Със сложни операции във “Вижън” спасиха зрението на първокласника Персиян

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8266575 Със сложни операции във “Вижън” спасиха зрението на първокласника Персиян Със сложни операции във “Вижън” спасиха зрението на първокласника Персиян www.24chasa.bg
Д-р Николаева преглежда Персиян две седмици след последната операция.

От практическа слепота от 1% зрението му вече е 80% и чете книги с дребен шрифт.

Първокласникът Персиян обича да чете, да научава нови неща и да играе, но и да участва в ревюта, тв предавания, даже е статист в българския сериал “Откраднат живот”. Като порасне, иска да стане кмет на София, за да стане столицата още по-хубава. И да има повече модерни болници като очната клиника “Вижън”.

Особено държи на последното, защото, когато за първи път отива на преглед там след лечение в друга болница, зрението му много се влошило, а благодарение на лекарите в новата клиника на “Вижън” на бул. “Цветан Лазаров” още след първия етап на лечението зрението му е повече от 80% и се очаква още да се подобри.

За сравнение - зрение от 1% е практическа слепота, човек различава от много близко разстояние насочена към него ръка, а Персиян вече чете без напрежение книги с дребен шрифт в домашната библиотека.

“Персиян дойде при нас преди година и половина след лечение със стероидни препарати в друга очна клиника по повод дълбоко възпаление на дясното му око. Оказа се обаче, че това не е точната диагноза. Освен това е лекуван в продължение на осем месеца със системни медикаменти, които имат редица вторични въздействия - уточнява лекуващата го лекарка във “Вижън” д-р Яна Николаева. - Тук диагностицирахме един особен вид отлепване на ретината на дясното око и двустранни начални катаракти (пердета), вероятно появили се в резултат на продължителното лечение със стероидните препарати. С колегите обсъдихме случая, спряхме всички стероиди, направихме необходимите специализирани изследвания и резултатите консултирахме с един от водещите очни специалисти не само в Европа, д-р Карл Клаес. След одобрението му планирахме лечението. Няколко са вариантите при тази диагноза – при Персиян

отлепването

на ретината

беше серозно

През месец май миналата година екипът ни извърши сложна операция за укрепване на ретината и дрениране на патологичната течност под нея, с цел да възстановим анатомичната позиция на ретината. Благодарение на интервенцията постигнахме значителен функционален резултат от 80 процента зрение.”

Според предишните му лекуващи лекари отлепената ретина на Персиян наподобявала възпалителна етиология, но ретиналните специалисти във “Вижън” категорично отхвърлят такава генеза. Следва вторият етап от лечението - оперативното отстраняване на катарактата. Интервенцията за смяна на помътнялата леща на дясното око с изкуствена е направена преди по-малко от месец.

“Доволна съм от резултата - казва д-р Николаева, докато оглежда с модерния апарат очите на Персиян на първия контролен преглед. - И с ретината всичко е наред!”

Не скрива радостта си и малкият й пациент. Спонтанно, без някой да го пита, казва, че се чувства във форма и вижда добре. “Като чета малки букви, не се изморявам 2-3 часа, а като са големи, чета по 4-5 без умора”, съобщава “доказателства” Персиян и се хвали, че може да чете още от детската градина.

Зрението ти с времето ще се подобрява все повече, Персияне, изчакай да минат 30 дни, уверява го д-р Николаева. Тя е спечелила доверието му не само като специалист, а и като човек. Момчето разказва, че дори я сънува и винаги в интересни и хубави сънища.

Лечението на малкия мечтател ще продължава. Предстои лазерна процедура за почистване на капсулата на лещата. Ще се проследява и катарактата на другото око. Въпреки детската си възраст Персиян е готов да съдейства на лекарите и да спазва стриктно техните препоръки.

Може ли вече да си пипам очите, д-р Николаева, пита малкият голям пациент. “Очите са много нежен и чувствителен орган, особено след операция. Хайде още малко да изчакаш”, е отговорът на д-р Николаева. “Ами, добре”, съгласява се със сериозността на възрастен човек момчето.

Всичко започнало

с едно банално

“заболя ме окото” преди около 2,5 години.

“Бяхме на село, Персиян си игра през деня на свобода, която няма в града, но вечерта преди лягане се оплака, че го боли главата в областта на очите. Не му мина и сутринта го заведохме на преглед в София”, разказва бащата на момчето. Диагнозата изглеждаше неясна, сериозна. Насочиха ни към голяма болница. Назначеното лечение беше продължително и месеци по-късно зрението не се подобряваше. Страхувах се, че детето ми ослепява”, разказва таткото.

По съвет на лекар родителите водят Персиян във “Вижън”, където екипът поема трудния случай. “Радвам се, че открихме тази модерна, оборудвана с най-съвременна апаратура болница, с добре подбрани лекари - очни специалисти, които още от самото начало спечелиха доверието ни. От вратата ни посрещнаха с усмивка, обстановката в уютната, успокояваща и красиво обзаведена приемна вдъхна кураж на Персиян. Той не беше виждал подобно място, в което хората се лекуват, затова днес казва, че само такива болници трябва да има в България”, разказва бащата.

Най-сложният етап от лечението бе операцията на отлепената ретина. При серозната форма, като при тази на Персиян, под ретината се събира голямо количество течност, която я отлепва от подлежащите тъкани. Този вид отлепвания на ретината са редки и се лекуват по-трудно в сравнение с останалите. Операцията при деца се прави под обща анестезия. Екипът избира оперативния метод с оглед на конкретната патология и прогнозните резултати. Задължително е наличието на

съвременна

апаратура и

високо квалифициран

офталмологичен екип

Може да се приложи вътрешен или външен тип операция, както в случая с Персиян - със силиконова лента. През миниатюрен отвор се дренира патологичната течност, която отслоява ретината. Използват се високоспециализиран инструментариум и иновативни консумативи за визуализация на окото по време на интервенцията.

Можеше ли тази операция да се извърши другаде, във водещи европейски клиники например? “Изпращахме медицинска документация в Германия със запитване как биха лекували Персиян, но получавахме отговор, че биха го лекували консервативно, като в клиниката у нас, в която не беше постигнат напредък.

Твърдяха, че нищо повече не може да се направи, не даваха гаранции. Благодарен съм, че във “Вижън” намерихме изявени специалисти, правилното лечение, грижата и вниманието не само към Персиян, но и към нас, родителите. Повярвахме, че и в България има лекари, с които всяка медицина в света би се гордяла. Успешното лечение във “Вижън” върна детството на сина ми. Той отново тича, играе, чете, гледа телевизия и е отличен ученик. Персиян е щастлив, продължава да измисля плановете си за бъдещето и не само като кмет на София… Мечтае да стане космонавт! И още нещо – Персиян пожелава и на други деца с очни проблеми да могат да виждат света отново!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус

Може ли столетната БЦЖ ваксина да нахъса имунната система срещу новия вирус

Учени проверяват в 4 държави Изследователи ще започнат в четири държави клинично изпитване на неортодоксален подход към новия коронавирус. Те ще проверят дали ваксината столетница срещу туберкулоза може базово да обнови имунната система. Хипотезата е да я направи по-силна срещу патогена, който причинява новата коронавирусна болест, и

Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета

Доц. Христо Хинков: Ирационалният страх подкопава имунитета

Дифузната тревожност сега се материализира в заплахата от коронавируса, антидот е разумът Ясното изказване на причините за страховете, изговарянето на чувството страх сваля напрежението и премахва страха Доц. д-р Христо Хинков е психиатър, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Завършил е медицина в София през 1980 г

Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

Това, което може да не знаем за коронавирусната болест, която достигна пандемични размери, е, че един от моментите, в които сме уязвими за заразяване, е докато спим. Мнението изказва пред Си Ен Ен д-р Брус Дейвидсън, белодробен лекар и изследовател в Сиатъл, експерт в респираторното предаване на инфекция и бивш президент на Националната асоциация

3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп

3 теста за COVID-19, генетичният е най-точен, хваща рано, но е скъп

Експресните дават ориентировъчен отговор за антитела за 10 минути, но едва след 7-и – 8-и ден е ясно имало ли е инфектиране Освен болниците от първа линия в борбата със заразата и частни лаборатории изследват пациенти на цена между 100 и 120 лева Тестовете, с които може да се докаже коронавирусът, са три типа – генетични, експресни и един вид

Който не си доспива, е 4 пъти по-лесна цел на вируси

Който не си доспива, е 4 пъти по-лесна цел на вируси

Това доказва експеримент на Калифорнийския университет Докато медицината не намери ваксина или лекарство, което убива новия коронавирус, най-рационално е да се засили профилактиката. Всичко, което може да помогне да не се заразим, е добре дошло. След като се научихме да спазваме дистанцията от 2 метра и да избягваме да излизаме без основателна

Снимка: ДАК

Проф. Момеков: Ибупрофенът в доза срещу температура не потиска имунитета

Четете сигурни източници, в нета глупостите са много, казва още проф. Момеков “Мантрата, че нестероидното противовъзпалително средство ибупрофен потиска имунитета в дозите, в които се използва за сваляне на температурата, е безумна - каза за “24 часа” проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

Проф. Воденичаров казва как да пазим дома от вируса при липса на дезинфектанти

Топекспертът по хигиена: Най-мръсното място е дръжката на вратата, ако няма препарати или спирт, течност за чистачки върши работа След прибиране проветрявайте връхните дрехи 3 часа Събувайте си обувките в коридора Има алтернативи и за ръцете и за най-мръсната лична вещ Хигиената е единственото средство извън рязкото ограничаване на контактите

Дихателни техники и медитация овладяват “пандемичното” сърцебиене

Дихателни техники и медитация овладяват “пандемичното” сърцебиене

Тревожността е рисков фактор - вдига с 26% вероятността за коронарна болест. Тревожността повишава сърдечната честота, а паническите атаки създават усещания, сходни с тези при инфаркт. Това обясняват кардиолозите на пациенти, за които прегледът и изследванията не откриват обективна причина за оплакванията от ускорен пулс, задух

Кой кръщава вирусите и защо подменят името на най-новия патоген

Кой кръщава вирусите и защо подменят името на най-новия патоген

“Грешката” е по правилата на рисковата комуникация - да се избегне алюзия за опасния SARS. Подобно на брошурите с имена за бебета има и списък с имената на вирусите. Той може да изглежда произволен като Ноа, Лео и Ава, които мейнстриймът изкачи в топ 3 за имената на новородените, но не е. Опира се на задълбочено определяне на вируса

СЗО: Коронавирусът оцелява на повърхности от няколко часа до няколко дни

СЗО: Коронавирусът оцелява на повърхности от няколко часа до няколко дни

Въпреки че новият коронавирус не разкрива лесно тайните си, Световната здравна организация дава отговор на най-често задаваните от хората въпроси. Вирусът как се разпространява? Към днешна дата проучванията сочат, че вирусът се предава главно чрез контакт с капчици от болен, а не чрез въздуха. Заболяването може да се разпространи от човек на човек

Доц. Мангъров: Ако новият коронавирус преживее лятото, вероятно всички ще минем през него

Доц. Мангъров: Ако новият коронавирус преживее лятото, вероятно всички ще минем през него

При контакт с болен 9 от всеки 10 души се заразяват. От тях само 5% се нуждаят от интензивно лечение, останалите са за домашна карантина или да лежат вкъщи, няма нужда да задръстват отделенията, за да не стане като в Италия, където реанимират болни хора по коридорите Използването на бързи тестове с 98-99% чувствителност биха опростили

По състоянието на устата, венците и зъбите се съди за здравето на все повече отдалечени органи и системи в организма.

На италианка й растат косми около зъбите, само още 5 случая има в света

Медицината няма обяснение за редкият гингивален хирзутизъм. Нежеланата поява на косми на нетипични за пола места става все по-масов проблем. Лекарите го отдават на “грешки” с баланса на половите хормони. Като виновници обикновено се подозират фамилни генетични предразположения. Но все повече се говори и за ефекти от ултрапреработени храни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber