Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7739586 Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2 Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2 www.24chasa.bg
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2

Всеки 10-ти у нас страда от диабет - състояние, което драстично влошава качеството на живот и може да доведе до преждевременна смърт.

Как да се предпазим от т.нар. захарна болест и какви са най-ефективните и модедерни методи за лекуването ѝ - научете от доц. Лъчезар Лозанов, началник на Ендокринологията в болница Токуда.

В навечерието на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, отделението по Ендокринология и болести на обмяната на болница Токуда организира безплатни прегледи за хора с диабет на 13, 14 и 15 ноември. Научете повече за безвъзмездните консултации тук

- Доц. Лозанов, какво представлява диабет тип 2 и често ли се среща?

- Диабет тип 2 е най-честата форма на диабет и се среща при приблизително 95% от всички случаи. Тревожен е ръстът на разпространението на диабета в целия свят, който е в пряка връзка с драстично увеличаване на затлъстяването и наднорменото тегло. Около 9% от българите са с диабет, повечето от които с тип 2, а още 4% от са застрашени от болестта, без да подозират това.

- Какви са рисковете от диабет тип 2?

- Захарният диабет тип 2 води до повишена честота на сърдечно-съдовите заболявания, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, невропатия, ампутации на крайници, импотентност, депресия и риск от някои форми на рак. Шансът за преждевременна смърт при диабет тип 2 се увеличава с 80%, а продължителността на живота се намалява с 12 до 14 години.

- Как се лекува диабет тип 2?

- Настоящата терапия за диабет тип 2 включва интервенции за загуба на тегло, подходяща диета, физическа активност и антидиабетни лекарства, вкл. и инсулин. В действителност, заболяването често се влошава с времето, въпреки усилията и стриктното лечение, което изисква още по-голям брой лекарства или по-високи дози, за да се поддържа кръвната захар под контрол. Поради тази причина захарният диабет тип 2 се счита за хронично и прогресиращо заболяване.

В комбинация с цялостния план за лечение, бариатричната хирургия, която вече прилагаме в болница Токуда често действа като най-ефективното средство, което осигурява дългосрочна загуба на тегло и помага да се повиши качеството на живот на пациентите.

- Какво представлява хирургичният метод за лечение на диабет и дълготрайно решение ли е?

- При бариатричната хирургия, чрез оперативни интервенции в областта на стомашно-чревния тракт се намалява обема на стомаха (стомашен байпас) или се намалява дължината на тънките черва и така се променя енергийния баланс и метаболизма на мазнините. Независимо коя процедура ще се приложи като най-подходяща, важно е да се знае, че бариатричната хирургия е „инструмент“.

Бариатричната хирургия доказано помага да се подобрят много състояния, свързани със затлъстяването, като диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други и води до прием на по-малко медикаменти.

Установено е, че бариатричните операции при диабетици водят до подобряване при почти 90% от болните, чрез понижаване на кръвната захар, намаляване или спиране на приеманите лекарства, подобряване на съпътстващите здравословните проблеми, свързани с диабета. При 78% оперираните води до ремисия на диабета с намаляване на нивата на кръвната захар до нормални нива и премахване на необходимостта от лекарства за диабета. Наблюдава се значително подобрение в качеството на живот.

Успехът зависи и от много други важни фактори, като хранене, упражнения, промяна на поведението и др.

- Тоест този вид операция променя анатомията и метаболизма на пациента и така го лекува?

- Променяйки стомашно-чревната анатомия, бариатричните процедури влияят върху производството на чревни хормони по начин, който намалява глада и апетита и повишава чувството за пълнота (ситост). Крайният резултат е намаляване на желанието за ядене и на честотата на хранене.

Хормоналните промени след бариатрична хирургия подобряват загубата на тегло и респективно кръвната захар чрез поддържане или увеличаване на енергийните разходи (изгорени калории). Всъщност, някои операции дори увеличават разхода на енергия във връзка с промените в размера на тялото. По този начин, за разлика от диетичната загуба на тегло, хирургичната загуба на тегло има по-дълготраен ефект, защото се създава подходящ енергиен баланс.

- Да разбираме ли, че отслабването е ключът към излекуване от диабет тип 2?

- Значителната загуба на тегло води до повишена физическа активност, като ходене, колоездене, плуване и др., често може да подобри изгарянето на мазнини, да доведе до положително личностно отношение и да намали нивата на стрес. Отслабването, в резултат на бариатрична хирургия, също така намалява хормоните като инсулин, кортизол (хормон на стреса) и подобрява производството на редица други фактори, които намаляват усвояването и съхранението на мазнините.

Много проучвания установяват, че диабетиците претърпели бариатрична хирургия, имат по-малък риск от смърт - около 89% в сравнение с тези, които не са го направили, а с 50% намалява риска от смърт от сърдечни заболявания.

Бариатричната хирургия подобрява или дори лекува съпътстващите заболявания, като високо кръвно налягане, сънна апнея, астма, артрит, повишени липиди, гастроезофагеална рефлуксна болест, мастна чернодробна болест, венозен застой, инконтиненция на урината и др.

Бариатричните операции категорично водят до подобряване и ремисия на захарния диабет тип 2. Много от пациентите напускат болницата с нормална кръвна захар и без нужда от антидиабетни лекарства. Бариатричната хирургия е подходящо лечение за хора с диабет и затлъстяване, които не постигат препоръчителните цели за лечение с известните медицински терапии.

- А има ли странични ефекти и рискове от бариатрична операция?

- Повечето операции днес се извършват с помощта на минимално инвазивни техники (лапароскопска хирургия), тоест това са щадящи за пациента операции с ниски нива на болка и дискомфорт и бързо възстановяване.

Разбира се, метаболитната и бариатрична хирургия за захарен диабет тип 2 трябва да се извършва в рамките на определени правила, които включват продължителна мултидисциплинарна грижа, образование на пациента, проследяване, както и безопасни и ефективни хирургични процедури.

Изключително ниската смъртност, като усложнение на бариатричната хирургия (0,1-3%) е доста забележителна, като се има предвид, че повечето пациенти, засегнати от тежко затлъстяване, са с лошо здраве и имат едно или повече животозастрашаващи заболявания по време на операцията. Следователно, що се отнася до смъртността, ползите от операцията далеч надхвърлят рисковете.

Бариатричните операции могат да доведат и до дефицит на витамини и минерали, като намаляват приема на хранителни вещества или причиняват намаленото им усвояване в червата. Недостигът може да бъде избегнат с подходяща диета и използване на хранителни добавки, т.е. витамини (вит. Д, В12 и др.), минерали, (калций, желязо и др.), в някои случаи протеинови добавки.

Преди и след операцията пациентите се съветват за хранителните и допълнителните им нужди и трябва следват съветите на подготвен диетолог.

В България има подготвени специалисти ендокринолози, хирурзи, диетолози, физиотерапевти и психолози, които работят по тези проблеми и сме изключително горди, че нашето отделение по ендокринология следва световните стандарти. Резултатите са изключително обнадеждаващи.

- Спират ли лекарствата пациентите след такава операция и как трябва да продължат живота?

- Приемането на по-малко лекарства не винаги означава „няма повече хапчета“. Целта е доброто здраве, а не най-малко хапчета. Освен здравословната диета, физическата активност също е много важна за дългосрочното поддържане на теглото. Настоящите препоръки за активност са 150 минути умерена активност всяка седмица, като бързо ходене, бягане, зумба, плуване или използване на тренировъчни уреди.

Доц. д-р Лъчезар Лозанов e началник на отделението по Ендокринология и болести на обмяната в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. Има две специалности- „Вътрешни болести” (1999 г.) и „Ендокринология” (2002 г.). Първите три години от кариерата си работи в кардиологично отделение в екипа на Акад. Чудомир Начев, МУ-София, след което в Клиниката по хипофизарно-надбъбречни и гонадни заболявания в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ). От 2006 г. досега е началник на Отделението по ендокринология на Болница Токуда. Активно работи ехография на щитовидна и околощитовидни жлези. Участва в научно-изследователска дейност в областта на ендокринологията, съставяне на научни помагала за специализиращи лекари, ръководител на български и чуждестранни специализанти. Има сериозни интереси в изучаване и лечение на наднорменото тегло, затлъстяването, заболяванията на щитовидната жлеза и захарния диабет. Член е на Българското дружество по ендокринология, на Асоциацията по ендокринни хипертонии и на Европейското дружество по изучаване на захарния диабет (EASD).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Освен прозорец към света окото е “шпионка” за здравето. Очният преглед е важен не само за проследяване на здравето на очите. Той може да предостави информация за системни заболявания и да послужи като ранна аларма. Окото е прозорец към света, но натрупването на медицински знания го превръща и в “шпионка” към вътрешните органи

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих. Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

На едно място е събрана научна информация от международно признати източници за почти всички видове рак. Това казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Завършил е медицина през 1990 г. и право през 2004 г. Има призната специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

Младежкият Червен кръст организира за Деня на влюбените днес кампания “Обичай безопасно” като част от националната анти-СПИН инициатива. В София от 15 до 18 часа на метростанции “Сердика” и “СУ Св. Климент Охридски” доброволци на червенокръстката организация ще разпространяват информационни материали и ще приканват минувачите да станат част от

Любовта активира мозъка като подарък

Любовта активира мозъка като подарък

Настъпва същата реакция като при зависимите: Още! Още! Най-романтичната история за свети Валентин и валентинките препраща към времето на император Клавдий II. Владетелят бил убеден, че бракът пречи на пълната войнска отдаденост и забранил войниците да се женят. От съпричастност свещеникът Валентин нарочно си затварял очите за младите мъже

Д-р Владимир Дочев

Д-р Владимир Дочев: При зъболекарите е към пренасищане, но кадрите не са равномерно разпределени

"24 часа" и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” - Д-р Владимир Дочев е част от новата генерация стоматолози, избрал да остане в България въпреки трудностите, с които той и неговите колеги се сблъскват ежедневно. Кой е той Д-р Владимир Дочев завършва своето висше образование във Факултета по дентална медицина в

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

Компреси и лед намаляват риска от голям хематом. По спортните площадки във всички сезони може да се видят малки ученици, които все още не са обсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче активните физически усилия и особено игри като футбола са свързани с риск от травми на костите на краката

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Бяс, чума, полиомиелит - изключително редки заболявания, които всяват такава тревога, че дори един болен налага епидемиологично разследване. Други се срещат по-често и само отклонения от условно приета норма натискат алармата за внимание. За това колко тревожна е ситуацията, се съди по термините, които използват здравните власти за

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Най-честите вродени аномалии са на сърцето – засягат средно 10 на 1000 новородени. Над 1 милион деца в света годишно се раждат с такъв проблем, в България - между 500 и 600, и около 300 се нуждаят от хирургично лечение. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% биха загинали в рамките на първата година от живота си

С този макет Центърът за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, илюстрира морфологията на новия коронавиурс. Обърнете внимание на шиповете по външната повърхност на вируса, които му придават вид на корона около вириона.

Засега няма коронавирус у нас, но Кърджали счупи всички рекорди по грип

Засега у нас няма болни с новата пневмония от коронавируса, който преди малко повече от месец се прехвърли междувидово от животни на хора в Ухан. Инфекцията излезе от Китай, стигна и до Европа и постави света нащрек за пандемично разпространение. Всяко число за заразените, починалите и инвазията обаче е вярно само за дадения момент

Проучване на университета в Глазгоу сочи 3,5 пъти по-голям риск от ранна “боксьорска” деменция и при нападателите. СНИМКА: PIXABAY

Шотландия: Заради ударите с глава децата до 12 г. аут от футболното игрище

Въпреки че все повече деца са обсебени от умните си телефони и прекарват втренчени в екраните много часове всеки ден, все още подрастващите момчета се събират и на спортните площадки. Най-често се организират за футбол – играта, която в последните години буди тревога у педиатрите. Старт на дебат за връзката между болестта на Алцхаймер и футбола

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Българският профил: надхвърляме процентите за света по обхванати от лечение, но и по рискове - над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично, 38% са пълни, 27% затлъстели. Голямата част от хипертониците у нас знаят за риска, с който живеят, повечето имат изписана терапия, но всеки втори лекуван българин с високо кръвно не постига

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber