Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8429199 Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус www.24chasa.bg
Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус

- На 3 см сме от пациента и прегледите сега не са препоръчителни, освен в случаите на спешност

- Телемедицината вече е доста напреднала по света, но у нас - не

Д-р Станка Узунова е сред водещите очни специалисти в Пловдив и непрекъснато дава съвети в условията на пандемия на своите пациенти, които я търсят по телефона.

Доказан специалист е в областта на глаукомата, мързеливото око, детското зрение и дегенерацията на макулата, свързана с възрастта. Член е на Американската академия по офталмология, която я удостои с приз м.г. за продължаващо обучение. Наскоро приключи и втората си магистратура - Обществено здраве и здравен мениджмънт, а защитата на дипломната й работа е на тема „Телемедицина и телездраве - световен опит и възможности за приложение в България". В момента готви докторантура по телеофталмология.

- С какви очни проблеми ви търсят в момента хората, д-р Узунова?

- Миналата седмица ми се обадиха трима за преглед. Звънят ми хора, които имат часове и ги отлагат. А тези, които търсят преглед, преценяваме по телефона. Ако да речем цял ден стои на компютъра и има сухи очи, или зачервени и уморени, или дразнене от светлина, по признаците мога да преценя и да му кажа да слага няколко дни изкуствени сълзи. Лекарства без рецепта не мога да препоръчам. Ако не се подобри, трябва да търси преглед. Пациент ми се обади с ечемик. Друг ме потърси с по-сериозен проблем и го пратих там, където може да бъде видян. Има и такива, които ме търсят за изписване на очила. В момента това е невъзможно. Тези, които са с маска, запотяват стъклата на пробните очила. И се налага едно непрекъснато сваляне и забърсване. Така прегледът се компрометира.

- Проф. Мутафчийски обясни, че един от симптомите за коронавируса е наличие на конюктивит. Доколко е възможно тази зараза да тръгне от очите?

- По данни на Американската академия по офталмология един от 30 пациенти с коронавирус развива и конюктивит. Но това не е единственото му оплакване, примерно има и затруднено дишане и температура. Не можем всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус. Не е характерен принцип, но го има, забелязан е. В проучване на Journal of Medical Virology на 30 пациенти, хоспитализирани за COVID-19 в Китай, един е имал конюнктивит, като е установено присъствието на вируса в очния секрет.

В по-голямо проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, изследователите документират конюнктивит при 9 от 1 099 пациенти (0,8%) с лабораторно потвърден COVID-19 от 30 болници в Китай.

Съобщения от САЩ сочат, че червените очи са често срещан ранен признак при пациенти в напреднала възраст, при които след това се установява коронавирус. Всички тези данни сочат, че е добре употребата на контактни лещи да се ограничи за известен период, диоптричните очила да се дезинфекцират често. А хората, на които се налага да работят с много клиенти/пациенти, да носят предпазни очила или щит.

- Вие специално как работите в последния месец по време на пандемия?

- По телефона консултирам, а други пращам, където има отворени кабинети. Голяма част от колегите не извършват в момента рутинни прегледи. Ние, офталмолозите, сме на 3 см от пациента, когато го преглеждаме, независимо дали гледаме очни дъна или измерваме очното налягане, където сме много близо до тях. И това ни поставя в голям риск.

- Известен пловдивски интернист преди време беше отсякъл: "Аз по телефона не лекувам!". Прав ли е?

- Това е така. Аз също не лекувам по телефон. Но ние сме потенциални преносители, ако в момента конкаткуваме с много пациенти.

- Доколко телемедицината е навлиза у нас?

- Това е лечение от разстояние, като се използват различни платформи. В България не е залегнала в нашето законодателство, има я в наредбата за спешна медицина и в още една за редките болести. Съществува едно израелско устройство, което освен пулс и кръвно налягане, измерва и температурата на пациента. Нямам идея колко струва. Но това са уреди, които могат да следят пациента в дома му и биха били безкрайно удобни, когато човек е под карантина. Така могат от разстояние да му се наблюдават показателите и ако някой е извън нормата, тези апарати имат свойството да подадат и сигнал. Това е част от телемониторинга.

А телемедицината помага на пациента, като го лекува от разстояние. Разбирам, че колегите не са готови за такова нещо. Още повече ние не го изучаваме в нашия курс на обучение. Няма и преквалифициращи курсове в България. Може би по-младите колеги един ден ще се занимават с телемедицина. Но в света тя е развита и е изстреляна във висините. Непрекъснато получавам имейли от САЩ как да стартирам телеофталмологична практика, тъй като съм член на тяхната академия. Имат устройства, с които измерват зрението на пациента в дома му и са много напред.

- Америка обаче сега е в епицентъра на заразата. Дали процедират с телемедицина в настоящия момент?

- По време на извънредното положение разрешиха всякакви други платформи и софтуер, освен регламентираните, да бъдат използвани, т.е. разшириха възможностите за прилагане на тази услуги.

- Кога виждате това да се внедри и у нас?

- Не го казвам като упрек. ВМА смятам, че използва такива решения и преди тази пандемия. Забелязвам, че Националният оперативен щаб следи стриктно какво се случва в света и заимства добрите практики. Не мога да кажа, че няма желание, може би не е дошъл още редът на телемедицината у нас. Разбира се, тя има и неудобства. Първо, нямаме обучен персонал за нея. Второ, не могат да се използват каквито и да е платформи. Макар че забелязвам мобилни приложения, които предлагат телемедицина в България. Запозната съм с едно от тях. При него не се изписват лекарства без рецепта. За да се внедри, трябва да има и контрол върху прилагането иначе става хаос.

- Извън коронавируса кои са типичните очни проблеми за този сезон?

- Има повече алергични конюктивити, които се обострят с цъфтежа на дървета. Забелязва се и поява на така наречените ечемици, които са резултат на спадналия имунитет след зимата. През март имаше доста пациенти с такива оплаквания, не зная на какво се дължеше. Престоят в дома на изкуствена светлина и пред екрани зачестяват проблеми със сухите очи. Сега е период, в който трябва да се изследват учениците за късогледство.

- Но сега те са във ваканция?

- Стеснени са възможностите в момента. Стараем се да даваме съвети за спазване на очна хигиена. Препоръчителен е очен преглед след стихване на пандемията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber