Златно правило: Избягвай храни, които се преструват

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7719463 Златно правило: Избягвай храни, които се преструват Златно правило: Избягвай храни, които се преструват www.24chasa.bg
Златно правило: Избягвай храни, които се преструват

В супермаркета лесно може да попаднете на нещо като крем сирене. Би трябвало такава храна да е много калорична. На опаковката й обаче пише, че е нискокалорична.

Ха, в такъв случай това не е нито крем, нито сирене. Бъдете сигурни, че това "нещо" е било подложено на свръхсложна технологична обработка. То е поредната имитация, която иска да се пъхне във вашия хладилник и от него да скокне право в стомаха ви.

Същото важи за измислените "месни" продукти, които са на соева основа. Има ги отчасти или изцяло в пастети, салами, колбаси, кайми и пр. Точно същото е и с изкуствените подсладители, които под различни псевдоними се преструват на захар. По подобен начин се държат и синтетичните заместители на скорбялата и мазнините.

Но класически пример за храна преструванко е онази имитация на масло, която носи благовидното име маргарин. Това е първата индустриална храна, уж диетична, уж много здравословна. А се оказа по-вредна от маслото, което все още цели да подмени. При това директно причинява болести на сърцето и рак, тъй като съдържа обработени с водород мазнини. Те са вложени с цел маргаринът да не гранясва за разлика от маслото и така срокът му на годност да се отмести с година-две напред.

Най-смешното при маргарина обаче е, че дори самото му име е едно недоразумение. Наречен е така на маргариновата киселина, за която обаче още в средата на XIX век е доказано, че не съществува.

Още златни правила за храненето четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Здравни експерти: Жените да не забременяват, докато не отмине пандемията

Пандемията може да се отразява добре на съня

Пандемията може да се отразява добре на съня

Над 100 млн. европейци  ще получат диагноза рак през следващите 25 години

Над 100 млн. европейци ще получат диагноза рак през следващите 25 години

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора

Домакинската работа подобрява мозъка

Имунологът академик Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Клетъчният имунитет, а не антителата, е решаващ за защита

Всяка година Световният ден за борба с хемофилията се отбелязва със символичен флашмоб чрез пускане на червени балони в небето, а вечер се осветяват две знакови сгради в страната - НДК в София и Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен. СНИМКА: PIXABAY

Съвременно лечение позволява хората с хемофилия да водят пълноценен живот

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber