Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8375618 Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат www.24chasa.bg
Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат

Готови сме с третия поред тим - той ще смени сегашните екипи, когато излязат в двуседмична домашна карантина

Ако някой се изкушава да нарушава мерките срещу коронавируса, го призовавам да помисли докога ще издържи системата – всеки 5-и ще е за болница

Прилагаме комбинация от два или три антибиотика, при нужда се подава кислород, използваме и съчетанието хлорохин фосфат плюс азитромицин

Всяко съобщение за терапия, която подобрява лечението, започва с “може би”

Има и добри новини - в три поредни дни изписахме по един пациент

С професионализма си пироговци доказахме, че при нужда можем да създадем и нетипичната за спешна болница инфекциозна клиника

Ако се изпусне “духът от бутилката” и вирусът тръгне свободно от човек на човек, това може да са десетки хиляди тежки случаи едновременно

- Проф. Балтов, колко станаха пациентите с коронавирусна пневмония в “Пирогов”?

- Опитът ни е с 22-ма души с различна тежест на инфекцията. В реанимацията, която изградихме на втория етаж в Клиниката по токсикология, са настанени четирима пациенти на апаратна вентилация, за които се грижи екип от 5-има души. Друг петчленен екип пое средно тежките пациенти с двустранни бронхопневмонии, за които сме заделили първия етаж в същата сграда. За тях е осигурена възможност при влошаване на дишането да им се подава кислород. Ако въпреки това състоянието им се задълбочава, се мисли за интубиране.

През два дни се прави образно изследване за проследяване на процеса в белите дробове и генетичните PCR тестове, които дават информация дали е изчистен вирусът. При два отрицателни теста в рамките на денонощие можем да ги изпишем, но докато не се случи това, може да разпространяват вируса, дори да се чувстват физически добре, и не могат да напускат клиниката.

Организмът на някои се справя по-бързо, но имаме пациент, който повече от 15 дни дава положителен резултат на теста. Но има и добри новини. В три поредни дни – петък, събота и неделя, имаме по един пациент за изписване. Те са отрицателни за вируса, вече имат изработени антитела, за което свидетелства изолирането на имуноглобулин G при тестуването.

- Какви са първоначалните изводи от хода на болестта при пациентите във вашата болница?

- Много е рано да се правят заключения, но това, което виждаме до момента, съвпада с наблюденията на колегите в държавите, в които епидемиите се разгърнаха по-рано с множество случаи. Най-рискови са пациентите над 65 години особено когато имат повече придружаващи страдания. Двустранна пневмония развиват и пациенти в по-млада възраст, но те боледуват по-леко и се възстановяват по-лесно.

- “Пирогов” прилага ли медикаментозната терапия с хлорохин фосфат и азитромицин, за която се появиха обнадеждаващи съобщения за ефект?

- Колегите я използват при 7-8 души, но на такава база е много смело да се правят изводи. Пациентът, който изписахме в петък, беше на тази терапия, но дали с всички ще е така, няма никаква сигурност. По света също никой не твърди, че е панацея, опитват се различни комбинации, засега без да може да се излъчи сигурен “победител”.

Всяко съобщение за терапия, която подобрява лечението, започва с “може би”.

Стандартното поведение при този тип тежки пневмонии е да се лекуват с комбинация от два или три антибиотика плюс различни допълнителни терапии в зависимост от общото им състояние. Често се нуждаят от подаване на кислород с маски или катетър в носа.

Най-отговорният момент при лечението на тежките пневмонии е подаването на кислород по схема. Трябва да се изчисли много прецизно налягането от респираторите и процесът да се ръководи внимателно.

За щастие, нашите реаниматори са много добре подготвени за този тип лечение. Екипът, който прие и интубира в противошокова зала първата пациентка с коронавирус в “Пирогов”, се беше ориентирал много вярно, че става дума за тази инфекция. За щастие, сред тях няма заразени, надявам се да няма и в бъдеще. Правим всичко възможно да са добре оборудвани и да нямат притеснения за здравето си. За мен защитата на екипите е на първо място. Но и за обществото трябва да е приоритетна цел да ги пазим, за да има кой да лекува. Когато те са защитени, това е гаранция също и за безопасността на останалите пациенти и на здравите хора извън болницата.

Специфичното в ситуацията е, че екипите не се прибират, те са денонощно в клиниката, която създадохме за лечение на пациентите с инфекцията. Ще са непрекъснато там 12-14 денонощия, мисля, че същият подход е възприет и във ВМА.

Когато дойде време да излязат, надявам се да са така добре, както се чувстват в момента, ще им се направи чувствителния генетичен Пи Си Ар (PCR) тест. Независимо дали резултатът е положителен, или отрицателен, ще бъдат 14 дни под задължителна домашна карантина. След това ще преминат отново тестуване. При евентуално положителен резултат остават вкъщи и се наблюдават и изследват, докато не покажат 2 отрицателни теста в рамките на денонощие.

Ако не се установи вирус, могат да се върнат на работа. Отново с денонощно оставане при пациентите.

- Имат ли възможност да почиват при този неординарен режим?

- Ще е много преувеличено да кажем, че имат работно време. Сменят се помежду си поне да могат да спят по 7-8 часа. Опитваме се да ги подпомагаме с това, което е възможно. Сменихме например облеклото им с дишащи по-леки и удобни екипи за многократна употреба. Новите костюми са и по-сигурна защита от заразяване.

- Как се чувстват здравословно?

- Слава богу, всички са здрави и със силен дух. Всеки ден в 6,30 часа се обаждам да чуя как са екипите и дали е нужно още нещо за лечението на пациентите. Справят се отлично с работата и защитават честта на болницата. Не знам дали хората извън нашата професия могат да си дадат сметка колко е тежък трудът им и колко е натоварващ емоционално. Благодаря им!

С професионализма си пироговци доказахме, че можем при нужда да създадем и нетипичната за спешна болница инфекциозна клиника. 20 дни след първия случай сме готови за пълно натоварване.

- Колко пациенти максимално можете да поемете?

- Обособили сме 2 реанимации за възрастни с общо 28 легла плюс 8-10 в детската реанимация.

Но в екстремна ситуация, ако има много болни, можем да приемем 60 пациенти със средно тежки до тежки пневмонии във вътрешната клиника и още 75 в реанимация с възможности за интензивна грижа и поставяне на респираторни апарати.

Още веднъж благодаря на всички, които направиха дарения за “Пирогов”, и успяхме с тяхната помощ да осигурим възможност за лечение на повече тежко болни.

Преди седмица в сметката бяха постъпили 1,3 милиона лева, в момента са над 2,2 милиона, получихме и материални дарения за около половин милион. Благодаря!

- Липсва ли ви нещо в “Пирогов”?

- Липсва ни свободно време. Всички сме претоварени. Не ми се мисли какво може да стане при лош сценарий.

Призовавам хората да спазват отговорно указанията на националния щаб, за да преминем през това неочаквано, но много тежко изпитание. Да не се отпускаме, държавите, които погледнаха леко на вируса, плащат тежка цена. При струпване на хиляди болни системата не успява да помогне на всички. Видя се, че около 20%, или всеки пети, развива тежката форма на инфекцията.

Ако се изпусне “духът от бутилката” и вирусът тръгне свободно от човек на човек, това може да са десетки хиляди тежки случаи едновременно.

Това го казвам за всички, които гледат пренебрежително на мерките за изолация и си мислят, че са недосегаеми. Движението по улиците е намаляло, но не достатъчно. Мерките може да са и по-строги. Но още по-важно е стриктно да се спазват. Сега е решителният момент да се обединим в усилията си да ограничим бързото разпространение.

Ако в момента ситуацията е под контрол, това е само заради предприетите мерки. Да не си правим експерименти в най-неподходящия момент. Лекарите също са хора и силите им не са безгранични. А в условия на карантини работят без почивка денонощно.

- Има ли достатъчно лекари, сестри, санитари за смяната на екипите, които сега живеят при пациентите в “Пирогов”?

- Готови сме с третия поред тим, който ще влезе да смени сегашните екипи - съответно в реанимацията с тежките случаи и в отделението със средно тежките пневмонии. Колегите, които ще застъпват в бъдеще, също ще са денонощно при пациентите по две седмици. После следва карантина. Същият ред спазват и другите болници.

Какво правим, ако наведнъж се разболеят хиляди хора?!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

Covid-19 не само атакува дихателната ни система, вирусът успява да „удари” и по слабите места на психиката на всеки - Д-р Пачова, пандемията преобърна света, който познаваме. Какви са последиците от това? - Намираме се в силно враждебна обстановка, в неясна среда и в информационен хаос. Пандемията преобърна много от рутинните модели

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Вирусолог: Проветряването е по-важно от дезинфекцирането

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше. Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, правилата за защита от Ковид-19 трябва да се преработят, съобщава "Дойче веле". Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им  СНИМКА: Pixabay

Учени: Маските за лице са опасни за деца на възраст под две години

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и увеличават опасността от задавяне, съобщи Ройтерс. Предупреждението бе отправено от Японската педиатрична асоциация на фона на отмененото извънредно положение в страната. В понеделник премиерът Шиндзо Абе прекрати

В червата на всеки има 15 кг отрови, които водят до тежки заболявания и рак на дебелото черво

В червата на всеки има 15 кг отрови, които водят до тежки заболявания и рак на дебелото черво

Colofix е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, спомага за прочистването на дебелото черво от натрупаните шлаки и мазнини по лигавицата и стените. Детокс на дебелото черво = Детокс на организма Всекидневно в телата ни попадат различни отпадъчни

Учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система СНИМКА: Pixabay

Учени: Кето диетата засилва имунната система

Американски учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система, като намалява възпаленията, съобщи ЮПИ. Диетата, която ограничава въглехидратите за сметка на мазнините, остава спорна. Според привържениците й, освен за отслабване, тя е полезна също при епилепсия и диабет

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Потвърдено: Коронавирусът не се активира отново в организма

Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тествани положително няколко седмици след възстановяването, вероятно вече не са носител на инфекцията. Тя трябва да бъде само неинфекциозна или мъртва част от вируса, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

СЗО спира временно тестовете с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19

Световната здравна организация обяви днес, че е временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни. Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, предадоха световните агенции. То последва публикуването на изследване в петък в медицинското

СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът може да увреди плацентата при бременни жени

Болестта причинява нарушен приток на кръв към плода Шестнадесет бременни жени с коронавирусна инфекция се оказват с увредена плацента, показват рутинни прегледи в болница в Чикаго, пише Ройтерс, цитиран от чешкия информационен сайт Lidovky.cz. Поради това експертите смятат, че лекарите трябва да следят отблизо състоянието на бременните с COVID-19

СНИМКА: Pixabay

COVID-19 ще изсъхне до лятото

Най-неприятната температура за коронавируса е над 30 градуса Ако COVID-19 се държи като грипните вируси, пандемията в Северното полукълбо ще спре, когато отоплителният сезон приключи. Това заключение направиха американски учени, анализирайки статистиката на пациенти с респираторни заболявания, лекувани в детската болница на Филаделфия от 2012 до

Как да се избавим от алергиите и неприятните последици от тях

Как да се избавим от алергиите и неприятните последици от тях

АЛЕРГОКСИН е билков продукт, създаден по рецептурите на акад. Хлебаров, чийто състав влияе благоприятно при повишена чувствителност на организма към някои субстанции и оказва положително действие при всички видове алергии. АЛЕРГОКСИН използва дадените ни от природата точни инструменти за борба с алергиите от всякакъв произход

Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

Идеята за имунни паспорти не е добра, смятат учени Идеята за имунните паспорти, които някои държави възнамеряват да въведат, не е добра, смятат учени от Амстердамския университет. Те се съмняват, че имунитетът, свързан с изграждането на антитела с коронавирусна инфекция, е за цял живот, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Академик Богдан Петрунов КАДЪР: NOVA

Акад. Петрунов: Не е доказано, че можем да разчитаме на антитела срещу COVID-19

„Не е доказано категорично, че антителата, които се образуват при боледуване от COVID-19, са протективни антитела. Голяма част от тях могат да бъдат, но не в такава степен, за да можем да разчитаме на имунитета, създаден от тях“. Това заяви акад. Богдан Петрунов в студиото на „Неделята на NOVA“. „Към момента виждаме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber