Столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8415300 Столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни Столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни www.24chasa.bg
Столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни

В Световния ден на фармацевтите и Деня на здравния работник в България столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни и да спазваме препоръките на специалистите

На 7 април по инициатива на Световната здравна организация отбелязваме Световния ден на здравето, а в България - Деня на здравния работник.

Ние, магистър-фармацевтите в София като професионалисти в областта на медицината ви призоваваме по повод днешния ден и в условията на пандемия:

пазете себе си и всички нас,

медицинските специалисти – лекари, дентални лекари, магистър-фармацевти, медицински сестри и другите здравни работници. Молим ви да изпълнявате препоръките на Националния оперативен щаб, за да предотвратим разпространението на новия коронавирус.

Напомняме ви, че аптеките са здравни заведения. Те всекидневно се посещават от множество хора с различни заболявания, които са в рисковата категория за заразяване с COVID-19. Когато влизате в аптеката, спазвайте препоръчваната дистанция и влизайте съгласно указанията в обекта.

Наш дълг е да продължим да работим, за да могат болните и нуждаещите се да имат достъп до лекарствена терапия. Моля, пазете ни! Трябва да останем здрави, за да можем да осигурим вашето лекарствено лечение. Ето защо е важно да спазвате препоръките и изискванията.

В момента работим в условия на изключително натоварване и стрес, като нямаме право на грешки. Съгласно действащото законодателство, което сме длъжни да спазваме и в условията на извънредно положение, не можем да отпускаме лекарства, за които се изисква лекарско предписание, без необходимата за това рецепта.

Важно е да знаете, че не е разрешено отпускането на лекарствени продукти (за които се изисква рецепта) по предписания „по телефона“, на хвърчащи листчета или изпратени чрез мобилни приложения. Това може да компроментира вашето лечение или да доведе до опасни последствия. Единствените валидни рецепти в момента са на хартиен носител, с печат и подпис на лекаря, попълнени с всички необходими реквизити. За Вашето здраве е

опасно да приемате без лекарско предписание лекарства,

които се отпускат само с рецепта. Освен че това е риск за вашето здраве, в момента в аптеките има постоянни проверки от множество институции. Непредставянето на рецепта от ваша страна може да доведе до затваряне на аптеката и всички пациенти, които разчитат на нас, няма да имат достъп до аптеката. Молим ви за разбиране. Бъдете отговорни!

В момента има сериозни затруднения с доставките, много продукти липсват, други се отпускат в пъти по-малки количества от необходимите ни за нормалното лекарствоснабдяване. Все още много колеги не разполагат с необходимите средства, осигуряващи им по-добра защита, и работят на първа линия с потенциално заразени пациенти.

Наши колеги в други страни вече станаха жертва на COVID-19. Само в Испания (по данни от изминалата седмица на Consejo General de Colegios Farmaceuticos) 276 фармацевтични специалисти са приети в болница или са под карантина, 126 аптеки имат засегнат работник, като 57 от тези аптеки са принудени временно да затворят, а 8 фармацевти са починали поради коронавирус.

Някои от нас също са в рисковите групи, страдаме от хронични заболявания, има и възрастни колеги. Със средства от нашия членски внос преди седмица Регионалната фармацевтична колегия София-столична осигури предпазни очила и шлемове за колегите, работещи в аптеките. Но единствената доказана превенция все още са изолацията и дистанцията.

Искаме да знаете, че ние сме специалистите по лекарствата. Само магистър-фармацевтите можем да Ви отпуснем лекарства по лекарско предписание.

Не се доверявайте на непроверена информация в интернет,

тя не може да замести медицинските специалисти. Ние можем да Ви посъветваме за лекарствената Ви терапия, защото се грижим за това правилното лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза. Като специалисти по лекарствата наша мисия е да се грижим за Вашата безопасна и ефективна терапия. Не забравяйте, че някои лекарства имат сериозни нежелани реакции и изискват задължително да се консултирате със специалист.

Ние искаме да помагаме и на другите медицински специалисти относно всеки аспект при употребата на лекарства. Искаме да бъдем полезни на Вас и да помогнем на цялото общество в борбата с тази зараза. В момента се нуждаем от Вашето разбиране и подкрепа! Спазвайте препоръките на Националния оперативен щаб, пазете се, пазете и нас, за да преживеем поредното здравно предизвикателство и да бъдем здрави.

Знаете ли, че:

Магистър-фармацевтите сме висококвалифицирани медицински специалисти, които се обучават и завършват медицински университет заедно с лекарите и денталните лекари.

Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, а не е магазин.

Наличностите и доставките: магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката НЕ ЖЕЛАЯТ да отпращат своите пациенти, които се нуждаят от животоспасяващи терапии и предпазни средства в условията на пандемия.

Фармацевтичната грижа: проучвания доказват връзката между лекарственото лечение и заболеваемостта. Предоставянето на фармацевтични грижи има доказани ползи при пациенти с хронични заболявания. Магистър-фармацевтите могат да помогнат при превенцията, скрининга и управлението на заболявания като диабет, хипертония, астма/ХОББ и други.

Съвети:

Не се самолекувайте;

Не се презапасявайте с лекарства;

Спазвайте предписанията относно лекарствената терапия;

Четете лекарствената листовка преди употребата на лекарства;

Опасно за Вашето здраве е да приемате без лекарско предписание лекарства, които се отпускат само с рецепта;

По-висока от препоръчаната доза лекарства води до предозиране;

Не използвайте лекарствата извън посочените им индикации;

Прекъсването на лекарствената терапия по-рано от предписаното Ви може да доведе до загуба на ефекта от лекарството;

Важно! Най-безопасните и ефективни „лекарства“ са усмивките, спокойният сън, вкусната храна, чистата съвест, добрите приятели и любовта. За тях не са нужни предписания и е научно доказано е, че подобряват цялостното здравословно състояние.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Снимка: Pixabay

Наситените мазнини са вредни за паметта

Храните като бургери, чипс и сладки, които са с много наситени мазнини, намаляват вниманието и това се отразява почти незабавно на работната памет, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. И предишни изследвания показаха, че злоупотребата с вредни храни се отразява на вниманието. Учените от университета на Охайо сега установиха

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Лекарство срещу ревматизъм с обнадеждаващи резултати при болни от COVID-19

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19, предаде Франс прес. Лекарите са констатирали след употребата му, че са намалели смъртните случаи и необходимостта от интубиране на пациентите. Проучването е дело на екипа на френския медик Тома Юе от

Китайски експерти настояват да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19 СНИМКА: Радио Китай

Китайски експерти: Да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19

В навечерието на 31 май - Световния ден без тютюнев дим, водещи здравни експерти в Китай, сред които епидемиологът Ли Ляндзюн и специалистът по респираторни заболявания и критични грижи Уан Чън, предупредиха, че пушачите са изложени на по-голям риск от заразяване с новия коронавирус и развитие на тежки симптоми, предаде Радио Китай

Китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун СНИМКА: Радио Китай

Шанхайски експерт: По 4 яйца на ден за възстановяващите се от COVID-19

Три до четири яйца на ден осигуряват достатъчно протеини на организма и помагат за възстановяването на пациентите с COVID-19, заяви китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун, цитиран от Радио Китай. „Ние добавихме това (консумацията на яйца) в плана за лечение на потвърдените местни случаи на заразени", каза той, добавяйки

"Хигиенно - Медицинска Индустрия" и световният съвет по хигиена: Рискът от зарази пада с 50% при добра хигиена

"Хигиенно - Медицинска Индустрия" и световният съвет по хигиена: Рискът от зарази пада с 50% при добра хигиена

Научни факти показват, че ежедневната хигиена е от огромно значение за предотвратяване разпространението на инфекции и зарази. По данни на Световния съвет по хигиена /The Global Hygiene Council/, рискът от заразяване може да бъде намален с 50%, ако спазваме ежедневна хигиена. Анализът е публикуван в началото на май тази година в Американския

СНИМКА: Pixabay

Изследвания: Коронавирусът убива главно онкоболни

Две изследвания показват, че коронавирусът е най-опасен за пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили вируса, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус. Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания СНИМКА: Pixabay

Изследване: Коронавирусът е особено опасен за болните от рак

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес. Тези от тях, развили COVID-19, е много по-вероятно да починат в рамките на месец в сравнение с хората, които нямат рак и са заболели вследствие на новия коронавирус

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Изследване: Упойката създава риск от алкохолизъм при тийнейджърите

Екип учени от Ню Йорк установи, че тийнейджърите, които са били поставяни под упойка заради претърпяна операция, са с по-застрашени да станат алкохолно зависими в по-късен етап от живота си, пише в. "Дейли мейл". Научният колектив, оглавен от Дейвид Уернър от университета Бингамтън в Ню Йорк, провел експерименти с опитни мишки

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството  СНИМКА: Pixabay

Проучване: Маските за лице забавят разпространението на COVID-19 у дома

Носенето на маски за лице у дома може да предотврати пресимптоматичното предаване на новия коронавирус в семейството според ново изследване, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", предаде ДПА. Откритието, базирано върху интервюта с китайски семейства, проведени от лекари и учени от Китай, САЩ и Австралия, навежда на мисълта

Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от
коронавируса

Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от коронавируса

Епидемията забави поставянето на нови диагнози, но голям бум засега не се отчита, казва началникът на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна - Доц. Цонев, първите данни от епидемиологичната статистика за заболелите от COVID-19 в Китай и Италия показват относително голям дял на пациенти с онкологични заболявания

Проф. Радостина Александрова Кадър: БНТ

Ще се борят срещу COVID-19 и със стволови клетки

Амбицирани сме за търсене на лечение, използването на кръвна плазма е доста обещаващо. Това коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. Създадена е клетъчна линия, като може да се създаде биопродукт в бъдеще

Проф. Попов показва специализирания термометър за бял дроб, който се надгражда с платформа за телемедицински мониторинг.

С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID

Сензор хваща дори леко повишаване на градуса на издишания въздух Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber