Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8350989 Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца www.24chasa.bg
Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца

Според родителите на 4-годишно момиченце то има коронавирусна инфекция. Дъщеря им не е приемала никаква ваксина досега

Създаването на паника чрез фалшиви и стряскащи новини е зловредно и за пациентите, и за останалите членове на обществото, казва шефът на областната болница във Велико Търново

Шест неизлекувани деца бяха изведени панически в нощта срещу вторник от педиатричното отделение на болницата във Велико Търново.

Причината - Мариета Томова написа емоционален текст във фейсбук за 4-годишната си дъщеря, която лежи там с двойна бронхопневмония и може би има коронавирус. Майката даде гласност на притесненията си, тъй като според нея не се вземат необходимите спешни мерки и животът на детето е в опасност. В центъра на страха и психозата се оказа дежурният екип на детското отделение, който е на първа линия в борбата за здравето на децата от региона.

4-годишната пациентка вече няма температура и дихателна недостатъчност, след като 3 дни родителите я държали у дома с 39 градуса температура. Случилото се накара д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” да призове към отговорност в публикации във фейсбук.

- Д-р Филев, каква е ситуацията с 4-годишното момиченце, прието с двустранна бронхопневмония във вашата болница?

- В събота детето е получило повишаване на температурата до 39 градуса. Консултирано е с педиатър от София, който е предписал антибиотик, приеман два дни. Във великотърновската болница идва в понеделник около 14 ч заради болки в корема.

Когато пристига

в болницата, то

е консултирано и

с инфекционист.

Направена е първоначална рентгенова снимка. След като излизат резултатите от назначените изследвания, се установява, че детето е с двустранна бронхопневмония и раздвижени лабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес.

Важно е да кажем, че майката на детето е антиваксър, то не е приемало никаква ваксина досега, тя е против ваксинацията на децата.

Настанено е в детско отделение, направени са експресни тестове за грип А и грип Б, които са дали отрицателен резултат. След това е взета проба и за коронавирус (която трябва да излезе в сряда сутринта - б.а.).

Няма епидемични

данни то да е

било контактно

с болни от

коронавирус

или с хора, дошли от рискови региони или някакъв друг показател, който да ни насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирусна инфекция.

- Как се разви ситуацията през тези часове?

- След настаняване в отделението майката и бащата пускат в социалните мрежи съобщения. Изразяват се съмнения в компетентността на хората, които го лекуват, защото според тях това не е пневмония, а е COVID-19 и трябва да се викат специалисти, които са лекували коронавирусна инфекция. А нашите лекари са прекрасни професионалисти и си изпълняват съвестно задълженията, които са им вменени.

Създава

се психоза,

непрекъснато

се опонира

на колегите,

които работят в отделението. Прочели публикацията, майки решават семейно да напуснат болницата с децата си - 6 недоизлекувани деца напускат отделението след изостряне на напрежението как може да се пуска дете с коронавирусна инфекция при техните деца.

Всичко това рефлектира върху дежурния персонал. След като си заминават, на мен започнаха да ми

звънят кметове

на съседни

общини, за да

питат трябва ли

да се подлагат

под карантина

децата,

напуснали отделението, заедно с техните семейства, които са били в досег с коронавирусна инфекция. Създаде се суматоха и така се наруши възможността да се изпълняват задълженията от колегите в педиатричното отделение.

- Какво е състоянието на момиченцето след първата нощ на прилаганата терапия?

- Детето е в увредено общо състояние и няма как да е иначе при диагноза двустранна пневмония. Започната е антибиотична терапия, за която също се изказват съмнения в социалните мрежи, че е неподходяща за лечение.

Според

родителите

трябва други

лекарства

да се вземат,

тъй като детето е с коронавирусна инфекция.

То обаче се повлиява, състоянието му е стабилно, афибрилно е. Към този момент кръвногазовият му анализ е добър, не се налага кислородна терапия. Ние подхождаме много отговорно към ситуацията. Все пак това е 4-годишен пациент и в никакъв случай не е неглижиран. Клинико-лабораторните данни говорят за бактериална инфекция, не за вирус. Затова съм изпратил за консултация снимките в детската гръдна хирургия на “Пирогов”, тъй като там имат най-голям опит в България при работа с деца с белодробна патология.

- Майката настоява, че детето трябва да получи от препарата срещу коронавирус, дарен от Кирил Домусчиев на Националния оперативен щаб. Болницата получи ли количества?

- Първо да уточним -

няма доказана

коронавирусна

инфекция

От изследванията, които вървят в момента, е твърде вероятно това да бъде бактериална инфекция, нямаща нищо общо с коронавирус.

Засега така корелират параклиничните данни, че това е една бактериална пневмония. Терапията започва, след като имаш доказателство за какво става дума. Болницата е снабдена с медикаменти, необходими за започване на лечение при болни с коронавирусна инфекция.

Имаме и план, който е разработен в случай на нарастване на заболеваемостта и промяна в епидемичната обстановка. Имаме заповед да се осигури отделение в болницата, което да приема съмнителни болни с COVID-19. Това е направено.

- В болницата във В. Търново е приет и млад лекар с коронавирус, който работи в столична частна болница, но бе пристигнал в родния си град при родителите?

- От петък Първо хирургично отделение е затворено, карантинирано. Достъп до пациента, хоспитализиран там, има само лекуващият персонал, и то при съблюдаване на строги мерки, които са предписани от РЗИ.

В момента няма нещо, което да ни притеснява като недостиг при посрещането на първата вълна. Разделени са потоците на пациенти - в спешно отделение се приемат тези, които имат епидемични данни, че са контактували и са били в определените рискови страни. Особено ако са с повишена температура, с кашлица, те се отделят веднага и не влизат в другия поток.

Организирали сме помещение, в което ще бъдат прегледани, има рентгенов апарат, защитни облекла на персонала.

Разполагаме с

8 респираторни

апарата от

висок клас

за тежките случаи. По обществена поръчка от декември м.г. очаквам още 3 нови респиратора, но тъй като обстановката е усложнена, не могат да ги натоварят от Сингапур вече 4 дни. Добре обезпечени сме и с монитори - основно се готвим за тежко протичащите случаи, които имат нужда от кислородолечение и дихателна реанимация.

- Възможно ли е тежкото протичане на пневмонията при детето да е свързано с факта, че не е ваксинирано ?

- Вероятно има връзка, но нека да се изолира какъв е причинителят. Опитът показва, че

при деца, които не

са ваксинирани,

протича тежко

първата среща

с бактериална

или вирусна

инфекция,

защото нямат изградени съпротивителни сили.

- А какво е състоянието на първия пациент с коронавирус във Велико Търново?

- В момента заболяването протича нормално с усложненията като двустранна бронхопневмония. Относително стабилен е и се провежда терапията, както се изисква по протокол. Имаме готовност, но засега няма нужда от кислородна терапия.

- Как ще успокоите всички майки, които са още в педиатрията с децата си? Под карантина ли са?

- Педиатричното отделение работи при нормален режим, не може да бъде в карантитет по простата причина, че няма изолиран коронавирусен. Майката и детето са в стая със санитарен възел, те не напускат стаята. Персоналът ги третира като потенциално опасни с всички изискващи се към това лични предпазни средства. Право на всеки родител е да определя как ще бъдат нещата с неговото дете, разбираеми са техните притеснения.

Но все пак

здравият разум

трябва да

взема връх

и неслучайно аз апелирам да бъдем критични и да се ограничим с волеизлиянията и мненията в социалните мрежи, защото те не са емоционално кошче. По този начин “осеменяваме” и другите с нашите виждания. Пласират се много фалшиви новини. Трудно е след това да пречупиш това, което трайно се загнездва в психиката на хората.

Създаването на паника чрез стряскащи новини е еднакво зловредно както за пациентите, така и за останалите членове на обществото. Вредно е и за работата на хората, които са на първа линия, тъй като не могат да изпълняват нормално задълженията си.

Д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Няма данни кърлежи и комари да разпространяват коронавируса СНИМКА: Pixabay

Експерт: Кърлежите и комарите не са преносители на коронавирус

Няма данни кърлежи и комари да разпространяват коронавируса. Вирусът е сравнително нов, все още няма такива данни. Това обясни Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология" към Столичната регионална здравна инспекция, предаде Нова тв. Тя обясни и какви мерки предприема Столична община срещу появата и разпространението на кърлежи

Британски учени установиха, че хората над 60 години се справят най-добре със забраната за излизане СНИМА: Pixabay

Учени: Хората над 60 години се справят най-добре с изолацията

Британски учени установиха, че хората над 60 години се справят най-добре със забраната за излизане, а 30 до 59-годишните се притесняват най-много да не се заразят, съобщи в. "Дейли мейл". Изследването на учените от Лондонския университетски колеж за физическото състояние и психично здраве на хората по време на изолацията е започнало преди три

Избави се от досадния шум в ушите и глухотата

Избави се от досадния шум в ушите и глухотата

Английски учени доказаха, че само след 4 седмици е възможна ефективна регенерация на слуха, а яснотата му нараства 10-кратно. От медицинския доклад се разбира, че след дългогодишни проучвания и изследвания е патентован биоактивен метод за възстановяване на слуховата способност. Благодарение на тази формула се предоставя възможността да се премахне

Пулмологът д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да се сбърка с вирусна инфекция

Всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, пред БНТ. По думите му навлизаме в сезона на цъфтежа, в когато алергичните заболявания стават много чести

Гледайте 3-минутната демонстрация на Моли Ликси на видеото.

И с ръкавици се заразяваш (Видео)

Медицинска сестра от Мичиган предупреждава хората, че се заразяват с коронавируса дори и да носят ръкавици. Моли Ликси отговаря за вливането на кръв и интубирането и има дългогодишен опит в спешните отделения. Тя изпитва тревога и я обзема безсилие, като гледа пазаруващите с ръкавици, които обаче не ги ползват правилно за защита от коронавируса

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета

Учени представиха нови доказателства, че е възможно бъдещите майки да предадат коронавируса на неродените си бебета в утробата, съобщи ДПА. В статия за "Европейското списание за дихателни заболявания" китайски учени от университета в Ухан съобщават, че четири новородени бебета са били сред 81 000 потвърдени случая на заразени с коронавируса в

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Израелски имунолог с обяснение за високата смъртност от коронавируса

Израелски имунолог с обяснение за високата смъртност от коронавируса

Учени смятат, че кръвният протеин феритин, който се активизира, за да блокира вирусите и бактериите в организма, при зараза с коронавирус произвежда толкова голямо количество защитни клетки, че може да предизвика смърт, съобщи ТАСС. У около 50 на сто от починалите от заразата се забелязва високо ниво на феритин, съобщи специалистът по имунология

СНИМКА: Pixabay

Изследване: Фибрите намаляват риска от рак на гърдата

Богатият на фибри хранителен режим намалява риска от рак на гърдата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Редовната консумация на храни с голямо съдържание на фибри намалява риска от болестта с 8 процента, показва анализът на резултатите от няколко предишни проучвания. Заключенията са в сила за жени в предменопауза и постменопауза

СНИМКА: Pixabay

COVID-19 може да причини некроза на мозъка

Руски вирусолози предупредиха, че новият коронавирус е способен да разруши тъкани на главния мозък и да окаже негативно въздействие върху сърдечносъдовата система на заболелите, съобщава сайтът Лента. По думите на проф. Андрей Козлов от Политехническия университет в Санкт Петербург, патогенъг е способен да предизвика неврологични усложнения

Надпреварата за ваксина: 6 вече се тестват върху хора, над 60 - на мишки

Надпреварата за ваксина: 6 вече се тестват върху хора, над 60 - на мишки

Готова се очаква най-рано след година През трите месеца, откакто коронавирусът започна своето смъртоносно шествие, Китай, Европа и САЩ се впуснаха в бесен спринт, за да произведат първи ваксина. Сътрудничество има на много нива - включително сред компании, които са яростни конкуренти. Кой ще успее пръв е от ключово значение

Снимка Архив

Откриха природен лек срещу рак

Учени от Медицинския университет на Южна Каролина установиха, че веществото манзамин А, извлечено от морски гъби в залива Манадо в Индонезия, може да спре растежа на ракови образувания на шийката на матката, съобщава Медикъл експрес. Учените изследвали влиянието на манзамин А върху растежа и унищожаването на ракови клетки в четири различни

Д-р Мария Николова: Проучват ефектите на куркумина за добавка в терапията срещу коронавируса

Д-р Мария Николова: Проучват ефектите на куркумина за добавка в терапията срещу коронавируса

Здрав имунитет се гради целогодишно - с диета, богата на пробиотици и фибри, спорт и сън Д-р Мария Николова, дм е завършила медицина през 2004 г. в Медицински Университет – София, като 2001 – 2002 година се е обучавала в Медицински Университет – Виена, Австрия. Специалност „ Хранене и диететика” е защитила през 2008 година в МУ –София

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber