Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7854105 Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест www.24chasa.bg
Кошмарните сънища са един от неподозираните ранни симптоми за паркинсон.
Кошмарните сънища са един от неподозираните ранни симптоми за паркинсон.

Разработват се нови терапии с използване на ултразвук, както и ваксина

Треперенето на ръцете в представите на повечето хора е бързата лента към диагноза паркинсон. Обаче това до 10 пъти по-често се оказва симптом на друго фамилно заболяване с изява в късната възраст - сенилен тремор.

Разликата е , че при болестта на Паркинсон е характерно треперенето в покой. При алтернативното заболяване треморът се активира при движение с ръцете, каза акад. проф. д-р Иван Миланов, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Свети Наум” и председател на Българското дружество по неврология.

Много често обаче треперенето е късен симптом на болестта на Паркинсон. Това я прави трудна за установяване. Дори в държавите с добра медицина диагнозата може да отнеме 2-3 години, у нас - до 4.

Депресия, която

започва във

възрастта 55+,

да се анализира

по-внимателно,

защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон, препоръчва акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на университетската Александровска болница и зам.-председател на дружеството на невролозите. Сравнително ранен знак за заболяването са кошмарните сънища и енергичните движения насън. В същото време хората стават по-мудни като цяло.

Често тези особености се появяват преди очевидните двигателни проблеми на хората с паркинсон.

Понякога болестта изглежда фамилна, но невинаги е наследствена. Изследователите се опитват да идентифицират специфични генетични фактори, които могат да доведат до болестта на Паркинсон. Засега се знае, че са отговорни не един, а комбинация от гени.

В разгърнатия стадий на заболяването се наблюдават характерна стегнатост в мускулите (ригидност), нестабилна походка с малки крачки, безизразност на лицето.

Обикновено Паркинсоновата болест започва едностранно със сковаване на едната половина на тялото. Това пък е

повод да се

подозира

незабелязано

прекаран

лек инсулт

с последици

върху движенията и походката.

По правило заболяването стартира в късна възраст, но има и изключения. В 5-10 процента от случаите се появява в млада възраст. Когато болестта на Паркинсон се развива

преди 50 години,

се нарича

паркинсон

с ранно начало

У нас от болестта на Паркинсон боледуват между 12 и 13 хиляди души, повече са мъжете. Като честота българите не се различаваме от средното по света.

Проучване във Франция установи през 2015 г., че мъжете са с 50 процента по-склонни да развият болестта на Паркинсон, отколкото жените, но рискът за жените се увеличава с възрастта.

“Заболяването е свързано с дегенеративен процес в структура от средния мозък, който постепенно се задълбочава. Пълно излекуване е невъзможно, но смисълът на ранното установяване на заболяването е максимално да се забави неговото прогресиране. В последната си фаза паркинсонът е инвалидизиращ, приковава на легло и човек става напълно зависим от чуждите грижи. Без лечение процесът се развива много по-бързо и за 12-15 г. човек губи контрола над движенията си. При късния стадий се развиват когнитивни нарушения и деменция”, уточнява акад. Миланов.

Повечето от симптомите са резултат от спадането на нивата на допамин в мозъка.

Допаминът играе роля при изпращане на съобщения до частта от мозъка, която контролира движението и координацията. Ниските нива на допамин могат да затруднят хората да контролират движенията си.

Влошената координация и баланс може да карат хората да изпускат предметите, които държат. Зачестяват и залитанията и паданията. Стойката също се променя - хората ходят леко

приведени

напред, сякаш

са постоянно

устремени

към нещо

Характерен симптом е и липсата на мимика. Изражението става като маска поради промени в нервите, които контролират лицевите мускули. Нерядко се появява и “тремор” на гласа, по същата причина се променя почеркът - буквите стават тесни и по-дребни. Загубата на обоняние също може да бъде ранен знак. Както и

синдромът на

неспокойните

крака - “съклет”,

в леглото, който кара хората непрекъснато да ги движат.

Други симптоми, които подсещат да се мисли в посока паркинсон, са затруднено дъвчене и преглъщане, запек, трудности с уринирането, кожни проблеми и безсъние, кошмарни сънища.

Много хора смятат, че ранните признаци на паркинсон са нормални признаци на стареене. Поради тази причина те може да не търсят помощ от лекар.

Лечението обаче ще е по-ефективно, ако човек го започне възможно най-рано в хода на болестта на Паркинсон. Поради тази причина е важно да се постави ранна диагноза.

Ако лечението не започне, докато човек няма ясни симптоми, то няма да бъде толкова ефективно.

За целта при комбинация от възможните оплаквания е добре да се направи консултация с невролог. Той може да прецени дали наистина има съмнение за дегенеративното заболяване, или става дума за сходни сигнали. Може да се дължат на определени лекарства, на травми на главата, възпаление на мозъка, инсулт и др.

Медицината не знае какво точно причинява болестта на Паркинсон и не може да я излекува. Но с все по-успешни терапии забавя развитието и намалява оплакванията. С времето лекарствата действат все по-кратко време и се налага увеличаване на дозите до момент, в който терапията трябва да се смени с по-силна.

Съвременните терапии, дори подаването на медикамента с попичка директно в дванадесетопръстника се заплащат от здравната каса. Работи се по темите за използване на насочен ултразвук за лечението и създаване на ваксина.

През ноември невролози в специализираните клиники в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора ще консултират хора с паркинсон. Графиците са достъпни на сайта на пациентското сдружение, обясниха лидерите му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. д-р Ерсон Аксу: Редовните прегледи предпазват от рак, а ранната диагностика спасява живот

Доц. д-р Ерсон Аксу: Редовните прегледи предпазват от рак, а ранната диагностика спасява живот

Болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия, казва докторът Доц.д-р Ерсон Аксу е завършил медицина в Истанбулския университет. Специализирал е гинекология в университета „Намък Кемал” в Текирдаг. Член е на Турската асоциация на лекарите

Проф. Кадурина: Рано открит, дори меланомът е лечим - веднъж на 1 г. лекар да огледа бенките

Проф. Кадурина: Рано открит, дори меланомът е лечим - веднъж на 1 г. лекар да огледа бенките

Сега е идеалното време за профилактичен преглед, но на всеки 2 месеца се оглеждайте сами вкъщи. За злокачествените тумори лечението е операция, при другите има съвременни безболезнени лазер терапии, казва проф. Мирослава Кадурина - специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Аджибадем Сити Клиник Онкологичен

Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук

Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук

Мисията е уникална - още в университета дава знания и умения, каквито по света се получават едва при специализация Над 100 студенти по медицина от цялата страна се включиха в десетата Национална академия по хирургия, която се провежда ежегодно в университетска болница “Лозенец”. Това е една от малкото специализирани извънучебни форми с национален

Предколедно оживление в пластичната хирургия на д-р Николай Георгиев

Предколедно оживление в пластичната хирургия на д-р Николай Георгиев

Корекциите на носа чрез ултразвук са по-щадящи, по-безболезнени и предпазват от големи отоци и травми Медицински център за пластична хирургия „Д-р Николай Георгиев“ предлага както пластични операции и трансплантация на коса, така и следоперативна рехабилитация за пълния комфорт и удовлетвореност на пациента – Д-р Георгиев

Пробив за Източна Европа: България домакин на световния конгрес по порфирии 2021

Пробив за Източна Европа: България домакин на световния конгрес по порфирии 2021

След изключително оспорвана надпревара София спечели домакинството на Световния конгрес по порфирии 2021 г. За първи път в историята на конгреса той ще се проведе в страна от Източна Европа. Очаква се за участие в него да дойдат най-големите имена в областта на порфириите от света и региона, тъй като Експертният център по порфирии в

Диабетици вече живеят с изкуствен панкреас

Диабетици вече живеят с изкуствен панкреас

След пробива още няколко колектива в света работят върху още по-усъвършенствана затворена система за приложение на инсулин. Стремежът към създаване на изкуствен панкреас е обект на научен и клиничен интерес от около три десетилетия. Захарният диабет тип 1 се дължи на инсулинов дефицит и поради това хората с този тип диабет трябва да инжектират

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Желязко Арабаджиев СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Персонализираното и комплексно лечение на рака на белия дроб дава шанс на все повече пациенти

Д-р Желязко Арабаджиев, доц. Цветан Минчев и д-р Румен Лазаров, “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда” Д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по медицинска онкология в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. Придобива специалност през 2014 г. Има магистърска степен по здравен мениджмънт. Специализирал е във Великобритания, Италия, Унгария

Д-р Величка Терзиева, общопрактикуващ лекар и педиатър в гр. София

Д-р Терзиева: Самолечението при настинка и грип често води до предозиране с парацетамол

Д-р Величка Терзиева е педиатър и общопрактикуващ лекар в МЦ „FiHealth“ София – Детски център “Слончо” - Д-р Терзиева, има ли вече случаи на грип? - Все още няма случаи на заболели от грип. Но скоро очакваме да започнат да атакуват различни грипни щамове. Както всяка година, пикът им е през месеците януари-февруари

Проф. Танкова: С новите терапии за диабет пазим и сърцето и бъбреците

Проф. Танкова: С новите терапии за диабет пазим и сърцето и бъбреците

Повишен апетит - полифагия, е едно от 3-те П на диабета, казва проф. д-р Цветалина Танкова, дмн, ръководител на Катедрата по ендокринология на Медицинския факултет към МУ-София и заместник-декан по научната дейност на Медицинския факултет. Началник е на Клиника по диабетология към Университетската болница по ендокринология в София. - Проф.

В 20 проби от болници – бактерии, които не се  влияят от антибиотик

В 20 проби от болници – бактерии, които не се влияят от антибиотик

Учат лекарите как да пазят болните от супербактерии. В 20 проби, взети от пациенти в 5 болници в България, са откривани бактерии, които не се повлияват от антибиотик. Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето в глобален мащаб, напомни Световната здравна организация. Тя призова държавите да увеличат усилията си срещу

Грипът опипва терена в Европа, САЩ съобщават за подранило начало

Грипът опипва терена в Европа, САЩ съобщават за подранило начало

Активната циркулация на грип в Европа предстои, засега случаите са малко и преобладават вирусите от тип А, показват данните от центровете за контрол на заболяванията. В САЩ експертите съобщават за ранно начало на по-широко разпространение в половината шата, включително сред децата. Когато грипът започне рано, понякога - но не винаги,

Болница “Чорлу Ватан” осигурява под един покрив второ мнение, лечение, операции, рехабилитация

Болница “Чорлу Ватан” осигурява под един покрив второ мнение, лечение, операции, рехабилитация

В медицината е така: може да лекуваш болест или да лекуваш болен. Изглежда едно и също, но всеки, който някога е бил пациент, знае разликата. Защото болният е преди всичко човек, а болестта няма душа. Модерните болници на ХХI век лекуват болния. Такава е философията и на болница “Чорлу Ватан”, в която всеки лекар, медицинска сестра

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber