Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8350989 Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца www.24chasa.bg
Д-р Стефан Филев: Антиваксър е майката, чийто пост във фейсбук извади от болницата 6 недолекувани деца

Според родителите на 4-годишно момиченце то има коронавирусна инфекция. Дъщеря им не е приемала никаква ваксина досега

Създаването на паника чрез фалшиви и стряскащи новини е зловредно и за пациентите, и за останалите членове на обществото, казва шефът на областната болница във Велико Търново

Шест неизлекувани деца бяха изведени панически в нощта срещу вторник от педиатричното отделение на болницата във Велико Търново.

Причината - Мариета Томова написа емоционален текст във фейсбук за 4-годишната си дъщеря, която лежи там с двойна бронхопневмония и може би има коронавирус. Майката даде гласност на притесненията си, тъй като според нея не се вземат необходимите спешни мерки и животът на детето е в опасност. В центъра на страха и психозата се оказа дежурният екип на детското отделение, който е на първа линия в борбата за здравето на децата от региона.

4-годишната пациентка вече няма температура и дихателна недостатъчност, след като 3 дни родителите я държали у дома с 39 градуса температура. Случилото се накара д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” да призове към отговорност в публикации във фейсбук.

- Д-р Филев, каква е ситуацията с 4-годишното момиченце, прието с двустранна бронхопневмония във вашата болница?

- В събота детето е получило повишаване на температурата до 39 градуса. Консултирано е с педиатър от София, който е предписал антибиотик, приеман два дни. Във великотърновската болница идва в понеделник около 14 ч заради болки в корема.

Когато пристига

в болницата, то

е консултирано и

с инфекционист.

Направена е първоначална рентгенова снимка. След като излизат резултатите от назначените изследвания, се установява, че детето е с двустранна бронхопневмония и раздвижени лабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес.

Важно е да кажем, че майката на детето е антиваксър, то не е приемало никаква ваксина досега, тя е против ваксинацията на децата.

Настанено е в детско отделение, направени са експресни тестове за грип А и грип Б, които са дали отрицателен резултат. След това е взета проба и за коронавирус (която трябва да излезе в сряда сутринта - б.а.).

Няма епидемични

данни то да е

било контактно

с болни от

коронавирус

или с хора, дошли от рискови региони или някакъв друг показател, който да ни насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирусна инфекция.

- Как се разви ситуацията през тези часове?

- След настаняване в отделението майката и бащата пускат в социалните мрежи съобщения. Изразяват се съмнения в компетентността на хората, които го лекуват, защото според тях това не е пневмония, а е COVID-19 и трябва да се викат специалисти, които са лекували коронавирусна инфекция. А нашите лекари са прекрасни професионалисти и си изпълняват съвестно задълженията, които са им вменени.

Създава

се психоза,

непрекъснато

се опонира

на колегите,

които работят в отделението. Прочели публикацията, майки решават семейно да напуснат болницата с децата си - 6 недоизлекувани деца напускат отделението след изостряне на напрежението как може да се пуска дете с коронавирусна инфекция при техните деца.

Всичко това рефлектира върху дежурния персонал. След като си заминават, на мен започнаха да ми

звънят кметове

на съседни

общини, за да

питат трябва ли

да се подлагат

под карантина

децата,

напуснали отделението, заедно с техните семейства, които са били в досег с коронавирусна инфекция. Създаде се суматоха и така се наруши възможността да се изпълняват задълженията от колегите в педиатричното отделение.

- Какво е състоянието на момиченцето след първата нощ на прилаганата терапия?

- Детето е в увредено общо състояние и няма как да е иначе при диагноза двустранна пневмония. Започната е антибиотична терапия, за която също се изказват съмнения в социалните мрежи, че е неподходяща за лечение.

Според

родителите

трябва други

лекарства

да се вземат,

тъй като детето е с коронавирусна инфекция.

То обаче се повлиява, състоянието му е стабилно, афибрилно е. Към този момент кръвногазовият му анализ е добър, не се налага кислородна терапия. Ние подхождаме много отговорно към ситуацията. Все пак това е 4-годишен пациент и в никакъв случай не е неглижиран. Клинико-лабораторните данни говорят за бактериална инфекция, не за вирус. Затова съм изпратил за консултация снимките в детската гръдна хирургия на “Пирогов”, тъй като там имат най-голям опит в България при работа с деца с белодробна патология.

- Майката настоява, че детето трябва да получи от препарата срещу коронавирус, дарен от Кирил Домусчиев на Националния оперативен щаб. Болницата получи ли количества?

- Първо да уточним -

няма доказана

коронавирусна

инфекция

От изследванията, които вървят в момента, е твърде вероятно това да бъде бактериална инфекция, нямаща нищо общо с коронавирус.

Засега така корелират параклиничните данни, че това е една бактериална пневмония. Терапията започва, след като имаш доказателство за какво става дума. Болницата е снабдена с медикаменти, необходими за започване на лечение при болни с коронавирусна инфекция.

Имаме и план, който е разработен в случай на нарастване на заболеваемостта и промяна в епидемичната обстановка. Имаме заповед да се осигури отделение в болницата, което да приема съмнителни болни с COVID-19. Това е направено.

- В болницата във В. Търново е приет и млад лекар с коронавирус, който работи в столична частна болница, но бе пристигнал в родния си град при родителите?

- От петък Първо хирургично отделение е затворено, карантинирано. Достъп до пациента, хоспитализиран там, има само лекуващият персонал, и то при съблюдаване на строги мерки, които са предписани от РЗИ.

В момента няма нещо, което да ни притеснява като недостиг при посрещането на първата вълна. Разделени са потоците на пациенти - в спешно отделение се приемат тези, които имат епидемични данни, че са контактували и са били в определените рискови страни. Особено ако са с повишена температура, с кашлица, те се отделят веднага и не влизат в другия поток.

Организирали сме помещение, в което ще бъдат прегледани, има рентгенов апарат, защитни облекла на персонала.

Разполагаме с

8 респираторни

апарата от

висок клас

за тежките случаи. По обществена поръчка от декември м.г. очаквам още 3 нови респиратора, но тъй като обстановката е усложнена, не могат да ги натоварят от Сингапур вече 4 дни. Добре обезпечени сме и с монитори - основно се готвим за тежко протичащите случаи, които имат нужда от кислородолечение и дихателна реанимация.

- Възможно ли е тежкото протичане на пневмонията при детето да е свързано с факта, че не е ваксинирано ?

- Вероятно има връзка, но нека да се изолира какъв е причинителят. Опитът показва, че

при деца, които не

са ваксинирани,

протича тежко

първата среща

с бактериална

или вирусна

инфекция,

защото нямат изградени съпротивителни сили.

- А какво е състоянието на първия пациент с коронавирус във Велико Търново?

- В момента заболяването протича нормално с усложненията като двустранна бронхопневмония. Относително стабилен е и се провежда терапията, както се изисква по протокол. Имаме готовност, но засега няма нужда от кислородна терапия.

- Как ще успокоите всички майки, които са още в педиатрията с децата си? Под карантина ли са?

- Педиатричното отделение работи при нормален режим, не може да бъде в карантитет по простата причина, че няма изолиран коронавирусен. Майката и детето са в стая със санитарен възел, те не напускат стаята. Персоналът ги третира като потенциално опасни с всички изискващи се към това лични предпазни средства. Право на всеки родител е да определя как ще бъдат нещата с неговото дете, разбираеми са техните притеснения.

Но все пак

здравият разум

трябва да

взема връх

и неслучайно аз апелирам да бъдем критични и да се ограничим с волеизлиянията и мненията в социалните мрежи, защото те не са емоционално кошче. По този начин “осеменяваме” и другите с нашите виждания. Пласират се много фалшиви новини. Трудно е след това да пречупиш това, което трайно се загнездва в психиката на хората.

Създаването на паника чрез стряскащи новини е еднакво зловредно както за пациентите, така и за останалите членове на обществото. Вредно е и за работата на хората, които са на първа линия, тъй като не могат да изпълняват нормално задълженията си.

Д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Ефективността на ваксината срещу коронавируса трябва да е поне 70 на сто

Американски епидемиолози установиха, че разработваните ваксини трябва да са ефективни поне 70 процента, за да могат да спрат следващата глобална пандемия от Ковид-19, съобщи ТАСС, цитиран от БТА. "Разчетите ни показват, че предотвратяването и потискането на епидемия от SARS-CoV-2 без самоизолация и други карантинни мерки ще е възможно само ако

Митовете за маргарина са развенчани

Митовете за маргарина са развенчани

През последните години един продукт беше дамгосан от всички възможни източници на информация за здравословен начин на живот. Маргаринът. Онзи ароматен продукт, с който ни отгледаха нашите баби, и с който пораснахме здрави и силни. 88% от българите между 20 и 64-годишна възраст вярват в погрешни митове за определени храни

ОН КЛИНИК България - Ние сме тук, винаги с грижа за вас

ОН КЛИНИК България - Ние сме тук, винаги с грижа за вас

Засиленият акцент върху новия коноравирус отслаби вниманието върху симтоми, които ни дава тялото. Много хора пренебрегват първоначалните сигнали на новопоявили се заболявания или тези на хроничните, съществуващи състояния. Отлагането на решението да посетим специализиран лекар, дава ход на развитие на вече проявена симптоматика

СНИМКА: Pixabay

Психо допингът в аудиториите се увеличава

Един от всеки трима студенти в американските колежи си помага в ученето с таблетки, предназначени за лечение на нарушения в концентрацията и хиперактивност. В европейските университети делът на консумиращите такъв допинг студенти, е по-нисък - около една шеста приемат таблетки, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Ново откритие подобрява зрението само за месец

Ново откритие подобрява зрението само за месец

Хората са изумени от бързината на действие на иновативната формула Всички знаем, че с напредване на възрастта, зрението се влошава. Особено забележим е този процес когато навършим 40 годишна възраст. До сега лекарите мълчаха и вдигаха рамене, безсилни пред влиянието на времето върху здравето на очите ни

Руски лекари се подготвят за прием на новите болни с коронавирус. Заразените в страната станаха над 400 000.

Русия прави ваксина като капки за нос

Една от ваксините срещу коронавируса, която разработват руски учени, ще може да се капе в носа, а няма да бъде инжектирана, съобщиха руски медии. В момента тази ваксина е в етап на доклинични изследвания, съобщи директорът на руския център по вирусолагия “Вектор” Ринат Максютов. Тя е била изпитана на маймуни

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Ройтерс

Руският препарат срещу COVID-19 може да e в болниците на 11 юни

Доставките за болниците на руския препарат срещу COVID-19 "Авифавир" могат да започна на 11 юни, съобщи ТАСС. Агенцията уточнява, че при прием на новото лекарство срокът на лечение на участниците в клиничните изпитания се съкратил от 9 на 4 дни. Произведени са вече 18 хиляди опаковки от препарата, а през месец юни на лечебните заведения ще бъдат

Снимка: Pixabay

Наситените мазнини са вредни за паметта

Храните като бургери, чипс и сладки, които са с много наситени мазнини, намаляват вниманието и това се отразява почти незабавно на работната памет, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. И предишни изследвания показаха, че злоупотребата с вредни храни се отразява на вниманието. Учените от университета на Охайо сега установиха

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Лекарство срещу ревматизъм с обнадеждаващи резултати при болни от COVID-19

Медикаментът анакинра, използван за лечението на ревматизъм, дава обнадеждаващи резултати при третирането на болни с тежки форми на COVID-19, предаде Франс прес. Лекарите са констатирали след употребата му, че са намалели смъртните случаи и необходимостта от интубиране на пациентите. Проучването е дело на екипа на френския медик Тома Юе от

Китайски експерти настояват да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19 СНИМКА: Радио Китай

Китайски експерти: Да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19

В навечерието на 31 май - Световния ден без тютюнев дим, водещи здравни експерти в Китай, сред които епидемиологът Ли Ляндзюн и специалистът по респираторни заболявания и критични грижи Уан Чън, предупредиха, че пушачите са изложени на по-голям риск от заразяване с новия коронавирус и развитие на тежки симптоми, предаде Радио Китай

Китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун СНИМКА: Радио Китай

Шанхайски експерт: По 4 яйца на ден за възстановяващите се от COVID-19

Три до четири яйца на ден осигуряват достатъчно протеини на организма и помагат за възстановяването на пациентите с COVID-19, заяви китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун, цитиран от Радио Китай. „Ние добавихме това (консумацията на яйца) в плана за лечение на потвърдените местни случаи на заразени", каза той, добавяйки

"Хигиенно - Медицинска Индустрия" и световният съвет по хигиена: Рискът от зарази пада с 50% при добра хигиена

"Хигиенно - Медицинска Индустрия" и световният съвет по хигиена: Рискът от зарази пада с 50% при добра хигиена

Научни факти показват, че ежедневната хигиена е от огромно значение за предотвратяване разпространението на инфекции и зарази. По данни на Световния съвет по хигиена /The Global Hygiene Council/, рискът от заразяване може да бъде намален с 50%, ако спазваме ежедневна хигиена. Анализът е публикуван в началото на май тази година в Американския

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber