Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7739586 Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2 Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2 www.24chasa.bg
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2

Всеки 10-ти у нас страда от диабет - състояние, което драстично влошава качеството на живот и може да доведе до преждевременна смърт.

Как да се предпазим от т.нар. захарна болест и какви са най-ефективните и модедерни методи за лекуването ѝ - научете от доц. Лъчезар Лозанов, началник на Ендокринологията в болница Токуда.

В навечерието на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, отделението по Ендокринология и болести на обмяната на болница Токуда организира безплатни прегледи за хора с диабет на 13, 14 и 15 ноември. Научете повече за безвъзмездните консултации тук

- Доц. Лозанов, какво представлява диабет тип 2 и често ли се среща?

- Диабет тип 2 е най-честата форма на диабет и се среща при приблизително 95% от всички случаи. Тревожен е ръстът на разпространението на диабета в целия свят, който е в пряка връзка с драстично увеличаване на затлъстяването и наднорменото тегло. Около 9% от българите са с диабет, повечето от които с тип 2, а още 4% от са застрашени от болестта, без да подозират това.

- Какви са рисковете от диабет тип 2?

- Захарният диабет тип 2 води до повишена честота на сърдечно-съдовите заболявания, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, невропатия, ампутации на крайници, импотентност, депресия и риск от някои форми на рак. Шансът за преждевременна смърт при диабет тип 2 се увеличава с 80%, а продължителността на живота се намалява с 12 до 14 години.

- Как се лекува диабет тип 2?

- Настоящата терапия за диабет тип 2 включва интервенции за загуба на тегло, подходяща диета, физическа активност и антидиабетни лекарства, вкл. и инсулин. В действителност, заболяването често се влошава с времето, въпреки усилията и стриктното лечение, което изисква още по-голям брой лекарства или по-високи дози, за да се поддържа кръвната захар под контрол. Поради тази причина захарният диабет тип 2 се счита за хронично и прогресиращо заболяване.

В комбинация с цялостния план за лечение, бариатричната хирургия, която вече прилагаме в болница Токуда често действа като най-ефективното средство, което осигурява дългосрочна загуба на тегло и помага да се повиши качеството на живот на пациентите.

- Какво представлява хирургичният метод за лечение на диабет и дълготрайно решение ли е?

- При бариатричната хирургия, чрез оперативни интервенции в областта на стомашно-чревния тракт се намалява обема на стомаха (стомашен байпас) или се намалява дължината на тънките черва и така се променя енергийния баланс и метаболизма на мазнините. Независимо коя процедура ще се приложи като най-подходяща, важно е да се знае, че бариатричната хирургия е „инструмент“.

Бариатричната хирургия доказано помага да се подобрят много състояния, свързани със затлъстяването, като диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други и води до прием на по-малко медикаменти.

Установено е, че бариатричните операции при диабетици водят до подобряване при почти 90% от болните, чрез понижаване на кръвната захар, намаляване или спиране на приеманите лекарства, подобряване на съпътстващите здравословните проблеми, свързани с диабета. При 78% оперираните води до ремисия на диабета с намаляване на нивата на кръвната захар до нормални нива и премахване на необходимостта от лекарства за диабета. Наблюдава се значително подобрение в качеството на живот.

Успехът зависи и от много други важни фактори, като хранене, упражнения, промяна на поведението и др.

- Тоест този вид операция променя анатомията и метаболизма на пациента и така го лекува?

- Променяйки стомашно-чревната анатомия, бариатричните процедури влияят върху производството на чревни хормони по начин, който намалява глада и апетита и повишава чувството за пълнота (ситост). Крайният резултат е намаляване на желанието за ядене и на честотата на хранене.

Хормоналните промени след бариатрична хирургия подобряват загубата на тегло и респективно кръвната захар чрез поддържане или увеличаване на енергийните разходи (изгорени калории). Всъщност, някои операции дори увеличават разхода на енергия във връзка с промените в размера на тялото. По този начин, за разлика от диетичната загуба на тегло, хирургичната загуба на тегло има по-дълготраен ефект, защото се създава подходящ енергиен баланс.

- Да разбираме ли, че отслабването е ключът към излекуване от диабет тип 2?

- Значителната загуба на тегло води до повишена физическа активност, като ходене, колоездене, плуване и др., често може да подобри изгарянето на мазнини, да доведе до положително личностно отношение и да намали нивата на стрес. Отслабването, в резултат на бариатрична хирургия, също така намалява хормоните като инсулин, кортизол (хормон на стреса) и подобрява производството на редица други фактори, които намаляват усвояването и съхранението на мазнините.

Много проучвания установяват, че диабетиците претърпели бариатрична хирургия, имат по-малък риск от смърт - около 89% в сравнение с тези, които не са го направили, а с 50% намалява риска от смърт от сърдечни заболявания.

Бариатричната хирургия подобрява или дори лекува съпътстващите заболявания, като високо кръвно налягане, сънна апнея, астма, артрит, повишени липиди, гастроезофагеална рефлуксна болест, мастна чернодробна болест, венозен застой, инконтиненция на урината и др.

Бариатричните операции категорично водят до подобряване и ремисия на захарния диабет тип 2. Много от пациентите напускат болницата с нормална кръвна захар и без нужда от антидиабетни лекарства. Бариатричната хирургия е подходящо лечение за хора с диабет и затлъстяване, които не постигат препоръчителните цели за лечение с известните медицински терапии.

- А има ли странични ефекти и рискове от бариатрична операция?

- Повечето операции днес се извършват с помощта на минимално инвазивни техники (лапароскопска хирургия), тоест това са щадящи за пациента операции с ниски нива на болка и дискомфорт и бързо възстановяване.

Разбира се, метаболитната и бариатрична хирургия за захарен диабет тип 2 трябва да се извършва в рамките на определени правила, които включват продължителна мултидисциплинарна грижа, образование на пациента, проследяване, както и безопасни и ефективни хирургични процедури.

Изключително ниската смъртност, като усложнение на бариатричната хирургия (0,1-3%) е доста забележителна, като се има предвид, че повечето пациенти, засегнати от тежко затлъстяване, са с лошо здраве и имат едно или повече животозастрашаващи заболявания по време на операцията. Следователно, що се отнася до смъртността, ползите от операцията далеч надхвърлят рисковете.

Бариатричните операции могат да доведат и до дефицит на витамини и минерали, като намаляват приема на хранителни вещества или причиняват намаленото им усвояване в червата. Недостигът може да бъде избегнат с подходяща диета и използване на хранителни добавки, т.е. витамини (вит. Д, В12 и др.), минерали, (калций, желязо и др.), в някои случаи протеинови добавки.

Преди и след операцията пациентите се съветват за хранителните и допълнителните им нужди и трябва следват съветите на подготвен диетолог.

В България има подготвени специалисти ендокринолози, хирурзи, диетолози, физиотерапевти и психолози, които работят по тези проблеми и сме изключително горди, че нашето отделение по ендокринология следва световните стандарти. Резултатите са изключително обнадеждаващи.

- Спират ли лекарствата пациентите след такава операция и как трябва да продължат живота?

- Приемането на по-малко лекарства не винаги означава „няма повече хапчета“. Целта е доброто здраве, а не най-малко хапчета. Освен здравословната диета, физическата активност също е много важна за дългосрочното поддържане на теглото. Настоящите препоръки за активност са 150 минути умерена активност всяка седмица, като бързо ходене, бягане, зумба, плуване или използване на тренировъчни уреди.

Доц. д-р Лъчезар Лозанов e началник на отделението по Ендокринология и болести на обмяната в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. Има две специалности- „Вътрешни болести” (1999 г.) и „Ендокринология” (2002 г.). Първите три години от кариерата си работи в кардиологично отделение в екипа на Акад. Чудомир Начев, МУ-София, след което в Клиниката по хипофизарно-надбъбречни и гонадни заболявания в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ). От 2006 г. досега е началник на Отделението по ендокринология на Болница Токуда. Активно работи ехография на щитовидна и околощитовидни жлези. Участва в научно-изследователска дейност в областта на ендокринологията, съставяне на научни помагала за специализиращи лекари, ръководител на български и чуждестранни специализанти. Има сериозни интереси в изучаване и лечение на наднорменото тегло, затлъстяването, заболяванията на щитовидната жлеза и захарния диабет. Член е на Българското дружество по ендокринология, на Асоциацията по ендокринни хипертонии и на Европейското дружество по изучаване на захарния диабет (EASD).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

На 21.XI. консултират за спиране на цигарите

На 21.XI. консултират за спиране на цигарите

По данните на Европейската комисия от последното издание на „Здравния профил за България“ разпространението на тютюнопушенето сред българското население е сред най-високото в ЕС с почти седем процентни пункта над средното за съюза. У нас 13.5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи са резултат на тютюнопушене.

Вижте по-малко известните причини за хепатит С и се изследвайте безплатно

Вижте по-малко известните причини за хепатит С и се изследвайте безплатно

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ извършва безплатни изследвания под мотото „Хепатит С - случва се!“ с акцент върху по-малко известните начини за заразяване с вируса, съобщиха от лечебното заведение. Най-често заразяването се асоциира с венозни наркотици и безразборни сексуални контакти, но сред причините може да са също така: Преливане

Доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести

За вируса, предизвикал загиването на 3-годишното дете, няма профилактика или ваксина

Скорострелното фатално развитие на инфекцията е въпрос на взаимодействието между организма и вируса. Аутопсията вероятно ще докаже или тежка пневмония, или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден. В момента стотици деца са със същите симптоми

Божидар се възстановява след интервенцията. Под кадъра от болничната стая д-р Марин Пенков, д-р Емануил Найденов, доц. Станимир Сираков и доц. Васил Каракостов (от ляво на дясно) разказват как са планирали и осъществили сложната операция.

Как се спасяват хора с мозъчен тумор, по-голям от мозъка

С уменията на железен мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50% риск и дава всичко от себе си за другите 50%, показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София.  Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин

Доц. Михаил Околийски от СЗО показва постер, с който организацията онагледява как изглежда тялото на дългогодишния пушач отвътре.

Тютюнът е фактор за 25 болести

10% ръст на цената води до 5-8% спад в пушенето. Тютюневата зависимост е призната за болестно състояние, което предизвиква психични и поведенчески разстройства и налага, както всяко заболяване, съответната превенция и лечение. По процент пушачи сред държавите в ЕСБългария отстъпва само на Гърция (37%)

Ваксината срещу папиломните вируси може да е подходяща за мъже и жени от всички възрасти

Ваксината срещу папиломните вируси може да е подходяща за мъже и жени от всички възрасти

Аргументът е, че освен рака на маточната шийка намалява и риска от полови брадавици и злокачествени тумори на гърлото. Основната цел на ваксинационните програми срещу човешки папиломен вирус (HPV) е намаляването на случаите на рак на маточната шийка. Затова фокусът е върху момичета на възраст 12-14 години, когато се смята

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Скрининг в парламента: 31% с висок риск за диабет

Скрининг в парламента: 31% с висок риск за диабет

Това показват изследвания сред депутати, служители и гости в НС. Скрининг за риска от диабет сред желаещите да се включат народни представители, гостите и служителите на парламента организира вчера екипът на проф. д-р Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София

Зараза със супербактерии е сравнима с туберкулоза и ХИВ

Зараза със супербактерии е сравнима с туберкулоза и ХИВ

Специалистите настояват за бързо приемане на национален план срещу антимикробната резистентност. Големите медицински пробиви от миналия век може да бъдат зачертани от разпространението на антимикробната резистентност. Лечимите инфекциозни заболявания могат да станат нелечими и да се разпространят на вълни в целия свят. И това започва да се случва

Д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология

Младоженци искат пари вместо букети, даряват за видеоларингоскоп за недоносени бебета

Неонатологията на болницата във Велико Търново и театърът в обща кауза за нужните 5000 лв. В навечерието на Деня на недоносените деца - 17 ноември, отделението по неонатология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново поде благотворителна кампания за закупуването на видеоларингоскоп. Необходими са 5000 лева

Д-р Георги Георгиев: „Имаме щастието в Хил клиник да работим с най-добрата техника в света"

Д-р Георги Георгиев: „Имаме щастието в Хил клиник да работим с най-добрата техника в света"

Интервю на уролога д-р Георги Георгиев от Хил клиник по повод кампанията Movember - световна инициатива за мъжко здраве - Д-р Георгиев, работите в единствената клиника в България, която разполага с три от най-модерните лазери за лечение на увеличена простата. Считате ли това за привилегия? - Разбира се

Кошмарните сънища са един от неподозираните ранни симптоми за паркинсон.

Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест

Разработват се нови терапии с използване на ултразвук, както и ваксина Треперенето на ръцете в представите на повечето хора е бързата лента към диагноза паркинсон. Обаче това до 10 пъти по-често се оказва симптом на друго фамилно заболяване с изява в късната възраст - сенилен тремор. Разликата е , че при болестта на Паркинсон е характерно

Шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев, зам.-министърът Бойко Пенков, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер и председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова декларираха готовност за подпомагане на усилията срещу диабета.

Всеки втори диабет може да се избегне

Парадокс: диабетиците живеят 6 месеца по-дълго от останалите Ако беше инфекциозна болест, диабетът щеше да е най-мащабната пандемия. Всеки 10-и човек в света е засегнат, всеки 13-и е с преддиабет, броят на “скритите” болни е почти равен на диагностицираните диабетици и прогнозите са в следващите 20-25 г. случаите да се удвоят

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber