Знаем ли симптомите на най-честите зимни детски болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8082563 Знаем ли симптомите на най-честите зимни детски болести Знаем ли симптомите на най-честите зимни детски болести www.24chasa.bg
Студът намалява локалния имунитет на лигавиците.
Студът намалява локалния имунитет на лигавиците.

Основно правило за лечението: при вирусните без антибиотик.

Петте най-чести респираторни болести в детството са грипът, настинките, синузитът, стрептококовата инфекция на гърлото, ларинготрахеобронхитът.
Пикът им е през студените месеци по две причини.
Ниските температури водят до свиване на кръвоносните съдове в лигавиците на носа, гърлото и трахеята и до тях стига по-малко кръв. Логично намаляват и пренасяните от кръвта имунни клетки. Това прави лигавиците по-лесна входна врата за вируси и бактерии.
Втората причина е, че в затворени помещения и особено в големи колективи болестните причинители се предават по-лесно от дете на дете.
Грип
Той е най-голяма заплаха за децата до 4 г., веднага след това се нареждат децата в предучилищна и начлна училищна възраст. Те се срещат за първи път с повечето видове грипни вируси и нямат дори частичен имунитет, ако не са ваксинирани.
Особености на симптомите при децата са, че грипът буквално ги сваля на легло изведнъж и вдигат по-висока температура от възрастните. Други оплаквания са от главоболие, болки в мускулите, гърлото, синусите.
Антибиотиците не помагат при грип - той е вирусно заболяване. По преценка на лекар се дава антивирусното лекарство озелтамивир, което може да съкрати боледуването и да намали риска от усложнения, ако се започне през първите 48 часа.
За подкрепа на организма: много течности и при нужда медикаменти за сваляне на високата температура и обезболяващи.
Настинки
Те също са вирусни инфекции - може да ги причинят близо 200 агента. В над 95% от случаите не водят до сериозни здравни проблеми и за няколко дни до седмица минават.
Симптомите са сходни, но много по-леки, отколкото при грипа. Включват хрема, кихане, възпалено гърло, кашлица, главоболие и болки в тялото. Те не са сериозни и се подобряват след няколко дни. Характерно е, че възрастните обикновено не вдигат температура, а децата - да.
Почивката и пиенето на много течности ще помогнат за по-бързо възстановяване. Но се въздържайте да давате дори лекарства без рецепта на своя глава - особено за кашлица, ако детето е под 2 години. В темата за сиропите за кашлица през последните години има доста нови правила за употребата. Консултирайте се с лекар дали и какво да дадете на малкото дете.
Синузит
Често придружава настинките и грипа, но не е просто хрема. Възпалението на лигавиците на синусите води до оток, заради който се събира секрет в кухините, в които трябва да има само въздух. Оплакванията са от болка и тежест в областта на скулите и/или над веждите, носът е запушен, секретите добиват жилавост и цвят, болки в гърлото, лош дъх и гадене или повръщане, може да се появи кашлица. При децата симптомите се задържат по-дълго, отколкото при възрастните. За облекчаване на дишането обикновено да се изписват капки, които намаляват отока на лигавицата, но правилото е да не се използват повече от 5 дни. Ако е налице бактериална инфекция, педиатърът може да даде антибиотик.
Бронхит
Това възпаление на бронхите обикновено се причинява от вирус и може да се развие след настинка или грип. Постоянната кашлица е класически симптом. Тя може да се задържи в продължение на 3-4 седмици. Обикновено дълбоката кашлица върви с храчки, болки и тежест в гърдите, хрипове, хрема, треска, умора, възпалено гърло.
Симптомите са до голяма степен едни и същи при възрастни и деца, но малките по-често гълтат храчките, вместо да ги откашлят.
Децата с астма, алергии или хроничен синузит са изложени на по-висок риск от развитие на бронхит. Една особеност е, че астмата може да бъде сбъркана с бронхит или обратно . При съмнение трябва да се направи диференциална диагноза от специалист.
Лечението на бронхита се фокусира най-вече върху облекчаване на симптомите.
Ларинготрахеобронхит
Другото му име е круп, но звучи непознато и някак заплашително и лекарите използват дългото име на инфекцията.
Въпреки че е много по-често срещан сред децата, възрастните също могат да развият ларинготрахеобронхит. Обикновено се причинява от вирус, който възпалява трахеята (дихателната тръба) и ларинкса (гръкляна).
Отокът от възпалението затруднява дишането и се появява характерен свистящ или хриптящ звук при дълбоко поемане на въздух. Гласът също звучи дрезгаво.
Крупът има тенденция да засяга по-малките деца под 4-годишна възраст. При тях се характеризира с мъчителна лаеща кашлица и силно затруднено дишане.
Традиционното лечение е с покой, течности и противовъзпалителни и болкоуспокояващи.
Овлажняването на въздуха в стаята подпомага дишането, особено през нощта. При тежки случаи педиатрите мислят за по-агресивно лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Освен прозорец към света окото е “шпионка” за здравето. Очният преглед е важен не само за проследяване на здравето на очите. Той може да предостави информация за системни заболявания и да послужи като ранна аларма. Окото е прозорец към света, но натрупването на медицински знания го превръща и в “шпионка” към вътрешните органи

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих. Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

На едно място е събрана научна информация от международно признати източници за почти всички видове рак. Това казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Завършил е медицина през 1990 г. и право през 2004 г. Има призната специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

Младежкият Червен кръст организира за Деня на влюбените днес кампания “Обичай безопасно” като част от националната анти-СПИН инициатива. В София от 15 до 18 часа на метростанции “Сердика” и “СУ Св. Климент Охридски” доброволци на червенокръстката организация ще разпространяват информационни материали и ще приканват минувачите да станат част от

Любовта активира мозъка като подарък

Любовта активира мозъка като подарък

Настъпва същата реакция като при зависимите: Още! Още! Най-романтичната история за свети Валентин и валентинките препраща към времето на император Клавдий II. Владетелят бил убеден, че бракът пречи на пълната войнска отдаденост и забранил войниците да се женят. От съпричастност свещеникът Валентин нарочно си затварял очите за младите мъже

Д-р Владимир Дочев

Д-р Владимир Дочев: При зъболекарите е към пренасищане, но кадрите не са равномерно разпределени

"24 часа" и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” - Д-р Владимир Дочев е част от новата генерация стоматолози, избрал да остане в България въпреки трудностите, с които той и неговите колеги се сблъскват ежедневно. Кой е той Д-р Владимир Дочев завършва своето висше образование във Факултета по дентална медицина в

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

Компреси и лед намаляват риска от голям хематом. По спортните площадки във всички сезони може да се видят малки ученици, които все още не са обсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче активните физически усилия и особено игри като футбола са свързани с риск от травми на костите на краката

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Бяс, чума, полиомиелит - изключително редки заболявания, които всяват такава тревога, че дори един болен налага епидемиологично разследване. Други се срещат по-често и само отклонения от условно приета норма натискат алармата за внимание. За това колко тревожна е ситуацията, се съди по термините, които използват здравните власти за

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Най-честите вродени аномалии са на сърцето – засягат средно 10 на 1000 новородени. Над 1 милион деца в света годишно се раждат с такъв проблем, в България - между 500 и 600, и около 300 се нуждаят от хирургично лечение. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% биха загинали в рамките на първата година от живота си

С този макет Центърът за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, илюстрира морфологията на новия коронавиурс. Обърнете внимание на шиповете по външната повърхност на вируса, които му придават вид на корона около вириона.

Засега няма коронавирус у нас, но Кърджали счупи всички рекорди по грип

Засега у нас няма болни с новата пневмония от коронавируса, който преди малко повече от месец се прехвърли междувидово от животни на хора в Ухан. Инфекцията излезе от Китай, стигна и до Европа и постави света нащрек за пандемично разпространение. Всяко число за заразените, починалите и инвазията обаче е вярно само за дадения момент

Проучване на университета в Глазгоу сочи 3,5 пъти по-голям риск от ранна “боксьорска” деменция и при нападателите. СНИМКА: PIXABAY

Шотландия: Заради ударите с глава децата до 12 г. аут от футболното игрище

Въпреки че все повече деца са обсебени от умните си телефони и прекарват втренчени в екраните много часове всеки ден, все още подрастващите момчета се събират и на спортните площадки. Най-често се организират за футбол – играта, която в последните години буди тревога у педиатрите. Старт на дебат за връзката между болестта на Алцхаймер и футбола

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Българският профил: надхвърляме процентите за света по обхванати от лечение, но и по рискове - над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично, 38% са пълни, 27% затлъстели. Голямата част от хипертониците у нас знаят за риска, с който живеят, повечето имат изписана терапия, но всеки втори лекуван българин с високо кръвно не постига

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber