Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8365140 Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим www.24chasa.bg

Това, което може да не знаем за коронавирусната болест, която достигна пандемични размери, е, че един от моментите, в които сме уязвими за заразяване, е докато спим. Мнението изказва пред Си Ен Ен д-р Брус Дейвидсън, белодробен лекар и изследовател в Сиатъл, експерт в респираторното предаване на инфекция и бивш президент на Националната асоциация за борба с туберкулозата и член на Консултативния съвет срещу туберкулозата в САЩ. Хипотезата му се опира на установените от медицината начини за възникване на пневмония и известните до момента особености на новия патоген.

Пред скоби е, че ако вирусът се е добрал до лигавицата на носа, това е само по себи си заплаха и без да има аспириране на секрет.

Освен чрез малки инфекциозни капчици, поети от въздуха или предадени чрез ръцете, коронавирусът достига до белите дробове чрез стичане на малки количества течност от носа или гърлото (това се нарича аспирация), която се плъзга по трахеята.

Грешката се залага от това, че дихателните и храносмилателните пътища в началото делят общ проход. Има проучвания, че поне половината от младите и хората на средна възраст аспирират през нощта. След вземане на хапче за сън или изпиване на няколко бири рискът е още по-голям. А с напредване на възрастта обикновено стават повече “грешки” в насочването на стичащите се секрети – вместо към хранопровода някакви количества могат да поемат по дихателната тръба. Така поглъщането на слюнка, което всички ние правим, докато спим, може да достави секрет в белите дробове.

 Количеството аспирирана течност по време на сън е достатъчно да предизвика пневмония - всъщност така се случват повечето белодробни възпаления.

Но защо тогава не се събуждаме всяка сутрин с пневмония?

Първо, в повечето случаи бактериите в носа и гърлото са безопасни, а не болестотворни коронавируси например. Второ, в белите дробове има имунни клетки, които в общия случай убиват стигналите дотам микроби. И накрая, здравите хора разполагат с механизъм за транспортиране на аспирираните вируси и бактерии по трахеята и отпращането им в хранопровода, където се придвижват със слюнката към стомаха и червата. Някои хора получават лека диария от този вирус, защото се видя, че той се открива и във фекалиите.)

През деня сме застраховани донякъде от аспирация, защото сработва кашличен рефлекс. Но механизмът може да бъде нарушен с напредване на възрастта или при сравнително млади и здрави хора, ако страдат от белодробна болест.

Разболяването от коронавируса вероятно зависи от относителното тегло на два фактора: уязвимост към белодробна инфекция и какво количество коронавируси попадат в белия дроб. Но има и групи хора, които са изложени на риск дори от малък брой проникнали вируси. Уязвим е всеки

с увредени дробове

или дихателни

пътища, пушачите,

хората с астма или

понижен имунитет

– от заболяване или потискане с лекарства.

Здравите хора имат повече естествени имунни механизми да се съпротивляват на новия коронавирус SARS-CoV-2 и да “изчистят” малък брой вируси или да се разболеят след случаен контакт със заразен човек, но и за тях е по-вероятно да се разболеят, ако бъдат изложени на по-мащабна вирусна атака, включително от аспириране на секрети.

“Това не касае точно и само коронавируса, а е общ принцип в пулмологията - обясни специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, председател на медицинския експертен съвет за COVID-19. - Обичайното инфектиране с микроорганизми, които причиняват “обикновената” пневмония, става с неволна инхалация на секрети от горните дихателни пътища. Това се случва обикновено по време на сън, когато човек е пиян или дрогиран, при хора с нарушени рефлекси, при такива, които не са почистили горните дихателни пътища, при хора, които се реанимират, защото те нямат кашличен рефлекс – все условия, които позволяват по-лесно инхалиране на секрети от горните дихателни пътища. Това е обичайният път за възникване на всички пневмонии.”

Пулмологът съветва

всички хора с хрема

добре да подсушават

носа си,

за да намалят риска

да инхалират

инфектираните секрети надолу към белите дробове.

Опитът с другите патогени и пневмонии преди да се появи новият коронавирус SARS-CoV-2, показваше, че имунната система на здравите хора се справя почти винаги с вирусите, без да се стига до тежки усложнения. Новият обаче много по-лесно поразява белите дробове. Пълната липса на имунитет прави вдишването на коронавируса от секретите в носа значително по-проблемно от който и да е друг причинител на белодробно възпаление, поясни проф. Костов.

“Но запознаването с обичайния механизъм на пневмониите

не е повод човек

да се бои да заспи,

напротив,

пълноценният сън е един от факторите имунната система да работи добре.

Това знание за проникването на патогените трябва да засили вниманието към противодействието на хремата. Важното е носът добре да се подсушава с обичайните назални спрейове, за да се намали рискът от неволно инхалиране на секрет.

А освен това хремата не е повод за изпадане в паника – тя е рядък симптом при заразяване с новия вирус. Старт на заболяването с хрема се съобщава за малък процент от случаите, не повече от 15 на сто.

Обичайните симптоми

са сухата кашлица,

високата

температура,

отпадналостта,

задухът, както е и при тежките грипни инфекции. Вирусът може да се предава и от хора без симптоми. Най-заразни обаче са болните с разгърната клинична картина, които излъчват вируса - кашлят, може да кихат и по този начин разпръскват капчици с вируси.”

Особеност на новия вирус е, че той може много бързо да слезе до белите дробове и да причини възпаление там. Причината е, че

в долните дихателни

пътища има много

рецептори за вируса,

разтълкува специалистът. Той обаче обърна внимание, че и безсимптомните заразени хора имат “голям вирусен товар” в горните дихателни пътища и може да го разпространяват, което обяснява препоръката да се спазва дистанция от 2 метра от всички.Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber