Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8536875 Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково www.24chasa.bg
Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той

Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив.

Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по ушно-носно-гърлени болести - продължава семейната традиция, наследена от баща си и дядо си.

Член е на Асоциацията по лицевите аномалии, специализиран в детската отология и със специфичен интерес към микрохирургията на ухото.

- Д-р Гюлев, с какви най-чести оплаквания в момента идват в кабинета ви пациентите?

- Оплакванията не се различават драстично от тези преди обявяването на извънредното положение – симптоми на остри и хронични заболявания на ушите, носа и гърлото.

С издаването на новата заповед на министъра на здравеопазването възобновихме плановата оперативна дейност и консултации. Взимаме всички необходими мерки за добра медицинска практика в условията на пандемия.

В момента приемаме пациенти за планови операции като премахване на сливици, носни полипи, слухоподобряващи процедури, хирургично лечение на затруднено носно дишане и много други.

- При съмнение за инфекция с COVID-19 правите ли тестове на пациентите?

- Всички пациенти с типични оплаквания за коронавирусна инфекция минават през обособен кабинет към спешното звено на УМБАЛ „Пълмед“. При съмнения за заболял от COVID-19 той попада в специализирано отделение, разположено в отделна сграда от основния корпус на болницата, където се осъществява триаж от екипиран със защитна екипировка персонал. Всички останали болни минават в отделен поток, абсолютно изолиран от този на COVID-19 суспектните.

Тестове за коронавирус инфекция се извършват в обособени зони, изолирани от основния поток пациенти, а не в отделенията на болницата.

На територията на целия медицински комплекс се спазват стриктно всички санитарно-хигиенни изисквания и мерки за осигуряването на безопасност на медицински персонал и на пациенти. Спазват се всички разпореждания и препоръки на Регионалната здравна инспекция, Министерството на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса.

В отделението УНГ не постъпват за диагностика и лечение пациенти със съмнения за COVID-19 инфекция, а само такива с характерните за нашата специалност проблеми. Така че пациентите могат да бъдат абсолютно спокойни, че болницата ни е една от най-чистите и безопасни за провеждане на тяхното лечение.

Извършва се и периодично тестване на персонала на лечебното заведение. На всички пациенти, които влизат в медицинския комплекс, се мери температурата.

- Пациентите търсят ли навреме лекарска помощ?

- Заради създалата се в обществото паника се забелязва драстичен спад в броя на преминалите пациенти. Не смятам, че отливът се дължи на спад в заболеваемостта - ранната пролет е типично натоварен сезон за УНГ специалистите. Но дали поради страх от епидемията, или заради наложените ограничения в придвижването, пациентите често предпочитат да „стиснат зъби” и да не търсят медицинска помощ или пък прибягват до самолечение. Понякога хора със сериозни остри или обострени хронични заболявания чакат до момент, в който оплакванията станат съвсем нетърпими, преди да ни потърсят.

- До какво може да довече ненавременната медицинска помощ във вашата специалност?

- Множество заболявания на УНГ-органите, които иначе лекуваме рутинно, крият риск от тежки и често животозастрашаващи усложнения, ако лечението им бъде забавено или неправилно проведено от неспециалист. Самолечението с медикаменти, предвидени за употреба стриктно по лекарско предписание, използването на непроверени алтернативни методи на лечение или съвети от самозвани лечители и интернет страници са най-често неефективни. А и опасни - могат да утежнят състоянието на пациента.

Всичко това важи в особена степен за децата, при които имунната система не е съзряла и някои заболявания протичат по-бурно, усложненията настъпват по-бързо. Използването на медикаменти и правилното им дозиране е нужно да става от квалифициран за това лекар, защото последствията от забавяне в терапията и самолечение могат да бъдат трудни за овладяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber