Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8294309 Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти www.24chasa.bg
Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

Топекспертът по хигиена:

Най-мръсното място е дръжката на вратата, ако няма препарати или спирт, течност за чистачки върши работа

След прибиране проветрявайте връхните дрехи 3 часа

Събувайте си обувките в коридора

Има алтернативи и за ръцете и за най-мръсната лична вещ

Хигиената е единственото средство извън рязкото ограничаване на контактите, с което можем да намалим риска от зараза. Да си мием ръцете и да дезинфекцираме и тях, и домовет, и вещите си, препоръчват здравните власти. Но паническото изкупуване намалява дезинфектантите в търговската мрежа. Може ли да се използват самоделни препарати и стоки с други предназначения?

С известен компромис, изглежда, може. Най-лесно е заместването на течните сапуни с класическите твърди форми. При тях засега не се забелязва търсене и може да се избира от няколко вида антибактериални калъпчета. Представата, че течните са по-хигиенични, е много спорна.

Мръсен сапун

няма,

категорични са лекарите. По важното от това какъв е миещият агент е просто да се мием - старателно и продължително. Нещо, което не е много често срещано у нас. Установено е също, че мъжете се мият по-формално от жените. Справка: преди няколко години един посланик на Франция у нас беше единственият от група участници, който издържа проверката на иновативен скенер за визуализиране на микроби по ръцете.

В движение може да се ползват спиртни или друг вид еднократни кърпички с дезинфектанти. Ако са свършили, може да се направи самоделка от спирт, дестилирана или преварена вода и по желание малко глицерин или гел от растението алое вера срещу прекаленото изсушаване на кожата. Пропорциите трябва да са така изчислени, че

спиртът да е

поне 60 градуса

Най-лесно е пресмятането, когато изходно се използва спирт над 90 градуса.

Освен старателно често миене и особено след като се приберем вкъщи, е важно да не внасяме патогени и с връхното си облекло и обувките.

Дрехи като палта и якета, които не се перат всеки ден, събличайте до входната врата и ги слагайте да се проветряват за около 3 часа, съветва проф. Емил Воденичаров, дм, ръководител на Катедрата по хигиена към Медицинския университет в София.

Тоалетите, с които сме били през деня, са за пране, в дома си обличаме чисти. Ръкавиците и шаловете също отиват в пералнята.

Проф. Воденичаров е категоричен и в съвета да си събуваме обувките в коридора. Наложилото се като критерий за “граждани” влизане с обувки вкъщи е грешка. Улиците на българските градове по принцип са богати на пресни или разпрашени кучешки и други фекалии, мръсотия и обитаващата я болестотворна флора, а сега се добавят и нови опасности.

Вирусите витаят

във въздуха

сравнително

закратко, но

се “утаяват”

по всички повърхности и в зависимост от средата оцеляват от 2-3 до 8 и повече часа. Това обяснява призивите често да се хигиенизират и работните места, и домовете с дезинфектанти.

Биоцидните препарати за под и твърди повърхности обаче също се изчерпват или цените им растат спекулативно. Най-лесно е да се направи домашен вариант от вода и белина. За да има ефект срещу заразите,

на 9 части вода

се добавя

1 част белина,

препоръча проф. Воденичаров.

Вариантът не е подходящ за повърхности, които може да променят цвета си от белината - тя има и избелващо действие. Проба от вътрешната страна на мебелите или върху част от пода, която не се вижда, решава въпроса.

Ако разтворът се сложи в шише с помпа за пулверизиране, може да се ползва и за безконтактно напръскване. Важно е да не се комбинира белината (натриев хипохлорид) с други почистващи препарати (особено съдържащи киселини) и да не се предприема накуп генерално чистене с разтворите с белина - отделя се хлор.

Още по-старателна трябва да е дезинфекцията на пипаните от много хора места. И на работа, и вкъщи

най-мръсните

места са

дръжките на

вратите - там

вирусите са

живи до 8 часа

и ако не се почистват, може да се предават верижно на всеки следващ, който ги пипа, обясни експертът по хигиена. На втора позиция като рискови места са “копчетата” в асансьорите, кранчетата в баните и бутоните на тоалетните.

Тези суперкритични зони трябва да се почистват многократно през деня с дезинфектанти. Ако няма готови разтвори, може да се ползва спирт - поне 60 градуса. Ако и спиртът е дефицитен?

Проф. Воденичаров дава идея в краен случай да се бърше със зимна течност за чистачки.

Човек се досеща и сам, но ученият напомня, че при чистенето с дезинфектанти и заместителите им трябва да се използват ръкавици. Най-удобни са тънките от вида, който хранителните вериги слагат за хляба. Ако се използват многократни, трябва да се заделят само за тази цел и ръцете да се почистват веднага след свалянето им.

Най-опасната

лична вещ е

телефонът

Проучване на Университета на Аризона установи, че по смартфоните има 10 пъти повече микроорганизми от тоалетната седалка, която поради подозрения за зарази се почиства по-често. С мобилните устройства не е така. Пипаме телефоните многократно, а вероятността преди това да сме си измили ръцете, е нищожна.

Минавайте с препарат екранчетата и тялото на телефона, колкото пъти през деня се сетите, дори да спазвате всички норми на вирусния етикет, препоръчва проф. Воденичаров.

Това може да стане с препарат за монитори. При вариантите тип кърпичка няма риск влага да влезе във вътрешността и да повреди апарата. Ако се ползва течност, не се прилага директно, а се навлажнява микрофибърна кърпичка - може и тази, с която се почистват очила.

Експертът по хигиена напомня по време на епидемичния риск да се използват затворени кошчета за боклук, отпадъците да не се пипат и ръцете да се мият след изхвърлянето.

Носенето на

зимните или

други ръкавици

в градския

транспорт

и на обществени места е уместно. Но може да е гаф при неправилно използване. Пъхната в джоба, мръсната ръкавица заселва мястото с микрофлора. Епидемиологичният етикет предполага еднократни ръкавици. Или използваните многократно преди поставяне в джоба внимателно да бъдат обърнати наопаки подобно на сгъването на чорапите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

Рисков ли сте за COVID-19

Рисков ли сте за COVID-19

Тест, разработен от лекарите от “Пирогов” Лекари от “Пирогов" създадоха уникален сайт, в който за 5 минути всеки може да си направи тест за COVID-19 и да получи съвет какво трябва да направи. Сайтът www.covid.bg е идея на проф. Мария Миланова, ръководител на Клиниката по кардиология, и д-р Иван-Асен Шишманов

Възрастна жена изпраща общинските служители, които всеки ден й носят храна и лекарства в Италия.

Извънредните мерки в света: вкъщи и глоби! Туркменистан забрани думата “коронавирус” и маските - иначе арест

Светът потъна в хаос, след като коронавирусът засили хватката си и накара редица страни драстично да ожесточат мерките срещу смъртоносната пандемия от COVID-19. Редица страни обявиха извънредно положение, сред които България, Сърбия, Чехия, Словакия, Латвия, Унгария, Испания, Румъния, Финландия, Франция, Швейцария, Армения, Ливан и Гватемала

Коронавирусът не бил създаден в лаборатория, смятат учени.

Коронавирусът не бил създаден в лаборатория

Привърженици на заговорническите теории от седмици разпространяват твърдението, че новият коронавирус е бил създаден съвсем умишлено в лаборатория. Целта била да бъде използван примерно като биологично оръжие. Сега науката обори това твърдение, пише "Дойче веле". Международен екип от учени е анализирал генома на причинителя SARS-CoV-2

Турският Червен полумесец Снимка: Уикипедия

Лечение на коронавирус с кръвна плазма от оздравели ще прилагат в Турция след 10 дни

Методът за лечение на болни от коронавирус чрез използване на кръвна плазма от оздравели вече пациенти ще започне да се прилага в Турция след около десет дни. Затова е говорил председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Кънък е заявил, че специализираният Научен съвет за борба с коронавируса

SARS- CoV-2

Учени определиха каква влажност на въздуха спира коронавируса

Новият коронавирус SARS- CoV-2 се предава от болни на здрави значително по-рядко при относителна влажност на въздуха от 40 до 60 процента, отколкото при по-ниска или по-висока влажност, съобщи Лента. Изследването на американски и швейцарски учени, за влажността, която отслабва вируса, е публикувано в сп

СЗО обмисля дали всички да носят маски. За медицинските лица това е задължително.

СЗО обмисля дали всички да носят маски

Експертна комисия към Световната здравна организация (СЗО) ще се срещне, за да разгледа ново проучване относно това дали повечето хора трябва да носят маски, за да се забави разпространението на коронавируса, пише "Дейли телеграф". Експертите ще се запознаят с ново проучване на Масачузетския технологичен институт в САЩ, който е установил

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

2 април е Ден на проверка на фактите: борба с дезинформацията свързана с COVID-19

Интернет сайт на ЕС разобличава най-често срещаните митове свързани с пандемията

2 април е Ден на проверка на фактите: борба с дезинформацията свързана с COVID-19 • Неверните новини произтичат от актьори близо до американската „алтернативна“ десница, Китай и Русия • Интернет сайт на ЕС разобличава най-често срещаните митове свързани с пандемията Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на

Снимка: Pixabay

Какво помага и какво не в битката с вируса според университета "Джонс Хопкинс"

Учените в университета "Джонс Хопкинс", един от световните лидери битката със заразата, се опитаха дадат обяснения, които да помогнат на хората в тези тежки моменти. 1. Вирусът не е жив организъм, а протеинова молекула (DNA), покрита със защитен слой липид (мазнина). При приемане през очите, носа или устата

Силно оръжие в борбата срещу коронавирусa е установила група гръцки учени СНИМКА: Ройтерс

Откритие на гръцки учени дава надежда за лечение на тежките случаи на COVID-19

Силно оръжие в борбата срещу епидемията от новия коронавирус в света е установила група гръцки учени, съобщи гръцката телевизия Скай. Според информацията откритието дава една от най-големите надежди за прекъсване на смъртоносното развитие на Ковид-19. Откритието е дело на Гръцката група за изследване на сепсиса начело с професора - инфекционист от

За да бъде ползотворна работата у дома, обособете работен кът, който да ви позволява да се отърсите от домашната обстановка.

10 съвета за по-ефективна работа от вкъщи

Създайте списък със задачите на дневен ред, като ги класирате по приоритет. Лутането из “кое по-напред” е като дезинфектант срещу продуктивност Ставаш рано. Но си нощна птица, нали? Измиваш си ръцете, лицето и зъбите. Теглиш ли си душ, за да разлепиш успешно клепачите? Време е за закуска. С кафе или чай? Обличаш се според настроението и сезона

Проф. Емил Воденичаров КАДЪР: БНТ

Проф. Воденичаров: 90% от заразяването с COVID-19 е заради замърсени ръце

Входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата. 85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ ръководителят на Катедра "Хигиена" в

Министърът на образованието Красимир Вълчев СНИМКА: Правителствена информационна служба

Вълчев: Занятията се възстановяват на 14 май, матурите на 30 май и 1 юни (Видео)

Удължават се мерките за карантина до 13 май и занятията ще се възстановя на 14 май. През последните дни говорихме с голяма степен на условност, сега имаме малко повече конкретика. Ситуацията е динамична, безсмислено е да говорим за други сценарии. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в Министерския

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber