иншурънс Груп инвестира в разработката на ваксина срещу Ковид-19 Виена Иншурънс Груп инвестира в разработката на ваксина срещу Ковид-19 www.24chasa.bg
Виена Иншурънс Груп инвестира в разработката на ваксина срещу Ковид-19

Компанията подкрепя биотехнологичната компания Apeiron Biologics, която в момента прави изпитвания на лекарство срещу коронавирус.

Виена Иншурънс Груп инвестира в австрийската биотехнологична компания Apeiron Biologics AG, която в момента работи по лекарство срещу COVID-19. Лекарството е разработено с участието на Йозеф Пенингер, изследовател в областта на молекулярната имунология, и вече се прилага при група от пациенти с Ковид-19 като част от клинични изпитания в различни точки в Европа.

Обединение на силите в борбата с Ковид-19

Базирана във Виена, компанията Apeiron специализира в откриването и разработката на нови имунотерапии срещу рак и лекарства за лечение на респираторни заболявания. В следствие на пандемията от Ковид-19, фокусът на компанията в момента е поставен върху разработване на лекарство за борба с новия вирус.

Чрез сътрудничество си с Apeiron, Групата на VIG, представена в България от Булстрад и Булстрад Живот, се стреми да даде своя принос в борбата с Ковид-19, което от своя страна ще ѝ позволи да изпълни социалните отговорности, поети от нея към обществото. „Като застраховател, най-важната ни задача е да предпазим хората от рискове. В настоящата ситуация здравето е в центъра на вниманието и предвид нашия голям портфейл в сегмента на здравното застраховане и животозастраховането, основен приоритет за нас е да подкрепим здравната защита и превенцията на заболявания. Нашата инвестиция в Apeiron представлява една дългосрочна и значима възможност да изпълним обещанието да „защитим важното“, като същевременно се съобразяваме с нашите икономически цели,“ коментира Елизабет Щадлер, главен изпълнителен директор на Групата.

Като част от своята програма за управление “Agenda 2020“, Групата вече прилага мерки, насочени към грижата за здравето и физическото състояние и засилва дейността си в сферата на здравното осигуряване. Придобиването на дял в Apeiron чрез увеличение на капитала следва тази посока и така се вписва изцяло в общата стратегия на Групата.

Лекарство, което вече е тествано

Настоящото клинично изпитание във Фаза II за ваксина срещу Ковид-19, разработена от Apeiron, се основава на резултатите от нейните изследвания във връзка с вируса на ТОРС (SARS). Разработено от екип с участието Йозеф Пенингер, медицински изследовател от областта Горна Австрия, лекарството APN01 е създадено в отговор на първата епидемия от ТОРС през 2003 г. за лечение на остри увреждания на белия дроб и остър респираторен синдром, който се явява основната причина за смърт в случаите на Ковид-19.

APN01 имитира клетъчния рецептор ACE2, чрез който вирусът на SARS заразява клетките, и по този начин спира свързването на вируса с клетките. Благодарение на своя двоен механизъм, то също предпазва белодробната тъкан от инфекции, причинени от вируса. В момента медикаментът се тества в Австрия и няколко други европейски страни, като част от клиничните изпитания и се прилага при една първоначална група от пациенти с Ковид-19.

APN01 е един от малкото терапевтични подходи, насочени конкретно към коронавируса, и едно от най-съвременните лекарства за лечение на Ковид-19. Ако резултатите от клиничното изпитание са положителни, вероятно това ще позволи процедура за бързо одобрение в Европа и бързо пускане на лекарството на пазара. Ето защо ние с радост приветстваме Виена Иншурънс Груп като нов основен инвеститор с увеличението на нашия капитал. Много благодарни сме на Групата за нейната подкрепа и принос за овладяване на настоящата пандемия“, заяви Питър Люелин-Дейвис, главен изпълнителен директор на Apeiron Biologics AG.

Съвместно с други изследователи, нашата лаборатория предостави първите ин виво доказателства (в жив организъм), че протеинът ACE2 е основният рецептор за SARS-CoV-2 и има потенциал да защити белите дробове. Щастлив съм, че въз основа на години научноизследователски и развойна труд, в момента APN01 (разтворима форма на човешкия протеин АСЕ2) е в клинично изпитание за потенциално лечение на пациенти с Ковид-19. Инвестицията на Виена Иншурънс Груп допринася съществено за по-нататъшното развитие на това възможно лекарство и подкрепя важните усилия за намиране на ефективно лечение в борбата срещу Ковид-19“, обясни професор Йозеф Пенингер, основател на Apeiron и член на Надзорния съвет, който е и професор в Университета на Британска Колумбия.

Създадена през 2003 г. от професор Йозеф Пенингер, APEIRON Biologics AG е европейска частна биотехнологична компания със седалище във Виена, специализирана в откриването, разработката и пускането на пазара на нови имунотерапии срещу ракови и респираторни заболявания. През 2017 г. APEIRON получава одобрение за пускането на пазара в ЕС на медикамента APN311 (динутуксимаб бета, Qarziba®) за лечение на деца с невробластом, като лицензира ексклузивните глобални правата за този продукт към EUSA Pharma Ltd. Освен това, APEIRON използва свой патентован механизъм за блокада на главна имунна контролна точка, който позволява на естествените защитни сили на човешкото тяло да се борят с туморите. Клиничната програма APN401 на APEIRON представлява първа по рода си автоложна клетъчна терапия за засилване на имунната реактивност чрез вътрешноклетъчната главна имунна контролна точка Cbl-b. В момента компанията провежда клинични изпитания на APN01 в Европа с цел използването му за лечение на Ковид-19. Проектите и технологиите на APEIRON се основават на стабилен портфейл от патенти, а партньорства с водещи фармацевтични компании и академични институции подчертават експертния капацитет на APEIRON за развитие.

Виена Иншурънс Груп (Wiener Versicherung Gruppe) е водеща застрахователна група в Австрия и Централна и Източна Европа. Близо 50 компании от 30 страни формират Групата, която може да се похвали с дългогодишна традиция, силни марки и близка връзка с клиентите. В България Виена Иншурънс Груп е представена от Булстрад и Булстрад Живот. Повече от 25 000 служители на Виена Иншурънс Груп се грижат ежедневно за потребностите на 22 милиона клиенти. Акциите на ВИГ се търгуват на Виенската фондова борса от 1994 г. и имат рейтинг от „A+“ със стабилна перспектива от международно признатата рейтингова агенция Standard & Poor‘s. Това е най-високият рейтинг за всички компании в АТХ, водещият индекс на Виенската фондова борса. Виена Иншурънс Груп си сътрудничи активно с Erste Group, най-голямата банка за индивидуално банкиране в Централна и Източна Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Д-р Николай Шарков

Д-р Шарков: Рискът от заразяване с COVID при зъболекаря е минимален

"Рискът от заразяване с COVID-19 в зъболекарските кабинети е сведен до минимум",това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред Нова тв. „По правило, още преди пандемията, всички повърхности там се дезинфекцираха. Ако пациентът обаче скрие информация за състоянието си от стоматолозите

Водещ експерт: Вирусът изчезва до идната есен (видео)

Водещ експерт: Вирусът изчезва до идната есен (видео)

Кога най-сетне ще приключи пандемията? Кога отново ще можем да се движим и живеем свободно? Известният германски вирусолог Александър Кекуле дава изненадващ отговор, в който се съдържа и една прогноза, съобщи "Дойче веле". Ограниченията, породени от коронавируса, са тежко изпитание за всички хора. Времето сякаш е спряло да тече по нормалния начин

Доц. Сотир Марчев

Доц. Сотир Марчев: Сърдечноболните карат COVID по-тежко

Това е драма в три действия „Сърдечноболните прекарват коронавируса по-тежко. При тях има и по-висока смъртност”, заяви пред Нова тв доцент Сотир Марчев, който е началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. „Болните с COVID-19 ги мори две неща: болестта и страхът от болестта. Тази комбинация е най-лоша"

Проф. Ива Христова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести КАДЪР: БНТ

Проф. Христова: Когато се ваксинират рисковите групи, ще има спад на заболелите

"Ваксинирането е важна стъпка за ограничаване на пандемията. Дори с 95% ефективност да са и дори имунитетът да не е траен - определено това е изходът от пандемията. Когато се ваксинират основните рискови групи, ще има голямо снижение на заболелите". Това каза проф. Ива Христова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Билки и храни, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Билки и храни, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Много хора на зряла възраст страдат от високо кръвно налягане. За хипертонията допринасят редица фактори, като например: наследственост, стрес, начин на хранене, тютюнопушене, липса на физическа активност. Тъй като в повечето случаи е безсимптомна, хипертонията е позната като „тихия убиец“. Затова е важно да следите редовно своето кръвно налягане

Слънцето огрява и червата

Слънцето огрява и червата

Слънцето огрява човека навсякъде, дори и там, където никога не грее - в червата. Проучване показа, че ултравиолетовите лъчи от спектъра на слънчевата светлина подсилват чревните бактерии. Ефектът вероятно се получава благодарение на синтеза на витамин Д. Това е първото проучване, което доказва, че ултравиолетовите лъчи променят микробиома при

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Маските с клапа изпускали вирусите в околната среда

Маските с клапа изпускали вирусите в околната среда

Главният експерт от Центъра за молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев разкри главния недостатък на маските с клапа за издишване - те изпускат всички вируси в околната среда, пише сайтът Лента. Подобни средства не са преграда за разпространение на патогена от страна на заразения, който ги носи

Д-р Красимир Койнов е началник на клиниката по медицинска онкология в столичната болница „ Сердика“. Той има повече от 35 години опит в на онкологията.

Д-р Красимир Койнов: Най-новите лечения за рак на белите дробове се прилагат и в България

Алгоритмите се обогатиха значително след въвежданета в рутинната практика на модерни направления – таргетна терапия и имунотерапия - Д-р Койнов, какво заболяване е ракът на белите дробове и колко често се среща? - Ракът на белите дробове е водещо заболяване по честота и смъртност от злокачествени заболявания в повечето развити страни по света

Доц. Любомир Киров КАДЪР: БНТ

Доц. Киров: Назначаването на антибиотици в подходящ момент е обосновано

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Това показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари. "Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват

Американската компания "Модерна" СНИМКА: РОЙТЕРС

Ваксината на Модерна осигурява най-малко 3 месеца имунитет

Ваксината на компанията Модерна срещу COVID-19 произвежда антитела, които могат да са налични в организма 90 дни след ваксинирането, предаде Франс прес, като се позова на публикация в научното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медсин". Продължителността на защитата, осигурявана от ваксината, е несъмнено по-дълга

53 години от първата трансплантация на сърце в света (видео)

53 години от първата трансплантация на сърце в света (видео)

На 3 декември 1967 г. в операционна зала на клиниката „Гроте Шур“ в Кейптаун, ЮАР д-р Кристиан Барнард извършва първата в света трансплантация на човешко сърце, според информация в Wikipedia. След първата успешна трансплантация на бъбрек в САЩ през 1953 г. Барнард извършва първата такава в Южна Африка през 1959 г

СНИМКА: Pixabay

Установиха 3 продукта, блокиращи коронавируса

Учени установиха, че химическите съединения в гроздето, шоколада и зеления чай могат да блокират COVID-19. Проучването е публикувано в списанието „Frontiers in Plant Science”. Изследователите са установили, че слабото място на коронавируса е „основната протеаза“ Mpro - ензим, участващ в репликационния механизъм

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber