Букет от билки успокоява хемороидите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7855148 Букет от билки успокоява хемороидите Букет от билки успокоява хемороидите www.24chasa.bg
Букет от билки успокоява хемороидите

Специалистът по гастроентерология д-р Радислав Наков за предимствата на РЕПАХЕРБ, диетата и спорта

Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоана-ИСУЛ“, член е на Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепато-гастроентеролози в България.

Д-р Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 г. "Ти си нашето бъдеще". Завършва медицина през 2013 г. в София, специализира в Германия, Великобритания и Италия. Защитава докторантура през 2017 г. Има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания. Научните му интереси са свързани с възпалителните чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологичните прояви при транс-тиретинова амилоидоза.

- Д-р Наков, тази година за първи път Българското дружество по гастроентерология спечели пет научни европейски проекта. Какво предстои след този успех?

- Можем да се похвалим, че заедно с нашите съседи за първи път в историята на българската гастроентерология успяхме да спечелим пет такива проекта. Получените средства ще се използват за срещи, форуми и обсъждания на науката в нашата област. Вече работим по симпозиум в Белград, на който фокусът е карциномът на дебелото черво - сериозен проблем на развиващите се общества. Друг симпозиум ще се проведе в Кишинев, Молдова, и акцентът ще бъде амилоидозата - много рядка болест.

Кулминацията ще бъде конгрес на младите гастроентеролози от цяла Европа в Хърватска, където ще начертаем бъдещето на професията ни за следващите десет години.

- Неотдавна с ваши колеги осъществихте първото онлайн проучване за чревни оплаквания сред българите. Какви са резултатите?

- Проучването беше за честотата на чревните оплаквания сред активното население, а резултатите са изключително интересни. Оказа се, че всеки четвърти българин страда от стомашно-чревни оплаквания - болки в корема, разстройство, запек или нещо друго. Хемороидите също нарушават рязко ежедневието на този, който ги има, той не може понякога адекватно да върши социалните си ангажименти.

- Хората с хемороиди се притесняват да говорят за тях. Къде се крие причината?

- Да, така е. Хемороидите атакуват много деликатна зона на тялото, а хората по принцип се притесняват да говорят за интимните си области. За съжаление това е една от основните причини много често пациентите, които имат болести в областта на ректума, да не ходят на лекар и да не споделят за този сериозен проблем.

- Съвременна болест ли са хемороидите? Някои експерти правят пряка връзка с конструкцията на модерните тоалетни чинии, на които се сяда. Това ли всъщност е една от причините за появата им?

- Да, можем да сме категорични: съвременният начин на изхождане под прав ъгъл е един от факторите за образуване на хемороидите. Невероятното удобство да седим на трон, докато ходим по голяма нужда, може понякога да доведе до хемороидите. А има научни доказателства, че ходенето в старите нужници, така наречените клекала, не позволява образуването на разширени вени.

- Как пациентите могат да облекчат всекидневната си болка?

- Препоръчвам стъпаловидния подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест. Нормално е да се започне с диетични ограничения.

Когато обаче се появят болката, сърбежът или неприятното кървене, пациентите задължително трябва да посетят лекар, който да им изпише лекарство или хранителна добавка. Повечето продукти на пазара съдържат обезболяващи средства като лидокаин или хиалуронова киселина, но има и някои други вещества, които могат да се използват за лечение на хемороидалната болест.

- Какво е новото в медикаментите?

- Новото е молекулата сукралфат, която доскоро я нямаше на нашия пазар. Основната й функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и да я запълни, като създаде предпазващ слой. Точно това трябва да се случи и при правилното лечение. Ние, лекарите, сме я учили в учебниците, но до този момент не можехме да я използваме в практиката си.

За щастие на нашия пазар се появи такъв нов продукт, който освен сукралфат съдържа и няколко оръжия на билковата медицина - невен, хамамелис и лайка. Този продукт се нарича РЕПАХЕРБ. Унгарски е, а унгарците могат да се похвалят с отличната си фармацевтична школа.

- Бихте ли описали по-подробно как действа РЕПАХЕРБ?

- РЕПАХЕРБ успокоява симптоматиката при хемороидите, като основното предимство се реализира чрез неговата съставка сукралфат. Молекулата действа точно върху самия хемороид, като подпомага възстановяването повърхността на лигавицата на правото черво.

В букета от съставки на РЕПАХЕРБ има и три билки - невен, лайка и хамамелис. Невенът и лайката са доста известни, може би от над сто години се знае, че техният ефект е противовъзпалителен и противоболков. Хамамелисът дава второто предимство на РЕПАХЕРБ - освен противовъзпалително, той има и блокиращо действие на едни определени клетки в човешкия организъм, които се активират, когато настъпи някакво усложнение. В Австрия и в Испания хамамелисът е използвано оръжие на традиционната медицина от началото на века, което е доказателство за неговия силен ефект. РЕПАХЕРБ обединява успокоителните сили на всичките тези съставки.

- Може ли хемороидите да бъдат окончателно излекувани?

- Може да говорим за облекчаване на симптоматиката и за временно решаване на проблема, защото не се знае дали няма да се появи отново. На това място е слаба стената на кръвоносните съдове и ние решаваме проблема за определен период от време, но той може да се появи отново.

Именно поради тази причина говорим за успокояване на симптоматиката. Това е много важно за пациента. Когато има болка, сърбеж, който не му позволява да седне нормално и да работи, успокояването на симптомите е от изключително значение. Убеден съм, че хората, които страдат от хемороиди, ще се съгласят на сто процента с мен.

Разбира се, ако тази терапия не помогне, се минава към хирургия. Хирургията помага при някои пациенти, при други може да не помогне и да се стигне до рецидив.

- Каква е първата стъпка, когато при вас дойде пациент с хемороиди?

- По принцип препоръчвам първо лечение, което е комбинирано между таблетки и продукти за мазане, както е с РЕПАХЕРБ - той съществува под формата на маз и под формата на свещички. На пазара има и други продукти като таблетки, които се пият. Подходът е индивидуален и специалистът преценява кое средство да използва при своя пациент.

- Колко продължава лечението на хемороиди?

- Сукралфатът като активна съставка, ако се ползва в продължение на 28 дни, има изключително добър ефект за повлияване на симптоматиката в сравнение с лидокаина. Това е много важно. Така че един курс на лечение може да продължи месец, месец и половина. Най-често - един месец. Ако това не помогне, можем да повторим курса. И ако все още няма ефект, пациентът се насочва към хирург.

- Наследствено заболяване ли са хемороидите?

- Точно определен ген, изолиран за хемороидите, не съществува. Истината е, че при всяко едно заболяване има комбинация между наследственост и фактори на средата - какво ядем, как спим, дали има стрес и т.н. Разбира се, ако в рода си имаш роднини, които страдат от хемороиди, шансът ти да развиеш хемороидална болест е по-голям, отколкото ако роднините ти нямат.

Но не трябва да се забравят и факторите на средата - прием на алкохол, застоял начин на живот, употреба на мазни и пикантни храни. Всичко това в комбинация може да предизвика хемороидалната болест и съответните симптоми от нея.

- Как се отнасят един към друг спортът и хемороидите?

- Спортът би трябвало да влияе позитивно на хемороидите, защото човек се движи и кръвообръщението в тази зона се подобрява. Това би трябвало да означава, че и хемороидите ще се повлияят добре. Но за съжаление практиката показва, че много хора въпреки активното движение имат този проблем, боли ги и страдат. Спортът е помощно средство, но не е панацея за излекуване. Когато има проблем, трябва да се мисли за адекватно повлияване на симптоматиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: pixabay

Супите са ефикасни в борбата с маларията

Учени от Лондонския имперски колеж установиха, че някои месни и зеленчукови супи прекъсват жизнения цикъл на паразита Plasmodium falciparum, който предизвиква малария, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.  Специалистите са анализирали проби от 56 домашно приготвени супи, които били използвани за лечение на треска

СНИМКА: Pixabay

Медицинската асоциация в САЩ: Незабавно да се забранят електронните цигари

Американската медицинска асоциация на заседание в Сан Диего призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес. Асоциацията посочи като довод голямото нарастване на броя на пушещите електронни цигари тийнейджъри, които предпочитат устройствата, загряващи разтвор с никотин

СНИМКА: Pixabay

Боите за коса могат да са опасни

Ако неподходяща боя за коса попадне на скалпа ви, това може да доведе до развитие на отрицателни ефекти от скрити алергии. В резултат на това можете да получите възпаление, гниене на кожата и загуба на коса заедно със скалпа, каза трихологът и вицепрезидент на Евразийската трихологична асоциация Олга Кохас

Чесънът удължава живота

Чесънът удължава живота

Чесънът удължава живота, защото сдържащите се в него фибри увеличават "добрите" бактерии, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Те изместват вредните бактерии, които допринасят за всякакви болести - от рак и деменция до затлъстяване и психични проблеми. Микроорганизмите в тялото, като бактериите, имат 10 пъти повече клетки и 100 пъти ДНК от приемника

Всеки мъж заслужава комфорт

Всеки мъж заслужава комфорт

Негласно и гласно е прието, че мъжът се идентифицира с проявата на сила и стабилност, което изключва слабост и оплакване. Понякога това се изразява в пренебрегването на болката. Все пак често това не е нужно, особено, когато става въпрос за простатата. Колкото и да е противоречиво, простата е много уязвим орган

Експерти предлагат: Увеличен достъп до
здравни грижи за същите пари

Експерти предлагат: Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари

Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари. Такава реформа предлагат здравни експерти, цитирани от bTV.  На база данни от НЗОК специалистите от Експертния клуб за икономика и политика са изчислили, че е възможна оптимизация в здравната система, която да подобри достъпа на българските пациенти до ключови животоспасяващи и животоподдържащи

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: pixabay

9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, сладичко или още няколко хапки от вкусната вечеря. Досега се смяташе, че това е лоша идея и води до качване на килограми. Последните проучвания показват обаче, че има продукти

100% естествена формула прочиства белите бробове

100% естествена формула прочиства белите бробове

Новото предложение на Biotica 1961 е мощна формула, комбинация от 100% естествени съставки, подпомагаща естественото прочистване на белия дроб от вредни вещества от околната среда, както и от полепнал катран при активните и пасивните пушачи! Състав: • Живовляк екстракт, 200mg; • Евкалипт екстракт, 200mg; • Джинджифил екстракт, 200mg; • Витамин С

Популярният рак на маточната шийка

Популярният рак на маточната шийка

В света на свободното сексуално общуване ракът на шийката на матката е популярен както заради широкото си разпространение, така и заради информационните кампании за превенция и ранно диагностициране. Вероятно всяка жена е чувала за полово преносимия Човешки папилома вирус като причинител и цитонамазката като метод за диагностициране

Учените обясниха защо много хора не харесват броколи

Учените обясниха защо много хора не харесват броколи

Учени от университета на Кентъки установиха защо на някои хора броколите и цветното зеле им се струват вкусни, а на други - че имат горчив вкус, съобщи Лента. Оказало се, че за възприемането на горчивия вкус у човека отговаря генът TAS2R38, който кодира протеин в рецепторите на езика. Хората, които притежават вариация на гена, известна като AVI

"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

Участниците в неотдавнашна кампания, базирана върху практикуване на "безмесен понеделник", заключиха, че консумацията им на месо е намаляла, съобщи ЮПИ. Много хора, които се опитаха един ден седмично да не консумират месо, за да привлекат вниманието върху храненето и климатичните промени, продължиха да го правят след приключването на кампанията,

Снимка: Пиксабей

Учените обясниха защо младежите губят интерес към секса

Близо 20% от милениалите (родени от края на 80-те до началото на 2000-та години) в развитите страни никога не са правили секс. А тези, които все пак са завързали романтични отношения, правят секс не по-често от четири пъти в месеца. При поколението на техните родители този показател се е равнявал на шест

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber