Златно правило: Избягвай храни, които се преструват

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7719463 Златно правило: Избягвай храни, които се преструват Златно правило: Избягвай храни, които се преструват www.24chasa.bg
Златно правило: Избягвай храни, които се преструват

В супермаркета лесно може да попаднете на нещо като крем сирене. Би трябвало такава храна да е много калорична. На опаковката й обаче пише, че е нискокалорична.

Ха, в такъв случай това не е нито крем, нито сирене. Бъдете сигурни, че това "нещо" е било подложено на свръхсложна технологична обработка. То е поредната имитация, която иска да се пъхне във вашия хладилник и от него да скокне право в стомаха ви.

Същото важи за измислените "месни" продукти, които са на соева основа. Има ги отчасти или изцяло в пастети, салами, колбаси, кайми и пр. Точно същото е и с изкуствените подсладители, които под различни псевдоними се преструват на захар. По подобен начин се държат и синтетичните заместители на скорбялата и мазнините.

Но класически пример за храна преструванко е онази имитация на масло, която носи благовидното име маргарин. Това е първата индустриална храна, уж диетична, уж много здравословна. А се оказа по-вредна от маслото, което все още цели да подмени. При това директно причинява болести на сърцето и рак, тъй като съдържа обработени с водород мазнини. Те са вложени с цел маргаринът да не гранясва за разлика от маслото и така срокът му на годност да се отмести с година-две напред.

Най-смешното при маргарина обаче е, че дори самото му име е едно недоразумение. Наречен е така на маргариновата киселина, за която обаче още в средата на XIX век е доказано, че не съществува.

Още златни правила за храненето четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

СНИМКА: Ройтерс

Прекратиха изпитание на лекарство срещу артрит за COVID-19

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

СНИМКА: Pixabay

Няма пречка бременни да бъдат имунизирани срещу коронавирус

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип СНИМКА: Pixabay

Мангото подобрява здравето на диабетиците

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber