Петър Димков за разширените бронхи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8104900 Петър Димков за разширените бронхи Петър Димков за разширените бронхи www.24chasa.bg
Петър Димков за разширените бронхи

Най-честа причина за възникването на болестта са продължителните пневмонии и бронхопневмонии, хроничните бронхити, склерозните процеси (процеси с развитие на много съединителна тъкан) от най-различен произход, плевралните сраствания, белодробната туберкулоза, белодробният абсцес. Бронхиектазии могат да се образуват и след грип. В детската възраст най-чести причини са брусница, коклюш и грип.

Признаци. По-късно се появява упорита, трайна кашлица, обикновено в хладните и влажни месеци на годината. Твърде характерно тогава е и отделянето на храчки в утринните часове на деня - понякога отхрачването е твърде обилно. Съществуват т. нар. сухи бронхиектазии, при които единствен признак са периодически повтарящи се белодробни кръвохрачения и кръвотечения. При спокойно протичане на болестта температурата е нормална, а при усложнение с пневмония тя се повишава.

Лечение. Провежда се от лекар специалист. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 30 мин преди ядене да се взема по 1 с. л. (за деца по 1 ч. л.) настойка от 15 г бяла дъвка (сакъз) - от аптеката, счукана на ситно, и 500 г чист зехтин - във водна баня ври 30 минна тих огън; като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 5 г чист терпентин (от аптеката). Преди всяко вземане да се разклаща добре.

II. 20 мин след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек (листа и цвят), бял равнец (цвят), лешникови листа, салвия, седефче (листа), живовляк широколистен (листа), подбел (листа) и тополови листа (от нашата конусообразна топола) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни с. л. с прибавка на 1 с. л. ленено семе и 2 с. л. чист пчелен мед се запарват с 600 г вряща вода и ври 10 мин; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно може и по 50-100-150 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 с. л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб, като по-често се предпочита компот, приготвен от 500 г мляко с 10-15 сухи смокини и 3 с. л. захар, сварени за ядене. Този компот дава спокоен сън и предпазва от кашлица и пристъпи. След закуска, на обяд и вечеря като десерт да взема по 1-2 с. л. сироп за кашлица: 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 1 с. л. корени от бяла ружа (алтея) и сладка папрат в 1200 г вода на тих огън се варят 20 мин; след това се прибавят и по 1 с. л. борови връхчета, подбел и ленено семе и по 1 изравнена ч. л. анасон и исиот и с 3 с. л. мед се вари още 10 мин; като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. 2 ч след ядене при силна кашлица да се взема пак по 1-2 с. л. от дадения по-горе сироп. При слабо сърце да взема по 1 с. л. смес от 500 г гликоза или мед (предварително врял във водна баня 10 мин, за да не дразни кашлицата), 30 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, смлени с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят. При температура да взема по 1 прах от 1 г (за по-големи деца 1/2 г) от следната смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтозу (от аптеката) - по 10 г от всяка. Тази смес се разделя на око на 30 праха по 1 г всеки. Изпива се с малко вода или чай от лайка.

IV. 10 мин след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 75 г от следните отварки:

1. При силна кашлица и слабо сърце - отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка и на по 2 с. л. корени от алтея и сладка папрат и 2 с. л. овес (зърна). В 1,5 л вода се варят 15 мин, след което се прибавя и по 1 с. л. борови връхчета, босилек, волски език, исландски лишей и подбел (листа )и 2 с. л. мед; вари се още 10 мин и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. При желание се пие и с малко лимон по вкус.

2. При температура и стомашно-чревни смущения - отварка от жълт и червен кантарион, мента пиперита, живовляк широколистен (листа), синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 изравнена с. л. ленено семе( леко препечено) и 1 ч. л. анасон се запарват с 0,5 л вряща вода и се вари захлупено 10 мин; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 0,5 л топла вода (за деца с 250 г), последвана от парна баня на главата с чай от лайка и 1 с. л. чист пчелен мед с продължителност около 10 мин, сухо изтриване на лицето и гърдите и спане с топла (37 С) "жилетка", ушита от тънко хасе на хоризонтални тегели (от ключицата надолу), широки по 1 см, напълнени със смес от сол и сяра на прах в пропорция на 3 с. л. сол 1 с. л. сяра на прах. Отгоре се облича фланела. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от джоджен, или още по-добре торбичка от същото хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле или праз лук (бялата му част), на ситно нарязани, с прибавка на 4 с. л. листа от магданоз, на ситно нарязани, и 20 сини сливи - в 150 г мляко се вари да стане гъста лапа; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата - "шапка" от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, гъсто замесен и засилен с 5-10 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици корени от полски бъзунек); а отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако болният страда и от синузит с кихавица, тогава във всяка ноздра да се капват по 1-2 капки бадемово масло, а на носа да се залепва питка от същия квасец с парченце вестник отгоре и така да спи.

VI. Сутрин. Гръдният кош (отпред и отзад) се изтрива със суха кърпа. През целия ден болният да носи "жилетка" от хасе, подплатена от вътрешната й страна с 4 парчета мушама от хаваджива (25/25 см). Вечер преди вечеря тя се сваля, гръдният кош се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт; почива се 1-2 ч и след това се облича "жилетка" със солта и сярата, с която се спи.

VII. Лятно време от 10 до 12 ч преди обяд са полезни и слънчево-пясъчните бани на морския плаж, край река, на планина и навсякъде: тялото се зарива в горещ пясък до шията, на сърцето се слага студен компрес, а главата се покрива с бяла кърпа, за да не слънч. Продължителността е, докато сърцето е спокойно. След банята се прави сухо изтриване със сух пясък и кратка морска баня за 5-10 мин или обливане с нагрята на слънцето вода. Тези бани отменят останалите приложения с изключение на билките и диетата.

Важни добавки. 1. При кръвоизлив болният веднага да легне в кревата, като пази пълно спокойствие и мълчание, и да изпие смес от 1 белтък от прясно яйце, разбит с 1 ч. л. пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 5 зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. Ако от това кръвта не спре, то може да се повтори и преди обяд и вечеря.

2. Солта и сярата може да се сменят на две седмици, а мушамите от хаваджива се използват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменят с нови.

3. Болният да следи винаги краката му да са сухи и топли. За целта всяка сутрин да поръсва табаните на чорапите си с малко прясно смлян синап, а вечер на стъпалата си да поставя топла грейка.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).

Всички рецепти на велекия лечител - на 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Властите в Китай: Пикът на епидемията ще настъпи до края на февруари

Пикът на епидемията, предизвикана от новия коронавирус в Китай, ще продължи от средата до края на месец февруари, след което ситуацията ще се стабилизира, предвиждат китайските власти, предаде ТАСС. Агенцията цитира мнението на Чжун Наншан, ръководител на специалната комисия за борба с разпространението на пневмонията към Държавния комитет по

Победете артрозата без операция

Победете артрозата без операция

Изследванията потвърждават: за да се освободите от артрозата и да възстановите двигателните си способности от преди години, са достатъчни няколко дни Новият препарат Актификс възстановява ставния хрущял, премахва пукането, болката и втвърдяването в ставите само след по-малко от месец. И, което е най-важното

Безплатни консултации с топ специалист по интервенционална радиология

Безплатни консултации с топ специалист по интервенционална радиология

Доц. д-р Али Фърат пристига в София на 28 и 29 февруари за безплатни консултации на пациенти със следните заболявания: – Аневризми – Първични тумори и метастази в черен дроб, панкреас, бъбреци и бял дроб – Запушване на артерии и вени (долни крайници, аорта) – разширени вени и тромбози – лечение при диализа (запушвания на фистули) За БЕЗПЛАТНИ

СНИМКА: Pixabay

СЗО: Вирусът в Китай засяга много малко хора в световен мащаб

Експертът на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън казва, че коронавирусът в Китай всъщност засяга "много малък кръг от хора", извън китайската провинция Хубей, пише Евронюз. Въпреки че Covid-19 уби поне 1772 души от избухването на епидемията, Райън твърди, че тя все още е само локално явление

860 обаждания са получени на телефонната линия
за коронавируса

860 обаждания са получени на телефонната линия за коронавируса

Общо 860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари т.г. за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог

Петър Димков за бронхопневмонията

Петър Димков за бронхопневмонията

Бронхопневмонията е огнищно възпалително заболяване на белия дроб, което се причинява от микроби. Огнищата могат да бъдат разпръснати в единия или в двата дроба. Обикновено бронхопневмонията се явява у децата като усложнение на различни заразни заболявания - грип, брусница, дифтерит, лоша кашлица, бронхит

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Снимка: Pixabay

Дневният сън два пъти седмично пази от сърдечен пристъп

Дневният сън два пъти седмично намалява почти два пъти риска от сърдечен пристъп, съобщиха "Лента" и БТА. До този извод са стигнали кардиолози от университетската клиника в Лозана, Швейцария, след продължил пет години експеримент. Специалистите обръщат внимание на връзката между честотата и продължителността на дневния сън

Как да намалим холестерола и да пречистим артериите само за 5 седмици

Как да намалим холестерола и да пречистим артериите само за 5 седмици

Атеросклерозата атакува тайно. Проблемите, свързани с лошото кръвообращение, високото ниво на холестерол и хипертонията се увеличават постепенно още след 30-годишна възраст. Ако лесно и бързо се уморявате, ако имате мускулни крампи, ако имате студени крака и ръце, световъртеж. Ако чувате пищене в ушите

Болната простата променя ли семето?

Болната простата променя ли семето?

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г. Простатната жлеза се разполага в малкия таз под пикочния мехур пред стената на правото черво и предния отдел на пикочно-половата диафрагма. Тя обхваща задната част на пикочния канал

Проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: БНТ

Проф. Кантарджиев: 20 пациенти са тествани до момента за коронавирус

Малко под 2 часа са необходими, за да излязат резултатите от проба за коронавирус. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по повод новината, че днес се очакват резултатите от изследванията на пациент от болницата в Стара Загора, който е със съмнения за коронавирус, предаде БНТ. Украинският гражданин ще бъде изследван за наличието и на други

СНИМКА: Pixabay

Болниците във Великобритания се готвят за епидемия от коронавируса

На болниците е наредено да предприемат нови мерки за спиране на коронавируса във Великобритания, тъй като експертите казаха, че има „реална възможност“ да бъдат засегнати до 50% от британците, пише британският вестник The Times. Здравните служители планират да използват 24 болници за лечение на пациенти в случай на скока на случаите

Влизам в климакс с хипертония, да вземам ли хормони?

Влизам в климакс с хипертония, да вземам ли хормони?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Климаксът е изключително важен период в живота на всяка жена, защото с неговата поява се променят целият организъм, неговите функции и психоемоционалното състояние на индивида. Намаляването на защитните хормони

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber