Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8599080 Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия www.24chasa.bg
Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия

-  Доц. Ходжев, вие ръководите Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“, как протича вашата работа в условията на COVID-19?

- Пандемията с COVID-19 стана причина за бързо преустройство на здравната ни система, включително и на УМБАЛ “Св. Георги“ и на Клиниката по пневмология и фтизиатрия. В движение се научихме на много неща. Трябваше да изработим нова организация на лечебния процес, да адаптираме терапевтичните алгоритми към новите условия на работа. Изключително важен за нашата работа беше фактът, че предприетите противоепидемични мерки в България доведоха до плавен ръст на заразените и ни осигуриха време за подготовка на здравната система. Например в УМБАЛ “Св. Георги“ за две седмици беше изградена (включително сградата) лаборатория за диагностика на COVID-19.

- Какво можете да споделите за вашия опит с COVID-19 до момента?

- Към момента се получава много информация за диагностиката на заболяването ( RT-PCR тестове и бързи тестове, рентгенова характеристика), начина на предаване и разпространение, клиничното протичане, видовете терапевтични режими и др. Аз не смятам отново да повтарям тези неща, въпреки че те са много важни. Бих искал да обърна внимание на един друг аспект на борбата с пандемията, а именно на ролята на моралнo-етичните качества на българските медици. Наред с професионализма, те ще определят резултата от битката с COVID-19. Всеки медик, който се грижи за инфектирани пациенти, освен притесненията за собствения си живот има тревоги и за своите близки - деца и родители. Освен това ежедневно колегите трябва да преодоляват редица „прозаични неща“, като белези по носовете от респираторните маски, лишаване от течности в продължение на часове, изпотени защитни костюми и очила. Въобще светът зад екрана на шлема изглежда доста по-различно от този зад компютърния екран. Искам да Ви обърна внимание, че лекарите пулмолози, наред с инфекционистите и анестезиолозите реаниматори са на предната линия на борбата с пандемията. Част от белодробните клиники в страната се преобразуваха в центрове за лечение на COVID-19, колеги пулмолози се включиха в новосформираните екипи за лечение на болните, а други колеги консултират пациентите.

- До каква степен грижата за пациентите, за която споделят другите държави, е достъпна и у нас?

- В голяма степен грижата за пациентите в България отговаря на най-добрите световни стандарти. Българските лекари работят по алгоритми, разработени от Световната здравна организация (СЗО) и от други международни комитети и разполагат с необходимите медикаменти. Те се обучават редовно чрез online конференции. За разлика от някои водещи големи страни, нашата здравна система в момента не е пренатоварена и това дава възможност всеки пациент да получи най-добрите грижи.

- Какво е важно да знаят и да спазват пациентите с обструктивни заболявания, за да се намали риска за тях от усложнения на болестта?

- Голямо проучване, публикувано преди по-малко от месец от китайските колеги, установява, че при тези пациенти е налице 4.38 пъти повишен риск за тежко протичане на COVID-19.

- Защо пациентите с ХОББ са с повишен риск от тежко протичане на COVID 19?

- Една от причините е вероятно сходната клинична картина на екзацербацията (обострянето) на ХОББ и на COVID-19 заболяването. Това води до забавяне във времето на диагнозата. Освен това, част от пациентите с ХОББ са с хронична дихателна недостатъчност и заразяването с вируса допълнително я задълбочава.

- Какви мерки трябва да предприемат пациентите с ХОББ, за да се предпазят?

- Както всички останали хора, пациентите с ХОББ трябва да спазват мерките за социално дистанциране, лична хигиена и употреба на лични предпазни средства (маски). Въпреки, че няма стопроцентова защита, лицевата маска намалява вирусния товар. Тъй като хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от COVID-19, експертите от Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) излязоха с препоръки към пациентите с това заболяване. Една от тях е хората с ХОББ да спазват стриктно препоръките на лекуващия ги лекар с цел да се намали рискът за заразяване, както и да бъдат информирани кога и как да потърсят помощ, ако при тях се появят симптоми на COVID-19. Друга препоръка е пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно да приемат назначената им терапия.

От Глобалната инициатива информират, че не разполагат с научни доказателства, които да подкрепят ограничаване употребата на инхалаторни (или орални) кортикостероиди при пациенти с ХОББ по време на пандемията с COVID-19. Експертите са категорични, че и кислородната терапия при тези пациенти трябва да бъде осигурена при необходимост, като се следват стандартните препоръки.

- Как ще бъде осигурено придържането към терапия при условие, че пациентите трябва да спазват социално дистанциране, а трябва и да се консултират със специалист?

- В условие на пандемия с коронавирус протоколите за лечение със скъпоструващи медикаменти са с удължена валидност от 6 м. на 12 м.

Накрая, ако ми позволите като председател на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести бих желал да благодаря на невидимите герои - пулмолозите, които без показност вършат своята работата. В същото време искам да подчертая, че те са добре видими за своите пациенти. През нашите ръце са минали борбата с туберкулозата, предходните пандемии от птичи и свински грип и аз вярвам , че ще се справим и този път. Специално искам да отбележа и ролята на медицинските сестри, които са най-близко до пациентите. С пожелание за здраве за да преодолеем тази пандемия с минимум изгубени човешки живота.

Независим авторски материал, отразяващ личната гледна точка и опит на автора. Рубриката се отпечатва с подкрепата на 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Невидимите герои

Депутат дари книги на библиотеките в Банско и Добринище

Депутат дари книги на библиотеките в Банско и Добринище

Народният представител от ГЕРБ Александър Мацурев заедно с кмета на гр. Добринище Петър Галчев дариха книги на библиотеките в Банско и Добринище. Дарението е по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. С нови заглавия бяха заредени и къщичките за книги, които преди няколко месеца бяха поставени в централната

Болницата в Свищов получи медицинско оборудване за над 60 000 лв., дарени от местни земеделци

Болницата в Свищов получи медицинско оборудване за над 60 000 лв., дарени от местни земеделци

В свищовската МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ бе доставено жизненоважно оборудване за диагностика и лечение на пациенти с различни инфекциозни заболявания. Апаратурата на стойност над 60 хиляди лева бе закупена със средства, дарени от четири земеделски кооперации от община Свищов. Доставени са 6 системи за дозирано подаване на кислород; 6  ЕКГ

Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия

Доц. Владимир Ходжев: Пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно с назначената им терапия

-  Доц. Ходжев, вие ръководите Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“, как протича вашата работа в условията на COVID-19? - Пандемията с COVID-19 стана причина за бързо преустройство на здравната ни система, включително и на УМБАЛ “Св. Георги“ и на Клиниката по пневмология и фтизиатрия. В движение се научихме на много неща

доц. Мария Стаевска

Доц. Мария Стаевска: Пациентите с астма трябва да се пазят особено стриктно от COVID-19

-  Доц. Стаевска, защо пациентите с астма са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19? - Центърът за контрол на превенция на болестите твърди, че пациентите със средно-тежка и тежка астма са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19. Американски данни показват по-голяма честота на пациенти с хронични обструктивни заболявания сред

Алианц България дарява лаптопи за обучението на деца, лишени от родителска грижа

Алианц България дарява лаптопи за обучението на деца, лишени от родителска грижа

Алианц България, в подкрепа на SOS Детски селища България, дарява 25 лаптопа, закупени за деца и младежи, които нямат свободен достъп до компютър. В периода на социална изолация в България има деца, настанени в приемни семейства, центрове от семеен тип и домове на SOS Детски селищa, които изпитват затруднение да участват в дистанционно

Медиците на първа линия с безплатен уикенд в Банско

Медиците на първа линия с безплатен уикенд в Банско

Концесионерът на ски зона Банско - "Юлен", Община Банско, Алианс за популяризиране и развитие на туризма в Банско и хотелиери решиха да осигурят безплатен уикенд на всички медици в България, които работят на първа линия в борбата срещу COVID-19. Пакетът за почивка е за следващия зимен сезон и включва настаняване в хотели, храна

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Невидимите герои

Мария Илиева в болницата
СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ПЕВИЦАТА

Мария Илиева дари реанимационно лего на болницата, в която стана майка

Певицата Мария Илиева дари реанимационно легло на Първа АГ болница в София, където за първи път проплака синът й Александър. „Едно добро дело в плюс!“, пише тя в социалните мрежи, публикувайки снимки заедно с част от лекарите там. "Щастлива съм да споделя с вас, че реанимационното легло, което "Стерео стая" дари на Първа АГ болница "Света София"

Проф. Асен Балтов приема подаръци от “24 часа”- вестници, списания и книги, за лекарите на първа линия.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

“Пирогов” обяви доброто: дарени са 4 млн. лв.

Проф. Балтов: С тази солидарност даваме най-доброто лечение, продължава да ни е нужно отговорното поведение на всеки, за да ограничим риска Благодаря на всички дарители, които проявиха съпричастност към пациентите с тежко протичане на новата коронавирусна инфекция - с тяхната подкрепа осигурихме най-добрите възможности за лечение в COVID-19

Даниел Панов прие дарението

Община Велико Търново получи поредно дарение от предпазни облекла

Дарение от предпазни облекла и пособия с висока степен на защита получи Община Велико Търново. Благородният жест е от местно предприятие с традиции в медицинската индустрия. Дарени са 50 хирургични халата, 1000 санитарни маски, 1000 бонета (шапки), както и 500 чифта калцуни. Облеклата и предпазните средства бяха приети от кмета Даниел Панов и

Антонио и Евгени Гъркови дариха всичките си спестявания. СНИМКИ: БОЛНИЦА “Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ”

Първолаците Антонио и Евгени дадоха спестяванията си на клиника в Плевен, и родителите им също станаха дарители

С парите на близнаците бе купена количка за бельо. Родителите им пък осигуриха пералня и сушилня Близнаците първокласници от Плевен Антонио и Евгени Гъркови дариха всичките си спестявания на клиниката по анестезиология и интензивно лечение към университетската болница “Д-р Георги Странски” в Плевен. На 17 май Антонио и Евгени ще навършат 8 г

Радослава успява да снима как лекар държи ръката на пациентка.

Жената на Боян Петров помага в спешното на “Александровска”

Всяка жена мечтае да се види в бяло, шегува се тя с предпазния костюм Доброволец в спешното отделение на Александровската болница, където помага на пациенти с коронавирус, е станала Радослава Ненова - съпругата на изчезналия преди две години в Хималаите алпинист Боян Петров. За доброто ѝ дело се разбра от нейни снимки във фейсбук

Близнаците Антонио и Евгени СНИМКИ: Авторката

Близнаци първокласници дариха спестяванията си на университетската клиника в Плевен

Близнаците първокласници от Плевен Антонио и Евгени Гъркови дариха всичките си спестявания на клиниката по анестезиология и интензивно лечение към университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. На 17 май Антонио и Евгени ще навършат 8 г., учат в 1 клас на училище ДВалери Петров". Идеята им хрумнала, след като видели по новините

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber