Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8294309 Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти www.24chasa.bg
Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

Топекспертът по хигиена:

Най-мръсното място е дръжката на вратата, ако няма препарати или спирт, течност за чистачки върши работа

След прибиране проветрявайте връхните дрехи 3 часа

Събувайте си обувките в коридора

Има алтернативи и за ръцете и за най-мръсната лична вещ

Хигиената е единственото средство извън рязкото ограничаване на контактите, с което можем да намалим риска от зараза. Да си мием ръцете и да дезинфекцираме и тях, и домовет, и вещите си, препоръчват здравните власти. Но паническото изкупуване намалява дезинфектантите в търговската мрежа. Може ли да се използват самоделни препарати и стоки с други предназначения?

С известен компромис, изглежда, може. Най-лесно е заместването на течните сапуни с класическите твърди форми. При тях засега не се забелязва търсене и може да се избира от няколко вида антибактериални калъпчета. Представата, че течните са по-хигиенични, е много спорна.

Мръсен сапун

няма,

категорични са лекарите. По важното от това какъв е миещият агент е просто да се мием - старателно и продължително. Нещо, което не е много често срещано у нас. Установено е също, че мъжете се мият по-формално от жените. Справка: преди няколко години един посланик на Франция у нас беше единственият от група участници, който издържа проверката на иновативен скенер за визуализиране на микроби по ръцете.

В движение може да се ползват спиртни или друг вид еднократни кърпички с дезинфектанти. Ако са свършили, може да се направи самоделка от спирт, дестилирана или преварена вода и по желание малко глицерин или гел от растението алое вера срещу прекаленото изсушаване на кожата. Пропорциите трябва да са така изчислени, че

спиртът да е

поне 60 градуса

Най-лесно е пресмятането, когато изходно се използва спирт над 90 градуса.

Освен старателно често миене и особено след като се приберем вкъщи, е важно да не внасяме патогени и с връхното си облекло и обувките.

Дрехи като палта и якета, които не се перат всеки ден, събличайте до входната врата и ги слагайте да се проветряват за около 3 часа, съветва проф. Емил Воденичаров, дм, ръководител на Катедрата по хигиена към Медицинския университет в София.

Тоалетите, с които сме били през деня, са за пране, в дома си обличаме чисти. Ръкавиците и шаловете също отиват в пералнята.

Проф. Воденичаров е категоричен и в съвета да си събуваме обувките в коридора. Наложилото се като критерий за “граждани” влизане с обувки вкъщи е грешка. Улиците на българските градове по принцип са богати на пресни или разпрашени кучешки и други фекалии, мръсотия и обитаващата я болестотворна флора, а сега се добавят и нови опасности.

Вирусите витаят

във въздуха

сравнително

закратко, но

се “утаяват”

по всички повърхности и в зависимост от средата оцеляват от 2-3 до 8 и повече часа. Това обяснява призивите често да се хигиенизират и работните места, и домовете с дезинфектанти.

Биоцидните препарати за под и твърди повърхности обаче също се изчерпват или цените им растат спекулативно. Най-лесно е да се направи домашен вариант от вода и белина. За да има ефект срещу заразите,

на 9 части вода

се добавя

1 част белина,

препоръча проф. Воденичаров.

Вариантът не е подходящ за повърхности, които може да променят цвета си от белината - тя има и избелващо действие. Проба от вътрешната страна на мебелите или върху част от пода, която не се вижда, решава въпроса.

Ако разтворът се сложи в шише с помпа за пулверизиране, може да се ползва и за безконтактно напръскване. Важно е да не се комбинира белината (натриев хипохлорид) с други почистващи препарати (особено съдържащи киселини) и да не се предприема накуп генерално чистене с разтворите с белина - отделя се хлор.

Още по-старателна трябва да е дезинфекцията на пипаните от много хора места. И на работа, и вкъщи

най-мръсните

места са

дръжките на

вратите - там

вирусите са

живи до 8 часа

и ако не се почистват, може да се предават верижно на всеки следващ, който ги пипа, обясни експертът по хигиена. На втора позиция като рискови места са “копчетата” в асансьорите, кранчетата в баните и бутоните на тоалетните.

Тези суперкритични зони трябва да се почистват многократно през деня с дезинфектанти. Ако няма готови разтвори, може да се ползва спирт - поне 60 градуса. Ако и спиртът е дефицитен?

Проф. Воденичаров дава идея в краен случай да се бърше със зимна течност за чистачки.

Човек се досеща и сам, но ученият напомня, че при чистенето с дезинфектанти и заместителите им трябва да се използват ръкавици. Най-удобни са тънките от вида, който хранителните вериги слагат за хляба. Ако се използват многократни, трябва да се заделят само за тази цел и ръцете да се почистват веднага след свалянето им.

Най-опасната

лична вещ е

телефонът

Проучване на Университета на Аризона установи, че по смартфоните има 10 пъти повече микроорганизми от тоалетната седалка, която поради подозрения за зарази се почиства по-често. С мобилните устройства не е така. Пипаме телефоните многократно, а вероятността преди това да сме си измили ръцете, е нищожна.

Минавайте с препарат екранчетата и тялото на телефона, колкото пъти през деня се сетите, дори да спазвате всички норми на вирусния етикет, препоръчва проф. Воденичаров.

Това може да стане с препарат за монитори. При вариантите тип кърпичка няма риск влага да влезе във вътрешността и да повреди апарата. Ако се ползва течност, не се прилага директно, а се навлажнява микрофибърна кърпичка - може и тази, с която се почистват очила.

Експертът по хигиена напомня по време на епидемичния риск да се използват затворени кошчета за боклук, отпадъците да не се пипат и ръцете да се мият след изхвърлянето.

Носенето на

зимните или

други ръкавици

в градския

транспорт

и на обществени места е уместно. Но може да е гаф при неправилно използване. Пъхната в джоба, мръсната ръкавица заселва мястото с микрофлора. Епидемиологичният етикет предполага еднократни ръкавици. Или използваните многократно преди поставяне в джоба внимателно да бъдат обърнати наопаки подобно на сгъването на чорапите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Възобновиха тестовете на ваксината от Оксфорд срещу коронавирус

Фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордският университет възобновиха клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавирус, след като тестовете бяха преустановени поради заболяване при един от доброволците, съобщиха от компанията. "Клиничните изпитвания на коронавирусната ваксина AZD1222 бяха възобновени във Великобритания

По време на пандения е особено важно да мием добре и продължително ръцете си. Снимка: Пиксабей

СЗО: COVID-19 не става по-заразен

Според СЗО пандемията на COVID-19 може да бъде поставена под контрол в рамките на няколко години, съобщи ТАСС. Организацията отбеляза, че по време на пандемията коронавирусът не е станал по-заразен. Световната здравна организация (СЗО) не знае кога ще приключи пандемията на COVID-19 (заболяване, причинено от новия коронавирус)

Първата партида от ваксината срещу новия коронавирус, наречена "Спутник V", е пусната в обращение за гражданите. СНИМКА: Pixabay

Създателите на руската ваксина отговориха на въпросите на списание "Лансет"

Създателите на първата потенциална руска ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" са изпратили до редакцията на британското медицинско списание "Лансет" отговори на интересуващите ги въпроси по повод подозренията на западни учени за неточни данни в статията за ваксината, съобщи пред ТАСС помощник министърът на здравеопазването на Русия Алексей Кузнецов

Тест за коронавирус СНИМКА: РОЙТЕРС

Италия разработи нов бърз тест за коронавирус

Министерството на здравеопазването на Италия одобри производството на нов тест за коронавирус, при който резултатите излизат след 3 минути, съобщи агенция ASNA. Новият тест се прави, като се използва слюнка на пациента. Той е бил разработен от компании в град Мерате на север от Милано в сътрудничество с университета Санио, уточни Канал 3

Първата партида от ваксината срещу новия коронавирус, наречена "Спутник V", е пусната в обращение за гражданите. СНИМКА: Pixabay

Учители и медици ще бъдат ваксинирани в Русия със "Спутник V"

Първата партида от ваксината срещу новия коронавирус, наречена "Спутник V", е пусната в обращение за гражданите. Доставката на препарата в регионите на Русия се очаква в скоро време, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на руското министерство на здравеопазването. "Първата партида от ваксината за профилактика на новата коронавирусна инфекция

Д-р Велизар Шиваров

Доц. Шиваров: Лек срещу COVID ще се открие от няколко месеца до години

Начинът да подсилим имунната си система е ваксината Минималният срок за откриване на лекарство срещу коронавирус е от няколко месеца до години, смята имунологът доц. Велизар Шиваров от „Софиямед”, който говори пред Нова тв. Той е категоричен, че най-ефективният начин да подсилим имунната си система е ваксината

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

Тест за петнайсет минути открива антитела срещу коронавируса. СНИМКА: Pixabay

Тест в Сингапур открива антитела срещу коронавируса за 15 минути

Учени от Сингапур представиха портативен експресен тест, позволяващ да се определи наличието на антитела срещу коронавируса само за 15 минути, предаде ТАСС, позовавайки се на компанията-разработчик "Байомедикълс Ейша Пасифик". "Тестът ASSURE открива антитела, произведени от имунната система на човека в отговор на действието на вируса SARS-CoV-2

БИЛ ГЕЙТС

Бил Гейтс: Пълна защита от коронавируса ще има с няколко дози ваксина

Пълна защита от зараза с новия коронавирус ще може да се постигне с инжектиране на няколко дози от потенциална ваксина според Бил Гейтс. Основателят на "Майкрософт" и крупен филантроп изрази това мнение в интервю за Си Би Ес. "Нито една от ваксините към този момент не изглежда, че ще действа с въвеждането само на една доза", каза милиардерът

Александър Вучич СНИМКА: РОЙТЕРС

Вучич: Сърбия очаква ваксина срещу коронавируса до края на годината

Сърбия преговаря с една страна, която е създала ваксина срещу коронавируса и вече я прилага върху определени групи от населението си. Президентът Александър Вучич се надява да получи тази ваксина до края на годината, предаде Танюг. Вучич каза, че ваксината ще бъде "спасение за Сърбия и за нейната икономика"

Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от специалисти на Оксфордския университет, е била ефикасна при шест маймуни СНИМКА: Архив

Оксфордската ваксина срещу новия коронавирус премина успeшно първи тестове

Оксфордският университет получи първите положителни резултати от тестове за ваксината срещу новия коронавирус, разработена съвместно с британско-шведската фармацевтична компания "Астра зенека", съобщи ТАСС. Специалистите са успели да получат доказателства, че ваксината повишава имунитета. Те ще бъдат публикувани в британското медицинско списание

Всички ученици бяха с маски или предпазни шлемове. СНИМКИ: Николай Литов

Лекар в Швейцария: Шлемовете са ненадеждни срещу COVID-19

Главният лекар в швейцарския кантон Граубюнден, в който са Санкт Мориц и Давос, предупреди ресторантите да не разчитат на пластмасовите шлемове за предпазване на служителите от новия коронавирус, като каза, че те създават "лъжливо чувство за сигурност", предаде Ройтерс. Предупреждението засяга стратегиите при отваряне на някои ресторанти

МВФ: Предстои най-лошата година за световната икономика от Голямата депресия СНИМКА: Pixabay

COVID-19 ще струва на световната икономика $9 трилиона

Съединените щати прехвърлиха прага от 130 хиляди смъртни случая от новия коронавирус, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. ООН предупреди, че болестите, предавани от животно на човек, се увеличават и ще продължат да го правят, ако светът не вземе повече мерки за опазване на дивата природа и на климата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber