Най-често потискат до мисъл за смърт конфликти с близките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7719465 Най-често потискат до мисъл за смърт конфликти с близките Най-често потискат до мисъл за смърт конфликти с близките www.24chasa.bg

Според съдебни лекари много от привидно нещастните случаи са опити за самоубийство.

Конфликтите с хора от най-близкия кръг са водещата причина за самоубийство в България. Това съобщи екипът специалисти по психично здраве към Националния център по обществено здраве и анализи.

Липсата на комфорт в тази най-важна комуникация подтиква 47–54% от хората, които посягат на живота си. В около 22% от случаите това са конфликтите между съпрузи или партньори.

Физическо или по-често психическо заболяване е втората водеща причина за суицидни инициативи сред българите. Почти един от 3-ма, пожелали смъртта, са имали такъв мотив. Според психиатрите обяснение на тази тенденция може да се търси в застаряването на населението.

Психичните

заболявания

са сериозен

рисков фактор

за суицидно

поведение

По данни на Световната здравна организация при повечето случаи на самоубийство към момента на извършването му са били налице критерии за поставяне на психиатрична диагноза на човека, посегнал на живота си. Най-често това са афективни разстройства, личностни разстройства, зависимост от психоактивни вещества, шизофрения. При комбиниране на няколко заболявания рискът от самоубийство значително се увеличава, обясниха психиатрите.

Сред медицинските причини много напред са емоционалните разстройства, за които е характерна бърза смяна на настроението, напрегнати взаимоотношения, импулсивност, чувство за опустошеност и безсмисленост, мисленето в тесните рамки на черно-белите оценки. От 3 до 9% е рискът от самоубийство в групата на хората с емоционално неустойчивите разстройства.

Между 10 и 22% от самоубилите се са имали алкохолна зависимост. В тази група рискът от суицидни опити е 20 пъти по-висок от средното. Близки са и данните за наркоманите.

В около 35% от случаите не се установява мотивът за суицидните действия.

Когато мисълта за смърт е провокирана от физическо заболяване, най-често това са рак, епилепсия, болести на кръвотворните органи, сърдечносъдови заболявания, болести на дихателните органи, хронични заболявания на бъбреците, ХИВ/СПИН. Рискът се увеличава и след тежки операции или трансплантация.

Въпреки създаденото усещане в обществото, че главно нищетата и липсата на препитание тласкат към самоубийство, проучванията не го потвърждават.

До 5% го правят

заради бедност

или безработица

В световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60%, самоубийството заема 10-о място като причина за смърт.

Според съдебни лекари голяма част от фаталните нещастни случаи са опити за самоубийство. Те допускат, че общият брой на жертвите в света е около 4 млн.

На всеки 40 секунди един човек губи живота си при самоубийство, съобщи доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България. Затова тази година Денят на психичното здраве е под мотото “40 секунди за действие”. Фокусът върху проблема цели да повиши осведомеността за превенцията му.

От 10 г. опитите в България намаляват

От 10 години опитите за самоубийства в България намаляват. Към момента са около 10 на 100 хиляди души от населението. С тази статистика страната попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа и в света, съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Най-често опити за самоубийство правят хората в трудоспособна възраст. Често незавършените самоубийства водят до инвалидизация.

Така децата остават без родител, а близките понасят тежка психологическа травма от загубата. Понякога осъзнаването на перспективата е възпиращо, но невинаги, обясниха специалистите.

Установяването на риска от самоубийства не е приоритет единствено на психиатрите и на психолозите. Хората с мисли за оттегляне от живота значително по-често търсят консултация с лекари от други специалности. Причината е или неосъзнаване на проблема, или стигмата да бъде потърсен психиатър или психотерапевт.

Според проучванията между 45 и 70% от опиталите да се самоубият са посетили някакъв лекар две седмици преди да посегнат на живота си. Лекарите от общата практика имат сред пациентите си средно по 2 опита за самоубийство годишно и един смъртен случай на около 3,5 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

На 21.XI. консултират за спиране на цигарите

На 21.XI. консултират за спиране на цигарите

По данните на Европейската комисия от последното издание на „Здравния профил за България“ разпространението на тютюнопушенето сред българското население е сред най-високото в ЕС с почти седем процентни пункта над средното за съюза. У нас 13.5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи са резултат на тютюнопушене.

Вижте по-малко известните причини за хепатит С и се изследвайте безплатно

Вижте по-малко известните причини за хепатит С и се изследвайте безплатно

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ извършва безплатни изследвания под мотото „Хепатит С - случва се!“ с акцент върху по-малко известните начини за заразяване с вируса, съобщиха от лечебното заведение. Най-често заразяването се асоциира с венозни наркотици и безразборни сексуални контакти, но сред причините може да са също така: Преливане

Доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести

За вируса, предизвикал загиването на 3-годишното дете, няма профилактика или ваксина

Скорострелното фатално развитие на инфекцията е въпрос на взаимодействието между организма и вируса. Аутопсията вероятно ще докаже или тежка пневмония, или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден. В момента стотици деца са със същите симптоми

Божидар се възстановява след интервенцията. Под кадъра от болничната стая д-р Марин Пенков, д-р Емануил Найденов, доц. Станимир Сираков и доц. Васил Каракостов (от ляво на дясно) разказват как са планирали и осъществили сложната операция.

Как се спасяват хора с мозъчен тумор, по-голям от мозъка

С уменията на железен мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50% риск и дава всичко от себе си за другите 50%, показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София.  Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин

Доц. Михаил Околийски от СЗО показва постер, с който организацията онагледява как изглежда тялото на дългогодишния пушач отвътре.

Тютюнът е фактор за 25 болести

10% ръст на цената води до 5-8% спад в пушенето. Тютюневата зависимост е призната за болестно състояние, което предизвиква психични и поведенчески разстройства и налага, както всяко заболяване, съответната превенция и лечение. По процент пушачи сред държавите в ЕСБългария отстъпва само на Гърция (37%)

Ваксината срещу папиломните вируси може да е подходяща за мъже и жени от всички възрасти

Ваксината срещу папиломните вируси може да е подходяща за мъже и жени от всички възрасти

Аргументът е, че освен рака на маточната шийка намалява и риска от полови брадавици и злокачествени тумори на гърлото. Основната цел на ваксинационните програми срещу човешки папиломен вирус (HPV) е намаляването на случаите на рак на маточната шийка. Затова фокусът е върху момичета на възраст 12-14 години, когато се смята

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Скрининг в парламента: 31% с висок риск за диабет

Скрининг в парламента: 31% с висок риск за диабет

Това показват изследвания сред депутати, служители и гости в НС. Скрининг за риска от диабет сред желаещите да се включат народни представители, гостите и служителите на парламента организира вчера екипът на проф. д-р Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София

Зараза със супербактерии е сравнима с туберкулоза и ХИВ

Зараза със супербактерии е сравнима с туберкулоза и ХИВ

Специалистите настояват за бързо приемане на национален план срещу антимикробната резистентност. Големите медицински пробиви от миналия век може да бъдат зачертани от разпространението на антимикробната резистентност. Лечимите инфекциозни заболявания могат да станат нелечими и да се разпространят на вълни в целия свят. И това започва да се случва

Д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология

Младоженци искат пари вместо букети, даряват за видеоларингоскоп за недоносени бебета

Неонатологията на болницата във Велико Търново и театърът в обща кауза за нужните 5000 лв. В навечерието на Деня на недоносените деца - 17 ноември, отделението по неонатология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново поде благотворителна кампания за закупуването на видеоларингоскоп. Необходими са 5000 лева

Д-р Георги Георгиев: „Имаме щастието в Хил клиник да работим с най-добрата техника в света"

Д-р Георги Георгиев: „Имаме щастието в Хил клиник да работим с най-добрата техника в света"

Интервю на уролога д-р Георги Георгиев от Хил клиник по повод кампанията Movember - световна инициатива за мъжко здраве - Д-р Георгиев, работите в единствената клиника в България, която разполага с три от най-модерните лазери за лечение на увеличена простата. Считате ли това за привилегия? - Разбира се

Кошмарните сънища са един от неподозираните ранни симптоми за паркинсон.

Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест

Разработват се нови терапии с използване на ултразвук, както и ваксина Треперенето на ръцете в представите на повечето хора е бързата лента към диагноза паркинсон. Обаче това до 10 пъти по-често се оказва симптом на друго фамилно заболяване с изява в късната възраст - сенилен тремор. Разликата е , че при болестта на Паркинсон е характерно

Шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев, зам.-министърът Бойко Пенков, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер и председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова декларираха готовност за подпомагане на усилията срещу диабета.

Всеки втори диабет може да се избегне

Парадокс: диабетиците живеят 6 месеца по-дълго от останалите Ако беше инфекциозна болест, диабетът щеше да е най-мащабната пандемия. Всеки 10-и човек в света е засегнат, всеки 13-и е с преддиабет, броят на “скритите” болни е почти равен на диагностицираните диабетици и прогнозите са в следващите 20-25 г. случаите да се удвоят

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber