Депресията - как да я познаем и лекуваме

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7856038 Депресията - как да я познаем и лекуваме Депресията - как да я познаем и лекуваме www.24chasa.bg
Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота

От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия.

Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота. Някои я описват като “живот в черна дупка” и предчувствие за неизбежна гибел, други се чувстват празни, унили. Мъжете стават гневливи и неспокойни. Ако тези състояния не се лекуват, здравето и животът ви са сериозно заплашени.

При различните хора депресията се проявява различно. Но има някои общи симптоми и колкото по-продължителни и силни са те, толкова по-вероятно е да страдате от нея, пише сайтът HelpGuide. Специализираното здравно издание посочва

10 основни

признака на

болестта,

при които трябва да вземете мерки, да се лекувате и да я победите:

- Чувство за безпомощност и безнадеждност, усещане, че нещата няма да се оправят и не можете да направите нищо, за да подобрите положението.

- Загуба на интерес към ежедневните задачи и хобита, към развлеченията, общуването, секса. Нищо не ви радва и наслаждава.

- Промени в апетита и килограмите – отслабвате или напълняване с над 5% от теглото си месечно.

- Смущения в съня – безсъние, събуждане много рано призори или продължителен мъртвешки сън.

- Гняв и раздразнителност. Неспокойни сте и дори изпадате в ярост, прагът ви на търпимост е нисък, избухвате, всички и всичко ви дразни.

- Губите енергия, чувствате се уморени, лениви и психически изцедени. Отпадате и дори най-леките задачи ви изтощават.

- Започвате да се ненавиждате, чувствате се негодни, изпитвате вина, постоянно се критикувате за провали и грешки.

- Ставате безразсъдни, посягате към хазарт и наркотици, хвърляте се в рисково шофиране и опасни спортове.

- Не можете да се концентрирате, да вземате решения, да запомняте.

- Мъчат ви необясними бодежи и схващания – главоболие, болки в гърба и мускулите, стомашни колики.

Не бъркайте депресията с биполярно разстройство. Макар че имат някои общи симптоми, за него са характерни смяна в настроенията и еуфория. При грешна диагноза приписаните ви антидепресанти могат да влошат депресията.

Риск от

самоубийство

Дълбокото отчаяние, съпътстващо депресията, понякога кара болния да вижда в самоубийството единствен изход от страданието. Ако имате близки в подобно състояние, следете за следните сигнали: брътвежи за убийство или самонараняване; маниакален интерес към смъртта; признания за отчаяние и безизходица; опасни за живота действия като преминаване с колата на червен светофар. Сред другите симптоми са прощаване с приятели; уреждане на наследството и слагане в ред на финанси и документи; изказвания като “По-добре ще сте без мен”; внезапно успокояване, притихване и дори доволство.

Забележите ли такова поведение у някой близък, споделете с него тревогата си и веднага потърсете помощ -

откритото

обсъждане на

проблема може

да спаси живот

Болният пък трябва да приеме подкрепата и констатиран навреме, проблемът ще отшуми.

Не се доверявайте на прочетеното и дори на казаното от лекари, че депресивните състояния се дължат единствено на химически дисбаланс в мозъка, който може да се оправи с лекарства. Някои хапчета като барбитурати, кортикостероиди, болкоуспокоителни могат да предизвикат депресивни симптоми.

Но причина за депресията обикновено става комбинация от биологични, психологически и социални фактори, които се отразяват различно на хората според възрастта и пола им. Биологически процеси като възпаления, хормонални промени, анормална активност на части от мозъка, хранителен дефицит, намаляване на мозъчните клетки са сред източниците на патологична потиснатост. Но фактори като минали травми, злоупотреба с медикаменти и напрегнат начин на живот също играят огромна роля.

Какво съчетание

от рискови

фактори може

да отключи

болестта?

Ако например преживеете тежък развод, изгубите работата си или ви открият тежка болест, стресът може да ви тласне към алкохола, а това да ви отчужди от семейство и приятели и да ви вкара в “тъмния тунел”. Самотата, изолацията, липсата на подкрепа или проблеми и насилие в брака също са рискови фактори. Загуба на близък, липса на пари, отчаяние от хронични болки или болести като рак, диабет, сърдечни проблеми вдигат нивото на стреса и са сред честите причини за депресия.

Ръка за ръка с нея вървят преживяно в детството насилие, злоупотреба с алкохол и наркотици, анормален песимизъм и самокритичност. Наследственият фактор също е от значение, макар да не е казано, че непременно ще я наследите, щом имате болни роднини.

Решаващо за лечението на синдрома е да се установят причините за него – терапията е различна за различните случаи. Най-важното е да осъзнаете, че имате проблем, да потърсите подкрепа и да пристъпите към терапия. Започнете с малки стъпки за стабилизиране на настроението. Потърсете помощ от близките –

затварянето в

себе си е пагубно

Те може да не ви излекуват, но ще ви изслушат съчувствено, без да ви упрекват и назидават, а това помага.

Движете се. Макар и да не ви се става от леглото, надвийте изтощението и правете упражнения – те имат ефект на антидепресанти. Правете кратки разходки, слушайте музика и потанцувайте. Прекарвайте повече време сред природата, вземете си домашен любимец, заемете се с благотворителност или хоби. Макар да ви е трудно, започнете пак да участвате в живота и ще се почувствате по-добре.

Яжте храна,

богата на мастни

киселини омега-3

- тя подобрява настроението. Избягвайте кофеин, алкохол, трансмазнини, захар и рафинирани въглехидрати.

Ако подкрепата на околните и промените в стила на живот не помогнат, обърнете се към психолог за специализирано лечение чрез консултации и техники за излизане от кризата.

Ако се стигне до фаза на буйстване и пориви за самоубийство, лекарствата стават задължителни. Те обаче помагат само за облекчаване на симптомите, и то не при всички, не водят до излекуване и обикновено не са дългосрочна терапия. Имат странични ефекти и други неприятни последствия. Затова е важно да се проучат всички последици, преди да решите да посегнете към хапчетата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Какво иска да ни каже кожата през зимата

Какво иска да ни каже кожата през зимата

Една от най-масовите грешки, които правим, е да се грижим за кожата си по един и същи начин целогодишно. Кожата е най-големият ни орган, но грижите за него рядко са пропорционални на площта му. Навикът ни държи в рутинен модел на къпане и миене, старателно обираме и последните милилитри крем на промоция от лятото

Салво Ное с книгата си, която е с предговор от папа Франциск
СНИМКА: ФЕЙСБУК

7 стъпки, за да се избавим от страха “какво ще кажат другите”

Токсичното мнение на хората трови живота ни Колко от нас вземат всекидневно решенията си, водейки се не от това, което реално им харесва, а от това “какво ще кажат другите”? И колко са онези, които живеят така, както им се иска, а не както очакват другите от тях? В новата си книга “Преди да съдиш, мисли” известният италиански психолог и

В късите дни кожата е по-толерантна към процедури

В късите дни кожата е по-толерантна към процедури

Зимните месеци, в които слънцето е по-оскъдно и лъчите падат под безопасен ъгъл, са идеалното време за много от процедурите за освежаване на кожата. Но и за лечение на проблеми на ръба между естетиката и дерматологичните диагнози. Класически примери са акнето, белезите, пигментните петна, различни видове брадавички и други доброкачествени промени

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как не трябва да се пие – барманът знае най-добре

Специалисти сочат типичните грешки при консумация на алкохол Как да се държим в бара, какво и колко да пием? Отговорите на тези въпроси най-добре знаят барманите, особено руските. По празниците онлайн изданието “Газета.ру” попита някои от тях какви трикове можем да приложим, за да не умираме на следващия ден от главоболие и срам

Проф. НЕЛИ КОРСУН

Лошият сценарий: Новият коронавирус да се предава и от човек на човек

Най-лошият сценарий за новия коронавирус, който разоболява хората, е да е мутирал така, че да може да се предава не само от животно на човек, а и от човек на човек. За момента този сценарий не е потвърден, но не може да се изключи. От новите за последните години два коронавируса, които са се прехвърлили от животни на хора

54 тежки случая на грип само за 5 дни

54 тежки случая на грип само за 5 дни

Почти поравно са двата вида А вируси. Единият разболява младите, другият - хората над 65 г. Всяка втора проба от тежко болни, изпратена за изследване в референтната лаборатория по грип, е положителна за един от 3-те активни вируса на инфлуенцата. Това е косвен знак, че пикът на епидемията наближава. Показателно е също, че през седмицата

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Чушките са идеалният зеленчук и за бременните и кърмещите, които са с най-високи потребности от витамин С - почти колкото при пушачите.

Храните с най-много витамин С (и не, не са портокалите)

Новите препоръки за здравословно хранене: пушачите имат нужда от +35 мг на ден, да идват от чинията. Тръгне ли грипът, а той тръгна, се вдига и търсенето на портокали. В представите ни оранжевите цитруси са шампиони по съдържание на витами С и естественото хапче за профилактика. Пазарът отдавна е ликвидирал монопола му от времето на бедния зимен

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Чесън, куркума, женшен спъват лечението на рака на гърдата

Лекари: Някои билки разреждат кръвта и повече пречат, отколкото помагат Церовете с билки и лечебните кремове може да попречат на терапията на рак на гърдата и да намалят ефекта от нея. Не трябва да ги прилагате без консултация със специалист, предупредиха лекари, цитирани от Би Би Си и британския вестник “Дейли телеграф”

Научаването на техниките за заспиване позволява да спим където и да се намираме. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти

Да отпуснем тялото и мозъка си, за да изпаднем в дълбок сън По какъв начин човек с адреналин до небесата може да заспи веднага, за да релаксира? И как пилот, участващ във военни действия, може да се наспи за отрицателно време, за да бъде отново бодър и напомпан с енергия? Изданието “Хъфингтън пост” разкрива какви техники за това са използвали през

Режимът е труден за спазване в началото, но води до много добри резултати както за фигурата, така и за здравето.

Хранене в 6-часов период и 18 часа глад удължават живота

Диетата е изпитание, но до месец се свиква, казва авторът ѝ д-р Матсън Гузни след обилните гощавки по празниците, хората започват новата година, обещавайки си здравословен живот и умерено хранене. Американският невробиолог Марк Матсън предлага решение. Наскоро той определи периодичното гладуване като един от най-ефективните способи за укрепване

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

Парламентът на Северна Македония единодушно избра днес ново служебно правителство със 101 гласа "за", съобщи МИА, цитирана от БТА. Правителството, водено от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април. В речта си пред депутатите Спасовски заяви, че страната се насочва към изключително важен период

Вижте 50-те най-четени текста за годината на сайта ни в рубриката "Сила за живот"

Вижте 50-те най-четени текста за годината на сайта ни в рубриката "Сила за живот"

1 Пазете се от тези храни – докарват рак 24 часа 103468 2 Как се мени тялото на всеки 10 години 24 часа 101236 3 Диетата ДАШ пази от високо кръвно Йоана Русева 90492 4 11 храни, които свалят кръвната захар 24 часа 80868 5 Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията Любомира Николаева 76364 6 7 продукта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber