Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7946634 Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук www.24chasa.bg
Едно от светилата в хирургията - доц. Радосвет Горнев, е основен лектор в академията. СНИМКИ: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА

Мисията е уникална - още в университета дава знания и умения, каквито по света се получават едва при специализация

Над 100 студенти по медицина от цялата страна се включиха в десетата Национална академия по хирургия, която се провежда ежегодно в университетска болница “Лозенец”. Това е една от малкото специализирани извънучебни форми с национален характер и единствената, която е насочена към студентите. Подобни курсове има, но дори и в чужбина те са предназначени за специализантите.

По време на трите дни, в които се провежда академията, участниците имат пълен достъп до всички звена на болницата. Те могат да

гледат на живо

всички операции, които се правят там, дори и трансплантации, запознават се и с организацията на работа.

До обед имат теоретични части с водещи лектори, които преподават отделни модули, а следобед - практически упражнения. В първия ден това е хирургично миене, шиене и връзване, във втория ден е операции и манипулации върху животинско дебело черво и черен дроб. Извършват се и резекции и aнастомози на черва. В третия ден са съдови операции и байпасна хирургия на сърце.

Обучението се провежда от доказани имена в хирургията като доц. Радосвет Горнев, проф. Любомир Спасов, а сред лекторите през годините са били и шефът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, както и доскорошният национален консултант по трансплантология проф. Тома Пожарлиев.

По случай юбилейното издание на академията тази година бяха добавени два нови модула и за първи път в нея се включиха и студенти от 1-и до 3-и курс, т. нар.

джуниър група,

и колежани,

които се обучават в специалността “Медицинска сестра”.

По принцип академията е предназначена за студентите от 4-и до 6-и курс, тъй като дисциплината “Хирургия” започва да се изучава след 3-и курс. Но големият интерес от страната на “по-малките” кара организаторите да подготвят програма и за тях. Тя е съобразена с нивото им на подготовка и практическата част е насочена най-вече към изучаване на правилно хирургическо миене, шиене и извършване на основните възли. До лекциите обаче те имат пълен достъп, дори и до тези за по-големите.

Студентите от по-горните курсове се впускат в голямата хирургия, свързана с чревно анастомозиране, т.е. операции по повод на карцином, лапароскопска хирургия, съдови и чернодробни операции и поставяне на байпас. Всичко това се упражнява върху свински органи, които наподобяват човешките по структура. За шиенето пък се използват

свински крачета,

банани и дори

силиконови

модели, наподобяващи човешката кожа.

“На практика студентите правят това, което в много страни е модел за следдипломно обучение, а у нас могат да получават тези знания и практически умения още в рамките на своето следване”, казва доц. Радосвет Горнев, завеждащ Клиниката по обща хирургия в болница “Лозенец”. Освен доказан специалист хирург, той е и сред инициаторите за създаване на академията, която е проект на Асоциацията на студентите по медицина в България към Медицинския факултет на Софийския университет. (Какво разказват студентите, създали академията преди 9 години, вижте в карето.)

Базисната програма е една, но всяка година се добавя и нов образователен модул. Миналата година това беше лапароскопската хирургия, а тази година - лекции, свързани с хирургията при рак на гърдата.

“Това е един много важен въпрос, който е не само социален поради значимостта на заболяването, но е и от изключително значение по отношение на козметичните резултати при жените с цел органното съхраняване на гърдите”, обясни доц. Горнев.

За първи път тази година академията отвори врати и за студентите, които се обучават за медицински сестри. Модулът за тях бе насочен към научаване на специфичната работа на операционната сестра - как се създава операционно поле, стерилна маса, какво се върши по време на самата операция, запознаване с основните видове инструменти - тяхното предназначение, кога се използват, при какви операции и как се подготвят. Друго подобно обучение за студенти у нас няма.

“Всичко в него е част от живата хирургия. И въпреки че нещата са описани в учебниците, това не може да даде реалната представа за тях. След като си го направил сам и си участвал в този процес, е много по-разбираемо и остава трайна следа”, казва доц. Горнев. 

Макар двата нови модула в академията да са пилотни, според хирурга отсега нататък те ще станат постоянна част най-вече заради огромния интерес, който проявяват към тях студентите. Всичко обаче зависи от възможностите на организационния комитет на студентите, които сами организират и подготвят провеждането на академията.

“Аз твърдо искам да продължат и двете нови групи. Има толкова ентусиазирани млади хора. Даже някои, които искат да са част от академията, влизат чрез организационния комитет, макар да са в първи курс, само и само за да влязат. Това ни дава основание, че тази традиция ще продължи”, смята доц. Горнев.

Какво обаче прави академията най-ценна?

“Академията е най-ценна с това, че виждам реални резултати. Тези млади хора са изключително амбицирани, а по-голямата част от тях, преминавайки през такива обучения, намират мотивация да останат в България.”

“Ние не откриваме топлата вода, хората се обучават по едни и същи системи, но тези неща се правят при нас на ниво студентска скамейка, а не когато един лекар вече е завършил, влязъл е в системата на специализация по хирургия и тогава тепърва да започва да учи основни умения”, казва хирургът.

Академията има

и международно

признание,

защото към нея голям интерес проявяват и англоезичните студенти, които също се включват, въпреки че тя се провежда на български език.

Не всички от преминалите и преминаващи през академията стават хирурзи, но знанията и уменията, които получават, са базови и могат да бъдат необходими на всеки един специалист в даден момент от работата му.

“Тези, които решат да се развиват в тази посока обаче, ще станат много добри, защото това е вече утвърдена практика от първите академии. Тези, които бяха част от самото ѝ начало и завършиха образованието си, вече са хирурзи или други специалисти - някои в “Лозенец”, други в големи и малки болници. Те са лекари, на които хората вярват. Лекари, на които аз вярвам и реферирам пациенти”, споделя доц. Горнев.

Създатели на първата академия:

Ще съдействаме да се възобнови и друг наш проект - академията по спешна помощ

Над 900 студенти по медицина са преминали през академията по хирургия в болница “Лозенец” от създаването ѝ през 2010 г. Преди дни приключи юбилейното ѝ десето издание, след като тази година заради големия интерес към нея имаше и пролетна сесия. По случай юбилея организаторите от Асоциацията на студентите по медицина в България към Медицинския факултет на СУ поканиха и създателите на академията. Част от тях не успяха да присъстват, но лекарите - д-р Кирил Пенчев, д-р Анастасия Трифонова и д-р Методийа Секуловски (от ляво на дясно на снимката), разказаха пред “24 часа” какво ги мотивира да създадат академията. 

“Бяхме организационен екип от 10 човека - студенти от първите два випуска на Медицинския факултет към Софийския университет. Тогава това беше най-младият факултет и всички бяхме със заряд и устрем, не ни е липсвало нищо, но искахме да получаваме още и още знания”, разказват младите лекари. От тримата сега само д-р Пенчев работи във Военномедицинска академия. Другите са в “Лозенец”, но само д-р Трифонова специализира хирургия. Другите са анестезиолози.

Подготовката на първото подобно обучение у нас им коства много време и усилия, но подхождат към него професионално - проучват как се организират подобни академии и в чужбина, за да пренесат опита.

“Започнахме с бракувани инструменти от операционния блок, стари конци с изтекъл срок, с подръчни материали, чистихме и оправяхме маси до късно през нощта, но успяхме. Първата академия беше за около 30 човека, продължи ден и беше само на локално ниво - за студентите от Медицинския факултет на СУ. След това решихме, че ще я направим национална, за което получихме невероятна подкрепа от ръководството на болницата и на факултета в лицето на доц. Горнев и проф. Спасов, които бяха с нас от самото начало, както и от много спонсори, които се отзоваваха веднага. Един от тях беше д-р Левентиев. Правехме всичко с много хъс и се радваме, че идеята продължи да се предава и на следващите випуски”, разказват лекарите.

Те се надяват догодина да се възобнови и друг техен голям проект, създаден паралелно с академията по хирургия - академията по спешна помощ. Тя е без аналог в света, но успяват да организират само две издания от нея.

“Това е мащабен проект, който продължаваше по над седмица и не бе локализиран само на едно място, а разпръснат в спешните центрове на по-големите градове - Варна, Бургас, София и Пловдив. Първите 3 дни се провеждаха лекции и практически обучения на модули за сърдечен масаж, интубация, обдишване и т.н, които бяха в болница “Лозенец”, а след това в рамките на една седмица по болниците в страната”, разказва д-р Пенчев. Подобна академия за студенти няма никъде и днес, а интересът към нея бил толкова голям, че се наложило да допускат участниците само след издържан входен тест.

Показателен за успеха ѝ е фактът, че първите три линейки, които стигат до летище “Сарафово” при атентата през 2012 г., са със студенти, част от академията.

“Горди сме от това, което направихме, защото сме оставили нещо стойностно зад нас. Искахме нещо, което да ни обедини, да бъде интересно, да остане в бъдеще и да се надгради. Ще съдействаме с каквото можем и академията по спешна медицина също да се възобнови догодина”, разказаха още лекарите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

15 януари 2020 г.: хората са покрили лицето си с хирургически маски по време на протест заради липса на мерки за справяне с тежкото замърсяване на въздуха в Тузла, Босна и Херцеговина.

Мръсният въздух руши дори костите, ставаме по-чупливи

Костите са най-здрави около 30-те, после развитието е обратно.  Остеопорозата засяга милиони хора по света и някои от основните рискови фактори като остаряване не е възможно да се променят. Но все по-решително в процеса на отслабване на костите се намесват теоретично предотвратими, а на практика трудни за избягване условия

Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

Новият опасен коронавирус бързо излиза извън Китай

Пореден случай на предхвърляне на животински коронавирус към човека. Смята се, че източник на 2019-nCoVса морски животни. Расте страхът от трансграничното разпространение на новия коронавирус, идентифициран в китайския град Ухан, който разболя десетки и уби един пациент, повали човек в Тайланд, а вече го докладва и Япония, съобщи Си Ен Ен

Д-р Емануил Найденов: Докосвам се до мозъка, но това ми дава само част от смисъла, заради който избрах медицината

Д-р Емануил Найденов: Докосвам се до мозъка, но това ми дава само част от смисъла, заради който избрах медицината

Така малко късно се породи интересът ми към психологията - вероятно тя изучава свързващото звено на осъзнатата материя. Не ме привлича “на баницата мекото” – и в операционната, и в живота. Заради кауза участвах в “Сървайвър”, казва неврохирургът от университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов. Роден е в Силистра през 1977 г

Проф. Тодор Кантарджиев

Тежък грип вече в 5 града

Грипът разширява териториалните си граници и разнообразието на вирусите, както и възрастовия диапазон на болните. Освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян. В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата

Зам. главен лекар на болница „Чорлу Ватан“ д-р Мустафа Йондер Долап, специалист по обща хирургия.

Д-р Мустафа Йондер Долап: Лечението на затлъстяване е дълго пътуване към оздравяването

Затлъстяването е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето време, което е в основата и на редица тежки заболявания: рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса. Д-р Мустафа Йондер Долап, заместник-главен лекар на доказано успешната болница „Чорлу Ватан“ в град Чорлу, Турция, дава препоръки от своята практика

Ето 50-те най-четени текста за годината в рубриката "Докторе, кажи"

Ето 50-те най-четени текста за годината в рубриката "Докторе, кажи"

1 Ученичката от Враца не е починала от респираторен вирус Любомира Николаева 484460 2 Доц. Сотир Марчев: Формулата на здравословното хранене е: Средиземноморска диета плюс пълноценни млечни продукти минус алкохол Любомира Николаева 304916 3 Български учени разгадаха нова коварна фамилна болест Любомира Николаева 220148 4 Проф

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

И без специален уред може да се направи инхалация - като покрием с кърпа главата си над съд с лечебна отвара.

Гърлото боли най-много сутрин, кои лекове не оспорва медицината

За пресипнал или изчезнал глас също има домашни средства, но терапията е различна. Ако тези дни ви боли гърлото или имате спомен за такъв минал епизод, знаете, че положението е най-лошо сутрин. Главната причина е, че нощем лигавицата изсъхва повече, отколкото през деня, когато дори нищо да не пием и ядем, най-малкото преглъщаме повече

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света да се дава на деца безплатно чрез лотария в държавите, в които още не е получило търговско разпространение, обмисля компанията производител, съобщи “Индипендънт”. Пациентските сдружения обаче са загрижени, че подбирането на “късметлии” не е най-добрият начин. Медикаментът е за гръбначна мускулна атрофия - рядко

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

Ако се будите често нощем, мозъкът ви може да е в беда

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА Университетът в Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци се смятат за биомаркери на заболяването - наличието им говори за започнали промени в мозъка. Алцхаймер е най-често срещаният вид деменция и

СНИМКА: PIXABAY

Има връзка между липсата на физическа активност и повишения риск от рак на простатата

Ракът на простатата е вторият най-често срещан вид рак сред мъжете в целия свят, особено след 50-годишна възраст. Въпреки големия брой на хората, които той ежегодно засяга - над 1 млн., специалистите все още нямат достатъчно познания за рисковите фактори, които могат да играят роля в развитието му. С тази задача се заема преди време екип

Д-р Яна Колева

Д-р Яна Колева: Яжте червени плодове и зеленчуци срещу рак на дебелото черво

За първи път от 20 г. двама млади лекари са защитили специалност и са останали в отделението, казва шефът на гастроентерологията във Велико Търново Д-р Яна Колева е началник на отделението по гастроентерология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” от 2012 г. В момента в него работят четирима специалисти по гастроентерология

ИЛЮСТРАЦИЯ: biolife4d

Медицинските пробиви на 2019-а: битка с нелечимото и обратно летоброене

Биотехнологиите и 3D принтирането променят начините за диагноза и терапиите на най-тежките болести. Един от големите медицински пробиви на 2019 г. е първото човешко сърце, създадено с 3D печат. Базирана в Илинойс, САЩ, високотехнологична компания използва специализиран биопринтер, който с наслояване на клетки създаде работещ орган.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber