Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7914097 Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори www.24chasa.bg
Възрастни хора с болест на Паркинсон тренират бокс в САЩ. Изследвания доказват, че упражненията увеличават нивата на допамин в мозъка, което значително намалява симптомите. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-новият тренд за въздържание от химикала, чиято липса води до паркинсон, се корени в терапии за борба със зависимости

Те изпробваха и разпространиха по света кетодиетата, биохакинга и практиките за чист сън. Сега жителите на Силициевата долина измислиха нов уелнес тренд, който скоро може да завладее Европа - допаминов пост. Практикуващите въздържанието от допамин смятат, че лишаването на мозъка от невротрансмитера, който ни мотивира да правим неща и контролира движението и координацията, може да помогне за рестартиране на мозъка и връщане на удоволствието от малките неща.

По време на т.нар. допаминов пост екстремните последователи на практиката се въздържат от всякакви изживявания, които им носят удоволствие, включително, но не само, секс, храна, напитки, физически упражнения, социални медии, видеоигри и разговори. Някои стигат толкова далеч, че избягват да осъществяват контакт с очите, да разговарят с приятели и дори да извършват умерено бързи движения - всичко в опит да избегнат стимулирането и произвеждането на допамин.

Отдъхвайки си от греховете и малките удоволствия, “постещите” твърдят, че се чувстват по-съсредоточени и намират повече радост от ежедневните дейности, които избягвали по време на въздържанието.

Има ли смисъл в практиката, или тя е

поредната научно-

звучаща прищявка

на пренаситения

модерен свят?

За бездопаминовата диета се заговори наскоро, след като д-р Камерън Сепа, психиатър от Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикува статия по темата в платформата “Линкдин”. Той предлага на своите последователи да си почиват от неща, които предизвикват освобождаването на допамин и потенциално могат да станат пристрастяващи. Такива може да бъдат използването на смартфони, гледането на телевизия, играенето на видеоигри, порното и пазаруването. “В днешно време получаваме прекалено много добро”, обяснява той. Без подобни почивки, казва Сепа, може да свикнете с високите нива на допамин в мозъка си. Това от своя страна би могло да ви накара да потърсите още по-високи дози, за да постигнете същия ефект.

Сепа твърди, че практиката на допаминово гладуване се основава на когнитивно-поведенческа терапия, наречена “контрол на стимулацията”, която помага на наркозависими чрез премахване на стимулите, задействащи желанието за употреба. “Прекъсването на поведение, което предизвиква освобождаване на огромно количество допамин (особено пък многократно), позволява на мозъка ни да се възстанови от презадоволяването”, пише в статията си д-р Сепа.

Допаминът е невротрансмитер - химикал, предаван между невроните, като бележките, които си подавахме по време на часовете в училище. Съседните неврони предават тези “бележки” през сложни мрежи в мозъка, за да обработват информация и да контролират поведението.

Много мозъчни мрежи разчитат на правилното функциониране на допамина, включително колекция от мозъчни структури, разположени в центъра на органа, известни като “мезолимбичен път за награда”. Този древен от гледна точка на еволюцията път помага да се контролира отговорът ни на възнаграждение, като храна, секс и наркотици. По този път допаминът навлиза в други части на мозъка, които оформят нашата памет, очаквания, емоции и реакции относно наградите.

Въпреки че често е описван като “химикал на щастието”,

допаминът не

предизвиква

чувство на

удоволствие

и щастие в центъра за възнаграждение на мозъка, обяснява Майкъл Тредуей, клиничен психолог и невролог в университета “Емори” в Атланта, Джорджия.

“Това все още е обект на разгорещени дебати, но мисля, че повечето изследователи на допамина днес биха се съгласили, че това химическо вещество не предизвиква удоволствие”, каза Треудвей. Вместо това допаминът влияе по-скоро на мотивацията, желанието да положите усилия, за да постигнете цели и да спечелите награди, казва клиничният психолог. Най-общо казано, допаминът действа като своеобразно “разпределително табло”, което настройва как различните области на мозъка обработват входящата информация, обяснява Тредуей.

Смъртта на невроните, произвеждащи допамин води до спад в нивата на химикала в мозъка, което пък причинява повечето от

симптомите на

болестта на

Паркинсон,

сред които треперене на един или повече крайници, нестабилна походка с малки крачки, безизразност на лицето и др. “Не мисля, че е реалистично и дори не съм сигурен, че е здравословно да премахнем напълно всички приятни преживявания”, казва д-р Дейвид Грийнфийлд, професор по психиатрия в Университета на Кънектикът. “Не съм запознат с никоя програма, която се застъпва за това, и това със сигурност не е в сферата на типичното медицинско лечение.”

Изследванията все пак показват, че има връзка между допамина и проблемното поведение, като злоупотребата с наркотици. Когато мозъкът забележи улики, че скоро може да получи награда - независимо дали тя е храна, незаконни наркотици или лайкове в социалните медии, доза допамин тръгва по пътя на наградата в мозъка. Още една доза от химикала идва със самата награда. Пристрастяващи вещества и поведение многократно бомбардират пътя на наградата с огромни дози допамин.

“Когато видим изображение на мозъците на употребяващите наркотици, откриваме, че непосредствено след употребата им всъщност имат по-малко допамин и по-малко допаминови рецептори от тези, които не употребяват наркотици”, казва д-р Анна Лембке, доцент по медицина на зависимостите в Университета в Станфорд. Всички пристрастяващи вещества причиняват по един или друг начин скок в нивата на допамин, каза Лембке, а в отговор мозъкът отслабва или елиминира рецепторите, изградени да реагират на химичното вещество. Това означава, че употребяващите наркотици се нуждаят от повече от веществото, за да предизвикат същия прилив на допамин, както и че други награди, като храна и социално взаимодействие, постоянно губят своята привлекателност. “Едно от нещата, които се случват първоначално, когато хората се откъснат от тези награди, е, че изведнъж стават наясно със себе си и телата си по нов начин”, каза Лембке. Без вещества, екрани или други стимули, които да ги разсейват, хората изведнъж се запознават отново със себе си. “За някои хора това всъщност може да бъде ужасяващо”.

Междувременно редица учени предупреждават, че трендът твърде много опростява ролята на допамина в мозъка до степен, в която обещанията за очакваните ефекти стават изцяло неточни.

Никой всъщност

не пости от допамин,

защото не е възможно изцяло да елиминираме химикала от тялото си с промени в начина на живот, за което имаме късмет, защото това би довело до сериозни, дори фатални последици.

Жителите на Силиконовата долина не са първите, които откриват, че смекчаването на емоциите може да доведе до щастие. Чрез “новата” практика те се придвижват към две много стари групи - тези, които практикуват безмълвна медитация и амишите.

Стивън Нолт, професор от колежа на Елизабеттаун в Пенсилвания и автор на “История на амишите”, казва, че в части от допаминовия пост наистина отекват елементи от живота на амишите. “В сравнение с много от нас, емоцията при амишите е много по-заглушена”, каза д-р Стивън Нолт. “Идеята за ограничения в живота, че трябва да има граници, е доста централно амишиско вярване.” Като цяло обаче амишите не биха одобрили постенето от допамин. “Те не са уверени, че хората сами могат да вземат добри решения”, казва професорът.

Набиращият популярност тренд освен това звучи обезпокоително подобно на друг метод за поддържане на благополучието - Випассана медитация. Тя е един от двата основни принципа на будистката медитация, който датира от повече от 2500 години. Практикуващите са призовани “да се въздържат от убийства, кражби, сексуална активност, лъжи и опиати”, преди да медитират. Последното изискване - да се избягва интоксикация, която мнозина приемат не просто като алкохол или наркотици, а изкуствени добавки, съдържащи се в храната, плюс стремежа към аскетизъм кара хората да правят паралели между двете практики.

“Допаминовият пост се разпространи в целия свят!”, хвали се д-р Сепа. “Тази статия има над 140 хил. прочитания, а международни медии като Ей Би Си, “Ню Йорк таймс”, Би Би Си и други водещи агенции са разказали за практиката в САЩ, Великобритания, Австралия, Финландия, Франция, Япония, Индия, Русия, Турция и Близкия изток”, добавя психиатърът. За разлика от медитацията допаминовият пост се радва на популярност, защото е прост - всъщност представлява въздържание от всичко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

За работещите на бюро едно от най-ефективните пасивни упражнения за баланс е столът да се заменя с голяма надуваема топка поне 3 пъти седмично. СНИМКА: PIXABAY

Как да запазим гръбнака здрав след 40-те, когато губим по 1 см ръст на всеки 10 г.

Дори малко “смаляване” променя точките на контакт в ставите,  увеличава риска от падания Премине ли човек 40-те, започва да се смалява с по 1 сантиметър за десетилетие. Изключенията са толкова малко, че се приемат за статистическа грешка. Гравитацията и остаряването се съюзяват и мачкат гелоподобните дискове между прешлените на гръбначния стълб

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пациенти на легло се оправят по-бързо, ако прозорецът им гледа към горичка

Дърветата помагат за укрепване на физическото и психическото здраве Преди десет години Рейчъл Станклиф, епидемиолог от Оксфорд, посещава баща си в клиника в Дорсет, където лежи след инсулт. Решава да го разходи из двора в инвалидна количка, за да повдигне духа му. Но там няма и стръкче зеленина – само потискащи бетонни стени

При псевдобулбарния сидром извън контрол може да излиза и тъгата. СНИМКА: PIXABAY

Истинската патология зад смеха на Жокера

Псевдобулбарният синдром е наричан образно емоционална инконтиненция Дори само трейлърът на “Жокера” е достатъчен, за да запомниш завинаги смущаващия смях на Хоакин Финикс. Касовата продукция чупи всички рекорди въпреки диаметрално противоположните оценки. И част от въздействието се дължи на неконтролирания смях на героя Артър Флек

Безплатни прегледи за подагра 2-6. XII.

Безплатни прегледи за подагра 2-6. XII.

Основният риск са високите стойности на пикочна киселина. Безплатни прегледи за хора с високи стойности на пикочна киселина в кръвта и подагра ще се провеждат от 2 до 6 декември в Клиниката по нефрология на университетската многопрофилна болница “Свети Иван Рилски”, съобщиха от лечебното заведение. Специалистите ще работят на принцзипа на

Суперхрани  зареждат жената със здраве и сила

Суперхрани зареждат жената със здраве и сила

Специфичните нужди се променят през различните етапи на възрастта Кои храни са най-богати на витамини, минерали, антиоксиданти? Не винаги тези, които предполагате. Марулята например е полезна. Но ако я замените с по-хранителни тъмнолистни като къдраво зеле кейл или спанак, изгодите за здравето ще са по-големи

Децата имат повече рецептори за никотина, лесно стават зависими

Децата имат повече рецептори за никотина, лесно стават зависими

Зависимостта към него е толкова силна, колкото към хероина и кокаина, казва в интервю за в. "24 часа" доц. д-р Антоанета Манолова, дм, Национален център по обществено здраве и анализи. - Доц. Манолова, на дискусия за политиките за ограничаване на употребата на тютюн изтъкнахте, че трябва да се започне от децата

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

1 от 3000 болни от грип за часове развива тежка пневмония с кръвоизлив

1 от 3000 болни от грип за часове развива тежка пневмония с кръвоизлив

При дихателна недостатъчност - веднага на кислородна терапия. След като на правилното място се направи всичко възможно и се покаже добро отношение, остава каквото Господ е казал. А той много често е казал “не”, обясняват лекарите.  Безплатните ваксини за хората на 65+ вече са при личните лекари, само за Централна и Южна България ще са налични от

В Делхи бе обявено извънредно положение, след като се наложи на хората да дишат като в газова камера

Ако слезем от колите, може да сме по-умни

Учени откриха, че мръсният въздух състарява паметта Напоследък световните агенции ни заливат с шокиращи снимки от Индия. На тях се вижда как хора с маски се опитват да стигнат до работните си места в непрогледна мъгла от мръсен въздух. Деца не се забелязват, тъй като училищата са затворени. В мегаполиса Делхи е обявено даже извънредно положение

Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Депресията - как да я познаем и лекуваме

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия. Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота

Дюнерът е  тъпкан с двойно  повече месо  и кашкавал от обикновения сандвич. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Не яжте това на обяд – ще ви успи на работа

11 храни, които трябва да избягвате в почивката Кой не го е преживявал – хапваш бързо на обяд и тичаш обратно в офиса, но след малко започваш да клюмаш и да заспиваш на бюрото. Бързането да се върнете на работа едва ли ще ви е от полза, след като през останалата част от деня ще се влачите като парцал. Причината вероятно е в обедното меню

Какво помага срещу  хроничния стрес, който ни докарва  хипертония

Какво помага срещу хроничния стрес, който ни докарва хипертония

Балансът 8 часа работа - 8 часа лично време - 8 часа сън, хобито, добрият секс. Хипертонията е телеграмата, която предупреждава за риск от инсулт и инфаркт. Освен нея предотвратими рискови фактори за сърдечносъдови инциденти са пушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословните храни, хроничният стрес

Не се  мъчете  с високи токчета. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Какво да не обличаме, когато летим със самолет

15 грешки, които не бива да правите при полет Да подбереш тоалета си за полет, не е толкова лесно, особено за дамите. Те искат да изглеждат елегантни, а същевременно дрехите и обувките да са удобни за влачене на куфари и катерене по стълбата на самолета. Хубаво е облеклото да е секси, но не чак толкова

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber