3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8346463 3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп 3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп www.24chasa.bg
3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп

Експресните дават ориентировъчен отговор за антитела за 10 минути, но едва след 7-и – 8-и ден е ясно имало ли е инфектиране

Освен болниците от първа линия в борбата със заразата и частни лаборатории изследват пациенти на цена между 100 и 120 лева

Тестовете, с които може да се докаже коронавирусът, са три типа – генетични, експресни и един вид, известен като ЕЛАЙЗА.

При бързите подобно на експресните тестове за грип се взема малко кръв и в нея се

търсят два

вида антитела

- на прясна

или преминала

зараза

Имуноглобулин М (IgM) антителата се образуват, когато човек се зарази за първи път с някакъв патоген, те са първата линия на защита на организма срещу инфекции. Когато тялото засече агресора, нивото на IgM се повишава за кратко време и после започва да спада. След това се образуват и умножават имуноглобулин G антителата (IgG) за дългосрочна защита - вторичния имунен отговор.

В общия случай с бързите кръвни тестове не може да се хване инфекция по-рано от 7-ия - 8-ия ден от момента, в който човек се е заразил. Казано по-друг начин, организмът трябва да е развил своя имунен отговор след срещата с вируса. Предимството е бързината и затова според много от специалистите е подходящ за първично широко пресяване на пациенти с оплаквания. При преглед може да е ориентир за предприемане на карантина, докато се потвърди тестът с генетични методи.

Цените на едро на този тип тестове са 10-15 лв. В лабораториите, които го предлагат като услуга по желание в масовия случай се таксува между 100 и 120 лв.

У нас с бързи тестове са се снабдили някои от болниците от първата линия за среща с пациенти с коронавирусна болест и частни лаборатории.

Теоретично всяка лаборатория може да изпълни бърз тест при спазване на изискванията за работа на такова място, но той категорично

не е за

самоизследване

и за продажба

в аптеки за

гражданите

Този тип тестове са удобни не само за първоначално ориентиране в клиничната практика, а и за епидемиологични нужди, защото може да “хване” колко хора са се заразили, но не са развили симптоми или симптомите са били много леки. Косвено това отговаря на въпроса за т-нар. невидимо преносителство.

Златен стандарт са PCR тестовете. Те работят чрез откриване на специфичен генетичен материал на вируса. Гарантират абсолютна точност, защото работят на принципа на доказаната полимеразна верижна реакция. По нейното име за краткост ги наричат PCR тестове (от англ. polymerase chain reaction). Методът може да докаже вируса на най-ранен стадий на инфектирането с разпознаване на неговата РНК.

Цената на теста е

поне няколко

пъти по-висока

от тази на

експресните

тестове и изисква по-висока квалификация на екипите на лабораториите.  

За диагностициране на SARS-CoV-2, както е наречен новият коронавирус, PCR тестът започва с

вземане на

секрет от

носоглътката

с помощта на тампон, който се слага в стерилна среда и се изпраща в специализирана лаборатория. Там се прилагат реагенти за извличане на вирусната РНК, която държи генома на вируса.

Ензим, наречен обратна транскриптаза, преобразува РНК в последователности на ДНК, за да се създаде възможност за многократна репликация и да се улесни откриването. Технологията третира парчетата ДНК, съвпадащи с генетичния код на вируса. Изследването следва сложни алгоритми и в крайна сметка се постига изолиране на голяма генетична извадка, която след това се сравнява с новия коронавирус. Този резултат служи за потвърждаване или отхвърляне на вирусни частици дори в малко количество.

Безспорното предимство е, че PCR тестът има висока чувствителност и селективност, което означава, че правилно открива положителните случаи и правилно изключва незаразените. Изследването

изисква

апаратура и

обучени

лабораторни лекари

и лаборанти,

по-скъпо и по-бавно е в сравнение с експресните тестове. (Но вече има съобщения и за нови оптимизирани генетични тестове, които са по-бързи).

При експерсните тестове “най-медицинската” дейност е вземането на капката кръв и това ги прави много лесни за изпълнение. Но пък имат процент несигурност, който според различните изказвания на специалистите у нас е между 20 и 60%.

Третият теоретично възможен метод използва т.нар. ЕЛАЙЗА (ELISA - от англ. enzyme-linked immunosorbent assay) - също апаратен метод, който търси антитела. В момента обаче не е актуален.

В последния месец към коронавирусния диагностичен пейзаж се добавя още една идея за нов вид проверка за заразата - “домашни” тестове. Все още са само перспектива обаче. (Каква е технологията вижте по-долу.)

На България в следващите седмици ще са нужни много тестове за доказване на коронавирус, тъй като всички експерти и математически прогнози казват, че

стръмното

увеличаване

на случаите

предстои

Подходът към момента е да се изследват хората, за които има основателно съмнение, че развиват заболяване. Такава е практиката на всички държави с ограничени възможности. Преценката на експертите е, че на фона на лимитирани доставки на тестове не е оправдано да се извършват тестове без клинична картина за инфекция.

В последните си публични изяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус призова колкото е възможно повече хора да бъдат изследвани за коронавирус. Съветът му е отговор на най-новите данни, че

патогенът се

разпространява

от хора без или

със леки

симптоми

много

по-лесно,

отколкото първоначално се смяташе.

Едновременно все повече епидемиолози обясняват добрия контрол над вируса в Южна Корея с широкия скрининг заедно с изолирането на заразените, проследяването на контактите и карантинирането.

Това подтикна СЗО към разширяването на генералния съвет за действие с инструкции да се увеличат тестуванията. Възможностите за това обаче по целия обхвант от пандемията свят са ограничени, а в държавите със скромно финансиране на здравеопазването мярката е непосилна.

Дори в САЩ медиите пишат, че в момента има затруднение поради недостиг на тестове. 

Биотехнологичните компании работят денонощно за създаването на нови по-бързи и по-евтини тестове, но засега няма съобщения за пробиви. Трудностите идват основно при доказването на точността.  

Ще пробват тест лентички като при бременност - резултатът идвал до половин час

Най-бързият начин за тестване на коронавирус може да бъде предложен от компании, използващи редактора на геноми CRISPR, по-известен като генетична ножица, пише научното списание “Сайънс енд текнолъджи дейли”. Две компании твърдят, че са създали такива тестове и са заявили намерение за изпитания.

Техниката използва вирусна РНК и бърз тест за амплификация на нуклеинова киселина, наречен циклично-медиирано амплифициране. За неспециалисти е трудно разбираем, но крайният резултат може да бъде проста промяна на цвета на тест лента в рамките на минути до половин час.

Както и при популярните тестове за бременност върху лентата се появава линия за положителен резултат.

Тази експериментална разработка – все още само кандидат за тест, стои в основата на очакването за бързо домашно тестуване в бъдеще.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Арестуваха Нолберто Солано в Перу за нарушаване на извънредното положение

Арестуваха Нолберто Солано в Перу за нарушаване на извънредното положение

Голямата звезда на перуанския футбол и бивш ас на "Нюкасъл" Нолберто Солано е арестуван от полицията, защото не е спазил изискванията на извънредното положение заради коронавируса. Той бил заловен с приятели, докато си правели купон, въпреки забраната за събирания. Солано ще бъде глобен доста сериозно за нарушението си

Иля Велчев

Заради "Ако си дал" викали Иля Велчев на разпит в ДС

Емил Димитров нарича песента морален химн АБРО призовава да я запеем в подкрепа на медиците Идеята по радиата да звучи песента “Ако си дал” като знак за подкрепа към медиците е на АБРО - Асоциация на българските частни радио- и телевизионни оператори, към която се присъедини и Българското национално радио

Георги и Кирил Домусчиеви

Братя Домусчиеви даряват на болницата в Разград

Собствениците на фармацевтичната компания „Хювефарма“ и "Лудогорец" Кирил и Георги Домусчиеви ще направят огромно дарение за МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград. Целта е да се подпомогне местното здравно заведение в подготовката му за борбата с COVID – 19, съобщава клубният сайт на шампионите. Бизнесмените ще дарят 250 000 лв за закупуването на PСR

Плакатът на олимпиадата в Токио през 1940 г.

Преди коронавируса само Везувий, референдум и войни са против олимпиадите

До момента имаше три отменени, две преместени и сега има отложена Токио стана първата олимпиада в историята, която бе отложена. Заради коронавируса. В историята е имало проблеми с игрите, но те са били единствено заради войни, природата и волята на хората. Първата преместена олимпиада е тази през 1908 година. За неин домакин е избран Рим

В Украйна спретнаха измама с фалшиви мачове заради залози

В Украйна спретнаха измама с фалшиви мачове заради залози

Световната криза с коронавируса не спира измамите. Този път бе ударен украинският футбол. В интернет е предаван на живо мач за купа "Азов" между "Лозоватка" и "Мелитополская Черешня", "завършил" 4:1. Във фейсбук пък е направен профил FC Berdyansk, където са публикувани и "протоколи" от турнира. Мачовете обаче са присъствали в тиражите на световни

Светослав Аргиров (вляво) е герой в "Сладко отмъщение"

“Сладко отмъщение” също ще спре заради коронавируса

“Сладко отмъщение” е поредното предаване, което ще слезе от ефир заради коронавируса. Вероятно другата седмица ще бъде излъчено за последен път засега. Екипът е заснел предварително пет епизода, снощи бе показан четвъртият, в който жертва беше Светослав Аргиров. Снимките са на различни локации, участват много хора

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Коронавирус

СНИМКА: Pixabay

Райфайзенбанк, служителите й и широката общественост събират пари за 3 болници в помощ за борбата им с COVID-19

През тази година Райфайзенбанк стартира по-рано традиционната си дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“, тъй като пандемичната обстановка с разпространението на коронавируса, налага подкрепа за болниците, които са на първа линия в борбата с нея, съобщиха от банката. С набраните средства ще бъдат подкрепени Военно-медицинската академия за

Снимка: фейсбук на Антъни Иванов

Най-добрият български плувец е преминал тест за коронавирус при завръщането у нас

Върналият в последните 2 г. и половина България към силните класирания в световното плуване Антъни Иванов ще трябва да изчака до догодина за първото си участие на олимпийски игри, след като тези в Токио бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от COVID-19. Студентът в американския университет “Вирджиния Тех” се прибра в България

Цветан Соколов  забива покрай Ървин Нгапет, с когото бяха съперници в италианското първенство. Снимка: фейсбук на "Кучине Лубе"

Съотборник на Цецо Соколов оздравя от COVID-19 в Русия

Френският посрещач Ървин Нгапет, който е съотборник на най-добрия български волейболист Цветан Соколов в руския гранд "Зенит", бе изписан от Републиканската инфекциозна болница в Казан. Той е излекуван от COVID-19. Нгапет пипна коронавируса при посещение във Франция преди 2 седмици. След прибирането си в Русия се почувства зле

Министър Кралев: Подкрепете кампанията на МЗ за българските медици!

Министър Кралев: Подкрепете кампанията на МЗ за българските медици!

Спортният министър Красен Кралев призова да се подкрепи кампанията на МЗ за българските медици. Кралев има точно медицинско образование. Ето какво написа той във фейсбук: Скъпи приятели, уважаеми спортисти, Нека да подпомогнем кампанията на Министерство на здравеопазването в подкрепа на българските медици

Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

ФИФА ще разглежда важен документ за спасяване на футбола в условията на криза утре. Той ще бъде изпратен към националните федерации като "серия от ръководни принципи". Ето и основните му моменти: 1. Изтичащи договори Според ФИФА, датите, които са вписани, най-често 30 юни или 1 юли, са поставени там, за да бъде обвързан цял сезон

Снимка: инстаграм на Лотар Матеус

Бивш треньор на България проби блокадата в Дубай заради коронавируса

Бившият селекционер на националния ни отбор по футбол Лотар Матеус успя да пробие блокадата заради коронавируса, в която бе заклещен в Дубай заедно със съпругата си Анастасия и синът им, който носи името на легендата. Тримата успяха да отлетят с частен самоле от ОАЕ, където бяха на почивка. "Липсвате ми всички. Тук сме блокирани

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber