Най-свирепите масови убийци

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8243496 Най-свирепите масови убийци Най-свирепите масови убийци www.24chasa.bg
Най-свирепите масови убийци

Защо СЗО още не е обявила пандемия за коронавируса

Няма обяснение за необичайната дори за нов патоген вирулентност на испанския грип преди 100 г.

През XIV в. бубонната чума е влязла в Европа през Средиземноморието

Ако гневно питате колко хиляди трябва да станат болните и жертвите на COVID-19, та Световната здравна организация да обяви пандемия от коронавируса, изобщо не сте изключение. Категорията

“пандемия” не е

дефинирана ясно

Това улеснява големите в здравната политика да ѝ придават смисъл по свой вкус. Единствено безспорно е, че влизането в такъв режим пряко и косвено вдига финансовите ангажименти за държавите и международните организации. На първо място, означава увеличаване на разходите за ограничаване на разпространението, необходимост от помощи за държави с нисък стандарт на живот и загуби за всеки вид бизнес.

Думата “пандемия” идва от гръцкото demos – население, и pan – всеки. Съчетанието предпоставя логичното допускане, че цялото население на света ще се срещне с патогена и голяма част от хората ще се разболяват. Такъв потенциал имат причинители, към които не се изработва траен имунитет, и тези, които са нови за човечеството - имунната система на хората не се е срещала с тях и не ги разпознава на ранен етап, за да им даде отпор.

Президентът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус още повече обърква публиката с

увъртяното изречение,

че коронавирусът

има пандемичен

потенциал,

но все още не е пандемия.

Репликата му хвърли света в недоумение какво се чака, след като вирусът вече се разнесе по целия свят. Случаи има на всички континенти освен Антарктида.

Досега понятието влизаше в употреба, когато дебютно за всички хора заболяване се разпространеше в много държави по света. Реално не се взима под внимание тежестта на случаите и жертвите, а териториалният обхват.

Сега се добавя критерий като “вътрешно” предаване на заболяването. Най-общо това се тълкува като еволюцията на епидемията да е преминала на следващо ниво – заразата да се предава главоломно от човек на човек в засегнатите държави.

Нещо като зараза

от второ поколение

Интерпретацията не се приема от всички учени. Мнозина застъпват концепцията, че водещи са броят на заразените и процентът на смъртност. Независимо какво мислят обаче, само СЗО има право да даде такъв статут на екстремност. Експертите там са се обединили около позицията, че за момента повечето от случаите и огнищата на тежката пневмония са проследими и “широко разпространение вътре в общностите не е очевидно”. Твърдението става все по-неубедително с новите случаи в САЩ и Европа, където не всички истории на заболяване водят по някакъв начин към Китай. 

Пандемиите са част от

човешката история от векове

Лошото е, че кризите все по-често са свързани с прекрачване на междувидовата граница. Като правило това става в общности, в които въпреки т.нар. световен прогрес хора и животни са в тесен контакт. Животински вируси добиват сила да разболяват хора и тези случаи

зачестяват - само 10 г.

ни делят от последната

пандемия - свинския грип

H1N1през 2009 - 2010 г. Въпреки името си генетично е свързан с вирус по птиците, който преминава към прасета и накрая успява да се приспособи за болестно копиране в човешки клетки. С премиерния си сезон свинският грип уби стотици хиляди в световен мащаб. Освен това нанесе големи икономически щети и изсмука авансово здравните бюджети на по-бедни държави. Вероятно точно тази обеца стиска ухото на ръководството в СЗО. То трябва да балансира между поощряване на мерките за ограничаване на разпространението и избягване на пре презастраховане чрез ограничаване на пътуванията и търговията.

Огромен брой неизвестни досега вируси, като предизвикалите епидемията от тежък остър респираторен синдром през 2003 г. и по-късно появилия се подобен близкоизточен респираторен синдром - също коронавирус, отнеха стотици животи. Само за 7 г., от 2011 до 2018 г., СЗО се бори с близо 1500 епидемии, но със сравнително по-ниска степен на заплаха за глобалното здраве. 

Коронавирусът, появил се за първи път в Ухан, продължава да е със статут на извънредна заплаха за общественото здраве - степен преди пандемия. Експерти на Световната банка обаче предупредиха, че при един черен сценарий COVID-19 има потенциал да се развихри като

испанския грип отпреди

100 г., който има славата

на най-масовия убиец

в по-новата история.

Той е уникален по своята прилепчивост и смъртност сред младите здрави хора. Заразява се 1/3 от населението на земята. Няма безспорна статистика за смъртността, различните преценки варират от 25 до 50+ милиона. И досега няма задоволително обяснение за необичайната вирулентност на вируса, но се установи, че все пак най-вероятно произхожда от птици. Много разпространено е впечатляващото сравнение на центъра по контрол на заболяванията в САЩ, че в битка с вируса умират повече хора, отколкото в сраженията по време на Първата световна война. 

През 1919 г. пандемията утихва, но H1N1 продължава да се разпространява сезонно в продължение на 38 г.

Грипните вируси са уникални по своята генетична нестабилност, което често води до антигенен дрейф.

През цялата записана човешка история се съобщава за епидемии, които вероятно са били грипни. Описани са 13 доста тежки епидемии през ХVIII век и 12 през ХIХ век. Вероятно 8 от тях са били пандемични, ако е вярна ретроспективната оценка. През ХХ век има още 3 пандемии освен испанския грип поради появата на нови подтипове на грипния вирус A. Известни са като азиатски грип - през 1957 г., хонконгски - през 1968 г., свински - през 2009 г. Въпреки че са много по-малко смъртоносни от пандемията от 1918-а, имат драстично разпространение и жертви. Прогнозите на световните бизнестръстове са, че пандемия, съпоставима с испанския грип, освен хиляди жертви би струвала на световната икономика 3 трилиона долара, или близо 5% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Първата пандемия, за

която има данни, е

от 430 г. пр.н.е.

По време на Пелопонеската война срещу големия им съперник Спарта населението на Атина е поразено от смъртоносна болест, за която се смята, че е била едра шарка.

Тукидид, на когото дължим сведенията, казва, че болестта е започнала в Етиопия, разпространила се през Египет и Либия и за 4 г. убива почти една трета от населението и войската.

През VI век по времето на византийския император Юстиниан I чума удря Константинопол. Смята се, че болестта е започнала  в същия регион и се е разпростряла на север чрез корабите със зърно. От това време има свидетелства за кораби призраци с мъртъв екипаж, които плуват без посока. Така се стига до първата голяма пандемия от бубонна чума. Тя затрива 40% от населението на Константинопол, като византийският историк Прокопий твърди, че в своя пик чумата убива всеки ден 10 000 души в града. Заболяването пали и цялото Източно Средиземноморие, намалявайки с една четвърт населението на региона.

За следващите 800 г. Европа е пощадена от пандемии, но в средата на XIV век Юстиниановата чума се завръща. Бубонната чума, която сее смърт по целия свят, пристига от Азия и става популярна като Черната смърт заради почерняването на кожата на болните от кръвоизливите. По това време Китай е важна търговска дестинация.

Кораб с умиращ от чума

екипаж акостира

в Сицилия

и само за 2 дни болестта плъзва в града и околностите. С такава скорост се разпространява навсякъде.

През 1894 г. ново огнище възниква в Юнан, Китай, и се разпространява в Хонконг и Индия, след това настъпва и към останалия свят. Най-разпространената алегория, свързана с чумата, е, че тя се е движила по Пътя на коприната.

Приблизителният брой на смъртните случаи от епидемиите на Черната смърт достигна зашеметяващите 137 милиона. Логично градовете са най-засегнати от нея. Често болестта заличава около 50% от населението.

Бубонната чума е

определяна като агент

за биотероризъм

от високата категория А1.

При повечето епидемии от чума инфекцията първоначално е под формата на големи гнойни абсцеси на лимфните възли. Това дава медицинското име на болестта от латинското boubon - подуване в слабините. Свръхразмножаване на бектерията предизвиква кръвоизлив и некроза на кожата, последвано от септичен шок и смърт. Ако по кръвен път болестта се разпространи в белия дроб, неизменно води до фатална пневмония. В тази форма чумата директно се предава от човек на човек. Всеки пандемичен пик на болестта променя социалната и икономическата структура на обществото - преди антибиотичната медицина смъртността е рекордно висока. Но единични случаи се появяват и до днес.

Светът е опустошаван и от

7 пандемии на холера,

6 от тях през ХIХ век

Страдат хора на всички континенти с изключение на Антарктида. Последният впечатляващ бум тръгва през 1961 г. от Индонезия, до 1973 г. пандемията се разпросира до Италия.  Съвременните санитарни условия и лекарства ограничават силата на болестта, но тя продължава да бъде убиец. Откриването на нов вид на бактерията на холерата в Бангладеш през 1992 г., която оттогава е открита в 11 страни, увеличава страха от осма пандемия.

Според историята на медицината холерата, бубонната чума, смятаната за изкоренена днес едра шарка и грипът са едни от най-бруталните убийци в историята. Преди да бъде ликвидирана,

едрата шарка е убила

по особено жесток начин

между 300-500 милиона

Пандемия поражда и ХИВ въпреки последните терапевтични пробиви, които поддържат контрол на заболяването и много ниски - “неоткриваеми”, нива на вируса в кръвта. За първи път вирусът е идентифициран в Конго през 1976 г. Оттогава е убил над 38 милиона души, а инфектираните са над 35 милиона. По-голямата част са в Субсахарска Африка, където 5%, или около 21 милиона души от населението са заразени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

Д-р Дора Пачова: Потиснатият гняв утроява риска от инфаркт и уврежда имунната система

Covid-19 не само атакува дихателната ни система, вирусът успява да „удари” и по слабите места на психиката на всеки - Д-р Пачова, пандемията преобърна света, който познаваме. Какви са последиците от това? - Намираме се в силно враждебна обстановка, в неясна среда и в информационен хаос. Пандемията преобърна много от рутинните модели

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Вирусолог: Проветряването е по-важно от дезинфекцирането

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше. Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, правилата за защита от Ковид-19 трябва да се преработят, съобщава "Дойче веле". Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им  СНИМКА: Pixabay

Учени: Маските за лице са опасни за деца на възраст под две години

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и увеличават опасността от задавяне, съобщи Ройтерс. Предупреждението бе отправено от Японската педиатрична асоциация на фона на отмененото извънредно положение в страната. В понеделник премиерът Шиндзо Абе прекрати

В червата на всеки има 15 кг отрови, които водят до тежки заболявания и рак на дебелото черво

В червата на всеки има 15 кг отрови, които водят до тежки заболявания и рак на дебелото черво

Colofix е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, спомага за прочистването на дебелото черво от натрупаните шлаки и мазнини по лигавицата и стените. Детокс на дебелото черво = Детокс на организма Всекидневно в телата ни попадат различни отпадъчни

Учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система СНИМКА: Pixabay

Учени: Кето диетата засилва имунната система

Американски учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система, като намалява възпаленията, съобщи ЮПИ. Диетата, която ограничава въглехидратите за сметка на мазнините, остава спорна. Според привържениците й, освен за отслабване, тя е полезна също при епилепсия и диабет

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Потвърдено: Коронавирусът не се активира отново в организма

Ново изследване в Южна Корея показа, че пациентите, излекувани от коронавирус, които след първоначалния отрицателен тест отново са тествани положително няколко седмици след възстановяването, вероятно вече не са носител на инфекцията. Тя трябва да бъде само неинфекциозна или мъртва част от вируса, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

СЗО спира временно тестовете с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19

Световната здравна организация обяви днес, че е временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни. Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, предадоха световните агенции. То последва публикуването на изследване в петък в медицинското

СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът може да увреди плацентата при бременни жени

Болестта причинява нарушен приток на кръв към плода Шестнадесет бременни жени с коронавирусна инфекция се оказват с увредена плацента, показват рутинни прегледи в болница в Чикаго, пише Ройтерс, цитиран от чешкия информационен сайт Lidovky.cz. Поради това експертите смятат, че лекарите трябва да следят отблизо състоянието на бременните с COVID-19

СНИМКА: Pixabay

COVID-19 ще изсъхне до лятото

Най-неприятната температура за коронавируса е над 30 градуса Ако COVID-19 се държи като грипните вируси, пандемията в Северното полукълбо ще спре, когато отоплителният сезон приключи. Това заключение направиха американски учени, анализирайки статистиката на пациенти с респираторни заболявания, лекувани в детската болница на Филаделфия от 2012 до

Как да се избавим от алергиите и неприятните последици от тях

Как да се избавим от алергиите и неприятните последици от тях

АЛЕРГОКСИН е билков продукт, създаден по рецептурите на акад. Хлебаров, чийто състав влияе благоприятно при повишена чувствителност на организма към някои субстанции и оказва положително действие при всички видове алергии. АЛЕРГОКСИН използва дадените ни от природата точни инструменти за борба с алергиите от всякакъв произход

Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

Коронавирус имунитетът трае 6 месеца

Идеята за имунни паспорти не е добра, смятат учени Идеята за имунните паспорти, които някои държави възнамеряват да въведат, не е добра, смятат учени от Амстердамския университет. Те се съмняват, че имунитетът, свързан с изграждането на антитела с коронавирусна инфекция, е за цял живот, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz

Академик Богдан Петрунов КАДЪР: NOVA

Акад. Петрунов: Не е доказано, че можем да разчитаме на антитела срещу COVID-19

„Не е доказано категорично, че антителата, които се образуват при боледуване от COVID-19, са протективни антитела. Голяма част от тях могат да бъдат, но не в такава степен, за да можем да разчитаме на имунитета, създаден от тях“. Това заяви акад. Богдан Петрунов в студиото на „Неделята на NOVA“. „Към момента виждаме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber