Странният сезон на грипа: Типовете В имитират агресията на А щамовете

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8266519 Странният сезон на грипа: Типовете В имитират агресията на А щамовете Странният сезон на грипа: Типовете В имитират агресията на А щамовете www.24chasa.bg
Странният сезон на грипа: Типовете В имитират агресията на А щамовете

У нас удря с втора вълна, в САЩ е №1 за първи път от 30 години

Докато здравните новини преливат от коронавирус, баналният сезонен грип надигна втора вълна у нас, и то от В вирус. САЩ записват за първи път от 30 г. мащабна епидемия също от В вирусите на инфлуенцата. Австралия съобщи за един от най-лошите си сезони на грип през последните години. В последната си обобщена справка за епидемиите европейският център за информация за грипа отчита, че в 19 държави преобладават вируси от тип А, 9 съобщават за равностойно разпространение на вируси от тип А и В и в 8 страни в Европа доминират вируси от тип В. Това се случи и м България през последните 2 седмици. Случайно буквата, с която се обозначава тази група инфлуенца вируси, съвпада и с нейния преобладаващ подвид у нас - “Виктория”. Другата, по-пасивна тази година линия, е “Ямагата”.

Произходът на

грип В е неясен

За първи път е изолиран през 1940 г. просто като тип. През 90-те години вече са установени вариациите и е разделен на двете си сравнително чисти линии.

Грипът В се смята за по-лек в сравнение с някои щамове на грип А като H3N2, но по-тежък от H1N1, преди той да мутира до пандемичния свински грип. Другата известна особеност е, че за разлика от А вирусите е с по-устойчив генотип и не мутира толкова бързо, колкото който и да е А вирус.

Най-видимата характеристика на В вирусите обаче е способността им по-лесно да надмогват имунната система на децата. Обяснението за това е, че обикновено

пиковете с В грип са през

4-5 г. и се натрупват

“девствени” випуски деца,

които срещат наведнъж вируса за първи път. Наблюденията за по-дълги периоди от време показват, че по-уязвимата възраст може да се разтегне докъм 16 г.

Но през последните години учените забелязват някои промени, които може да ревизират приетите схващания.

Според публикация в Европейския журнал по респираторни заболявания от края на миналата година “Една очевидна промяна, настъпила при грипния вирус, е, че грип B влиза със значителен принос в сезонното разпространение на инфлуенцата.”

Екип специалисти по белодробни инфекции и реанимация в Йейлското училище по медицина в Ню Хейвън, Кънектикът, сочи, че грип

В може да бъде толкова

вирулентен, колкото и A

Също така и да е свързан с тежко протичане, което налага болнично лечение и може да има неблагоприятен изход.

Например през грипния сезон 2010–2011 г. в САЩ е причина за 38% от смъртните случаи в педиатричните отделения.

Обезпокояващи данни изнася и канадско проучване на епидемиите от 2004 до 2013 г. То открива значително по-високи нива на смъртност поради грип В в сравнение с грип А при деца на възраст под 16 години.  Тези данни

разклащат мнението, че

В щамовете са по-меката

версия на грипа

- обяснение, което се опира на липсата на отчетлив антигенен дрейф и следващата от това незначителна изменчивост. Тя от своя страна е свързана с  отсъствието на животински резервоари за грип В - той заразава само хора и много рядко са наблюдавани спорадични находки при тюлени. Отсъствието на антигенен дрейф и животински гостоприемник се смятат за

гаранция, че грип В не се

променя и затова няма

заряд за пандемия

 Еволюционните механизми на грип В остават до голяма степен неизвестни и са важна област на по-нататъшно изследване.

Към момента учените нямат единен отговор за еволюционните механизми на грип В, който някак си дава сигнали, че се променя като поведение, без да преминава през животни. На тази основа се допуска, че е подценен потенциалът на “Виктория” и “Ямагата”.

Макар и не много изучена, заплахата от грип В наскоро беше призната косвено чрез въвеждането на

4-валентната ваксина,

която включва и двете

линии на грип В

Тази профилактика намаляват заболяванията. Но според някои автори ефективността може да е разочароващо ниска при деца във възрастовата група от 9-16 г. Проучване за сезон 2017-2018 цитира едва

28% ефективност

при тийнейджъри

срещу 40-60% в различните години при възрастни. Това става повод за уязвимата възрастова група в училищна възраст да се препоръчва по-голяма настойчивост за спазване на простите защитни мерки. На първо място, хигиената на ръцете и кихане и кашляне в свивката на ръката.  

В допълнение многобройни проучвания показват

повишен риск за

респираторни вирусни

инфекции сред децата

в едно домакинство

Освен това се цитират данни, че при пациенти с ХИВ тип В грипът е по-рисков в сравнение с А щамовете.

Според вирусолозите тези данни изискват допълнителни проучвания на патогенезата на вируса на грип В.

 Изясняването на механизма вероятно ще трасира път за намаляване на заболяванията и смъртността, причинени от този вирус. 

Едно от проучванията, които йейлският екип напомня, открива особености на взаимодействието на В вирусите с дихателните пътища и белия дроб на човека.

Допуска се, че някъде там се крие тайната на патогенността на уж непроменящите се вируси и потенциала им за разпространение и усложняване до тежки белодробни инфекци при децата.

Спецификата може да изисква и принципно различен подход за лечение, за да се повиши ефектът, който в момента не е равностоен при двата типа вируси, предполагат фтизиатрите.

Очакванията, че

терапиите за грип А

ще действат сходно

и и на грип В,

може да са наивно

предположение,

допускат учените. Те сочат антивирусната резистентност като друга основна пречка при лечението на грип В.

Основните грипни антивирусни терапии са фармацевтични продукти на основата на озелтамивир и занамивир. И двете са молекули, които пречат на вироните да се копират чрез инхибрате (потискане) на ензима невраминидаза.

“Мутациите в невраминидазата обаче могат да доведат до антивирусна резистентност и потенциално по-лоши клинични резултати при пациенти. Такива мутации са докладвани в грипната линия “Ямагата”.

Други описани от екипа мутации са довели до устойчивост на вируса у деца с доказан грип В, лекувани с озелтамивир.

Освен това е установено, че озелтамивирът е по-малко ефективен при пациенти с грип В в сравнение с грип А.

Антивирусните средства са свързани и с множество нежелани ефекти, предимно стомашно-чревни, както при възрастни, така и при деца.

Като се има предвид, че основният резултат е намаляване на симптомите на грип и съкращаване с 1-1,5 на боледуването, според специалистите по респираторни болести има смисъл да се претеглят ползите и вредите при вземане на решение за започване на тези антивирусни терапии.

Учените смятат, че има практически смисъл

да се търсят

специфични за

лечение на грип В

антивирусни

средства

Експертите намират за много тревожна “очевидната промяна при грипните вируси, която увеличава приноса на B щамовете за сезонните епидемии”. Повечето от тестваните вируси са имали сравнима инфекциозност с А щамове, отбелязват учените. В определени години различните щамовете на грип В имат потенциал за инфекция, който е дори по-значителен от този на А щамовете, включително силно патогенния H3N2 и неговите мутации.

Странностите на грипа през последните години поставят пред вирусологията много въпроси. Защо грипът В показва по-висока инфекциозност при деца в сравнение с възрастните? Защо пиковете на вирусите В често идват, след като вече е минала една вълна с грип А? Тъй като хората са основните резервоари на този вирус, възможно ли е грипните щамове А да повишат чувствителността към грип В? Какви са еволюционните механизми, които правят възможно грип В, вирусите да се променят без разпространение сред животни? Когато науката отговори на повечето от тези въпроси, вероятно ще може и по-успешно да лекува грипа и усложненията му.

Изследователите подчертават необходимостта от по-нататъшно разбиране на патогенезата на грип В. “ За да можем да предвидим и да сме добре подготвени за първата грипна В медиирана пандемия, която може да бъде пагубна при наличните познания и терапевтични възможности.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.

А! Настинка вдигала имунитета срещу грип

Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

Над 13-килограмова туморна формация с размер, по-голям от футболна топка, отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Пълмед“ от корема на 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната й кухина, а диаметъра му е бил над 35см. Жената попада в лечебното заведение след АГ преглед при специалист от ДКЦ поради оплаквания от тежест

COVID: ползвай смартфона със слушалки

COVID: ползвай смартфона със слушалки

Новият коронавирус вероятно може да живее до 96 часа на дисплеите Смартфоните ни са около 10 пъти по-замърсени от повечето тоалетни седалки в държавите с добра обществена хигиена. Да. Това предупреждение се появява поне веднъж годишно, когато пореден изследователски екип се хване да сравнява микробите в офиса

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Първото боледуване от друг щам вероятно е довело до достатъчно защитна имунна реакция Повторното заразяване на мъж от Хонконг с COVID изглежда много лоша новина, но инфекционистите не са много изненадани и откриват в нея и една положителна страна. Когато коронавирусната инфекция повтаря, изглежда, го прави в мек вариант

Проф. Пламен Кинов

Как се отразява физическата пасивност на двигателния апарат?

На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Оперативното време е с 32% по-кратко, кървенето - с 52% по-малко Стеснението на пръстена на клапата на аортата е състояние, при което е затруднено изтласкването на кръв от лявата камера на сърцето. Медицината нарича всяко стесняване стеноза. Стенозата на аортната клапа може да е вродена или да се появи в резултат на ревматично увреждане или

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Специализантка по гастроентерология избра да помага на болни с COVID–19 във Велико Търново

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест? В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Българският синбиотик “Ентеросан Антивир Форте” показва подчертана активност срещу патогени и усилва имунната система Само за няколко месеца COVID отекна във всеки дом било чрез шока от непосредствена инфекция на роднини и познати, било чрез психологична реакция на страх от тази непозната пандемия особено у хората от рисковите групи и техните

Проф. Ива Христова: Вирусът е бил в България още през януари

Проф. Ива Христова: Вирусът е бил в България още през януари

В търсене на контролна група за сравнение случайно открихме силно положителна проба за SARS-CoV-2 на човек, когото сме изследвали за респираторни вируси в първия месец на годината, казва в интервю за "24 часа" проф. Ива Христова, дмн, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Доктор е на медицинските науки, лекар с 30 г

Проф. Вихра Миланова

Как да живеем, за да се опазим освен физически и психически в пандемията?

На читателския въпрос отговаря проф. Вихра Миланова, дмн, началник на Клиниката по психиатрия на Александровска болница Коронавирусът е проблем, който все още не познаваме достатъчно и който не можем да регистрираме с петте си сетива. На този етап основната защита, която медицинската наука препоръчва, са така наречените три Д - дисциплина

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber