Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8375979 Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета www.24chasa.bg
Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета

Дифузната тревожност сега се материализира в заплахата от коронавируса, антидот е разумът

Ясното изказване на причините за страховете, изговарянето
на чувството страх сваля напрежението и премахва страха

Доц. д-р Христо Хинков е психиатър, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Завършил е медицина в София през 1980 г. Работил е последователно като участъков лекар, във ВМА и в “Пирогов”. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия и Белгия. Бил е началник на направление “Проекти” в Министерството на здравеопазването и заместник-директор на НЗОК през 1997-2001 г. Участвал е във възстановяването на лекарския съюз и е избиран в управителните му органи.

- Доц. Хинков, страданието, което причинява пандемията, увеличава страховете на все повече хора и Световната здравна организация предупреди, че образно казано вирусът поразява и психиката. Можем ли да се предпазим?

- Страхът винаги може да бъде управляван, този, който управлява емоциите, има власт над живота си. В психологията много често страхът е обективизиране на една дифузна тревожност в съвременния човек, която намира обект, в който се материализира. Страхът добива формата на конкретен обект, от който се боим, за да се справим с непоносимата дифузна тревожност, която ни пречи да живеем щастливо.

В този случай страхът от коронавирус е типичен пример как съвременният човек обективизира своята тревожност в нещо конкретно. Това не означава, че не ни предпазва, в случая
страхът има и
положителни
ефекти
– хората си остават вкъщи, спазват необходимите мерки.

Разумът е противоотровата, антидотът на страха. Страхът е ирационално чувство. Ясното изказване на причините за страха, изговарянето на чувството страх сваля напрежението и премахва страха. Ако дете се страхува да остава само в тъмна стая, това е, защото разумът му не е стигнал до тази степен на зрелост, която му казва: просто няма светлина, ако светнеш лампата и виждаш, че наоколо са само познатите предмети и нищо от тези страшни неща, за които може да си помислиш. Същото е и със страха от невидимия враг коронавирус. Антидотът е ясен: разумно мислене в съчетание със спазване на всички тези разумни предписания, които дават властите и медиите разпространяват.

Приветствам мерките, които се вземат в момента – включително обучението по телевизията, и информацията, която се предоставя. Това са много правилни и важни реакции, каквито не сме виждали преди. Разбира се, тази пандемия е много лошо нещо, но рационалният подход ще ни преведе и през нея. Страхът не работи, трябват ни решения, които в конкретната ситуация съдействат животът да продължи и щетите да са най-малки. Затова и още сега, а не при следващо драматично “напомняне” трябва да се видят натрупаните грешки и в обществото, и в системата на здравеопазването, а не да се замитат под килима.

- Ако използваме вашия пример за страха и тъмнината, дали не сме в ситуацията да не успяваме да светнем лампата, защото “няма ток” заради неизвестните около поведението на вируса и разнопосочните информации за него?

- Пандемиите не са нещо ново за човечеството и сегашната едва ли ще е най-драматичната, така казват специалистите по епидемиология и вирусология, те са експертите и в техния глас трябва да се вслушаме. Ако се върнем към пандемията от испанската болест – инфлуенцата от 1918-1919 г., и се запитаме защо покосява около 20 милиона от населението в Европа, ясно се виждат причините. Първата световна война и свързаният с нея недоимък са изтощили имунитета на хората, обезсилили са държавите, здравните системи и медицината са на несравнимо по-ниско ниво от сегашните и хигиената е значително по-лоша.
Сега има много
предпоставки
човечеството
да се справи
по-успешно Разнопосочните информации и фалшивите новини в този момент са висша форма на безотговорност.

Разумното и съхраняващо поведение е да се осведомяваме само от надеждни източници и да изпълняваме предписанията на упълномощените институции. Всички експерти са единодушни, че пандемията ще се овладее, макар да не знаем всичко, което предстои. Но ако чуем разума – никой не знае и какво ще стане утре със света, теоретично метеорит може да удари Земята, но почти всеки човек осъзнава, че това е нерационален страх. Логичното мислене, опирането на научни факти, доказателства, статистика, на историята ни казва, че не преминаваме през нещо безпрецедентно необичайно и страшно.

- Представете си, че пред вас стои реален човек, който изпитва страх от случващото се в момента, какво му казвате?

- Със страх няма да постигнеш нищо! Страхът е лош съветник. Може да бъде донякъде помощник, ако си в реална опасност - ако те гони мечка, оправданият страх ще те подтикне да бягаш, но в случая става въпрос за нещо много по-сложно. То изисква разсъждение, не страх -
страхът пречи
дори на
физическо ниво,
защото подкопава
имуната система
Основният защитник на нашето здраве е имунната ни система, след това е здравната система. За имунната си система трябва да се грижим през целия си живот. Здравословните навици и среда са щитът ни срещу вируси, а ние живеем нездравословно – не се движим, храним се небалансирано, пушим, прекарваме голяма част от дните си в замърсена околна среда.

От Националния център по обществено здраве и анализи повтаряме непрекъснато, че основните инвестиции в здраве трябва да са мерките за здравословен живот и профилактика, но от това не следва нищо, ангажиментът продължава да е формален.
Кризата в момента е много очевидно напомняне, че замитането под килима на трупани с години проблеми не ги премахва, а само им слага часовников механизъм за отлагане. Имам опасението, че това, което се случва сега, е само върхът на айсберга.

Кризата прави видими трупани в годините слабости и грешки в цялото общество и в системата на здравеопазването.

Единият пример е липсата на специалисти във вирусологията и епидемиологията например, които сега са изключително нужни, но в един по-обикновен режим на живот нямат търговска стойност, не водят до печалби. Това породи драстичен дисбаланс на медицински специалисти в последните над 20 г., защото процесът беше оставен да се развива на самотек.

Вторият базов пример е свързан с резерва на здравната каса. Имаше един министър, който “шляпаше” руснаците, а после отиде да работи при тях. Той тихомълком прибра в бюджета големия резерв от 1,2 милиарда лева на касата, а този резерв беше предвиден точно за случаи като в този момент. В НЗОК трябва да се поддържат два вида резерв – голям и текущ, така че при нужда системата да поемат реакцията при пандемия или друго екстремно натоварване. В момента не знаем какъв резерв има НЗОК и доколко може да отговори на натиска.

Сещам се и за друга генерална грешка – един министър, който казваше, че като няма медицински сестри у нас, ще внесем филипинки. Е, той тихичко си отиде от системата и си седи кротичко някъде, но дисбалансът на тези специалисти остана.

Друг пример. Имаше период на самозапалвания на хора преди години и те привлякоха вниманието върху механизмите на пораждане на верижна реакция на самоубийства. Тогава се опитахме да кажем на обществото, че освен тези много видими 7-8 случая в България всяка година около 800 души се самоубиват и тези “малки” смърти, които постоянно се случват, никой не ги вижда. По подобен начин сега ще броим загиналите от коранавирусна болест, но към момента не знаем колко са починалите от пневмония или от грип от началото на годината. Насочването на прожекторите, промяната на фокуса не ни решава основните проблеми, трупани отдавна в системата.

Кризата само оголва всички тези “невидими” грешки.

Ако системата не успее с мобилизиране на всички да се справи, печалните резултати ще ни принудят да си отворим очите. Пандемията ще мине, хората ще забравят, но ако не си вземем поука, ако не си научим урока, и занапред ще страдаме много.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber