Треска, посиняване, ускорено дишане, кашлица са съмнителни за хеморагична пневмония

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7977009 Треска, посиняване, ускорено дишане, кашлица са съмнителни за хеморагична пневмония Треска, посиняване, ускорено дишане, кашлица са съмнителни за хеморагична пневмония www.24chasa.bg

Причинител на болестта често е вирус, грипният е най-коварен.

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси, гъбички. Развива се в единия дроб или двустранно. Инфекцията води до възпалителна реакция, при която въздушните джобчета на дробовете се пълнят с гной и други секрети.

Има над

30 причини

за пневмония,

групирани в няколко големи групи: бактериални пневмонии, вирусни, микоплазмени и причинени от други патогени, сред които най-често са гъбичките.

В обществото има особен интерес и едновременно с това страх от вирусните хеморагични пневмонии при деца, които се развиват мълниеносно и може да завършват трагично, показва анкета сред пулмолози и инфекционисти в столицата. Те обаче успокояват, че

няма основание

за паника от

епидемия и

не всяка

пневмония е

драматична

В момента липсват данни за болни, в детската клиника на Инфекциозната болница лекуваме деца с обичайните за сезона вирусни инфекции с температура и стомашно-чревни проблеми, каза началникът на клиниката доц. д-р Атанас Мангъров.

Температура; треска; синкав оттенък на кожата, лигавиците, ноктите; учестено дишане; ускорен пулс; задух; замаяност; драматична отпадналост; кашлица. Това са тревожните симптоми за хеморагична инфекция в белите дробове, изброи опитният пулмолог д-р София Ангелова. (Интервю с нея четете по-долу.)

Всеки може да се разболее, но

в най-голям риск

са малките деца,

възрастни

на 65+, пушачи,

диабетици

и други хронично болни.

Вирусните пневмонии са отговорни за около една трета от всички случаи на белодробното възпаление. В най-тежката форма на мълниенносните хеморагични пневмонии за часове от покачването на температурата се развива дихателна недостатъчност.

Причината е напълването на малките структури на белия дроб с възпалителен кръвенист секрет.

Там, където

трябва да

влиза въздух,

пространството

е заето от

възпалителен

секрет

Това се случва, когато имунната система на човека не е била достатъчно силна да спре или убие патогена на входа на дихателната система.

Грипът е често срещана причина за пневмония. Затова ваксинирането, макар да не е 100 процента гаранция,може да помогне за предотвратяване както на инфлуенцата, така и на пневмонията.

Болестотворният агент най-често е вирус. Когато пробие първата защитна стена на организма, той се спуска все по-дълбоко и стига до белия дроб.

Структурата на органа е много подходяща патогенът да започне да се копира с голяма скорост. Развива се остър и мощен възпалителен процес, който обхваща най-малките дихателни структури на дроба - алвеолите. В тези малки мехурчета се излива кървав секрет, запълва обема им, съдовете стават непропускливи.

В рамките на часове може да се стигне до

дихателна

недостатъчност -

белият дроб

спира да работи

Важно е при симптоми за скоротечна пневмония веднага да се постъпи в белодробна клиника с добра апаратура. Още при началното влошаването на състоянието трябва да се започне кислородна терапия. Тя дава шанс, но невинаги.

Навлизането

на инфекцията

в кръвта

е условие

за сепсис

Това може да доведе до полиорганна недостатъчност.

Лечението на по-леките пневмонии зависи от вида им. В баналния случай може да се лекуват и вкъщи, но по-затегнатите са за болница. Антибиотиците се използват при бактериална пневмония. Антибактериалните лекарства могат също да ускорят възстановяването от микоплазмена пневмония и някои нетипични “хибридни” случаи.

Вирусните пневмонии нямат специфично лечение, ако не преминат в бактериални. Успешното контролиране на инфекцията зависи от ранната диагностика и започване на ефективна терапия.

Допълващи лечението може да са доброто белтъчно хранене, увеличаването на приема на течности, обезболяващи и температуропонижаващи лекарство, сиропи за облекчаване на кашлица.

Д-р София Ангелова:  За да не се разболееш, решаващо е имунната система да е силна. Саботира се от пушене, стрес, алкохол, диети за отслабване или лишаване от пълноценни белтъци.

- Д-р Ангелова, от какво се причиняват хеморагичните пневмонии?

- Теоретично много патогени могат да причинят хеморагична пневмония , но най-често това са вируси и особено грипните. С много драматични случаи на грипни хеморагични пневмонии е белязана 2009 г., когато се появи пандемичният свински грип и хора умираха буквално за 12 часа. Вирусът беше нов и в обществото нямаше никакъв имунитет срещу него. Но каквато и инфекция да възникне, тя е форма на взаимодействие между болестния причинител и организма на човека. Това е битка между патогена и имунната система. Побеждава по-силният. Ако защитните сили на организма са отлични, обикновено той не стига до пневмония. Ако имунната система е компрометирана, човек става лесна жертва.

- Как протича битката патоген - организъм?

- Във въздуха има много вируси и ние неволно ги вдишваме. При силна имунна система всеки вирус се улавя още на входната врата и бива ликвидиран чрез процеса фагоцитоза. Първите клетки в дихателната система, които улавят вирусите, са т.нар. дендритни клетки. Те веднага предават врага на Т-лимфоцитите, след което процесът тръгва в две посоки. Едната е образуване на имуноглобулини, втората - директно убийство на нашественика чрез фагоцитозата. Ако обаче клетките на имунната система са вяли, мързеливи, се пропуска например вирусът на грипа, който попада в клетките, където бързо се размножава и разпространява до всички органи. Може да стигне дълбоко в дихателните пътища и да предизвика тежък възпалителен процес. Вирусите създават благоприятна среда за спускането на бактериите от устната кухина към белия дроб. Белият дроб има и биохимични защитни механизми - имуноглобулин А, лизозимите, интерферона, които под влияние на стреса, цигарите, нездравословното хранене могат да бъдат потиснати. Тогава се развива възпалителен процес, който може да доведе до разрушаване на белодробната тъкан. Увеличава се пропускливостта на кръвоносните съдове и алвеолите се изпълват с хеморагична течност, в резултат на което настъпва дихателна недостатъчност. Тя може да има фатален край. При пушачите процесът на проникване на вируса в белия дроб е много улеснен от това, че ресничките на епитела са буквално парализирани от въздействието на тютюневия дим и вирусите и бактериите лесно проникват в белия дроб.

- Като изключим имунните дефицити, кои фактори водят до отслабване на имунната система?

- Водеща роля имат стресът и депресивните мисли, пушенето, злоупотребата с алкохол, нерационалното хранене. Особено лошо е влиянието на диетите с цел отслабване или псевдоздравословни режими с отказ от пълноценни белтъчини.

Важно е при първите симптоми на грип да се започне веднага антивирусно лечение. Грип не се лекува с антибиотици, те са на ход при бактериални усложнения. При внезапно начало с бързо вдигане на температура, болки по мускулите, главоболие, силна отпадналост се подозира грип. Съветвам хората да се погрижат преди епидемията за имунната си система, като елиминират всичко, което я потиска. Също така да ядат повече плодове и зеленчуци, за да осигурят витамините А, Е и С - защитници на белия дроб. Сезонната епидемия няма да ни подмине и е разумно хората да обърнат внимание на профилактиката.

- При пандемията от свински грип обаче умираха и здрави млади хора.

- Привидно. Тогава направихме анализ и установихме, че са имали предразполагащи рискове като тютюнопушене, затлъстяване, стресови професии, диабет и други хронични болести.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доказано: Ако ще спираш пушенето, по-лесно е от раз

Доказано: Ако ще спираш пушенето, по-лесно е от раз

Един от трима българи е пушач, сред мъжете - всеки втори Никотинът води до пристрастяване, но можеш да се излекуваш Още първия месец след спирането се усеща добрият ефект върху здравето Над 2 милиона българи над 15 години (36,2%) пушат, показват предварителните данни от Европейското здравно интервю, проведено в края на 2019 г

Сред участниците в срещата са главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев,шефката на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова,  представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила (от ляво на дясно), . Кадри: БНТ

46% взимат антибиотици за презастраховка (Видео)

Употребата на антибиотици се увеличава по време на пандемията паралелно с нарастването на случаите. От приемащите антибиотици 79–96% съобщават, че не са заразени с COVID-19, но приемат антибиотици, вярвайки, че ще предотвратят инфекцията Не можем да си позволим пандемията да се превърне в катастрофа, наречена „Антибиотична резистентност“

“Профилактиката” с антибиотици за COVID ще направи рискови секциото и смяната на става

“Профилактиката” с антибиотици за COVID ще направи рискови секциото и смяната на става

Ще се вдигне с около 40% резистентността към група антибиотици и рутинни медицински манипулации ще станат свръхрискови В новия доклад за Европа България държи първенство по устойчивост на патогените към цефалоспорините и дели челно място с Италия и Полша за макролидите - сред тях е и азитромицинът, едно от лекарствата

И грипът е тук!

И грипът е тук!

Изследване чрез мултиплексния PCR тест показа: вече има доказани случаи при хора с COVID И грипът е тук! Вече има хора, заразени едновременно с грип и с коронавируса. Това установи лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от Световната здравна организация за

Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID

Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID

Ако след пилотната фаза издържи независима оценка, онлайн терапията с песни и упражнения за дълбоко дишане ще е достъпна в интернет, обещава екипът от британски лекари и артисти Английската национална опера и лекари от университетски болници в Лондон стартират проект за дихателна рехабилитация. Замислен е като помощ за пациенти

Инсталация с живи дръвчета е създадена на метростанция “НДК” в подкрепа на информационната кампания за профилактика на рака на белия дроб.

При фамилен риск за рак на белия дроб правете скенер на 1 г.

Хората с фамилна обремененост или друг тип риск от белодробен рак трябва да преминат през профилактичен преглед с образно изследване веднъж годишно и да обръщат внимание на всяка промяна в общото състояние. Достатъчно е в рамките на прегледа да се прави и нискодозирана компютърна томография на белия дроб (скенер) с контраст

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Стоянов: Стратегията за психично здраве ще спре футболизирането на пациенти

Проф. Стоянов: Стратегията за психично здраве ще спре футболизирането на пациенти

Съпротивата срещу пребазиране на психиатричните болници от затънтени села в градовете е заради конкуренцията, която ще създаде на центровете за психично здраве и клиниките, казва в интервю за "24 часа" д-р Дроздстой Стоянов - професор по психиатрия и медицинска психология, доктор на медицинските науки

Проф. Димова: Стискането на зъбите нощем променя не само челюстите, а цялата стойка

Проф. Димова: Стискането на зъбите нощем променя не само челюстите, а цялата стойка

Проблемът често не се разпознава правилно, пациентите погрешно търсят УНГ лекар, невролог, ортопед, ревматолог Стресът е сред водещите причини за проблеми с дъвкателния апарат, случаите се увеличават в условията на COVID Срещу болките и за ремоделиране на стойката прилагаме иновативна нанотехнологична терапия на базата на биофотони Това казва в

Софтуер разпознава рано и със сигурност над 98,5% дали кашлицата е от вируса

Софтуер разпознава рано и със сигурност над 98,5% дали кашлицата е от вируса

Учени от Масачузетския университет са създали компютърна програма, която разпознава с рекордна точност коронавирусната инфекция дори и при безсимптомни случаи. Учените се надяват, че софтуерът може да улесни разпознаването на положителните случаи не само на ранен етап преди заболяването, когато болните са заразни

Мирослав Стоянов извършва пълна дезинфекция в сградата.

Пожарникар e доброволец в областната болница във Велико Търново

В България при кризи винаги сме се обединявали, но сега животът стана тягостен, озлобиха се хората и това не ми харесва, казва Мирослав Стоянов Пожарникар от Велико Търново вече 3 месеца помага доброволно в борбата с COVID-19 в областната болница. Близо 9 години Мирослав Стоянов работил като шофьор на линейка в Спешна помощ, а от 2017 г

Продължават опитите за лечение с плазма, крехка надежда за панацея

Продължават опитите за лечение с плазма, крехка надежда за панацея

Терапията е вид пасивна имунизация - прехвърляне на антитела с цел защита или лечение У нас първите оптимистични данни съобщи ВМА, където лекуваха 23-ма с метода Вливането на реконвалесцентната плазма - от преболедували, генерира голям ентусиазъм в първите дни на пандемията, но е пресилено да се обяви за панацея

Д-р Вера Папочиева

Как да накарам малкия да си слага маска?

На читателския въпрос отговаря д-р Вера Папочиева, педиатър в УМБАЛ “Александровска” Всяко дете е различно, което означава, че трябва родителите да отделят време и да помислят как тяхното дете може да свикне с носенето на предпазна маска. Родителите трябва да си зададат поредица от въпроси, преди дори да се опитат да формулират стратегия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber