Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8382756 Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус www.24chasa.bg
Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус
СНИМКА: Pixabay

Учени проверяват в 4 държави

Изследователи ще започнат в четири държави клинично изпитване на неортодоксален подход към новия коронавирус.

Те ще проверят дали ваксината столетница срещу туберкулоза може базово да обнови имунната система. Хипотезата е да я направи по-силна срещу патогена, който причинява новата коронавирусна болест, и, може би - да предотврати заразяване.

Изследванията

ще бъдат

направени при

медицински

сестри

и лекари,

които са изложени на по-висок риск от заразяване с респираторната инфекция, и при възрастни хора, които са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване, ако се заразят.

Туберкулозата е бактериално заболяване, което поразява предимно белите дробове, но и други органи. Причинява се от мукобактериум туберкулозис, наричана бацил на Кох. Ако не се лекува, болестта завършва фатално за всеки втори.

Най-широко използваната ваксина в света е BCG (БЦЖ) - бацилът на Калмет и Герен, наречена на френските микробилози Албер Калмет и Камил Герен, които я създават в началото на ХХ век.

Поставя се още в бебешка възраст, но имунитетът с времето се изчерпва и се правят повторни имунизации. Ваксината

вече е

прилагана

при други

заболявания,

включително

рак,

на принципа на общото рестартиране на имунитета. С БЦЖ ваксината ще работят и изследователите на новия коронавирус сега.

Екип в Холандия стартира първия опит, в който ще се включат 1000 здравни специалисти в осем болници. Те ще бъдат разделени на групи и ще получат

ваксината или

плацебо –

сходно на вид

нещо, в което

обаче липсва

бацилът

Обикновено ваксините повишават имунните отговори към специфичен патоген чрез антитела, които се свързват и неутрализират един вид болестен агент, но не и други.

Но според клинични и проучвателни наблюдения БЦЖ може да увеличи способността на имунната система да се бори с патогени, различни от туберкулозната бактерия. В тази област от няколко десетилетия работят датските изследователи Питър Аби и Кристин Стабел Бен, които живеят и работят в Гвинея Бисау. Учените смятат, че в първата година след поставянето ваксината предотвратява около 30% от други инфекции, включително вирусни.

Изследванията в тази област обаче бяха критикувани заради тяхната методология. Анализ по поръчка на Световната здравна организация през 2014 г. заключи, че “БЦЖ, изглежда, понижава общата смъртност при деца, но доказателствената стойност е ниска”.

Малко по-обещаващи анализи за потенциалните ползи на БЦЖ бяха представени през 2016 г., но с уговорка, че са необходими рандомизирани проучвания, които се смятат за най-надеждни.

Оттогава научните доказателства се засилиха и няколко групи направиха важни изводи

как БЦЖ може

комплексно да

активира

имунната

система,

пише “Сайънс”. Цитира се приносът на Михай Нетеа, специалист по инфекциозни болести в Медицинския център на университета в Неймеген, Нидерландия, който открива особености на работата на имунната система в резултат на ваксината. Той очаква да има отговор от изследвания за въздействието на ваксината върху коронавируса в рамките на няколко месеца.

Общият принцип на имунната реакция следва няколко стъпки.

Когато патогенът навлезе в тялото, се задейства т.нар. вроден имунитет. Представлява физиологична “програма”, с която определен вид клетки атакуват агресора. Те могат да се справят с до 99% от инфекциите.

Ако тези клетки се провалят, други клетки – Т-левкоцитите и В-левкоцитите, произвеждащи антитела, започват усилено да се делят, за да се включат в битката. Ключовото е, че определени Т-лимфоцити или антитела са специфични за патогена и тяхното присъствие се увеличава най-много.

След като микробът бъде унищожен, малка част от специфичните антитела се трансформират в трайна имунна памет. Те ускоряват производството на Т- и В-левкоцити следващия път, когато организмът е атакуван от конкретния патоген.

На този

естествен

механизъм

на имунната

памет

се основават ваксините. Вродената имунна система, съставена от бели кръвни клетки като макрофаги - естествени клетки убийци, и неутрофили, би трябвало да нямат такава памет. Но екипът на Нетеа открива, че БЦЖ, който може да остане жив в човешката кожа до няколко месеца, задейства не само специфичните за микобактерията В и Т клетки. Също така стимулира за продължителен период вродените имунни клетки.

Учените го наричат

обучен

имунитет

В ранодомизирано проучване, публикувано през 2018 г., екипът доказва, че БЦЖ ваксината предпазва от експериментално създадена отслабена форма на вируса на жълтата треска, който се използва като ваксина.

Заедно с Евангелос Гиамарелос от Атинския университет Нетеа започва проучване в Гърция, за да установи дали БЦЖ може да повиши като цяло устойчивостта на инфекции при възрастни хора. Проектът е разработен преди появата на новия коронавирус, но пандемията може да разкрие по-ясно широките ефекти на ваксината, смята инфекционистът. Въпреки че проучването е рандомизирано, участниците вероятно ще знаят дали са получили ваксината вместо плацебо - БЦЖ създава специфична подутина на мястото на инжектиране, която обикновено води до белег. Но изследователите няма да знаят кои от хората в коя група – с ваксина или с плацебо, са.

Изследователска група в университета в Мелбърн, Австралия, започва изследване за ефектите от БЦЖ сред здравни работници, използвайки същия протокол. Друга изследователска група в университета в Ексетър, Великобритания, ще направи подобно проучване при възрастни хора. А екип от Института за инфекциозна биология на института “Макс Планк” обяви миналата седмица, че вдъхновен от работата на Нетеа, ще започне подобно

проучване

освен върху

възрастни

хора и върху

здравни

работници

Ще работят с генетично модифицирана версия на БЦЖ, която все още не е одобрена за употреба срещу туберкулоза.

Проф. Елинор Фиш, имуноложка от Университета на Торонто, Канада, казва, че ваксината вероятно няма да ликвидира напълно инфекциите с новия коронавирус, но е възможно да намали въздействието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber