За вируса, предизвикал загиването на 3-годишното дете, няма профилактика или ваксина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7880077 За вируса, предизвикал загиването на 3-годишното дете, няма профилактика или ваксина За вируса, предизвикал загиването на 3-годишното дете, няма профилактика или ваксина www.24chasa.bg
Доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести
Доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести

Скорострелното фатално развитие на инфекцията е въпрос на взаимодействието между организма и вируса.

Аутопсията вероятно ще докаже или тежка пневмония, или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден.

В момента стотици деца са със същите симптоми, но те ще завършат благоприятно, драматичният ход е изключение. Най-често до скоротечен край водят грипните вируси – всяка година убиват 10-20 деца, най-добрата профилактика е ваксината. Това казва в ексклузивно интервю за в. "24 часа" доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Клиниката по детски инфекциозни болести към Инфекциозна болница - София. 

- Доц. Мангъров, цяла България е съпричастна към мъката на родителите, които загубиха за часове 3-годишното си детенце, съболезнования и от нас за сполетялото ги нещастие, възможно ли е толкова бързо да се влоши състоянието?

- Вероятно детето е развило скорострелно протичаща вирусна инфекция. Риновирусът, който са открили в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, в общия случай не причинява фатални инфекции, въпреки че в редки случаи са възможни.

Принципно най-тежките усложнения с внезапно начало и светкавично развитие до фатален край дават грипните вируси. Обаче в момента те не се откриват. Топлото време отложи началото на циркулацията на грипните вируси, която обичайно в средата на ноември е започнала в цяла Европа, а сега положението е все още спокойно. Но трябва да се знае, че грипът е сериозно заболяване със склонност да се усложнява, както и понякога в единични случаи пациентите да загиват за един ден. Това се случва по-често при малките деца и старите хора – две особено уязвими групи поради особености на имунната им система. Най-тежките животозастрашаващи варианти са да се развие хеморагична пневмония или енцефалит - възпаление на главния мозък.

Това, че сега е изолиран риновирус, не означава автоматично, че е причината за загиването на детето.

- Аутопсията ли ще даде отговора защо се е случило?

- Аутопсията вероятно ще покаже инфекция със скоростно протичане - или пневмония, или енцефалит, или миокардит.

- След преминаването към по-студено време тази есен има ли случаи на деца със скоротечни пневмонии и енцефалити?

- Не е съобщаван такъв случай до момента, но всяка зима има. Грипът е най-честата причина за загиване на деца за един ден. Обикновено са в разгара на сезонната епидемия през януари-февруари. Всичко от началото до края се случва за ден, драматичното влошаване е наистина за часове. Такъв известен случай имаше миналата година във Враца, предишната в Добрич.

Но това, което сега се случи, не е грип. Обаче е предупреждение, че и грипът ще дойде след време, а за него е доказано, че особено при малките деца може да причини тежка инфекция със стремителен ход и най-сигурната доказана профилактика е ваксината. Но като ги повтаряме тези неща от години, в отговор се започват обяснения как не знам какви си неща ще дават на детето да му се подсилва имунитетът, как с не знам какво си ще го хранят.

Напомням за тези, които са склонни да се вслушат в разума си и опита на медицината: сега е времето децата да бъдат ваксинирани - всички деца над 6 месеца, за които няма противопоказания.

- Кои други групи вируси могат да породят сходна по тежест инфекция при децата?

- Ентеровирусите. Преди години имаше епидемия от ентеровирус 71, която погуби в рамките на 2-3 седмици няколко деца. Майка ми беше началник на детското отделение в Стара Загора и буквално спеше в болницата, не се прибираше заради многото постъпващи едно след друго деца в тежко състояние.

- В конкретния случай сега дали е можело да се избегне най-страшното?

- Където и да беше детето, щеше да загине. При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. Не може да се каже, че има закъснение. В момента в София има стотици деца с температура 40 градуса и другите симптоми на вирусни заболявания, които обаче при 99 и отгоре процента завършват благоприятно. В редки случаи нещата тръгват накриво, което се определя от взаимодействието между детето и вируса, който го е нападнал.

В случая вероятно не става дума за сепсис, няма данни за сепсис.

- Трагедията по естествен начин подсеща за липсата на модерна национална детска болница?

- Разбира се, че би трябвало да има съвременна голяма специализирана детска болница, но не само сграда, а и достатъчно професионалисти, които да работят в нея. Картината в момента не е розова. В отделенията работи по една сестра и обикновено е на около 60 г. Отделно на каквато и възраст да е, не може един човек да се грижи за 20-25 тежко болни.

Но където и да беше постъпило детето…

- Какви симптоми подсказват веднага да се търси лекар?

- Симптомите при инфекциите са едни и същи – нарушаване на общото състояние, висока температура, кашлица, повръщане, диария. По тази логика всяко дете с температура трябва да се вкара в болница, което няма как да се случи. Ако родителите са притеснени, разбира се, ще заведат детето на лекар, ще се консултират най-малкото с неговия педиатър.

- В момента при вас в Инфекциозна болница има ли свободни легла, деца с какви заболявания лекувате?

- Не е много пълна клиниката, има може би малко повече деца с остри вирусни инфекции.

При нас много от децата са със симптоми, сходни с тези, които е имало починалото момченце. Нищо не пречеше това дете да е в нашата болница. И най-вероятно не е дошло при нас, защото, без да абсолютизирам, родителите обикновено се страхуват, че като детето им се лекува в инфекциозна болница, ще се зарази с нещо. А не си дават сметка, че всички, които са при нас, са се заразили отвън.

По стечение на обстоятелствата детето не е дошло при нас. Но и да беше постъпило, нищо повече нямаше да направим. Просто тези неща, за съжаление, понякога се случват. И ще се изправим пред драматични протичания отново през зимата, когато започне грипът.

- Събира ли се статистика каква е честотата на фаталните случаи за сезон?

- Всяка зима има по няколко, за страната са по 10-20 на година, не повече.

- Какво е най-важното, което в този момент може да се каже във връзка с трагедията, може ли да се отправи ясно послание, предупреждение, съвет?

- Ако трябва да се акцентира върху нещо, това е, че вирусът, предизвикал загиването на детето, реално няма профилактика, няма ваксина или нещо друго, което да се направи, за да не се случва това. Но за грипа – има. И сега е моментът да се ваксинират децата. За възрастовата група от 6 месеца до 8 години се препоръчват две детски дози през определен интервал от време, ако се ваксинират за първи път в живота.

- С какви преобладаващи диагнози са децата, които се лекуват при вас в момента?

- Най-честата диагноза при нас е вирусна чревна инфекция. В другите клиники и отделения, които са с друг профил, диагнозите са преобладаващо бронхиолити и пневмонии.

- От дългогодишния си опит може ли да кажете как се уточнява каква е инфекцията, правят ли се някакви специални изследвания?

- Насоката за изследванията се определя от клиничните симптоми, това е нещото, което лекарят първо учи 6 години, после специализира, с годините практика надгражда и трупа опит. Мнозина си мислят, че диагнозите се поставят в лабораториите и след това хората се лекуват в аптеките, което не е така.

За да се постави диагноза, трябва да се разпита подробно как се е разболяло детето, какво се е случило до момента, да се направи обстоен преглед.

Нека хората не си мислят, че за всяко състояние има изследвания, които като се направят, и всичко се изяснява. Често се работи в условия на липса на информация и време. За да има промяна в лабораторните показатели, детето трябва да е в състояние, което за лекаря вече е било видимо обезпокоително.

Лабораторните изследвания подпомагат диагнозата, но сами по себе си не я поставят. И, за съжаление, не всичко се лекува успешно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.

А! Настинка вдигала имунитета срещу грип

Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

Над 13-килограмова туморна формация с размер, по-голям от футболна топка, отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Пълмед“ от корема на 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната й кухина, а диаметъра му е бил над 35см. Жената попада в лечебното заведение след АГ преглед при специалист от ДКЦ поради оплаквания от тежест

COVID: ползвай смартфона със слушалки

COVID: ползвай смартфона със слушалки

Новият коронавирус вероятно може да живее до 96 часа на дисплеите Смартфоните ни са около 10 пъти по-замърсени от повечето тоалетни седалки в държавите с добра обществена хигиена. Да. Това предупреждение се появява поне веднъж годишно, когато пореден изследователски екип се хване да сравнява микробите в офиса

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Първото боледуване от друг щам вероятно е довело до достатъчно защитна имунна реакция Повторното заразяване на мъж от Хонконг с COVID изглежда много лоша новина, но инфекционистите не са много изненадани и откриват в нея и една положителна страна. Когато коронавирусната инфекция повтаря, изглежда, го прави в мек вариант

Проф. Пламен Кинов

Как се отразява физическата пасивност на двигателния апарат?

На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Оперативното време е с 32% по-кратко, кървенето - с 52% по-малко Стеснението на пръстена на клапата на аортата е състояние, при което е затруднено изтласкването на кръв от лявата камера на сърцето. Медицината нарича всяко стесняване стеноза. Стенозата на аортната клапа може да е вродена или да се появи в резултат на ревматично увреждане или

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Специализантка по гастроентерология избра да помага на болни с COVID–19 във Велико Търново

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест? В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Българският синбиотик “Ентеросан Антивир Форте” показва подчертана активност срещу патогени и усилва имунната система Само за няколко месеца COVID отекна във всеки дом било чрез шока от непосредствена инфекция на роднини и познати, било чрез психологична реакция на страх от тази непозната пандемия особено у хората от рисковите групи и техните

Проф. Ива Христова: Вирусът е бил в България още през януари

Проф. Ива Христова: Вирусът е бил в България още през януари

В търсене на контролна група за сравнение случайно открихме силно положителна проба за SARS-CoV-2 на човек, когото сме изследвали за респираторни вируси в първия месец на годината, казва в интервю за "24 часа" проф. Ива Христова, дмн, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Доктор е на медицинските науки, лекар с 30 г

Проф. Вихра Миланова

Как да живеем, за да се опазим освен физически и психически в пандемията?

На читателския въпрос отговаря проф. Вихра Миланова, дмн, началник на Клиниката по психиатрия на Александровска болница Коронавирусът е проблем, който все още не познаваме достатъчно и който не можем да регистрираме с петте си сетива. На този етап основната защита, която медицинската наука препоръчва, са така наречените три Д - дисциплина

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber