Петър Димков за критичната възраст

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7719461 Петър Димков за критичната възраст Петър Димков за критичната възраст www.24chasa.bg
Петър Димков за критичната възраст

Критична възраст (климактериум) се нарича този период от възрастта на жената, когато в нейния организъм настъпват смущения, причинени от загасване на някои от половите функции. Той обикновено не настъпва изведнъж. Загасването на цикъла се проявява преди всичко с промени в менструацията. Времето от появата на първите признаци до настъпването на края на менструационната дейност е критичната възраст. Тази възраст обикновено продължава две-три години. При различни жени тя настъпва в различна възраст - обикновено между 45- и 50-годишна възраст. След това настъпва пълно прекратяване на менструацията.

За спирането на менструацията имат значение климатът, начинът на живот, хранене и труд и др. В някои случаи менструацията спира много рано - още на 35-годишна възраст, и има наследствен характер. Тя обаче може да спре и по-късно - към 55-60 г.

Признаци. Предвестници за прекратяването на менструацията са обикновено настъпващите няколко години по-рано повече или по-малко значителни разстройства в дотогава нормалните менструации. Тези отклонения се изразяват в постепенно намаление на отделящата се кръв и в скъсяване на менструационния период, в други твърде чести случаи е обратно - отделянето на кръв става все по-обилно и по-продължително, така че отделните менструални периоди се сливат и се разпознават само по усилването на кръвотечението.

Най-после менструациите идват все по-рядко след неравномерни и често твърде продължителни периоди от време, които понякога стигат до 6 месеца. Само в редки случаи настъпва ненадейно прекратяване на месечните кръвотечения, несъпроводено от някакви разстройства.

Най-често жените се оплакват от прилив на кръв в главата, топлина, зачервяване, сърцебиене, изпотяване и студени тръпки след това. Освен това жената има често главоболие, безсъние, замайване, шум в ушите, изтръпване на ръцете, лицето се набръчква, загубва своята изразителност и свежест, лесно се уморява. През това време понякога тя е много възбудена, тревожи се от най-дребните неща, друг път изпада в мрачно настроение и не се интересува от нищо. Някои жени имат болезнен страх. При неустойчиви жени може да настъпи и психическо разстройство.

Настават разстройства и в различните органи. Появява се запек или диария, образуват се изобилни газове в червата, често уриниране, болки в кръста, а понякога и спазми (схващания) на крайниците. Тези прояви имат временен характер и могат да бъдат отстранени чрез подходящи средства.

През време на критичната възраст жената запазва половото чувство, макар и да са спрели менструациите. Обаче забременяване не настъпва едва след изтичане на една година от пълното прекратяване на менструациите.

Предпазване. Жената на 40 години не бива да измени своя обикновен начин на живот, ако се чувства, разбира се, напълно здрава. Както храната, тъй и работата, която върши, трябва да бъдат същите. Трябва само да се облича по-добре, с по-топли дрехи и непременно да започне правилно и редовно (сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане) да практикува дълбокото дишане с бавно издишване.

Трябва също да се избягват всякакви вредни влияния върху общото състояние на организма, като настинка, вълнения, заседнал живот, безсънни нощи, всякакви излишества; трябва да се премахнат всякакви раздразнения, гняв, досада, също да се избягват уморителните движения, да не се употребяват месо, алкохол, тютюн, кафе, старо сирене или солен кашкавал. Полезна е работата с умерени движения - повече на открито, но без особено напрягане.

Храната трябва да е вегетарианска, с повече плодове и зеленчуци и чер тричав хляб. Всички други храни - сирене (несолено), масло, яйца и пр. - да се употребяват много внимателно. Добре е сутрин да се закусва само с плодове. След няколко дни вече не се чувства нужда от хляб. Такава храна е особено по-лезна, защото предпазва от запек (състояние, което трябва непременно да се избягва) и други тежки разстройства. Добре е жената да пие повече липов чай.

Добре действа и сутрешният сух четков масаж, последван от коремна баня (25С за 20-30 мин.), или пък всяка вечер да се прави топла баня (З6С за 10-15 минути). През време на менструацията бани да не се правят. През летния сезон да се отбягват морските бани. При спазване на всички тези предписания менструациите ще се прекратят леко, без разстройства.

Лечение. Най-напред трябва да се изключи някакво заболяване, като се направи подробен лекарски преглед. След това от народната медицина лечението се провежда по два начина.

А. Критична възраст с прилив на кръв в главата, топли вълни, сърбеж по тялото и нервно сърце.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:

обикновена валерианова тинктура 20 г

тинктура от глогов цвят 20 г

вода от костилките на кайсиите 15 г

камфор на прах 1 г

олио мента (мента на капки) 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от агримония, горска лазаркиня (листа и цвят) и леонурус (листа и цвят) - по 100 г, жълт смил (цветните главички) 75 г, лавандула, липов цвят, маточина, овчарска торбичка, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. с прибавка на 1 ч.л. кори от портокал и 3 зелени листа от лимон от вечер се запарват с 500 мл вряща вода; кисне захлупена цяла нощ. Сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка сутрин на първа закуска жената да изпива 1 чаша овесено мляко (2 с.л. очистен овес в 600 мл вода се варят, докато зърната се разварят; като поизстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), подсладено с мед и лимон по вкус, и парче ръжен хляб. Полезно е седмично два пъти (понеделник и сряда) на обяд да изяжда по една момица (овча или свинска), приготвена като кюфте, а във вторник и петък по едно кюфте, приготвено от белите бъбреци на овен, мъжко теле или нерез. Забранени са раци, миди, старо сирене и кашкавал.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от 25 шипки, разрязани на две - счукват се на кашица и се изсипват върху 500 мл вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене при високо кръвно налягане да изпива 1 ракиена чашка настойка от 15 зърна карамфил - заливат се от вечер с 300 мл топла (39С) вода; кисне захлупена цяла нощ и сутринта се пие. При ниско кръвно налягане да взема 1 ч.л. смес от 500 г чист пчелен мед, 50 г чисто печено и смляно кафе и сока на един цял лимон, като преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

IV. Десет минути след настойката или пък сместа да изпива 1 чашка от 75 мл отварка: при високо кръвно налягане - от агримония и пр. (вж. точка II), а при ниско кръвно налягане и измършавяване - от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 с.л. корени от обикновена коприва, 3 с.л. очистен овес (зърна) и 1 лимон, разрязан на 4 части - в 1600 мл вода се вари 20 минути, след това се прибавя по 1 пълна с.л. борови връхчета, бял равнец и исландски лишей и се вари заедно с 1-2 с.л. чист пчелен мед още 15 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода. След това при силен сърбеж тялото се разтрива с длан, натопена в отварка от смрадлика (листа) - 3 с.л. в 600 мл вода се варят 10 мин.; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 с.л. готварска сол и оцет. В останалите случаи се слага коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от лайка, а отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс.

Едновременно и в двата случая тилът се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 2-3 с.л. настъргани диви кестени, или със сурови картофи, настъргани и полети с 50 г прясно мляко - киснат 30 минути и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и шапка от чорап.

При тежко главоболие е добре на главата да се постави цяла "шапка", ушита от тънко хасе, напълнена с квасец, засилен с 10-12 с.л. диви кестени (или с толкова супени лъжици млади корени от полски бъз, на ситно нарязани и счукани на каша), или пък сурови картофи, настъргани и полети с 50 мл винен оцет - киснат 30 мин. и хубаво се изстискват, а отгоре се поставя друга шапка.

Забележка. При хроничен запек вечер преди заспиване да взема по 1 с.л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки, леко опечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение като при аменорея, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през устата. Повтарят се и преди лягане.

Неделя. Пълна почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки. 1. При гадене и хълцане от сутринта до вечерта жената да носи в областта на слънчевия възел (на корема под лъжичката) 1/2 глава прясно отрязан лук с корените нагоре, поръсен с камфор на прах на върха на ножа и закрепен с бинт.

2. Да живее на чист въздух и при възможно по-голямо спокойствие, като избягва преумората - умствена, полова и физическа.

3. Ежедневно да прави разходки поне по 2 часа и вечер рано да ляга - не по-късно от 10 часа.

През летния сезон може да прави слънчеви бани със зелени листа, последвани от поливане с хладка слънчева вода, или пък минерални бани по съвета на лекаря. Студени морски и речни бани да не се правят.

Б. Критична възраст у жените с изобилна менструация.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при изобилна менструация жената да изпива по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 изравнена ч.л. прах от яйчени черупки, 1 ч.л. пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 ч.л. бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 винена чашка отварка от медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при буква А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от овес - 2 с.л. овес се запарват с 600 мл вряща вода; вари се 20 мин, веднага се прецежда и се засилва с 50 мл сок от сурови корени от магданоз, смлени и изстискали. След ядене да изпива 1 чашка кафе от леща (пече се и се вари като турско кафе - на 50 мл вода 1 ч.л. кафе).

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от медуница и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер жената да лежи в кревата с приповдигнати на възглавница крака, като налага долната част на корема си с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 9 с.л. суров лук, на ситно настърган и за-силен с 3 с.л. ситна сол, отгоре се слага лека превръзка и така се спи. Едновременно тилът се налага с торбичка от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на по-едро ренде, а отгоре се слага шапка от чорап.

V. Сутрин. Както при буква А.

Важна добавка. През времето, когато жената няма никаква менструация, да прилага лечението, дадено в точка А.

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, тъй и казаното за менструация.

Още препоръки на гениалния лечител четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек СНИМКА: Pixabay

Проучване: И най-малката липса на сън може да повлияе върху емоциите ни

Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава сайтът "Медикъл нюз тудей", позовавайки се на норвежко проучване. Авторите му от Норвежкия университет за наука и технология са провели изследване с 52 здрави доброволци на възраст между 18 и 35 години

СНИМКА: Pixabay

Диетолози: Чаша вода на празен стомах е безценна за здравето

Турците казват: лесно е, като да изпиеш чаша вода. Изненадващо този прост навик може да донесе огромни ползи за нашето тяло и можете да почувствате положителни промени само за няколко седмици, предава БГНЕС. И така, какво се случва с тялото ви, ако започвате всеки нов ден с чаша вода на празен стомах

СНИМКА (Илюстративна): Pixabay

Млада жена е с опасност за живота след прием на хранителни добавки

Предупреждение за опасни хранителни добавки. Млада жена е с опасност за живота, след като е приемала хранителни добавки и медикаменти срещу паразити. Тя е получила силен кръвоизлив и тежка чернодробна недостатъчност. За този случай сигнализираха лекарите от "Св. Иван Рилски", предава БНТ. Добавките, които са токсични за черния дроб

Експерт обяснява защо хората предпочитат уединението по време на секс

Експерт обяснява защо хората предпочитат уединението по време на секс

В почти всички човешки култури е обичайно да се прави секс далече от любопитни погледи. Но защо? За учените се оказва доста трудно да отговорят на този прост въпрос. Сега експерт по антропология предлага ново обяснение защо хората предпочитат уединението в моменти на интимност, съобщава сайтът Phys.org, цитиран от БТА

СНИМКА: Pixabay

Диетолози: Закусвайте пълноценно

Закуската може да бъде полезна, само ако в нея са включени храни, съдържащи протеини и въглехидрати. В предаване, посветено на храненето, диетологът Юлия Чехонина обръща внимание, че сутрин храната не трябва да съдържа само един компонент – например овесена каша, както е прието да се смята. Въглехидратите са необходими на човешкия организъм като

СНИМКА: pixabay

Електронните цигари допринасят за разпространението на COVID-19 сред младежите

Учени от Станфордския университет проследили разпространението на новия коронавирус SARS-CoV-2 сред американските младежи и установили, че младите хора се заразяват от 5 до 7 пъти по често, когато пушат електронни цигари или ги комбинират с обикновени, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Специалистите са на мнение

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Ройтерс

Новата руска ваксина срещу коронавируса се казва "Спутник В"

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 държави Ваксината срещу коронавируса, разработена в Русия, е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й

Липсата на желязо може да ни “удари” и в краката

Липсата на желязо може да ни “удари” и в краката

Основната роля на хемоглобина е да свързва и пренася кислород от белия дроб до тъканите за осигуряване на нормалното функциониране на клетките. Намаленото му количество води до намалено количество на кислорода, достигащ до тъканите, и до развиването на хипоксия (недостиг на кислород за поддържането на нормалните жизнени функции)

Черен и бял боб Снимка: Пиксабей

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар, влияещи неблагоприятно върху кръвоносните съдове, съобщава Фуд нюз, позававайки се на резултатите от канадско изследване. Авторите му от университета на Гуелф отбелязват

д-р Станимир Хасърджиев; Снимки: БНТ

Д-р Хасърджиев: Не леглата спасяват животи, а мерките

"Рано влязохме в карантинен период, късметлии сме, че не сме в центъра на Европа и тук няма много бизнеси, няма много полети, съответно коронавирусът влезе постепенно у нас, но виждаме, че не ни подминава и няма да ни подмине. Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора

Доц. Лука Мазоне

Световноизвестни лекари правят лапароскопски операции на малки деца в "Пирогов"

Световноизвестни лекари идват на 13 и 14 август 2020 година в Клиниката по урология на "Пирогов" за workshop. Проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне ще покажат най-съвременните техники в лапароскопското лечение на деца с вродени урологични заболявания, съобщиха от пресцентъра на най-голямата болница у нас

Фармацевтични грижи през лятото

Фармацевтични грижи през лятото

Диарията - проблем на всяка възраст в летния сезон Пламен Петров Гешев Магистър фармацевт, завършил 2010 в Тернополски Държавен МУ Ръководи аптека “Аптеката” в град София, кв. Модерно предградие, бл. 2 - Маг. фарм. Гешев, сега е "сезонът на диарията",  какви са най-честите въпроси, с които пациентите се обръщат към Вас за консултация

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber