Ето правилата за здрав брак и щастлив развод

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8298958 Ето правилата за здрав брак и щастлив развод Ето правилата за здрав брак и щастлив развод www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Юристи споделят опит от съдебната зала, прогнозират ще оцелее ли семейството ви

Едно от главните условия за хармоничен брак са възможността и свободата да се занимавате с това, което ви доставя удоволствие. Такова е заключението на Джорджиана Хемблин – виден лондонски адвокат по бракоразводни дела.

Нейната задача не е да помирява семейства, тъкмо обратното. Но при честите престои в съдебната зала тя си е водила бележки за различните видове конфликти и прави 7 извода за успешно брачно съжителство, които споделя с читателите на сп. “Мари Клер”.

Отделяйте

време за своите

мечти и хобита,

съветва юристката. “Когато бях в отпуск по майчинство, стените започнаха да ме притискат. Почувствах остра нужда да се върна на работа, да се заема с по-завладяващо занимание. Не бива да чакате партньорът да удовлетвори всичките ви потребности. Хармоничните двойки са тези, които имат живот и извън дома си”, казва г-жа Хемблин.

Човекът до вас

трябва да

поддържа

амбициите ви

и да ви окуражава. Много съвременни жени амбициозно гонят кариера и това може да се окаже проблем. “Имах клиент, който не можеше да се примири с успешната реализация на жена си. Такива хора аз наричам “съпрузи на супержени”. Той твърдеше, че половинката му прави каквото си поиска, и наричаше това нетърпим егоизъм.

Убедете се, че човекът, с когото ще градите отношения, разбира и приема професионалните ви стремежи. Попитайте се готови ли сте да сторите същото за него. От самото начало откровено разговаряйте как виждате бъдещата връзка в светлината на служебните и професионалните ангажименти и амбиции.

Вярвайте, че ще

се справите сами

след евентуален брачен разрив, напътства Джорджиана Хемблин. Много жени се боят от развода, защото са убедени, че няма да успеят да изградят самостоятелен живот. Напразно. Контролът над собствената съдба дава повече възможности. “Една от клиентките ми изпадаше в ужас само от мисълта, че може да остане без влиятелния си и успешен съпруг. Но след раздялата с него си намери добра работа, купи си къща, самочувствието ѝ се вдигна. Удивително е да се наблюдава как някои неуверени преди дами започват успешно свой живот особено ако са преминали през “отровни” семейни отношения”, разказва юристката.

Инвестирайте

в отношенията

В наши дни е съвсем нормално съпругата да издържа семейството. И това не е защото съпругът е мързелив, а заради нарасналите възможности жената да се реализира. Тя може да е мениджър на пълен работен ден, да прави кариера, а той – да работи от вкъщи и да се грижи за децата – това ще е неговият принос в семейството.

“Сред клиентите си имах двойка, в която жената работеше по 12 часа на влиятелен пост, а мъжът се занимаваше с дребен бизнес. Този случай ми напомни за мои собствени грешки, които ми струваха семейството: трябва постоянно да помните, че в семейството никой не бива да се чувства по-малко значим. Даже и да сте уверени, че вашата работа е в пъти по-важна от тази на партньора, не бива да давате приоритет на собствените си проблеми и грижи и да ги поставяте над неговите.

Поправете

покрива, преди

да завали

Винаги си повтаряйте тази мъдрост, когато се ядосвате на някоя постъпка на брачния партньор – тя подрежда мислите. Да се говори честно за неприятните неща, докато още се обичате, е един от ключовите уроци в семейните отношения. “В моята практика много жени, знаещи за изневерите на мъжете си, се правят, че не ги забелязват. Когато все пак се стига до разговор, неверният мъж обещава това да не се повтаря, но се оказва, че любовницата му е забременяла. Така че при сблъсък с неприятни ситуации погледнете трудностите в лицето, преди всичко да е излязло от контрол. Но същевременно бъдете готови да простите и да забравите грешките на партньора, а не да ги използвате като оръжие в бъдещи спорове”, съветва адвокатката.

Обмисляйте

добре трудните

решения,

защото емоциите могат да унищожат всичко, което е останало в отношенията. Щастливи са онези, които и в сложни ситуации се стараят да запазят високи етични стандарти, макар понякога това да е за тяхна сметка. “Една клиентка се съгласи съпругът да ѝ даде по-ниска издръжка и по-скромно жилище след развода, въпреки че можеше да се бори за повече. И бе уверена, че е постъпила правилно както за себе си, така и за децата, като не се е впуснала в грозни конфликти и битки за пари. Развеждала съм и мъже, които изпитваха силно чувство на вина от решението да напуснат съпругите си. Затова като компенсация им оставяха повече, отколкото трябваше и им се искаше. Нужно е да се обмислят последствията от всяко решение”, казва Хемблин.

Не се страхувайте

от брачен договор

Според мнозина предбрачните договори са убиец на романтиката, но ако се заемете с финансово планиране, когато сте влюбени и щастливи, по-лесно ще постигнете справедливо споразумение. Когато настъпи разрив, единият съпруг често източва кредитните карти или оставя празна общата банкова сметка. Бракът е едно от най-важните споразумения в живота, затова не го сключвайте “на сляпо” и не го оставяйте на случайността.

Направете си “запасен фонд” от средства, ако семейният живот не тръгне по план. Това създава баланс на силите в отношенията.

Юристката Сара Лангфорд предлага други 5 правила за “щастлив развод”. Бъдете честни в своите мотиви, съветва експертката. Ако ще подавате молба за раздяла в съда, само и само за да накажете брачния партньор, по-добре използвайте парите и времето си за психотерапия. Опитайте да се справите с гнева и злобата и внимателно обмислете как да преустроите живота си. В кабинета на психолога ще се почувствате по-добре, отколкото в съдебната зала.

Обърнете се

към специалист,

вместо да се

заемате с

развода си

самостоятелно

– така ще икономисате време и енергия. Юристът ще регулира спорните въпроси професионално и в крак с вашите интереси.

Внимателно слушайте адвоката си – добрият защитник не говори само това, което искате да чуете. Съдът може да се окаже лотария, а работата на юриста е да не допусне това. Доверявайте му се и следвайте препоръките му – например да се задоволите с по-скромни претенции или да предложите малко повече. Помнете: адвокатът винаги е на ваша страна.

Оценявайте ситуацията трезво. Ако партньорът ви например откаже вашето справедливо предложение, съдът може да вземе това предвид и да изиска от него по-голямата част от съдебните разходи. Затова е важно да изложите разумни и обосновани аргументи.

Разведете се с достойнство. Постарайте се да проявите особен

такт в

отношенията

с децата

Не забравяйте, че те са рожби и на другия родител. Яростната критика на бившия или бившата в присъствието на децата често ги карат да чувстват тези нападки и върху себе си, да изпитват вина. Поемете дълбоко въздух, дръжте си езика и започнете нов живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Топла филийка с авокадо, сирене, лук и лайм

Как да се храним за добро настроение в кризата

Вадете рецептите на баба, но не прекалявайте Когато ви налегнат тревога и самота, посягате към различни лакомства и често наобикаляте хладилника, особено в сегашните времена на изолация. Но прекаляването със сладоледа, чипса и сладкишите засилва стреса и поражда чувство за вина. Такива вкуснотии карат кръвната захар да играе и се чувствате уморени

Въвличането на децата в практически уроци повишава шанса за осъзнати здравословни навици във всяка област на живота. СНИМКА: РОЙТЕРС

Лошо: 1 от 4 седмокласници яде сладко всеки ден, на 1 от 6 е в чашата

Доц. Околийски: Липсата на час за здравето и семейна подкрепа е в основата на антирекордите ни в ЕС Като образователна система и семейна среда България изостава по най-важния предмет – за поведението и здравето на децата. Тези знания продължават да са резултат на случайност и епизодичност за повечето подрастващи и резултатът е лош, предупреди доц

СНИМКА: Военномедицинска академия - ВМА

Специалисти от ВМА посетиха италианската болница "Сан Матео", близо до Милано

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия, съобшиха на страницата във фейсбук на ВМА. Вижте цялото съобщение: Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна

Хората на инсулин са по-застрашени от новия коронавирус.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа

В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от захарна болест от COVID-19 Една трета от пациентите, починали от коронавирус във Великобритания, са диабетици. Това обяви Националната здравна служба на Великобритания (NHS), проучила случаите на 7500 жертви на вируса в страната. Причината е, че диабетът отслабва имунната система и прави пациента

3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?! Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните

Проф. ВЕСЕЛКА ДУЛЕВА

Проф. Дулева: Вместо 3 дни “карантина” на опакованите храни - да стоят 5 мин сапунисани

За проучването са използвани традиционни миещи препарати Няма данни месото да е източник на COVID-19 Липсва наука зад твърденията, че сода бикарбонат, лимонов сок или алкализиращи храни пазят от вируса Това казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Веселка Дулева, дм,  началник-отдел “Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Ушита маска от памук и коприна пази като N95

Ушита маска от памук и коприна пази като N95

Свалихме ги на улицата, но със сигурност ще останат в живота ни Маските май ще се настанят трайно в бита ни - със сигурност още дълго в условията на коронавируса, нищо, че вече не са задължителни по улиците, а само на закрити места. Цените на еднократните обаче остават непропорционално високи, а много от ушитите от плат са неудобни и доста хора

Къщата от кашони е подходяща за игра.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ И АРХИВ

Деца под карантина: как да превърнем ареста в забава

Направете дневна програма, редувайте игри с обучение и движение Коронавирусът не мирясва и милиони деца по света са затворени у дома без детска градина, училище, приятели, разходки сред природата. Но спазването на социална дистанция не значи домашен арест, пише британският в. “Дейли телеграф”. Има много начини да се направи животът им по-интересен

Предпазва ли никотинът от COVID-19?

Предпазва ли никотинът от COVID-19?

Пушачите много се надяват, но липсват сериозни данни Известно е обаче, че те повече се заразяват от респираторни инфекции Предпазва ли никотинът пушачите от COVID-19? Този въпрос е един от честите, които специалистите по белодробни болести чуват тези дни от своите пациенти. Пушачите са склонни да приемат успокоителни съобщения от камерни

Тревожим се заради гърлото, но по-чест симптом на COVID-19 е мускулната болка

Тревожим се заради гърлото, но по-чест симптом на COVID-19 е мускулната болка

По последните протоколи за клинична диагностика най-често болестта се изявява с различни по интензивност 12 симптома Мускулната болка е част от симптомите на COVID-19 още от първите съобщения, но кой ще я мисли, при положение че хората се задушават от кашлица или горят в треска. Дори гърлоболът е по-чест заподозрян за предвестник на

20-20-20 срещу синдрома на дигиталното зрение в коронавирусна изолация

20-20-20 срещу синдрома на дигиталното зрение в коронавирусна изолация

Числото 20 се оказа някак си кармично свързано с живота ни в пандемията. Поне 20 секунди сапунисване изисква доброто измиване на ръцете. Освен това виртуалният ни живот пред кой колкото има “екрани” налага правилото 20-20-20 за хигиената на зрението. Декодирането на съвета на очните лекари е на всеки 20 мин пред монитор да

Внимавайте с използването на сапуна при плодовете и зеленчуците.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Да мием ли плодовете и зеленчуците със сапун по време на пандемията

- Стомашно-чревни проблеми, причинени от почистващите препарати, имитират симптомите на коронавируса - 90-99% от вирусите и бактериите може да бъдат премахнати с течаща вода Ако сте отговорен и интелигентен човек и следвате правителствените указания за физическо дистанциране, за да забавите разпространението на коронавируса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber