75% от случаите на тежък грип се натрупват за 9 дни от 13 януари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8097539 75% от случаите на тежък грип се натрупват за 9 дни от 13 януари 75% от случаите на тежък грип се натрупват за 9 дни от 13 януари www.24chasa.bg
75% от случаите на тежък грип се натрупват за 9 дни от 13 януари

Клиниките изпращат за изследване в националната референтна лаборатория проби от болни с пневмония и мозъчно възпаление, 118 са положителни за грипен вирус. Пикът на епидемията все още предстои. 

Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам.

През последните 9 дни са установени кръгло 75% от всички случаи на грип от началото на октомври до момента. Вече са 118 хората, при които е потвърден грипен вирус, след като са развили тежка пневмония или възпаление на мозъка. Част от тях са все още в болница. Една от пробите е постъпила след смъртта на пациент.

Повечето хора изкарват леко грипа. Но световният опит от досегашните епидемии показва, че средно

1 от 2-3 хиляди

болни развиват

лоша пневмония,

1 от 10 хиляди

- възпаление

на мозъка

Това обяснява и защо при голямо разпространение на инфлуенцата растат сериозните случаи. Прогнози за тежестта на сезон 2020 все още не може да се направят, но вече има тенденции за доминиращия тип вируси. Засега преобладава грипът от тип А в двата негови подтипа - пандемичния свински грип H1N1 и “по-стария” вирус H3N2.

От началото на грипния сезон до момента сме изследвали 380 проби. Вече всеки ден числата растат, и в момента текат изследвания и данните се променят, но към вторник по обед сме потвърдили 49 случая на пандемичния вирус, 54 на H3N2 и 15 на вируса от тип В от линията “Виктория”. Това каза за “24 часа” проф. д-р Нели Корсун, дмн, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести. Това са данните от октомври насам, но значителният ръст е през третата и началото на четвъртата седмица на януари, обясни експертката. В края на миналата седмица тя разказа, че от всички 84 доказани случая от октомври насам 54 са в периода 13-17 януари. За двата дни от новата седмица случаите още се увеличават.

Грипни вируси циркулират през цялата година. Спорадични инфекции се появяват и извън сезона на грипа, въпреки че честотата е много ниска през европейското лято. Такива заболявания са резултат от внесени случаи от екваториални райони (където предаването е през цялата година) и от южното полукълбо, където епидемиите са от юни до октомври.

В Европа епидемиолозите следят активно разпространението на грипните вируси от 1.X.

Защо проследяването започва толкова рано през есента? Теоретично, за да се обхващат гарантирано и студените години, когато вирусите тръгват рано-рано. Както и за нуждите на здравните системи - да имат база за прогнози за какви щамове, възрастови групи и усложнения да са готови лечебните заведения.

Според досегашния опит пандемичният вирус, наричан разговорно свински, поваля по-често млади и активни хора. А пък А/H3N2 - над 65-годишни, в повечето случаи с хронични заболявания.

Вирусите от

В групата по-често

атакуват децата,

обясне проф. Корсун.

Заради топлото време тази година грипът се разгръща по-късно от обикновено. Миналата зима в последната десетдневка на януари много градове вече са били стигнали пика на епидемията.

В момента столичните болници са най-активни в изпращането на секрети от носа и гърлото на техни пациенти, за които се подозира тежкопротичащ грип и усложненията му.

Освен в София

бързо растат

случаите и в

Сливен, Смолян,

Пловдив и Бургас

Все още обаче не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа.

Подобно е положението и в Европа, която също получи отсрочка във времето заради топлата есен и като цяло меката досега зима.

За България вече се отчита забележимо увеличаване на всички респираторни заболявания. Абсолютната бройка не е показателна като база за сравнение, съди се по болните на 10 000 души население.

Последните данни на националния център по заразни болести извеждат на първо място по разпространение на дихателните инфекции

Монтана,

следват Сливен,

Пазарджик,

Хасково,

София-област,

Силистра

За най-малко пациенти с грип и респираторни заболявания съобщават болниците и личните лекари в Разград - едва 29 на 10 000 души от населението. Това е 8 пъти по-малко от честотата на болните в Монтана.

Лекарите напомнят, че първите симптоми на респираторните инфекции и грипа са близки, но при инфлуенцата те повалят буквално за часове и са по-силно изразени.

При грип никога

не се започва

с антибиотик

- той е безполезен срещу вируси. При хората, които са рискови за усложнения или инфекцията директно поразява белите им дробове, както и при всички с понижен имунитет още в първите 24-48 часа се предписва антивирусно лекарство.

Не всички заразени развиват пълния списък симптоми - температура, болки и скованост по мускулите, главоболие, непродуктивна кашлица, отпадналост. По време на типичния сезон

75% от грипните

инфекции

протичат

без симптоми

Това са хората, които добиват имунитет, без реално да боледуват. Което не значи, че срещата им с някой друг от върлуващите в страната грипни вируси също ще протече приятелски.

Възрастните хора са в по-голям риск от развитие на тежки усложнения като пневмония. Повечето от тях имат и поне по едно подлежащо хронично заболяване, което намалява устойчивостта им на инфекция.

Децата и младежите са уязвими по друга причина: не са развили имунитет към вирусите, които срещат за първи път.

Останалите хора боледуват заради силната изменчивост на грипните вируси. Геномът им е обект постоянни спонтанна мутация, известни като антигенен дрейф.

Заради смесването на хора с грип и други болни спешните приемни на някои болници са сложили кутии с маски на регистратурите и повечето хора се възползват от възможността. Дали това ще им спести инфекция, не е ясно, защото пълните коридори се огласят от кихане и кашлица. Пръските на болните са най-сигурният източник на зараза, но може да се случи и косвено - през ръцете ни от предмети, върху които са попаднали секрети. 

В “Пирогов”

детският кабинет

работи и 

като грипен,

педиатрите ни и тази година имат на разположение бързи тестове за грип за диагностициране на гранични или съмнителни случаи, каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Началникът на Клиниката по детски инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров потъвред, че и при тях вече има приети болни, но ситуацията с леглата за момента не е драматачина.

Сред по-тежките случаи е било дете с възпаление на мозъка, което е спасено. До момента в клиниката няма фатално протекла инфекция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Каква е прогнозата при хронично възпалена кост?

Каква е прогнозата при хронично възпалена кост?

Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г. Остеомиелитът е възпаление на костта. Разграничават се 3 основни вида: хематогенен (предаден по кръвен път), от съседно огнище и остеомиелит от директно проникване на бактерия при травма или операция

СНИМКА: Радио "Китай"

Лошите намерения зад „конспиративните теории", свързани с епидемията

Неотдавна генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че от избухването на епидемията от новия коронавирус СЗО трябва да се бори не само с вируса, но и с хората, които разпространяват слухове и подкопават борбата с епидемията, предаде Радио "Китай". На 21 февруари руско официално лице заяви

д-р Николай Шарков КАДЪР: БНТ

Д-р Шарков: Едва 30% от българите си мият зъбите

Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, предаде БНТ. Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб

Лекува ли се идиопатична кардиомиопатия при дете?

Лекува ли се идиопатична кардиомиопатия при дете?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Идиопатичната рестриктивна кардиомиопатия е рядко заболяване при децата. Характеризира се с нарушение на пълненето на сърдечните кухини с кръв поради болестни промени на сърдечния мускул

СНИМКА: Pixabay

Изкуствен интелект откри нов антибиотик

Учени от Харвардския университет и от Масачузетския технологичен институт са открили с помощта на алгоритъм от изкуствен интелект нов антибиотик, способен да убие супербактериите, които са станали устойчиви на традиционните лекарства, съобщава Франс прес. Използваните понастоящем антибиотици са доста стари

СНИМКА: Pixabay

Учени: По бира на ден удвоява шанса за дълголетие

Мъжете, които обръщат по една биричка дневно, почти удвояват шанса си да достигнат 90-годишна възраст, показа проучване, цитирано от „Сън“. Консумиращите по една малка бира на ден (около 300 мл) имат 81% по-голям шанс да отпразнуват 9-тото си десетилетие в сравнение със заклетите трезвеници, които не близват алкохол

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Радио "Китай"

Излекувани от коронавируса пациенти даряват плазма в Източен Китай

Двама излекувани от коронавируса пациенти са дарили плазма на 21 февруари в град Нанкин, столицата на източната китайска провинция Дзянсу, информира местният център за обществено здравеопазване. Донорите са първите двама жители на града, пожелали да дарят плазма. След като научил от новините, че плазмата може да бъде ефективна в третирането на

СНИМКА: Ройтерс

Китайски учени: Коронавирусът може да се разпространява без симптоми

Двайсетгодишна китайка от Ухан - епицентъра на епидемията от коронавируса, е пропътувала 675 км до Анян, където е заразила пет свои роднини, без изобщо да покаже някакви симптоми на болестта, съобщиха вчера китайски учени, което е ново свидетелство, че вирусът може да се разпространява асимптоматично, предаде Ройтерс

СНИМКА: Pixabay

Три мита, които пречат да се освободим от коремчето

В света съществуват многобройни митове на тема фитнес и сваляне на килограми. Някои от тях не почиват на конкретни факти, но въпреки това проявяват завидна устойчивост. В действителност те даже пречат на отслабването. Пред германското издание „Фокус” фитнес-инструкторът Йозгюр Гюнеш разказва за трите най-разпространени погрешни виждания по този

Д-р Петър Марков Кадър: Би Ти Ви

Епидемиолог за коронавируса: Много хора, без симптоми, могат да са заразни

"Винаги, когато имаме работа с нов патоген, едно от големите предизвикателства е да научим, колкото се може по-бързо за какво става дума. В такива случаи имаме работа с неизвестен извършител, а трябва да разберем колкото се може по-бързо до каква степен е заплахата. Повече от месец знаем за новия коронавирус и все повече се очертава

СЗО за пневмонията от новия коронавирус: Не вярвайте на слухове

СЗО за пневмонията от новия коронавирус: Не вярвайте на слухове

На 20 февруари СЗО представи на пресконференция в Женева последната ситуация около пневмонията от новия коронавирус. Генералният й директор Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди да не се спекулира и да не се разпространят слухове за епидемията. В момента екипът от международни експерти работи заедно с китайските колеги в Китай и проучват

СНИМКА: Ройтерс

397 нови потвърдени случая на коронавируса в континенталната част на Китай

Континентален Китай отчита 397 нови потвърдени случая на заразяване с коронавируса за вчерашния ден, съобщи китайската Национална здравна комисия. Това е по-малко в сравнение с 889-те случая предишния ден, предаде Ройтерс. По този начин общо потвърдените дотук случаи в континентален Китай стават 76 288

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber