Будните операции на мозъка го пазят от необратими щети

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8216844 Будните операции на мозъка го пазят от необратими щети Будните операции на мозъка го пазят от необратими щети www.24chasa.bg
Музикантката свири, докато я оперират.
Музикантката свири, докато я оперират. СНИМКА: РОЙТЕРС

Неврохирургът проф. Ашкин: Правим по 400 операции и често будим пациенти да тестваме наред ли е всичко с говора, но за първи път ми се налага пациент да свири на цигулка.

Неврохирургичната операционна зала на болницата към Кингс колидж е последното място, на което Дагмар Търнър си е представяла, че ще свири. При това по време на собствената ѝ мозъчна операция. Но това се случва.

Хирурзите помолиха 53-годишната музикантка да свири, за да се гарантира, че способностите й няма да бъдат засегнати по време на отстраняване на тумор от мозъка. Образуванието в десния й фронтален лоб е било опасно близо до мозъчни центрове, които отговарят за координирането на деликатните движения на лявата ръка. Тези региони са от решаващо значение за свиренето на цигулка и на някои места разстоянието им от тумора е колкото профила на кредитната карта. Прецизните движения на лявата ръка са от съществено значение за свиренето на цигулка, тъй като пръстите регулират дължината на струните, като ги притискат за произвеждане на различните тонове.

Всяка година извършваме около 400 резекции - отстраняване на тумори, което често включва привеждане на пациената в съзнание за езикови тестове. Но това беше първият случай, когато трябваше да поискаме да свири на музикален инструмент, разказва проф. Кеюмар Ашкан.

С образно изследване преди операцията неврохирурзите внимателно картографират мозъка на британката, за да установят областите, които са активни, когато тя свири, и тези, които отговарят за контрола на речта и движението. Вземат съгласието на Дагмар да я събудят по средата на интервенцията, за да може да свири. И така да се гарантира в реално време, че не настъпват щети от хирургията във важните центрове.

Лекарите успяват успешно да отстранят над 90% от тумора, без да повредят фините двигателни умения на Търнър..

Цигулката е моята страст, свиря от 10-годишна. Мисълта да загубя способността си би разбила сърцето ми, разказва пред Си Ен Ен жената. Преди операцията музикантката споделя любовта си към цигулката и с неврохирургичния екип, разчитайки на разбиране. Щастливо съвпадение е, че проф. Ашкан разбира много добре страстта й към музиката. Специалистът по тумор на мозъка свири на пиано. 

Дагмар Търнър е бивш консултант по мениджмънт и свири в Симфоничния оркестър на остров Уайт и различни хорови дружества. Диагностицирана е през 2013 г. с голям, но бавно нарастващ глиом, след като припада по време на концерт. През есента на 2019 г. става ясно, че туморът е нараснал и става по-агресивен и майката на 13-годишен син се подготвя за операция.

Три дни след процедурата Дагмар е добре и вече е вкъщи при семейството си. През възстановителния период ще бъде проследявана от неврохирургичния екип.

Благодарение на изключителния професионализъм на лекарите се надявам много скоро да се върна в моя оркестър, казва цигуларката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Значи ли синдромът “върти ми се на езика”, че изкуфяваме?

Лукът е №1 сред храните, богати на кверцетин

Лукът е №1 сред храните, богати на кверцетин

Проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: При 2 млн. ваксинации има само 11 по-сериозни негативни реакции

Ваксините срещу COVID използват 3 ключа за имунен отговор (инфографика)

Ваксините срещу COVID използват 3 ключа за имунен отговор (инфографика)

Не работете в леглото.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Никога не правете това преди лягане

Лиана Чамп от дете е решена да помага на опечалените да се съвземат от скръбта.

Как да се справим с болката от загубата на близък човек

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber