Академик Петрунов: Не вярвам вирусът в Ухан да е изпуснат от лабораторията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8273843 Академик Петрунов: Не вярвам вирусът в Ухан да е изпуснат от лабораторията Академик Петрунов: Не вярвам вирусът в Ухан да е изпуснат от лабораторията www.24chasa.bg
Академик Богдан Петрунов Кадър: Канал 3
Академик Богдан Петрунов Кадър: Канал 3

"Политиката и мерките на Министерство на здравеопазването и щаба в България, напълно отговарят на световните изисквания и тези на СЗО", заяви един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България пред Канал 3 - академик Богдан Петрунов.

"Бях осем дни в Ухан и трябва да кажа, че животинският пазар е нещо поразително. Там може да се купи от слон до всевъзможни животни, прилепи, змии, насекоми.

При голяма част от тези животни би могло да се получи въпросния скок до коронавирус. Това е естествен процес, той е съществувал дори в миналото. Дълбоко не вярвам в конспирациите, че болестта е изпусната от лабораторията. Както всички вируси мутират, така и този е мутирал.", обаясни акад. Петрунов.

"Както вече казах, това е един естествен процес на този вирус и трябва да направим всичко възможно за намаляването на разпространението му. Мерките трябва да бъдат много сериозни, това не е проблем на един човек или едно общество", допълни той.

"Изготвянето на ваксина и изпитването й изисква не по малко от две години.

Има един факт, който изумява учените - следени са 9 бременни жени, които имат коронавирус. Оказва се, че при всяка една от тях, околоплодните води и пъпната връв не са заразени".

Вирусите ще бъдат сериозно предизвикателство за човечеството занапред. Много бързо и масово се разпространяват и нещата са драматични. Лекарства вероятно ще се намерят, подобно на повечето вируси, които вече съществуват, увери академик Богдан Петрунов

"България е изправена пред сериозен проблем, който може да доведе до изтощаване на здравната система в държавата и точно в този момент, е излишно да има подобен тип акции, като тези на сестрите, каза акад. Петрунов във връзка с протеста на медицинските сестри". "Аз ги подкрепям, исканията са им справедливи, но не подкрепям днешния протест, който според мен е чисто политически", допълни Петрунов.

Припомняме: в петък пет от протестиращите жени прекараха повече от денонощие барикадирани в сградата на бившия Партиен дом.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Коронавирус

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber