Проф. Кълвачев: Срещу вируси пред добавките бих предпочел антиоксидантите в билковите отвари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8275958 Проф. Кълвачев: Срещу вируси пред добавките бих предпочел антиоксидантите в билковите отвари Проф. Кълвачев: Срещу вируси пред добавките бих предпочел антиоксидантите в билковите отвари www.24chasa.bg
Проф. Кълвачев: Срещу вируси пред добавките бих предпочел антиоксидантите в билковите отвари

Подходящи са традиционните български - мащерка, подбел, лопен, мурсалски чай, а защо не и чаша червено вино на вечеря. Но основното е ограничаване на контактите и миенето на ръцете, казва проф. д-р Златко Кълвачев, дмн, ръководител на Вирусологичната лаборатория в МБАЛ “Надежда”. Има специалности по вирусология и микробиология. Специализирал е в Русия, Финландия, САЩ, Индия и др. Автор е на над 120 научни публикации, монографии и медицински помагала, 20 рационализации и изобретения. Завършва медицина в МУв София през 1980 г. Започва като военен лекар в Русе. След 3 г. печели конкурс за докторант във ВМА и защитава докторска дисертация. От 1994 до 2001 г. е в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела, където ръководи Лабораторията по вирусология. След това до 2011 г. завежда Лаборатория по молекулярна вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести. От 2011 до 2015 г. е началник на Центъра за диагностика и анализ на вируси и вирози във ВМА, бил е и шеф на вирусологията в "Софиямед".

- Проф. Кълвачев, с първите болни ситуацията с коронавируса у нас навлезе в нов етап. Задачата на държавата и оперативния щаб е извънредно трудна на национално ниво, но хората се питат какво могат да направят, за да намалят риска лично за себе си и близките си. Какъв е вашият съвет?

- Няма някаква тайна, която вирусолозите знаем и пазим за собствена употреба. Истината е, че всеки от нас трябва да положи усилия за ограничаване на инфекцията! Колкото и елементарно да звучи, най-голяма сигурност за лична защита дава стриктното спазване на хигиенните правила. Те са като за всички респираторни инфекции, включително грипа.

- Преди повече от месец “24 часа” публикува напомнящо етикета при респираторни зарази, но опитът ми на “зелена” софиянка, която пътува с градския транспорт, показва, че във всяко превозно средство и на всяка опашка има няколко човека, които кашлят и кихат в лицата на останалите, имам и впечатление за миенето или по-точно за немиенето на ръцете. Как тогава да се пази човек?

- Хигиенните навици се възпитават в детство, а не в епидемии. Ако човек не е свикнал да спазва правилата автоматично, трудно ще съблюдава отговорно поведение и сега. Но може би с изтъкването на големите рискове и това, че и той може да бъде потърпевш от подобни действия на други хора, ще се увеличават тези, които спазват утвърдените хигиенни норми и начини за лична превенция. По време на вирусни инфекции е разумно да се ограничат до минимум посещенията на многолюдни събития; да се спре за известно време ходенето на кино, театър, концерти; да не се тълпим по молове и магазини; на близки разстояния да се ходи повече пеш. Задължително е да се избягват контакти с кашлящи и кихащи.

Хората, за които има вероятност да са контактували със заразени, да проявят съзнание и да се самоограничат в излизанията си и общуването вкъщи. А при симптоми на заболяване да се свържат по телефона с лекар, за да се прецени как да се действа.

Изглежда несериозно, като казваме, че е много важно ръцете да се мият – след излизане навън, след контакт с повърхности, пипани от много хора, след тоалетна, преди хранене, преди докосване на лицето и особено устата, носа, очите, но това е наистина много ефективна мярка за намаляване на риска. Тя е гарантирано достъпна за всички - не изисква много време, нито много средства. Когато няма условия за миене, да се ползват кърпички на спиртна или хлорна основа.

- Да вземаме ли добавки, за да поддържаме имунната система в добра форма, като витамини С и D, цинк, селен, известния приятел на имунната система ресвератрол, на който е богато червеното грозде?

- Опитът от заболелите по света показва, че здравите хора и младите преминават през инфекцията без особен драматизъм. Както при всички епидемии.

Но ако човек иска или ще се чувства по-добре психологически, може да взема добавки, които подкрепят имунитета. Подходящи са всички с доказано антиоксидантно действие, защото пречат на клетъчното окисление и по този начин намаляват предпоставките за възпалителни реакции.

Специално за ресвератрола ще направя малко уточнение. Той не е единственият антиоксидант в червеното грозде, още повече че обикновено полезните съставки на червените плодове взаимно усилват действието си и общият ефект е по-голям от сбора на отделните вещества. Така че защо да се взема добавка, щом същия или по-добър ефект доказано може да получи от чаша-две червено вино? Повече антиоксиданти има в младото вино. Добрият ефект е доказан не само емпирично от хората, има научни проучвания за благоприятно въздействие при почти всички респираторни инфекции, последното от които е свързано с близкоизточния респираторен синдром, който преди години възникна от друг коронавирус.

Освен ресвератрола, който има общо антиоксидантно въздействие, във виното има и кверцетин и още няколко съставки, които са с по-специфична роля срещу вирусите със сходен механизъм на действие като новия коронавирус. Пък и не е все едно за психиката ни дали вземаме хапчета, или изпиваме чаша вино с близките си.

- Хората, които не харесват вино, с какви натурални антиоксиданти могат да се “въоръжават” срещу вируса?

- Младата и в добра форма имунна система ще се справи и без това. Вирусът може да е фатален за организъм, който е бил на предела на възможностите си и само е чакал една последна “капка”. Така е било винаги.

Антиоксидантно действие срещу свободните радикали оказват традиционните български растения като мащерка, подбел, лопен, мурсалски чай, те са добър избор за приготвяне на чай.

- Наистина ли няма нищо, което може да атакува директно вируса?

- Разбира се, че има лечение! Вижте колко много излекувани има и в Азия, и в Европа. Освен специфичните хиперимунни серуми се използват интерферони и различни противовирусни средства, които блокират специфични вирусни ензими - РНК полимеразата, протеазата и други стъпки от вирусния жизнен цикъл.

- Винаги ли лошите вируси ще са по-силни от човека и ще изпреварват медицината?

- Да, вирусите причиняват болести и епидемии, но ако знаем как да се предпазваме от тях, можем да ги ограничим. Нещо повече, ние трябва да се научим да “управляваме” вирусите, защото те могат да ни бъдат много полезни. Още преди години в интервю за “24 часа” сме говорили, че 8% от генома на човека са вируси – това едва ли е случайно. Вирусите все по-категорично навлизат в концепциите за лечение на тежки заболявания, включително на някои видове рак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Арестуваха Нолберто Солано в Перу за нарушаване на извънредното положение

Арестуваха Нолберто Солано в Перу за нарушаване на извънредното положение

Голямата звезда на перуанския футбол и бивш ас на "Нюкасъл" Нолберто Солано е арестуван от полицията, защото не е спазил изискванията на извънредното положение заради коронавируса. Той бил заловен с приятели, докато си правели купон, въпреки забраната за събирания. Солано ще бъде глобен доста сериозно за нарушението си

Иля Велчев

Заради "Ако си дал" викали Иля Велчев на разпит в ДС

Емил Димитров нарича песента морален химн АБРО призовава да я запеем в подкрепа на медиците Идеята по радиата да звучи песента “Ако си дал” като знак за подкрепа към медиците е на АБРО - Асоциация на българските частни радио- и телевизионни оператори, към която се присъедини и Българското национално радио

Георги и Кирил Домусчиеви

Братя Домусчиеви даряват на болницата в Разград

Собствениците на фармацевтичната компания „Хювефарма“ и "Лудогорец" Кирил и Георги Домусчиеви ще направят огромно дарение за МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград. Целта е да се подпомогне местното здравно заведение в подготовката му за борбата с COVID – 19, съобщава клубният сайт на шампионите. Бизнесмените ще дарят 250 000 лв за закупуването на PСR

Плакатът на олимпиадата в Токио през 1940 г.

Преди коронавируса само Везувий, референдум и войни са против олимпиадите

До момента имаше три отменени, две преместени и сега има отложена Токио стана първата олимпиада в историята, която бе отложена. Заради коронавируса. В историята е имало проблеми с игрите, но те са били единствено заради войни, природата и волята на хората. Първата преместена олимпиада е тази през 1908 година. За неин домакин е избран Рим

В Украйна спретнаха измама с фалшиви мачове заради залози

В Украйна спретнаха измама с фалшиви мачове заради залози

Световната криза с коронавируса не спира измамите. Този път бе ударен украинският футбол. В интернет е предаван на живо мач за купа "Азов" между "Лозоватка" и "Мелитополская Черешня", "завършил" 4:1. Във фейсбук пък е направен профил FC Berdyansk, където са публикувани и "протоколи" от турнира. Мачовете обаче са присъствали в тиражите на световни

Светослав Аргиров (вляво) е герой в "Сладко отмъщение"

“Сладко отмъщение” също ще спре заради коронавируса

“Сладко отмъщение” е поредното предаване, което ще слезе от ефир заради коронавируса. Вероятно другата седмица ще бъде излъчено за последен път засега. Екипът е заснел предварително пет епизода, снощи бе показан четвъртият, в който жертва беше Светослав Аргиров. Снимките са на различни локации, участват много хора

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Коронавирус

СНИМКА: Pixabay

Райфайзенбанк, служителите й и широката общественост събират пари за 3 болници в помощ за борбата им с COVID-19

През тази година Райфайзенбанк стартира по-рано традиционната си дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“, тъй като пандемичната обстановка с разпространението на коронавируса, налага подкрепа за болниците, които са на първа линия в борбата с нея, съобщиха от банката. С набраните средства ще бъдат подкрепени Военно-медицинската академия за

Снимка: фейсбук на Антъни Иванов

Най-добрият български плувец е преминал тест за коронавирус при завръщането у нас

Върналият в последните 2 г. и половина България към силните класирания в световното плуване Антъни Иванов ще трябва да изчака до догодина за първото си участие на олимпийски игри, след като тези в Токио бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от COVID-19. Студентът в американския университет “Вирджиния Тех” се прибра в България

Цветан Соколов  забива покрай Ървин Нгапет, с когото бяха съперници в италианското първенство. Снимка: фейсбук на "Кучине Лубе"

Съотборник на Цецо Соколов оздравя от COVID-19 в Русия

Френският посрещач Ървин Нгапет, който е съотборник на най-добрия български волейболист Цветан Соколов в руския гранд "Зенит", бе изписан от Републиканската инфекциозна болница в Казан. Той е излекуван от COVID-19. Нгапет пипна коронавируса при посещение във Франция преди 2 седмици. След прибирането си в Русия се почувства зле

Министър Кралев: Подкрепете кампанията на МЗ за българските медици!

Министър Кралев: Подкрепете кампанията на МЗ за българските медици!

Спортният министър Красен Кралев призова да се подкрепи кампанията на МЗ за българските медици. Кралев има точно медицинско образование. Ето какво написа той във фейсбук: Скъпи приятели, уважаеми спортисти, Нека да подпомогнем кампанията на Министерство на здравеопазването в подкрепа на българските медици

Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

ФИФА ще разглежда важен документ за спасяване на футбола в условията на криза утре. Той ще бъде изпратен към националните федерации като "серия от ръководни принципи". Ето и основните му моменти: 1. Изтичащи договори Според ФИФА, датите, които са вписани, най-често 30 юни или 1 юли, са поставени там, за да бъде обвързан цял сезон

Снимка: инстаграм на Лотар Матеус

Бивш треньор на България проби блокадата в Дубай заради коронавируса

Бившият селекционер на националния ни отбор по футбол Лотар Матеус успя да пробие блокадата заради коронавируса, в която бе заклещен в Дубай заедно със съпругата си Анастасия и синът им, който носи името на легендата. Тримата успяха да отлетят с частен самоле от ОАЕ, където бяха на почивка. "Липсвате ми всички. Тук сме блокирани

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber