Експеримент с хамстери показа: Маските намаляват разпространението на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8596159 Експеримент с хамстери показа: Маските намаляват разпространението на COVID-19 Експеримент с хамстери показа: Маските намаляват разпространението на COVID-19 www.24chasa.bg
Експерименти с хамстери показват, че масовата употреба на маски намалява предаването на коронавируса СНИМКА: Pixabay
Експерименти с хамстери показват, че масовата употреба на маски намалява предаването на коронавируса СНИМКА: Pixabay

Експерименти с хамстери показват, че масовата употреба на маски намалява предаването на коронавируса. Това съобщи екип от учени от университета в Хонконг. Изследванията там са едни от първите, фокусирани специално върху това дали маските за лице могат да предотвратят заразяването на други от хора със и хора без симптоми, пише чешкият инфорлмационен сайт idnes.cz.

Екип, ръководен от професор Юен Квок Юнг, който е един от най-добрите световни експерти по коронавирус, постави изкуствено заразени хамстери в близост до здрави. Между клетките с болни и здрави хамстери изследователите поставят текстилни прегради, като оставят да тече въздух от заразените животни към здравите.

Изследователите откриват, че безконтактното предаване на вируси може да бъде намалено с над 60%, ако се използва текстилна преграда между заразените и здравите хамстери. Когато между клетките не е имало текстилна преграда две трети от здравите хамстери са се заразили в рамките на седмица.

Процентът на заразата е спаднал до малко над 15%, когато текстилната преграда е била поставена в клетката на заразените животни, и с около 35%, когато е била в клетката със здрави хамстери. Тези, които са се заразили, са имали по-малко вирус в телата си, отколкото тези, които са се заразили при отсъствието на текстилна преграда.

"Ясно е, че когато заразените хора носят маски, особено когато нямат симптоми, това е много по-важно от всичко друго", заяви професор Юнг пред репортери.

"Това обяснява и защо е важно всеки да носи маска - защото сега знаем, че значителен брой от заразените нямат симптоми", добави той.

Юнг е един от микробиолозите, които откриха вируса SARS през 2003 г. Благодарение на опита си в борбата с болестта, той съветва хората от Хонконг в самото начало на разпространението на COVID-19 да използват маски, въпреки че по това време Световната здравна организация и много държави твърдяха, че маските и други предпазни средства са ненужни за обществото и трябва да ги носи само медицински персонал, който влиза в контакт със заразените.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Пълната ваксинация е ключова за предпазване от Ковид-19 и Делта варианта

Пълната ваксинация е ключова за предпазване от Ковид-19 и Делта варианта

СНИМКА: Радио Китай

Защо черницата е полезна за здравето

Убива ли ви сутиенът?

Убива ли ви сутиенът?

Американци чакат с маски метрото в Ню Йорк, където заразяването с варианта делта заплашително нараства.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Рискът от заразяване сред ваксинираните е три пъти по-малък

Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста

Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста

СНИМКА: Pixabay

Първите симптоми на коронавируса зависят от възрастта и пола на заразените

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber