Децата имат повече рецептори за никотина, лесно стават зависими

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7887829 Децата имат повече рецептори за никотина, лесно стават зависими Децата имат повече рецептори за никотина, лесно стават зависими www.24chasa.bg
Децата имат повече рецептори за никотина, лесно стават зависими

Зависимостта към него е толкова силна, колкото към хероина и кокаина, казва в интервю за в. "24 часа" доц. д-р Антоанета Манолова, дм, Национален център по обществено здраве и анализи.

- Доц. Манолова, на дискусия за политиките за ограничаване на употребата на тютюн изтъкнахте, че трябва да се започне от децата, защото те са големите жертви на пристрастяването, неукрепналата личност ли ги прави по-податлива група?

- Децата са по-чувствителни към никотина и развиват по-лесно зависимост, защото имат повече никотинови рецептори. Лечението на тази зависимост е много по-сложно и поради ранния старт.

- Кои вещества в тютюна са пристрастяващи?

- Единствено никотинът, който присъства във всички продукти за употреба с изключение на безникотиновите течности на електронните цигари. Но наскоро четох резултати от проучвания, които показват, че независимо от твърденията, че тези изделия не съдържат никотин, той може да бъде установен в малки количества.

- За колко време човек може да откаже цигарите, да се освободи от никотиновата зависимост?

- Когато е мотивиран, може да го направи от раз. Но, изглежда, по-важният въпрос от този, за колко време можеш да се откажеш, е колко трайно може да се придържаш към веднъж постигнатата цел.

- Колко пушачи постигат нещо повече от Марк-Твеновото “Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето - аз самият съм го правил стотици пъти”?

- Според проучванията само

5 до 12% от хората с

никотинова зависимост

успяват самостоятелно

да откажат цигарите Останалите имат нужда от специализирана помощ и подкрепа.

- Ако подредим по сила зависимостите от вещества, къде се оказва никотинът?

- Като потенциал за създаване на зависимост никотинът се класира наравно с хероина и кокаина. Това обяснява и защо е изключително трудно отказването. Много по-лесно е да се възпита убеденост за вредата от тютюна. Поради това е необяснимо защо обществото проявява толерантност и безразличие към пушещите деца и млади хора.

- Колко са пушачите в детска и младежка възраст според научните изследвания?

- По данни на третият етап на проекта на Световната здравна организация “Глобалното проучване на тютюнопушенето при младите хора” в България през 2015 година пушат 27,4% oт 13-15-годишните ученици, като момичетата са малко повече от момчетата, съответно 29 и 25,7%.

Най много пушачи

се установяват при

15-годишните - 37,4%

Незначително повече от средното са пушачите в София – 30,1% срещу 26,9% в останалата част от страната.

Резултатите от проучването показват също така, че електронните цигари са много популярни сред подрастващите, включително сред непушачите - 87,7% от всички 13-15-годишни ученици са чували за електронната цигара. Трима от всеки десет (31%), или една трета от експериментиралите, са настоящи пушачи на електронни цигари (10,8%) без разлика по пол, възраст и регион.

- Български феномен ли е по-високият дял на пушещите момичета в сравнение с връстниците им момчета?

- Не само у нас е така, но в България беше изключително силно изразена разликата с пушещите момчета.

През 2002 г. по брой момичета пушачки бяхме на първо място от всички над 100 страни, провели проучването в национален мащаб.

Само в Сантяго, Чили,

имаше по-голям процент,

но данните бяха за малка извадка, която нямаше национална представителност. По цял свят обаче има известна тенденция момичетата да пушат повече от момчетата. Обнадеждаващото е, че когато забременеят, повечето спират цигарите и броят на пушачките намалява рязко.

Лошото е, че след раждането, когато отпадне рискът да увредят плода, най-често младите жени възобновяват пушенето. Въпреки това статистиката се променя в малко по-активната възраст - вече в групата на пушачите мъжете са повече от жените. Тогава е отпаднал рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане, нарушения в развитието на ембриона. Но нищо не намалява високия здравен риск, вследствие на канцерогените и множеството други токсични вещества, съдържащи се в тютюневия дим, не само за пушачите, но най-вече за децата им, когато са изложени на него. Има множество и достатъчно красноречиви данни от проучвания за неблагоприятния ефект на пасивното пушене при децата на родители пушачи, както и за наслояването на опасни вещества дразнители по стените, дамаските, пердета и килими, мебели – така наречения дим трета употреба. Тези две форми на пасивно пушене предразполагат към респираторни сериозни неблагополучия астма, бронхити, чести пневмонии и т.н.

- Повишаването на цените достатъчно “възпитаващ” инструмент ли е?

- Особено за хората с ниски доходи – да. Всеки може да открие край себе си пенсионери, които при поскъпването на тютюневите изделия се отказват. При оскъдни средства за оцеляване на практика поскъпването е принуда да спрат да пушат. Цените на цигарите доказано имат по-важна роля в държавите с нисък стандарт на живот.

- Имат ли добри резултати кабинетите за отказване от пушенето в районните здравни инспекции?

- Те не са лечебни, а здравни структури, работят основно психолози. Ролята им е да посъветват хората да се откажат, да им окажат поведенческа подкрепа и да ги преведат през трудния път към нов живот на непушачи.

Общопрактикуващите лекари също могат да са от полза. Доказано е, че само задаването на въпроса “Пушите ли” и вписването на отговора в здравния картон при всеки преглед кара хората да се замислят за прекратяване на нездравословната практика, търсене на помощ и реално отказване от употребата на тютюневите изделия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как не трябва да се пие – барманът знае най-добре

Специалисти сочат типичните грешки при консумация на алкохол Как да се държим в бара, какво и колко да пием? Отговорите на тези въпроси най-добре знаят барманите, особено руските. По празниците онлайн изданието “Газета.ру” попита някои от тях какви трикове можем да приложим, за да не умираме на следващия ден от главоболие и срам

В късите дни с малко слънце кожата е по-толерантна към процедури

В късите дни с малко слънце кожата е по-толерантна към процедури

Зимните месеци, в които слънцето е по-оскъдно и лъчите падат под безопасен ъгъл, са идеалното време за много от процедурите за освежаване на кожата. Но и за лечение на проблеми на ръба между естетиката и дерматологичните диагнози. Класически примери са акнето, белезите, пигментните петна, различни видове брадавички и други доброкачествени промени

Проф. НЕЛИ КОРСУН

Лошият сценарий: Новият коронавирус да се предава и от човек на човек

Най-лошият сценарий за новия коронавирус, който разоболява хората, е да е мутирал така, че да може да се предава не само от животно на човек, а и от човек на човек. За момента този сценарий не е потвърден, но не може да се изключи. От новите за последните години два коронавируса, които са се прехвърлили от животни на хора

Кои храни отблъскват грипа и настинката

Кои храни отблъскват грипа и настинката

Не е важно да се яде много, а качествено и без джънкфуд. За типичните зимни болести е в сила правилото: храни се здраво, за да не се разболееш, но ако те хване грип или настинеш - наблегни на течностите. Обяснението е, че пълноценното хранене подпомага имунната система, а когато човек вдигне температура и гърлото му драска

54 тежки случая на грип само за 5 дни

54 тежки случая на грип само за 5 дни

Почти поравно са двата вида А вируси. Единият разболява младите, другият - хората над 65 г. Всяка втора проба от тежко болни, изпратена за изследване в референтната лаборатория по грип, е положителна за един от 3-те активни вируса на инфлуенцата. Това е косвен знак, че пикът на епидемията наближава. Показателно е също, че през седмицата

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Чесън, куркума, женшен спъват лечението на рака на гърдата

Лекари: Някои билки разреждат кръвта и повече пречат, отколкото помагат Церовете с билки и лечебните кремове може да попречат на терапията на рак на гърдата и да намалят ефекта от нея. Не трябва да ги прилагате без консултация със специалист, предупредиха лекари, цитирани от Би Би Си и британския вестник “Дейли телеграф”

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Научаването на техниките за заспиване позволява да спим където и да се намираме. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти

Да отпуснем тялото и мозъка си, за да изпаднем в дълбок сън По какъв начин човек с адреналин до небесата може да заспи веднага, за да релаксира? И как пилот, участващ във военни действия, може да се наспи за отрицателно време, за да бъде отново бодър и напомпан с енергия? Изданието “Хъфингтън пост” разкрива какви техники за това са използвали през

Режимът е труден за спазване в началото, но води до много добри резултати както за фигурата, така и за здравето.

Хранене в 6-часов период и 18 часа глад удължават живота

Диетата е изпитание, но до месец се свиква, казва авторът ѝ д-р Матсън Гузни след обилните гощавки по празниците, хората започват новата година, обещавайки си здравословен живот и умерено хранене. Американският невробиолог Марк Матсън предлага решение. Наскоро той определи периодичното гладуване като един от най-ефективните способи за укрепване

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

Парламентът на Северна Македония единодушно избра днес ново служебно правителство със 101 гласа "за", съобщи МИА, цитирана от БТА. Правителството, водено от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април. В речта си пред депутатите Спасовски заяви, че страната се насочва към изключително важен период

Вижте 50-те най-четени текста за годината на сайта ни в рубриката "Сила за живот"

Вижте 50-те най-четени текста за годината на сайта ни в рубриката "Сила за живот"

1 Пазете се от тези храни – докарват рак 24 часа 103468 2 Как се мени тялото на всеки 10 години 24 часа 101236 3 Диетата ДАШ пази от високо кръвно Йоана Русева 90492 4 11 храни, които свалят кръвната захар 24 часа 80868 5 Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията Любомира Николаева 76364 6 7 продукта

Как да оцелеем по Нова година с фамилията (и при нужда да свалим кръвното без хапче)

Как да оцелеем по Нова година с фамилията (и при нужда да свалим кръвното без хапче)

Близките ни са такива, каквито са, грешка е да очакваме, че на празничната вечеря ще са по-различни - приемете факта предварително. При планирането най-щадяща е формулата 2 от 3. За катастрофална грешка в навигацията на семейната идилия най-простото работи най-добре - никой не чува какво си мислите.

Доц. Сотир Марчев: Срещу инфаркт  на Рождество прекалявайте само с обичта

Доц. Сотир Марчев: Срещу инфаркт на Рождество прекалявайте само с обичта

Около Коледа и Нова година смъртността от сърдечносъдови заболявания е по-висока, отколкото по всяко друго време на годината. Това предупреждение отправят през последните 20-ина години учени от различни държави. Последното натискане на паникбутона правят шведски учени, които са проучили впечатляваща документация от болнични журнали в рамките на 15

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber