Надпреварата за ваксина: 6 вече се тестват върху хора, над 60 - на мишки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8428738 Надпреварата за ваксина: 6 вече се тестват върху хора, над 60 - на мишки Надпреварата за ваксина: 6 вече се тестват върху хора, над 60 - на мишки www.24chasa.bg
Изследовател в университета в Питсбърг, щата Пенсилвания, работи върху кандидат-ваксина. СНИМКА: РОЙТЕРС

Готова се очаква най-рано след година

През трите месеца, откакто коронавирусът започна своето смъртоносно шествие, Китай, Европа и САЩ се впуснаха в бесен спринт, за да произведат първи ваксина. Сътрудничество има на много нива - включително сред компании, които са яростни конкуренти.

Кой ще успее пръв е от ключово значение, защото може да доведе до облагодетелстване на собственото население или да даде предимство в справянето с икономическия и геостратегическия резултат от кризата.

Шест различни вида потенциални ваксини срещу COVID-19 вече започнаха изпитвания върху хора, а над 60 са на предклиничен стадий и се тестват само на мишки. До голяма степен

тази безпрецедентна

скорост се

дължи на

ранните китайски

усилия

за секвениране на генетичния материал на Sars-CoV-2 - вируса, който причинява COVID-19. Стартът бе даден в началото на януари, но още никой не е постигнал успех.

В доклад за ситуацията към 4 април Световната здравна организация потвърди, че две кандидат-ваксини вече са влезли в първата фаза на клиничните изпитвания върху хора. СЗО визира разработките на американската Moderna и на китайската фармацевтична компания CanSino Biologics. Още 4 компании обявиха, че инжектират хора, но с медикаменти, които вече са известни, с което общият им брой става шест. (Виж графиката.)

Клиничните изпитвания са основен предшественик на регулаторното одобрение и обикновено се провеждат в три фази. Първата включва десетки здрави доброволци и следи за нежелани ефекти. Втората и третата тестват ефективна ли е ваксината, като пациентите се увеличават.

Ваксините се групират в 8 групи според т.нар. платформи, сред които са методите с деактивирани или отслабени цели вируси, генетично модифицирани протеини и сравнително новата технология с рибонуклеинова киселина (мРНК) - основа на първата тествана на хора ваксина.

Обещаващите

кандидати

Първият медикамент, който на 16 март спешно започна изпитвания върху хора, пропускайки мишките, е на американската биотехнологична фирма Moderna и Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ (NIAID).

Вместо отслабен вариант на коронавируса се използва генетично стимулиране чрез синтетична РНК на клетки на тялото да произведат рецептори, каквито има върху вируса, и така да предизвикат намеса на имунната система срещу тях.

Компанията вече е работила по подобни прототипи за други вируси, като на грип А, вирус зика или вируса на Епщайн-Бар. В Moderna работи един от екипите, създадени преди 3 г. заради епидемията от ебола, убила 11 хил. души.

Ранен вариант

на ваксината

ще има до

есента на 2020 г.

и той ще бъде предоставен първо на рисковите групи. При доказана ефективност ще са нужни поне 18 месеца за одобрение на крайната ваксина.

Другата потенциално ефективна ваксина срещу COVID-19 е разработена от Пекинския институт по биотехнология и фармацевтичната компания CanSino Biologics. Китайските власти твърдят, че тя е сложена за първи път на хора в същия ден като тази на Moderna. Но тя използва различен подход - нерепликиращ се вирусен вектор като платформа, и така е получен аденовирусен вектор.

Аденовирусите са често срещани вируси, които причиняват пневмония и могат да доставят потенциални антигени за стимулиране на производството на антитела в човешкото тяло, които да се борят с болестта. По този начин през 2017 г. CanSino Biologics успя да разработи ваксина срещу ебола.

Тия дни бе съобщено, че още една ваксина срещу COVID-19 започва клинични тестове в САЩ. Администрацията по храни и лекарства (FDA) одобри да се инжектира на хора продуктът на компания Inovio Pharmaceuticals. Ваксината е ДНК-базирана. Разработката е

финансирана

от фондацията

на Бил и

Мелинда Гейтс

и няколко други организации. Досега ваксината бе част от списъка на СЗО, които се тестват само на животни, като дала добри резултати. С полученото разрешение от FDA скоро ще бъде ваксиниран първият от 40 доброволци.

Самата ваксина използва специално разработен плазмид, който да провокира реакция от имунната система. Така тя изгражда специфични антитела за битка с конкретна инфекция. ДНК базираните ваксини са рядкост и се използват предимно за животни. Очаква се, че ваксината ще получи одобрение за масово прилагане поне след година или дори 18 месеца.

Над 60 ваксини

се тестват

върху мишки,

сочат данните на СЗО.

Етапът на предклиничното изпитване включва тестване върху малки и големи животни. След това предстоят трите фази на клинични изпитвания върху хора. Често опитите се оказват неуспешни и само 1 на 10 експериментални ваксини стига до одобрение.

Прочутата френска Sanofi обеща ваксина срещу COVID-19 в рамките на 18 месеца. Тя обедини усилия с американската терапевтична компания Translate Bio. Платформата на ваксината е т.нар. протеинова субединица. Двете фирми ще използват генетичната платформа РНК (мРНК) на Translate Bio.

ЕС подкрепи

германската

фирма CureVac

с 80 млн. евро

в опитите ѝ да открие ваксина. Технологията ѝ също се основава на РНК молекули, които стимулират имунната система. Частната компания, базирана в Тюбинген, Германия, се надява да изработи експериментална ваксина до юни - юли, за да поиска след това одобрение от регулаторите за тестване върху хора.

Изследователи от университета в Куинсланд, Австралия, разработват ваксина, състояща се от вирусни протеини, произведени в клетъчни култури, което е вид по-стара технология.

Друга биотехнологична компания - базираната в САЩ Novavax, също обяви, че

работи срещу

коронавируса

с протеин

Тя използва няколко варианта върху мишки и очаква да започне с хора тази пролет.

Фармацевтичната компания “Джонсън и Джонсън” започна работа над експерименталната ваксина Ad26 срещу SARS-CoV-2 през януари. Беше използван процес, който комбинира вирус от обикновена хрема, неспособен да се възпроизведе, с фрагменти от COVID-19 с цел предизвикване на имунна реакция на човешкия организъм. Очаква се изпитванията върху хора да започнат до септември.

Дори най-ефективните и драконовски ограничителни стратегии само забавят разпространението на коронавируса. Всички погледи са насочени към перспективата за ваксина, защото засега тя изглежда единственото спасение. Надпреварата продължава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Германски вирусолог: Можем да избегнем втора вълна на епидемията дори без ваксина

Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да избегне втора вълна на пандемията от коронавирус. Дростен е склонен да вярва, че има шанс страната да премине без особени щети през есенния и зимния сезон, т.е. "без смъртоносна нова втора вълна" - и при това дори и без ваксина срещу COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Изследвания: Коронавирусът убива главно онкоболни

Две изследвания показват, че коронавирусът е най-опасен за пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили вируса, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус. Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания СНИМКА: Pixabay

Изследване: Коронавирусът е особено опасен за болните от рак

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили COVID-19, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Екип учени от Ню Йорк установи, че тийнейджърите, които са били поставяни под упойка заради претърпяна операция, са с по-застрашени да станат алкохолно зависими в по-късен етап от живота си, пише в. "Дейли мейл". Научният колектив, оглавен от Дейвид Уернър от университета Бингамтън в Ню Йорк, провел експерименти с опитни мишки

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството  СНИМКА: Pixabay

Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството според ново изследване, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", предаде ДПА. Откритието, базирано върху интервюта с китайски семейства, проведени от лекари и учени от Китай, САЩ и Австралия, навежда на мисълта

Проф. Радостина Александрова Кадър: БНТ

Ще се борят срещу COVID-19 и със стволови клетки

Амбицирани сме за търсене на лечение, използването на кръвна плазма е доста обещаващо. Това коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. Създадена е клетъчна линия, като може да се създаде биопродукт в бъдеще

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Проф. Попов показва специализирания термометър за бял дроб, който се надгражда с платформа за телемедицински мониторинг.

С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID

Сензор хваща дори леко повишаване на градуса на издишания въздух Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф

Снимка: Pixabay

Бебе, родено със сърце извън тялото, беше спасено от хирурзи в Италия

Момиченце, родено със сърце извън тялото, беше спасено от италиански хирурзи в Торино, пише в. "Република". В операцията са участвали пет екипа от общо 40 медици, предаде БТА. Родителите на детето са италиано-индийска двойка. Те са знаели предварително, че с носеното от майката бебе нещо не е наред и са проучили

Снимка: Pixabay

Биолози откриха нов начин за диагностика на рак

Руски, германски и американски биолози установиха, че продуктите от окисляването на белтъчините и ДНК в човешките клетки излъчват червена светлина при облъчване с лазер, съобщиха ТАСС и БТА. Това тяхно свойство може да се използва при определяне на границите на разпространение на тумори и за оценка на биологичната възраст на клетките

Снимка: Ройтерс

Противовъзпалителни лекарства могат да помогнат за контролиране на коронавируса

Противовъзпалителни лекарства могат да намерят приложение в борбата срещу болестта COVID-19, помагайки да се държи под контрол вирусът, който я причинява, предаде Ройтерс, позовавайки се на испанско изследване. Използвайки компютърни техники, авторите му са анализирали 6 466 одобрени лекарства и са идентифицирали седем

На хората, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест, не се препоръчва редовно носене на маски за лице СНИМКА: Pixabay

Експерт: Хората с хронични белодробни болести е опасно да носят маски постоянно

На хората, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, не се препоръчва редовно носене на маски за лице, съобщи ТАСС. Това може да е опасно за тях, защото затруднява допълнително дишането, каза пред агенцията д-р Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и ръководител на клиника по оториноларингология

СНИМКА: Pixabay

Лекарство срещу хепатит може да потиска COVID-19

Лекари от Хонконг откриха, че новосъздаденото лекарство за хепатит С симепревир може да възпрепятства възпроизводството на SARS-CoV-2 в човешките клетки и да засили ефекта на друго антивирусно лекарство - ремдесивир, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Резултатите от техните експерименти са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber