Защо булимията мори гимнастички и фигуристки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8218642 Защо булимията мори гимнастички и фигуристки Защо булимията мори гимнастички и фигуристки www.24chasa.bg
Александра Солдатова
Александра Солдатова СНИМКА: РОЙТЕРС

Личната история на руската състезателка по художествена гимнастика Александра Солдатова бързо се превърна в един от медийните хитове миналия месец.

Накрая 4-кратната световна шампионка, спечелила две от титлите си в София, със сълзи на очи призна, че от две години страда от булимия. Направи го след няколко дни, прекарани в московската клиника “Склифасовски” заради порязвания с кухненски нож по лявата ръка.
Руските медии твърдяха, че това е опит за самоубийство, докато самата Александра обяви, че се е порязала, докато си е приготвяла закуска. Дори заплаши да съди всеки, който лансира другата версия.

Заради булимията гимнастичката не само пропускаше състезания, но и не можеше да тренира пълноценно. Но тя не е сама - оказва се, че тази болест е доста разпространена в съвременния спорт.

Версията

на Солдатова

Рускинята се бори с болестта от над две години. Да й дадем думата:

“Не можете да си представите колко ми е сложно да говоря за това. Сега ме засипват с въпроси какво се случва с мен, защо не тренирам, имам ли здравословни проблеми, защо непрекъснато съм по болници.
Тази история се влачи вече две години. Аз съм болна. Тежко ми е да говоря за това. Всеки спортист тренира, има личен живот. Трябва да пребориш умората, болките...

Освен всичко това и един проблем с гърба аз страдам и от друга болест, която ми пречи много. Две години, даже малко повече - почти три, се боря с нея. Никога на никого не съм разказвала за това. Даже на треньорите казах едва през 2018 г., след като събирах кураж няколко месеца.

Разбирам, че тази болест ми пречи да показвам нужните резултати. Аз се разплаках, когато разказах всичко на треньора. Когато съм имала избор между спорта и здравето, винаги съм избирала спорта. Винаги. Дори когато лекарите ми казваха, че е по-добре да не се състезавам, а все пак отивах в залата. Тренировките бяха моето спасение.

Но тази болест ми пречи да тренирам. Аз хвърлям уреда на тренировка и разбирам, че просто не мога да стана от пода. Ресурсите на организма ми свършваха до такава степен, че разбирах - тялото ми не ме слуша.

Две години и половина аз съм болна от булимия. Това е страшна болест. Силите ми ме напускаха, килограмите ми скачаха нагоре-надолу. Започнах да страня от всички, ходех сама на тренировки, не ми се говореше с никого, имаше и моменти на депресия.

От булимия не може да се разболее случаен човек. Това е генетично предразположено. Така че аз я имам. И да не бях състезателка по художествена гимнастика, пак щях да я имам. Може би по-късно, но все пак. Така че, слава богу, че съм станала спортистка.

Отначало даже не знаех що за болест е това, не разбирах какво се случва с мен, макар че ми беше ясно, че нещо не е наред. Имах здравословни проблеми, но никой не можеше да разбере какво точно ми има. Треньорката ми казваше: “Саша, очите ти са като стъклени”.
Два пъти лежах по болници, лекувах се, пиех много-много витамини. На европейското през 2019 г. резултатите ми бяха нормални, но здравословно се чувствах ужасно.

Не говорих за това с Ирина Винер (президент на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на националния отбор - б.р.), защото за нея на първо място е здравето на състезателките, а за мен е спортът. Ако тя беше разбрала колко е сериозно положението, нямаше да ме пусне на състезание. Но аз бях щастлива да го правя и винаги се стремях към достойно представяне.”

Какво е булимия

Това е психическо разстройство, което води до болестни отклонения в приемането на храна. Теглото на човека най-често е в норма - за разлика от анорексията, за която характерно е рязкото отслабване.

Булимията е определена като отделен тип хранително разстройство през 1980 г., а за психическо заболяване започват да я броят сравнително скоро - през 1992 г.

Нейните основни признаци са:

- чувство за постоянен глад независимо от това колко храна е изядена;

- преяждане като следствие от чувството за постоянен глад. Болният може да приема храна безконтролно или постоянно, или на определени периоди. При това усеща болки в стомаха и обща слабост;

- постоянен контрол на личното тегло и зависимост от външния вид и фигурата. Болният непрекъснато се мери, старае се да пази диета;
- опити да се освободи от изяденото, за да не качи килограми. Най-често болните се опитват след хранене да предизвикат повръщане, пият разхлабителни, диуретици и добавки за изгаряне на мазнини;

- опити за натрупване у дома на големи запаси от храна, които все едно свършват бързо;

- ниска самооценка, депресия и резки смени на настроението;
- при спортистите - прекалени тренировки до пълно изтощаване.

Ако не се обърне внимание, булимията може да доведе до сериозни усложнения - неврастения, загуба на интерес към живота, проблеми със сърцето, лекарствена и наркотична зависимост, дори до смърт.

Болестта се среща 2-3 пъти по-често от анорексията. Около 90% от болните са жени, обикновено на възраст от 15 до 24 години. И много често от нея страдат гимнастички и фигуристки.

Какви са

причините?

В повечето случаи причина за булимията са психологически проблеми, а не генетична предразположеност.

Болестта се появява след стресови ситуации, заради ниска самооценки, проблем с общуването и болезнен стремеж към идеала.
Болният се опитва да отслабне, за да отговаря на съвременните изисквания за красиво тяло.

Всеки прием на храна в такава ситуация предизвиква отвращение към самия себе си (“трябва да отслабна, а аз се тъпча”), затова човек се опитва да се освободи от изяденото. Това води до обратния резултат - започват пристъпи на непреодолим глад, болният не може да сдържи апетита си, но накрая все пак се освобождава от храната.

Разбира се, появяват се съпътстващи проблеми - заради постоянните повръщания се уврежда хранопроводът, поврежда се емайлът на зъбите, появяват се проблеми с бъбреците, а някои болни от стрес даже се самонараняват.

Кои други спортистки

са страдали от булимия?

- Надя Команечи (спортна гимнастика, Румъния). Петкратната олимпийска шампионка страда и от булимия, и от анорексия. Причините се крият в прекаления психологически натиск, чувство за хиперотговорност и очакване на максимални резултати.

- Кати Ригби (спортна гимнастика, САЩ). Страда от белимия 12 години, но все пак печели първия в историята на САЩ златен медал от световно първенство. След това преборва болестта и става киноактриса.

- Ева-Мария Фице (фигурно пързаляне, Германия). На 14 години става най-младата шампонка на страната си, но булимията пречи да постигне високи резултати на международни турнири.

- Зина Гарисън (тенис, САЩ). Олимпийската шампионка на двойки от 1988 г. страда от булимия, откакто е 19-годишна. Болестта се отключва след смъртта на майка.

- Нанси Кериган (фигурно пързаляне, САЩ). Двойната медалистка от олимпиади стана известна не толкова с резултатите си, а с покушението, което организира съперничката за място в отбора на САЩ Тоня Хардинг. От контузията, причинена от нает от Хардинг бияч, Нанси се възстанови, но стресът отключи булимия.

Резултатите на гимнастичките и състезателките по фигурно пързаляне максимално зависят от килограмите. Спортистките в тези дисциплини спазват някакъв режим, но психически и физически това не е лесно, особено в периода на съзряването им като жени, а тук оптималната възраст е 14-16 години.

Затова се отключват психологически проблеми и стрес, които водят до въпросните хранителни разстройства - булимия и анорексия.

Често състезателките стигат до крайно изтощение на тренировките, като смятат, че така се борят със стреса. Това обаче само повече изтощава организма им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Всяко 10-о предаване на новия коронавирус е от човек без оплаквания

Всяко 10-о предаване на новия коронавирус е от човек без оплаквания

Изследователи, изучаващи новия коронавирус, са установили, че времето между случаите във веригата на предаване е по-малко от седмица и над 10 на сто от пациентите са заразени от някой, който има вируса, но все още не показва симптоми. Според изследователите от Тексаския университет в Остин средният сериен интервал за новия коронавирус в Китай е

Идващите от чужбина да спазват карантината, при задух да звънят на лекар

Идващите от чужбина да спазват карантината, при задух да звънят на лекар

Д-р СОФИЯ АНГЕЛОВА* Всички ние сме изправени пред едно изпитание-пандемия от коронавирус, което трябва да преминем с разум, дисциплина и спокойствие, защото страхът, гневът, паниката водят до потискане на имунните клетки, а това може да доведе до разболяване и от други вируси и бактерии. Аз считам, че когато хората имат познание за случващото се

Ежедневните неща, които може да повлияят на имунната система

Ежедневните неща, които може да повлияят на имунната система

Саботират я солените храни, самотата, стресът, пиенето Въпреки че имунната ни система е "проектирана" в обичайни ситуации да може да ни защити от  лоши бактерии, гъбички и вируси, има стъпки, които можем да предприемем, за да  я подсилим . Основните - като достатъчно сън и поддържане на здравословна диета, са от ключово значение

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Ето правилата за здрав брак и щастлив развод

Юристи споделят опит от съдебната зала, прогнозират ще оцелее ли семейството ви Едно от главните условия за хармоничен брак са възможността и свободата да се занимавате с това, което ви доставя удоволствие. Такова е заключението на Джорджиана Хемблин – виден лондонски адвокат по бракоразводни дела. Нейната задача не е да помирява семейства

Лекари: Не правете инвитро през епидемията

Лекари: Не правете инвитро през епидемията

Бременните не са по-податливи на зараза от останалите, уверяват експерти Жените да не правят процедура инвитро, докато трае пандемията от КОВИД-19 заради опасения, че коронавирусът може да повлияе отрицателно на бременността, предупредиха специалисти по изкуствено оплождане. Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE)

Сънуването на кошмари ни помага да преодолеем страховете си.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Лошите сънища лекуват стрес

Мозъкът ни поставя в кошмарни ситуации, за да се справим по-добре със страха в реалния живот Те разказват за нашите страхове и преживявания и така ни помагат да се справим с тях. Изследване на невролози от Женевския университет доказа, че лошите сънища действат като терапия и потвърждават теорията за симулация на заплахите

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Акад. Добрин Свинаров: Витамин D трябва да се пие всеки ден

Акад. Добрин Свинаров: Витамин D трябва да се пие всеки ден

При добро насищане боледуваме по-рядко и по-леко. Ако има недостиг, желаното ниво се постига след 3-4 месеца ежедневен прием, казва акад. проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ “Александровска”. - Акад. Свинаров, за витамин D се сещаме предимно през зимата и при епидемии

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Потенето прочиства и разкрасява

Унищожава вредни бактерии по кожата Всеизвестно е, че спортуването е полезно за здравето и удължава живота. Но не всички са наясно колко са големи ползите на съпътстващото го изпотяване. Те са многобройни – от повдигане на настроението до хубава кожа, затова специалистите го препоръчват, пише в. “Дейли мейл”

Смути с водорасли е много популярно. 
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Храната с водорасли пращи от протеини, витамини и минерали

Наричат я ястието на бъдещето Сигурно сте чували за чудотворното алге, сиреч водорасло, което укрепва здравето, освежава външния вид и влива енергия. Синьо-зелената разновидност на този природен продукт, отглеждана на повърхността на езера, язовири и други застояли водоизточници, трупа слава и е на път да направи революция в хранителния бранш

Александра Солдатова

Защо булимията мори гимнастички и фигуристки

Личната история на руската състезателка по художествена гимнастика Александра Солдатова бързо се превърна в един от медийните хитове миналия месец. Накрая 4-кратната световна шампионка, спечелила две от титлите си в София, със сълзи на очи призна, че от две години страда от булимия. Направи го след няколко дни

Музикантката свири, докато я оперират.

Будните операции на мозъка го пазят от необратими щети

Неврохирургът проф. Ашкин: Правим по 400 операции и често будим пациенти да тестваме наред ли е всичко с говора, но за първи път ми се налага пациент да свири на цигулка. Неврохирургичната операционна зала на болницата към Кингс колидж е последното място, на което Дагмар Търнър си е представяла, че ще свири

Няколко хубави дълги протягания сутрин зареждат с енергия.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Как да се заредим с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва прочутият д-р Шераб Барма Всеки си има начини да се сдобива с жизнена енергия, но доколко ефективна е тя? Кафето, шоколадът, тонизиращите напитки и други сладости са по-скоро допинг, отколкото реална сила. Как да си върнеш енергията задълго – това обяснява д-р Шераб Барма

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber