Да мием ли плодовете и зеленчуците със сапун по време на пандемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8499357 Да мием ли плодовете и зеленчуците със сапун по време на пандемията Да мием ли плодовете и зеленчуците със сапун по време на пандемията www.24chasa.bg
Внимавайте с използването на сапуна при плодовете и зеленчуците.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Внимавайте с използването на сапуна при плодовете и зеленчуците. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

- Стомашно-чревни проблеми, причинени от почистващите препарати, имитират симптомите на коронавируса

- 90-99% от вирусите и бактериите може да бъдат премахнати с течаща вода

Ако сте отговорен и интелигентен човек и следвате правителствените указания за физическо дистанциране, за да забавите разпространението на коронавируса, пазаруването на хранителни стоки вероятно е една от малкото причини, поради които напускате дома си.

Връщайки се от магазина, неистово започвате да миете плодовете и зелечуците си със сапун с надеждата да убиете вируса? Определено не сте единствените. Експертите по безопасност на храните обаче съветват да не го правите.

Въпреки че сапунът е основен продукт в кухнята и е ефективен за предотвратяване на разпространението на зарази, той е

предназначен

за почистване

на повърхности

и ръце, а не

за консумация

С други думи, миенето на ябълките със сапун не е добра идея, дори ако се притеснявате от вируса.

Защо да НЕ миете свежите продукти със сапун? Плодовете и зеленчуците често имат пореста структура, чрез която част от почистващите препарати може да влезе в самия продукт. Поглъщането на сапун може да причини гадене, повръщане, диария и други стомашно-чревни проблеми. Те са не само неприятни, но имитират някои от симптомите на COVID-19 и може да ви пратят в болница, създавайки допълнителен стрес за и без това претоварените здравни работници и заведения.

Стомашно-чревният дистрес обикновено се случва след консумация на сапун в сравнително големи количества, но експертите по безопасност на храните казват, че сапунът освен това

може да

повлияе и на

вкуса на храната

“Потребителите не трябва да мият плодове и зеленчуци с почистващ препарат или сапун”, отбелязва министерството на земеделието на САЩ в онлайн информационен лист.

“Тези продукти не са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за употреба върху храни. Можете да погълнете остатъци от сапун или перилен препарат, абсорбиран от продукта.”

Дон Шафнър, специалист по хранене и уважаван професор от университета “Рутгерс” в щата Ню Джърси, оприличава използването на сапун върху плодове на пистолет за убиване на муха.

“Може да се получи - казва той. - Но това вероятно не е най-добрият инструмент.”

Ако не със

сапун как да

почистя свежите

продукти?

Всичко, което трябва да направите, е нежно да разтривате плодовете и зеленчуците под течаща студена вода. За твърди продукти като пъпеши, краставици, моркови и авокадо можете също да използвате чиста четка за почистване, но това може да повреди по-меките продукти.

Според изследвания на болестите, пренасяни чрез храна, между 90 и 99% от вирусите и бактериите може да бъдат премахнати само с течаща вода от зелечуците, обяснява Бен Чапман, професор и специалист по безопасност на храните в държавния университет в Северна Каролина.

Понякога микробите могат да се прикрепят към цепнатини или други части на плода или зеленчука, до които водата не може да стигне. Но добавянето на сапун няма да се справи по-добре.

Тъй като понастоящем няма доказателства, че COVID-19 се разпространява чрез храна, указанията за измиване са същите, каквито биха били, ако не бяхме изправени пред пандемия. Това включва стъпка, която е особено важна в наши дни - старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун както преди, така и след приготвяне на вашите продукти.

Други препоръки на властите в САЩ включват миене на всички продукти преди тяхното обелване, премахване на повредените или натъртени участъци преди готвенето, сушене на продуктите след измиването и отстраняване на външните листа от марулята и зелето.

Мийте с

вода дори

портокалите

и авокадото

Вероятно малцина от нас мият авокадото, преди да го обелят, но според FDA това е доста важно, дори и да нямаше пандемия. В доклад за 2018 г. експертите откриха, че над 17% от авокадото на пазара крие бактерията листерия моноцитогенис върху кората си. Въпреки че никога не бихте яли кората на авокадо, FDA отбеляза, че този патоген в храната може да се пренесе с ножа, с който ще го обелите.

Същите правила за измиване преди обработка трябва да се прилагат и за други плодове с неядливи кори като цитрусовите (портокали, грейпфрути), тропическите (банани и ананаси), както и тиквите.

Има ли значение

температурата

на водата?

Идеално е да изплакнете продуктите си с хладка вода, тъй като горещата може да причини увяхване. Много хора мият плодовете и зелечуците с топла или гореща вода с надеждата, че това ще убие вируса, но за унищожаването на който и да е бацил е необходима толкова гореща вода, че тя или ще сготви зеленчука, или ще изгори ръцете ви.

Трябва ли да измия

продуктите веднага

след като се прибера, или непосредствено преди да ги ползвам?

Хубаво е да изплакнете плодовете и зеленчуците преди ядене, а не веднага след като се приберете от магазина, тъй като намокрянето може да ускори тяхното разваляне.

Мога ли сам

да си направя

препарат,

с който да мия пресните продукти?

Много рецепти за измиване на плодове и зеленчуци тип “направи си сам” включват комбинация от вода, оцет, екстракт от семена на грейпфрут или лимонов сок и сода за хляб. Според експертите няма никаква вреда от използването на такава смес, но може да се окажете с плодове с вкус и мирис на оцет.

Плюс това те са по-скъпи от използването само на вода и няма доказателства, че оцетът е ефективен за унищожаване на коронавируса.

От това, което знаем за предаването на К-19, най-големият риск, свързан с плодовете и зелечуците, не са те самите, а по-скоро ходенето до магазина за тяхното купуване. Заради наличието на голям и непрекъснат поток от хора в супермаркетите те се смятат за едно от най-опасните места, където може да лепнете заразата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Големите масиви от споделянията за неразположения и търсенията по определени думи в социалните мрежи чертаят картата на прогнозата.

Измислиха как да предскажат поне 14 дни в аванс кой град ще пламне с COVID

Учени: Целта е  да се парира разпространението, преди критичното запълване на 70% от клиниките с тежко болни - тогава екипите започват да се претоварват и системата гърми Международен екип от учени създаде модел, който може да предскаже огнища на новия коронавирус две седмици преди да станат очевидни, чрез броя на заболелите

Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата

Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата

Започваме профилактични безплатни прегледи - пандемията не отменя, а само променя формата на традиционната инициатива “Евромеланома”, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Мирослава Кадурина, специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център” и в Медицински център

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Нискомасленото мляко подмладява с 4,5 години

Тест сред 6000 души показа, че високата масленост скъсява теломерите Помислете внимателно, преди да напазарувате в сектора за млечни продукти в супермаркета. Правилното решение може да прибави години към живота ви. Такъв е съветът на учени от университета “Бригъм Йънг” в американския щат Юта, според чието проучване обезмасленото или нискомасленото

Българинът, който от 14 г. живее с донорско сърце, стана дядо

Българинът, който от 14 г. живее с донорско сърце, стана дядо

Евгени Георгиев стана дядо! Или както той казва с нарочна трансформация на последната дума: Генко стана детко! И това е новина, въпреки че всеки ден около 170 мъже в България могат да се похвалят с внуче. От 14 години Генко живее със сърцето на едно непознато момче, две и половина преди това живее благодарение на заместваща болното му сърце машина

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Здравият сън - мощно оръжие срещу вируса

Той регулира биологичния ни часовник и укрепва имунитета Здравият и редовен сън е едно от най-мощните оръжия за борба с коронавируса. По една проста причина – укрепва имунната система. А във време на пандемия и повишен стрес биологичният ни часовник и сънят се разстройват точно когато най-много се нуждаем от тях

Въвличането на децата в практически уроци повишава шанса за осъзнати здравословни навици във всяка област на живота. СНИМКА: РОЙТЕРС

Лошо: 1 от 4 седмокласници яде сладко всеки ден, на 1 от 6 е в чашата

Доц. Околийски: Липсата на час за здравето и семейна подкрепа е в основата на антирекордите ни в ЕС Като образователна система и семейна среда България изостава по най-важния предмет – за поведението и здравето на децата. Тези знания продължават да са резултат на случайност и епизодичност за повечето подрастващи и резултатът е лош, предупреди доц

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

СНИМКА: Военномедицинска академия - ВМА

Специалисти от ВМА посетиха италианската болница "Сан Матео", близо до Милано

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия, съобшиха на страницата във фейсбук на ВМА. Вижте цялото съобщение: Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна

Хората на инсулин са по-застрашени от новия коронавирус.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа

В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от захарна болест от COVID-19 Една трета от пациентите, починали от коронавирус във Великобритания, са диабетици. Това обяви Националната здравна служба на Великобритания (NHS), проучила случаите на 7500 жертви на вируса в страната. Причината е, че диабетът отслабва имунната система и прави пациента

3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?! Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните

Разбраха как пушенето отваря повече входни врати за вируса в белия дроб

Разбраха как пушенето отваря повече входни врати за вируса в белия дроб

Вещества в цигарения дим стимулират производството на ензим, който улеснява копирането на SARS-2 Добрата новина: при хора, които са отказали цигарите, нивото се доближава до това на непушачите Независимо от всекидневното допълване на рисковите групи за новата коронавирусна болест три остават непоклатими и най-многочислени

Проф. ВЕСЕЛКА ДУЛЕВА

Проф. Дулева: Вместо 3 дни “карантина” на опакованите храни - да стоят 5 мин сапунисани

За проучването са използвани традиционни миещи препарати Няма данни месото да е източник на COVID-19 Липсва наука зад твърденията, че сода бикарбонат, лимонов сок или алкализиращи храни пазят от вируса Това казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Веселка Дулева, дм,  началник-отдел “Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и

Ушита маска от памук и коприна пази като N95

Ушита маска от памук и коприна пази като N95

Свалихме ги на улицата, но със сигурност ще останат в живота ни Маските май ще се настанят трайно в бита ни - със сигурност още дълго в условията на коронавируса, нищо, че вече не са задължителни по улиците, а само на закрити места. Цените на еднократните обаче остават непропорционално високи, а много от ушитите от плат са неудобни и доста хора

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber