Как се спасяват хора с мозъчен тумор, по-голям от мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7880134 Как се спасяват хора с мозъчен тумор, по-голям от мозъка Как се спасяват хора с мозъчен тумор, по-голям от мозъка www.24chasa.bg
Божидар се възстановява след интервенцията. Под кадъра от болничната стая д-р Марин Пенков, д-р Емануил Найденов, доц. Станимир Сираков и доц. Васил Каракостов (от ляво на дясно) разказват как са планирали и осъществили сложната операция.
Божидар се възстановява след интервенцията. Под кадъра от болничната стая д-р Марин Пенков, д-р Емануил Найденов, доц. Станимир Сираков и доц. Васил Каракостов (от ляво на дясно) разказват как са планирали и осъществили сложната операция. СНИМКА: Любомира Николаева

С уменията на железен  мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50 процента риск и дава всичко от себе си за другите 50 процента. Това показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София. 

Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин, могат да достигнат размерите на втора глава. Прозвището си 41-годишният българин получава от малкия си син. За момчето  Божидар е пример за трудолюбие, отговорност към близките и обществото и несломима воля да се живее по правилата въпреки трудната съдба на човек с увреждания.

След започнатата битка с болестта Железния човек го наричат и лекарите, на които дължи шанса си за втори живот. Без лечение месеците му са били преброени. Сили да се бори за оцеляването си заедно с неврохирурзите му дава мисълта, че не може да разочарова момчето си. Железен човек не се предава.

Днес, 10-ина дни след интервенцията, Божидар участва активно в рехабилитацията и сме обнадеждени, че след пълното си възстановяване ще може да заживее като преди тумора, казват лекуващите го лекари от университетската болница “Свети Иван Рилски” в София.

Случаят е много рядък, описани са само няколко подобни.

Най-голямото в света образувание от същия вид, който има и Железния човек, е успешно отстранено през февруари миналата година от главата на 31-годишния индиец Сантлал Пал. То е било със зашеметяващите

размери

20 на 30 на 30 см

и тежало

1,8 килограма

Преди да бъде приет в елитна неврохирургична клиника в Мумбай, мъжът живял с голямата маса на темето си години. Местни лекари в родния му щат Утар Прадеш определяли тумора като невъзможен за операция, разказа пред Би Би Си жена му след щастливия край на историята.

Случаи на тумори над 1-1,2 кг се докладват основно от индийски лекари.

Как е възможно наистина мозъчен тумор да е по-тежък от самия мозък и обемен колкото главата или дори повече?

Особеното е, че този вид тумори не се разполагат в самия мозък, а в неговите обвивки. Подобна материя има и във вентрикулите в сърцевината на мозъка, но не и в самия мозък. Образуванието е винаги “отвън” - над мозъка или в някоя “цепка”. С уголемяването си обаче ненормалната тъкан избутва мозъка и го притиска към черепа.

Медицината

нарича

туморите от този

вид менингиоми

В повечето случаи въпреки потенциала си да достигат мегаразмери са доброкачествени. Понякога обаче са атипични и своенравни или разположени на места като основата на мозъка например, до които хирургът не може да стигне отникъде без драстични щети.

Типичните менингиоми нарастват бавно - по 1-2 мм годишно, и мозъкът дълго време успява да се адаптира без ярко изразени симптоми на дефицит. Когато натискът стане непоносим, един след друг различни центрове в него влошават работата си, обясни доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница. Екипът му работи във всички области на неврохирургията - за година извършват впечатляващите 2400 операции. Там при поне 50% риск с прецизно планирана сложна интервенция е отстранен 1-килограмовият тумор на “железния” Божидар.

За успеха помага

школата, създадена в

клиниката, и усилията на

много специалисти от

различни области на

медицината

Но главните герои в операционната са неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенологът доц. Станимир Сираков, анестезиологът д-р Любомир Падарски, неврорентгенологът д-р Марин Пенков.

Екипът вече е изправил на крака Божидар. Следоперативният период тече според очакванията на неврохирурзите. Подобреното след интервенцията зрение на мъжа е допълнителен аргумент за оптимистичната прогноза за резултата от лечението.

Ще останат ли драматични увреждания след лошата болест? При щастлив изход най-голямата щета е емоционалната травма от тумора, драстичните проблеми си отиват с махането на образуванието. Хората, преминали през ада, не искат да си спомнят как с нарастването на тумора се усилва главоболието, влошават се зрението и координацията, забавят се говорът и движенията... При напреднало заболяване симптомите не позволяват пренебрегване и хората търсят лекар.

В случая на Божидар е загубено много време. Спасителите му в “Св. Иван Рилски” не могат да си обяснят как до отиването си при тях е бил “изпуснат” от системата.

След съобщаването на диагнозата първият въпрос на хората с участта на Божидар е защо ги е сполетяла тази съдба и има ли шанс да я надмогнат.

Причината

за мозъчните

тумори не е ясна,

нито е открита

връзка с нещо

от начина

на живот

Ако за хората, които пушат, може да се каже, че трупат по-голям риск от рак на белия дроб, то за лошите болести на мозъка навиците имат много по-малко значение.

Класическият заподозрян фактор е радиацията, без обаче да е облечено в категорични данни за механизмите.

По неизвестна за днешната медицина причина в някакъв момент мозъчни клетки започват да се делят неуправляемо и формират тумори.

Според някои

учени е възможно

причината да е

хормонална, но

други подозират

ролята на вирус

Хормоналният сценарий се базира на факта, че жените по-често от мъжете развиват доброкачествени тумори на мозъка. Това е по учебник. Всъщност има толкова видове мозъчни тумори, колкото са и пациентите, и хирургичното отстраняване крие различни рискове.

Лечението започва много преди неврохирургът да вземе скалпела. Резултатът зависи от голям екип лекари с различни специалности. Заедно обсъждат и набелязяват стратегия на базата на прецизната образна диагноза - “снимка” от съвременните видове скенери.

Решението дали и как най-добре да се лекува менингиомът се основава на множество фактори. Основните са размерите и местоположението на лошата тъкан, симптомите, темпото на растеж и наред с това - годините на пациента. Избира се от няколко възможности:

наблюдение - при

малък тумор и

липса на симптоми,

хирургия и

лъчетерапия,

до която се прибягва за дълбоки, оперативно недостъпни тумори или при хора в напреднала възраст.

При оперативното лечение на повърхностен менингиом неврохирургът цели отстраняване на възможно най-голяма част от патологичната маса. При “изрязването” на тумора обаче има риск от смъртоносен кръвоизлив.

В близкото минало относителна застраховка срещу обилното кървене е било завързването на артерията, която снабдява зоната на тумора. В модерните болници вече се разчита на емболизация, обасни доц. Каракостов. Точно така са действали лекарите при Божидар. С тънка тръбичка - катетър, по кръвен път се стига до съдовете, които захранват тумора. На подходящото място се вкарва подобно на лепило съсирващо вещество, което трябва да блокира доставката на кръв. Така туморът гладува, леко се свива и най-важното - губи потенциал за фатално кървене по време на продължителната операция.

Няколко дни след емболизацията екипът пристъпва към втората стъпка - самото отстраняване на тумора. Три думи, а зад тях - години на учене, труд и усъвършенстване.  

Операцията отнема над

8 часа и напрежение,

за което няма

адекватна мерна

единица

Ако професионализмът и стресът се измерят в пари, са възможни два подхода: колко плаща касата и колко би струвало, ако същата НЗОК плати за такова лечение на българина в чужбина. По клинична пътека в “Св. Иван Рилски” вероятно ще влязат по-малко 4 хил. лв. От преписките за лечение в чужбина може да се види, че в САЩ и Германия аналогична операция струва над 70 хил. евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доказано: Ако ще спираш пушенето, по-лесно е от раз

Доказано: Ако ще спираш пушенето, по-лесно е от раз

Един от трима българи е пушач, сред мъжете - всеки втори Никотинът води до пристрастяване, но можеш да се излекуваш Още първия месец след спирането се усеща добрият ефект върху здравето Над 2 милиона българи над 15 години (36,2%) пушат, показват предварителните данни от Европейското здравно интервю, проведено в края на 2019 г

Сред участниците в срещата са главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев,шефката на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова,  представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила (от ляво на дясно), . Кадри: БНТ

46% взимат антибиотици за презастраховка (Видео)

Употребата на антибиотици се увеличава по време на пандемията паралелно с нарастването на случаите. От приемащите антибиотици 79–96% съобщават, че не са заразени с COVID-19, но приемат антибиотици, вярвайки, че ще предотвратят инфекцията Не можем да си позволим пандемията да се превърне в катастрофа, наречена „Антибиотична резистентност“

“Профилактиката” с антибиотици за COVID ще направи рискови секциото и смяната на става

“Профилактиката” с антибиотици за COVID ще направи рискови секциото и смяната на става

Ще се вдигне с около 40% резистентността към група антибиотици и рутинни медицински манипулации ще станат свръхрискови В новия доклад за Европа България държи първенство по устойчивост на патогените към цефалоспорините и дели челно място с Италия и Полша за макролидите - сред тях е и азитромицинът, едно от лекарствата

И грипът е тук!

И грипът е тук!

Изследване чрез мултиплексния PCR тест показа: вече има доказани случаи при хора с COVID И грипът е тук! Вече има хора, заразени едновременно с грип и с коронавируса. Това установи лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от Световната здравна организация за

Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID

Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID

Ако след пилотната фаза издържи независима оценка, онлайн терапията с песни и упражнения за дълбоко дишане ще е достъпна в интернет, обещава екипът от британски лекари и артисти Английската национална опера и лекари от университетски болници в Лондон стартират проект за дихателна рехабилитация. Замислен е като помощ за пациенти

Инсталация с живи дръвчета е създадена на метростанция “НДК” в подкрепа на информационната кампания за профилактика на рака на белия дроб.

При фамилен риск за рак на белия дроб правете скенер на 1 г.

Хората с фамилна обремененост или друг тип риск от белодробен рак трябва да преминат през профилактичен преглед с образно изследване веднъж годишно и да обръщат внимание на всяка промяна в общото състояние. Достатъчно е в рамките на прегледа да се прави и нискодозирана компютърна томография на белия дроб (скенер) с контраст

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Стоянов: Стратегията за психично здраве ще спре футболизирането на пациенти

Проф. Стоянов: Стратегията за психично здраве ще спре футболизирането на пациенти

Съпротивата срещу пребазиране на психиатричните болници от затънтени села в градовете е заради конкуренцията, която ще създаде на центровете за психично здраве и клиниките, казва в интервю за "24 часа" д-р Дроздстой Стоянов - професор по психиатрия и медицинска психология, доктор на медицинските науки

Проф. Димова: Стискането на зъбите нощем променя не само челюстите, а цялата стойка

Проф. Димова: Стискането на зъбите нощем променя не само челюстите, а цялата стойка

Проблемът често не се разпознава правилно, пациентите погрешно търсят УНГ лекар, невролог, ортопед, ревматолог Стресът е сред водещите причини за проблеми с дъвкателния апарат, случаите се увеличават в условията на COVID Срещу болките и за ремоделиране на стойката прилагаме иновативна нанотехнологична терапия на базата на биофотони Това казва в

Софтуер разпознава рано и със сигурност над 98,5% дали кашлицата е от вируса

Софтуер разпознава рано и със сигурност над 98,5% дали кашлицата е от вируса

Учени от Масачузетския университет са създали компютърна програма, която разпознава с рекордна точност коронавирусната инфекция дори и при безсимптомни случаи. Учените се надяват, че софтуерът може да улесни разпознаването на положителните случаи не само на ранен етап преди заболяването, когато болните са заразни

Мирослав Стоянов извършва пълна дезинфекция в сградата.

Пожарникар e доброволец в областната болница във Велико Търново

В България при кризи винаги сме се обединявали, но сега животът стана тягостен, озлобиха се хората и това не ми харесва, казва Мирослав Стоянов Пожарникар от Велико Търново вече 3 месеца помага доброволно в борбата с COVID-19 в областната болница. Близо 9 години Мирослав Стоянов работил като шофьор на линейка в Спешна помощ, а от 2017 г

Продължават опитите за лечение с плазма, крехка надежда за панацея

Продължават опитите за лечение с плазма, крехка надежда за панацея

Терапията е вид пасивна имунизация - прехвърляне на антитела с цел защита или лечение У нас първите оптимистични данни съобщи ВМА, където лекуваха 23-ма с метода Вливането на реконвалесцентната плазма - от преболедували, генерира голям ентусиазъм в първите дни на пандемията, но е пресилено да се обяви за панацея

Д-р Вера Папочиева

Как да накарам малкия да си слага маска?

На читателския въпрос отговаря д-р Вера Папочиева, педиатър в УМБАЛ “Александровска” Всяко дете е различно, което означава, че трябва родителите да отделят време и да помислят как тяхното дете може да свикне с носенето на предпазна маска. Родителите трябва да си зададат поредица от въпроси, преди дори да се опитат да формулират стратегия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber