Треска, посиняване, ускорено дишане, кашлица са съмнителни за хеморагична пневмония

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7977009 Треска, посиняване, ускорено дишане, кашлица са съмнителни за хеморагична пневмония Треска, посиняване, ускорено дишане, кашлица са съмнителни за хеморагична пневмония www.24chasa.bg

Причинител на болестта често е вирус, грипният е най-коварен.

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси, гъбички. Развива се в единия дроб или двустранно. Инфекцията води до възпалителна реакция, при която въздушните джобчета на дробовете се пълнят с гной и други секрети.

Има над

30 причини

за пневмония,

групирани в няколко големи групи: бактериални пневмонии, вирусни, микоплазмени и причинени от други патогени, сред които най-често са гъбичките.

В обществото има особен интерес и едновременно с това страх от вирусните хеморагични пневмонии при деца, които се развиват мълниеносно и може да завършват трагично, показва анкета сред пулмолози и инфекционисти в столицата. Те обаче успокояват, че

няма основание

за паника от

епидемия и

не всяка

пневмония е

драматична

В момента липсват данни за болни, в детската клиника на Инфекциозната болница лекуваме деца с обичайните за сезона вирусни инфекции с температура и стомашно-чревни проблеми, каза началникът на клиниката доц. д-р Атанас Мангъров.

Температура; треска; синкав оттенък на кожата, лигавиците, ноктите; учестено дишане; ускорен пулс; задух; замаяност; драматична отпадналост; кашлица. Това са тревожните симптоми за хеморагична инфекция в белите дробове, изброи опитният пулмолог д-р София Ангелова. (Интервю с нея четете по-долу.)

Всеки може да се разболее, но

в най-голям риск

са малките деца,

възрастни

на 65+, пушачи,

диабетици

и други хронично болни.

Вирусните пневмонии са отговорни за около една трета от всички случаи на белодробното възпаление. В най-тежката форма на мълниенносните хеморагични пневмонии за часове от покачването на температурата се развива дихателна недостатъчност.

Причината е напълването на малките структури на белия дроб с възпалителен кръвенист секрет.

Там, където

трябва да

влиза въздух,

пространството

е заето от

възпалителен

секрет

Това се случва, когато имунната система на човека не е била достатъчно силна да спре или убие патогена на входа на дихателната система.

Грипът е често срещана причина за пневмония. Затова ваксинирането, макар да не е 100 процента гаранция,може да помогне за предотвратяване както на инфлуенцата, така и на пневмонията.

Болестотворният агент най-често е вирус. Когато пробие първата защитна стена на организма, той се спуска все по-дълбоко и стига до белия дроб.

Структурата на органа е много подходяща патогенът да започне да се копира с голяма скорост. Развива се остър и мощен възпалителен процес, който обхваща най-малките дихателни структури на дроба - алвеолите. В тези малки мехурчета се излива кървав секрет, запълва обема им, съдовете стават непропускливи.

В рамките на часове може да се стигне до

дихателна

недостатъчност -

белият дроб

спира да работи

Важно е при симптоми за скоротечна пневмония веднага да се постъпи в белодробна клиника с добра апаратура. Още при началното влошаването на състоянието трябва да се започне кислородна терапия. Тя дава шанс, но невинаги.

Навлизането

на инфекцията

в кръвта

е условие

за сепсис

Това може да доведе до полиорганна недостатъчност.

Лечението на по-леките пневмонии зависи от вида им. В баналния случай може да се лекуват и вкъщи, но по-затегнатите са за болница. Антибиотиците се използват при бактериална пневмония. Антибактериалните лекарства могат също да ускорят възстановяването от микоплазмена пневмония и някои нетипични “хибридни” случаи.

Вирусните пневмонии нямат специфично лечение, ако не преминат в бактериални. Успешното контролиране на инфекцията зависи от ранната диагностика и започване на ефективна терапия.

Допълващи лечението може да са доброто белтъчно хранене, увеличаването на приема на течности, обезболяващи и температуропонижаващи лекарство, сиропи за облекчаване на кашлица.

Д-р София Ангелова:  За да не се разболееш, решаващо е имунната система да е силна. Саботира се от пушене, стрес, алкохол, диети за отслабване или лишаване от пълноценни белтъци.

- Д-р Ангелова, от какво се причиняват хеморагичните пневмонии?

- Теоретично много патогени могат да причинят хеморагична пневмония , но най-често това са вируси и особено грипните. С много драматични случаи на грипни хеморагични пневмонии е белязана 2009 г., когато се появи пандемичният свински грип и хора умираха буквално за 12 часа. Вирусът беше нов и в обществото нямаше никакъв имунитет срещу него. Но каквато и инфекция да възникне, тя е форма на взаимодействие между болестния причинител и организма на човека. Това е битка между патогена и имунната система. Побеждава по-силният. Ако защитните сили на организма са отлични, обикновено той не стига до пневмония. Ако имунната система е компрометирана, човек става лесна жертва.

- Как протича битката патоген - организъм?

- Във въздуха има много вируси и ние неволно ги вдишваме. При силна имунна система всеки вирус се улавя още на входната врата и бива ликвидиран чрез процеса фагоцитоза. Първите клетки в дихателната система, които улавят вирусите, са т.нар. дендритни клетки. Те веднага предават врага на Т-лимфоцитите, след което процесът тръгва в две посоки. Едната е образуване на имуноглобулини, втората - директно убийство на нашественика чрез фагоцитозата. Ако обаче клетките на имунната система са вяли, мързеливи, се пропуска например вирусът на грипа, който попада в клетките, където бързо се размножава и разпространява до всички органи. Може да стигне дълбоко в дихателните пътища и да предизвика тежък възпалителен процес. Вирусите създават благоприятна среда за спускането на бактериите от устната кухина към белия дроб. Белият дроб има и биохимични защитни механизми - имуноглобулин А, лизозимите, интерферона, които под влияние на стреса, цигарите, нездравословното хранене могат да бъдат потиснати. Тогава се развива възпалителен процес, който може да доведе до разрушаване на белодробната тъкан. Увеличава се пропускливостта на кръвоносните съдове и алвеолите се изпълват с хеморагична течност, в резултат на което настъпва дихателна недостатъчност. Тя може да има фатален край. При пушачите процесът на проникване на вируса в белия дроб е много улеснен от това, че ресничките на епитела са буквално парализирани от въздействието на тютюневия дим и вирусите и бактериите лесно проникват в белия дроб.

- Като изключим имунните дефицити, кои фактори водят до отслабване на имунната система?

- Водеща роля имат стресът и депресивните мисли, пушенето, злоупотребата с алкохол, нерационалното хранене. Особено лошо е влиянието на диетите с цел отслабване или псевдоздравословни режими с отказ от пълноценни белтъчини.

Важно е при първите симптоми на грип да се започне веднага антивирусно лечение. Грип не се лекува с антибиотици, те са на ход при бактериални усложнения. При внезапно начало с бързо вдигане на температура, болки по мускулите, главоболие, силна отпадналост се подозира грип. Съветвам хората да се погрижат преди епидемията за имунната си система, като елиминират всичко, което я потиска. Също така да ядат повече плодове и зеленчуци, за да осигурят витамините А, Е и С - защитници на белия дроб. Сезонната епидемия няма да ни подмине и е разумно хората да обърнат внимание на профилактиката.

- При пандемията от свински грип обаче умираха и здрави млади хора.

- Привидно. Тогава направихме анализ и установихме, че са имали предразполагащи рискове като тютюнопушене, затлъстяване, стресови професии, диабет и други хронични болести.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

15 януари 2020 г.: хората са покрили лицето си с хирургически маски по време на протест заради липса на мерки за справяне с тежкото замърсяване на въздуха в Тузла, Босна и Херцеговина.

Мръсният въздух руши дори костите, ставаме по-чупливи

Костите са най-здрави около 30-те, после развитието е обратно.  Остеопорозата засяга милиони хора по света и някои от основните рискови фактори като остаряване не е възможно да се променят. Но все по-решително в процеса на отслабване на костите се намесват теоретично предотвратими, а на практика трудни за избягване условия

Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

Пореден случай на предхвърляне на животински коронавирус към човека. Смята се, че източник на 2019-nCoVса морски животни. Расте страхът от трансграничното разпространение на новия коронавирус, идентифициран в китайския град Ухан, който разболя десетки и уби един пациент, повали човек в Тайланд, а вече го докладва и Япония, съобщи Си Ен Ен

Д-р Емануил Найденов: Докосвам се до мозъка, но това ми дава само част от смисъла, заради който избрах медицината

Д-р Емануил Найденов: Докосвам се до мозъка, но това ми дава само част от смисъла, заради който избрах медицината

Така малко късно се породи интересът ми към психологията - вероятно тя изучава свързващото звено на осъзнатата материя. Не ме привлича “на баницата мекото” – и в операционната, и в живота. Заради кауза участвах в “Сървайвър”, казва неврохирургът от университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов. Роден е в Силистра през 1977 г

Проф. Тодор Кантарджиев

Тежък грип вече в 5 града

Грипът разширява териториалните си граници и разнообразието на вирусите, както и възрастовия диапазон на болните. Освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян. В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата

Зам. главен лекар на болница „Чорлу Ватан“ д-р Мустафа Йондер Долап, специалист по обща хирургия.

Д-р Мустафа Йондер Долап: Лечението на затлъстяване е дълго пътуване към оздравяването

Затлъстяването е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето време, което е в основата и на редица тежки заболявания: рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса. Д-р Мустафа Йондер Долап, заместник-главен лекар на доказано успешната болница „Чорлу Ватан“ в град Чорлу, Турция, дава препоръки от своята практика

Ето 50-те най-четени текста за годината в рубриката "Докторе, кажи"

Ето 50-те най-четени текста за годината в рубриката "Докторе, кажи"

1 Ученичката от Враца не е починала от респираторен вирус Любомира Николаева 484460 2 Доц. Сотир Марчев: Формулата на здравословното хранене е: Средиземноморска диета плюс пълноценни млечни продукти минус алкохол Любомира Николаева 304916 3 Български учени разгадаха нова коварна фамилна болест Любомира Николаева 220148 4 Проф

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

И без специален уред може да се направи инхалация - като покрием с кърпа главата си над съд с лечебна отвара.

Гърлото боли най-много сутрин, кои лекове не оспорва медицината

За пресипнал или изчезнал глас също има домашни средства, но терапията е различна. Ако тези дни ви боли гърлото или имате спомен за такъв минал епизод, знаете, че положението е най-лошо сутрин. Главната причина е, че нощем лигавицата изсъхва повече, отколкото през деня, когато дори нищо да не пием и ядем, най-малкото преглъщаме повече

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света да се дава на деца безплатно чрез лотария в държавите, в които още не е получило търговско разпространение, обмисля компанията производител, съобщи “Индипендънт”. Пациентските сдружения обаче са загрижени, че подбирането на “късметлии” не е най-добрият начин. Медикаментът е за гръбначна мускулна атрофия - рядко

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА Университетът в Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци се смятат за биомаркери на заболяването - наличието им говори за започнали промени в мозъка. Алцхаймер е най-често срещаният вид деменция и

СНИМКА: PIXABAY

Има връзка между липсата на физическа активност и повишения риск от рак на простатата

Ракът на простатата е вторият най-често срещан вид рак сред мъжете в целия свят, особено след 50-годишна възраст. Въпреки големия брой на хората, които той ежегодно засяга - над 1 млн., специалистите все още нямат достатъчно познания за рисковите фактори, които могат да играят роля в развитието му. С тази задача се заема преди време екип

Д-р Яна Колева

Д-р Яна Колева: Яжте червени плодове и зеленчуци срещу рак на дебелото черво

За първи път от 20 г. двама млади лекари са защитили специалност и са останали в отделението, казва шефът на гастроентерологията във Велико Търново Д-р Яна Колева е началник на отделението по гастроентерология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” от 2012 г. В момента в него работят четирима специалисти по гастроентерология

ИЛЮСТРАЦИЯ: biolife4d

Медицинските пробиви на 2019-а: битка с нелечимото и обратно летоброене

Биотехнологиите и 3D принтирането променят начините за диагноза и терапиите на най-тежките болести. Един от големите медицински пробиви на 2019 г. е първото човешко сърце, създадено с 3D печат. Базирана в Илинойс, САЩ, високотехнологична компания използва специализиран биопринтер, който с наслояване на клетки създаде работещ орган.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber