Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7914097 Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори www.24chasa.bg
Възрастни хора с болест на Паркинсон тренират бокс в САЩ. Изследвания доказват, че упражненията увеличават нивата на допамин в мозъка, което значително намалява симптомите. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-новият тренд за въздържание от химикала, чиято липса води до паркинсон, се корени в терапии за борба със зависимости

Те изпробваха и разпространиха по света кетодиетата, биохакинга и практиките за чист сън. Сега жителите на Силициевата долина измислиха нов уелнес тренд, който скоро може да завладее Европа - допаминов пост. Практикуващите въздържанието от допамин смятат, че лишаването на мозъка от невротрансмитера, който ни мотивира да правим неща и контролира движението и координацията, може да помогне за рестартиране на мозъка и връщане на удоволствието от малките неща.

По време на т.нар. допаминов пост екстремните последователи на практиката се въздържат от всякакви изживявания, които им носят удоволствие, включително, но не само, секс, храна, напитки, физически упражнения, социални медии, видеоигри и разговори. Някои стигат толкова далеч, че избягват да осъществяват контакт с очите, да разговарят с приятели и дори да извършват умерено бързи движения - всичко в опит да избегнат стимулирането и произвеждането на допамин.

Отдъхвайки си от греховете и малките удоволствия, “постещите” твърдят, че се чувстват по-съсредоточени и намират повече радост от ежедневните дейности, които избягвали по време на въздържанието.

Има ли смисъл в практиката, или тя е

поредната научно-

звучаща прищявка

на пренаситения

модерен свят?

За бездопаминовата диета се заговори наскоро, след като д-р Камерън Сепа, психиатър от Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикува статия по темата в платформата “Линкдин”. Той предлага на своите последователи да си почиват от неща, които предизвикват освобождаването на допамин и потенциално могат да станат пристрастяващи. Такива може да бъдат използването на смартфони, гледането на телевизия, играенето на видеоигри, порното и пазаруването. “В днешно време получаваме прекалено много добро”, обяснява той. Без подобни почивки, казва Сепа, може да свикнете с високите нива на допамин в мозъка си. Това от своя страна би могло да ви накара да потърсите още по-високи дози, за да постигнете същия ефект.

Сепа твърди, че практиката на допаминово гладуване се основава на когнитивно-поведенческа терапия, наречена “контрол на стимулацията”, която помага на наркозависими чрез премахване на стимулите, задействащи желанието за употреба. “Прекъсването на поведение, което предизвиква освобождаване на огромно количество допамин (особено пък многократно), позволява на мозъка ни да се възстанови от презадоволяването”, пише в статията си д-р Сепа.

Допаминът е невротрансмитер - химикал, предаван между невроните, като бележките, които си подавахме по време на часовете в училище. Съседните неврони предават тези “бележки” през сложни мрежи в мозъка, за да обработват информация и да контролират поведението.

Много мозъчни мрежи разчитат на правилното функциониране на допамина, включително колекция от мозъчни структури, разположени в центъра на органа, известни като “мезолимбичен път за награда”. Този древен от гледна точка на еволюцията път помага да се контролира отговорът ни на възнаграждение, като храна, секс и наркотици. По този път допаминът навлиза в други части на мозъка, които оформят нашата памет, очаквания, емоции и реакции относно наградите.

Въпреки че често е описван като “химикал на щастието”,

допаминът не

предизвиква

чувство на

удоволствие

и щастие в центъра за възнаграждение на мозъка, обяснява Майкъл Тредуей, клиничен психолог и невролог в университета “Емори” в Атланта, Джорджия.

“Това все още е обект на разгорещени дебати, но мисля, че повечето изследователи на допамина днес биха се съгласили, че това химическо вещество не предизвиква удоволствие”, каза Треудвей. Вместо това допаминът влияе по-скоро на мотивацията, желанието да положите усилия, за да постигнете цели и да спечелите награди, казва клиничният психолог. Най-общо казано, допаминът действа като своеобразно “разпределително табло”, което настройва как различните области на мозъка обработват входящата информация, обяснява Тредуей.

Смъртта на невроните, произвеждащи допамин води до спад в нивата на химикала в мозъка, което пък причинява повечето от

симптомите на

болестта на

Паркинсон,

сред които треперене на един или повече крайници, нестабилна походка с малки крачки, безизразност на лицето и др. “Не мисля, че е реалистично и дори не съм сигурен, че е здравословно да премахнем напълно всички приятни преживявания”, казва д-р Дейвид Грийнфийлд, професор по психиатрия в Университета на Кънектикът. “Не съм запознат с никоя програма, която се застъпва за това, и това със сигурност не е в сферата на типичното медицинско лечение.”

Изследванията все пак показват, че има връзка между допамина и проблемното поведение, като злоупотребата с наркотици. Когато мозъкът забележи улики, че скоро може да получи награда - независимо дали тя е храна, незаконни наркотици или лайкове в социалните медии, доза допамин тръгва по пътя на наградата в мозъка. Още една доза от химикала идва със самата награда. Пристрастяващи вещества и поведение многократно бомбардират пътя на наградата с огромни дози допамин.

“Когато видим изображение на мозъците на употребяващите наркотици, откриваме, че непосредствено след употребата им всъщност имат по-малко допамин и по-малко допаминови рецептори от тези, които не употребяват наркотици”, казва д-р Анна Лембке, доцент по медицина на зависимостите в Университета в Станфорд. Всички пристрастяващи вещества причиняват по един или друг начин скок в нивата на допамин, каза Лембке, а в отговор мозъкът отслабва или елиминира рецепторите, изградени да реагират на химичното вещество. Това означава, че употребяващите наркотици се нуждаят от повече от веществото, за да предизвикат същия прилив на допамин, както и че други награди, като храна и социално взаимодействие, постоянно губят своята привлекателност. “Едно от нещата, които се случват първоначално, когато хората се откъснат от тези награди, е, че изведнъж стават наясно със себе си и телата си по нов начин”, каза Лембке. Без вещества, екрани или други стимули, които да ги разсейват, хората изведнъж се запознават отново със себе си. “За някои хора това всъщност може да бъде ужасяващо”.

Междувременно редица учени предупреждават, че трендът твърде много опростява ролята на допамина в мозъка до степен, в която обещанията за очакваните ефекти стават изцяло неточни.

Никой всъщност

не пости от допамин,

защото не е възможно изцяло да елиминираме химикала от тялото си с промени в начина на живот, за което имаме късмет, защото това би довело до сериозни, дори фатални последици.

Жителите на Силиконовата долина не са първите, които откриват, че смекчаването на емоциите може да доведе до щастие. Чрез “новата” практика те се придвижват към две много стари групи - тези, които практикуват безмълвна медитация и амишите.

Стивън Нолт, професор от колежа на Елизабеттаун в Пенсилвания и автор на “История на амишите”, казва, че в части от допаминовия пост наистина отекват елементи от живота на амишите. “В сравнение с много от нас, емоцията при амишите е много по-заглушена”, каза д-р Стивън Нолт. “Идеята за ограничения в живота, че трябва да има граници, е доста централно амишиско вярване.” Като цяло обаче амишите не биха одобрили постенето от допамин. “Те не са уверени, че хората сами могат да вземат добри решения”, казва професорът.

Набиращият популярност тренд освен това звучи обезпокоително подобно на друг метод за поддържане на благополучието - Випассана медитация. Тя е един от двата основни принципа на будистката медитация, който датира от повече от 2500 години. Практикуващите са призовани “да се въздържат от убийства, кражби, сексуална активност, лъжи и опиати”, преди да медитират. Последното изискване - да се избягва интоксикация, която мнозина приемат не просто като алкохол или наркотици, а изкуствени добавки, съдържащи се в храната, плюс стремежа към аскетизъм кара хората да правят паралели между двете практики.

“Допаминовият пост се разпространи в целия свят!”, хвали се д-р Сепа. “Тази статия има над 140 хил. прочитания, а международни медии като Ей Би Си, “Ню Йорк таймс”, Би Би Си и други водещи агенции са разказали за практиката в САЩ, Великобритания, Австралия, Финландия, Франция, Япония, Индия, Русия, Турция и Близкия изток”, добавя психиатърът. За разлика от медитацията допаминовият пост се радва на популярност, защото е прост - всъщност представлява въздържание от всичко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Чушките са идеалният зеленчук и за бременните и кърмещите, които са с най-високи потребности от витамин С - почти колкото при пушачите.

Храните с най-много витамин С (и не, не са портокалите)

Новите препоръки за здравословно хранене: пушачите имат нужда от +35 мг на ден, да идват от чинията. Тръгне ли грипът, а той тръгна, се вдига и търсенето на портокали. В представите ни оранжевите цитруси са шампиони по съдържание на витами С и естественото хапче за профилактика. Пазарът отдавна е ликвидирал монопола му от времето на бедния зимен

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Чесън, куркума, женшен спъват лечението на рака на гърдата

Лекари: Някои билки разреждат кръвта и повече пречат, отколкото помагат Церовете с билки и лечебните кремове може да попречат на терапията на рак на гърдата и да намалят ефекта от нея. Не трябва да ги прилагате без консултация със специалист, предупредиха лекари, цитирани от Би Би Си и британския вестник “Дейли телеграф”

Научаването на техниките за заспиване позволява да спим където и да се намираме. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти

Да отпуснем тялото и мозъка си, за да изпаднем в дълбок сън По какъв начин човек с адреналин до небесата може да заспи веднага, за да релаксира? И как пилот, участващ във военни действия, може да се наспи за отрицателно време, за да бъде отново бодър и напомпан с енергия? Изданието “Хъфингтън пост” разкрива какви техники за това са използвали през

Режимът е труден за спазване в началото, но води до много добри резултати както за фигурата, така и за здравето.

Хранене в 6-часов период и 18 часа глад удължават живота

Диетата е изпитание, но до месец се свиква, казва авторът ѝ д-р Матсън Гузни след обилните гощавки по празниците, хората започват новата година, обещавайки си здравословен живот и умерено хранене. Американският невробиолог Марк Матсън предлага решение. Наскоро той определи периодичното гладуване като един от най-ефективните способи за укрепване

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

Парламентът на Северна Македония единодушно избра днес ново служебно правителство със 101 гласа "за", съобщи МИА, цитирана от БТА. Правителството, водено от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април. В речта си пред депутатите Спасовски заяви, че страната се насочва към изключително важен период

Как да оцелеем по Нова година с фамилията (и при нужда да свалим кръвното без хапче)

Как да оцелеем по Нова година с фамилията (и при нужда да свалим кръвното без хапче)

Близките ни са такива, каквито са, грешка е да очакваме, че на празничната вечеря ще са по-различни - приемете факта предварително. При планирането най-щадяща е формулата 2 от 3. За катастрофална грешка в навигацията на семейната идилия най-простото работи най-добре - никой не чува какво си мислите.

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Доц. Сотир Марчев: Срещу инфаркт  на Рождество прекалявайте само с обичта

Доц. Сотир Марчев: Срещу инфаркт на Рождество прекалявайте само с обичта

Около Коледа и Нова година смъртността от сърдечносъдови заболявания е по-висока, отколкото по всяко друго време на годината. Това предупреждение отправят през последните 20-ина години учени от различни държави. Последното натискане на паникбутона правят шведски учени, които са проучили впечатляваща документация от болнични журнали в рамките на 15

Понички, бухти и мекици са най-вредните сладки закуски

Понички, бухти и мекици са най-вредните сладки закуски

На децата до 2 годинки въобще не трябва да се дава сладко Прекаляването със сладкиши по принцип е сред най-вредните за здравето навици. Но пържените във фритюрник закуски като понички, бухти и мекици са начело в черния списък, казва руската лекарка диетоложка Людмила Зотова в интервю за в. “Аргументи и факти”

Хапче отвращава от цигарите

Хапче отвращава от цигарите

Учените работят върху лекарство, от което на пушача да му прилошава Всеки пушач ще ви каже, че първата цигара, която е вдъхнал, му се е сторила отвратителна. Но той не се е отказал въпреки неприятното чувство и рисковете за здравето. Наскоро учените обявиха, че са открили причината - химическа реакция в мозъка

Доказано: живот до 100 г. за оптимисти и работещи

Доказано: живот до 100 г. за оптимисти и работещи

Проучване на български генетици установи особеностите на столетниците у нас. Общото за всички е, че имат ведро отношение към живота. До късните си години работят, “натоварват” мозъка си и общуват. Разчитане на генома на българските столетници откри 4 уникални за света генетични варианта за дълголетие

За работещите на бюро едно от най-ефективните пасивни упражнения за баланс е столът да се заменя с голяма надуваема топка поне 3 пъти седмично. СНИМКА: PIXABAY

Как да запазим гръбнака здрав след 40-те, когато губим по 1 см ръст на всеки 10 г.

Дори малко “смаляване” променя точките на контакт в ставите,  увеличава риска от падания Премине ли човек 40-те, започва да се смалява с по 1 сантиметър за десетилетие. Изключенията са толкова малко, че се приемат за статистическа грешка. Гравитацията и остаряването се съюзяват и мачкат гелоподобните дискове между прешлените на гръбначния стълб

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пациенти на легло се оправят по-бързо, ако прозорецът им гледа към горичка

Дърветата помагат за укрепване на физическото и психическото здраве Преди десет години Рейчъл Станклиф, епидемиолог от Оксфорд, посещава баща си в клиника в Дорсет, където лежи след инсулт. Решава да го разходи из двора в инвалидна количка, за да повдигне духа му. Но там няма и стръкче зеленина – само потискащи бетонни стени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber