Петър Димков за критичната възраст

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7719461 Петър Димков за критичната възраст Петър Димков за критичната възраст www.24chasa.bg
Петър Димков за критичната възраст

Критична възраст (климактериум) се нарича този период от възрастта на жената, когато в нейния организъм настъпват смущения, причинени от загасване на някои от половите функции. Той обикновено не настъпва изведнъж. Загасването на цикъла се проявява преди всичко с промени в менструацията. Времето от появата на първите признаци до настъпването на края на менструационната дейност е критичната възраст. Тази възраст обикновено продължава две-три години. При различни жени тя настъпва в различна възраст - обикновено между 45- и 50-годишна възраст. След това настъпва пълно прекратяване на менструацията.

За спирането на менструацията имат значение климатът, начинът на живот, хранене и труд и др. В някои случаи менструацията спира много рано - още на 35-годишна възраст, и има наследствен характер. Тя обаче може да спре и по-късно - към 55-60 г.

Признаци. Предвестници за прекратяването на менструацията са обикновено настъпващите няколко години по-рано повече или по-малко значителни разстройства в дотогава нормалните менструации. Тези отклонения се изразяват в постепенно намаление на отделящата се кръв и в скъсяване на менструационния период, в други твърде чести случаи е обратно - отделянето на кръв става все по-обилно и по-продължително, така че отделните менструални периоди се сливат и се разпознават само по усилването на кръвотечението.

Най-после менструациите идват все по-рядко след неравномерни и често твърде продължителни периоди от време, които понякога стигат до 6 месеца. Само в редки случаи настъпва ненадейно прекратяване на месечните кръвотечения, несъпроводено от някакви разстройства.

Най-често жените се оплакват от прилив на кръв в главата, топлина, зачервяване, сърцебиене, изпотяване и студени тръпки след това. Освен това жената има често главоболие, безсъние, замайване, шум в ушите, изтръпване на ръцете, лицето се набръчква, загубва своята изразителност и свежест, лесно се уморява. През това време понякога тя е много възбудена, тревожи се от най-дребните неща, друг път изпада в мрачно настроение и не се интересува от нищо. Някои жени имат болезнен страх. При неустойчиви жени може да настъпи и психическо разстройство.

Настават разстройства и в различните органи. Появява се запек или диария, образуват се изобилни газове в червата, често уриниране, болки в кръста, а понякога и спазми (схващания) на крайниците. Тези прояви имат временен характер и могат да бъдат отстранени чрез подходящи средства.

През време на критичната възраст жената запазва половото чувство, макар и да са спрели менструациите. Обаче забременяване не настъпва едва след изтичане на една година от пълното прекратяване на менструациите.

Предпазване. Жената на 40 години не бива да измени своя обикновен начин на живот, ако се чувства, разбира се, напълно здрава. Както храната, тъй и работата, която върши, трябва да бъдат същите. Трябва само да се облича по-добре, с по-топли дрехи и непременно да започне правилно и редовно (сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане) да практикува дълбокото дишане с бавно издишване.

Трябва също да се избягват всякакви вредни влияния върху общото състояние на организма, като настинка, вълнения, заседнал живот, безсънни нощи, всякакви излишества; трябва да се премахнат всякакви раздразнения, гняв, досада, също да се избягват уморителните движения, да не се употребяват месо, алкохол, тютюн, кафе, старо сирене или солен кашкавал. Полезна е работата с умерени движения - повече на открито, но без особено напрягане.

Храната трябва да е вегетарианска, с повече плодове и зеленчуци и чер тричав хляб. Всички други храни - сирене (несолено), масло, яйца и пр. - да се употребяват много внимателно. Добре е сутрин да се закусва само с плодове. След няколко дни вече не се чувства нужда от хляб. Такава храна е особено по-лезна, защото предпазва от запек (състояние, което трябва непременно да се избягва) и други тежки разстройства. Добре е жената да пие повече липов чай.

Добре действа и сутрешният сух четков масаж, последван от коремна баня (25С за 20-30 мин.), или пък всяка вечер да се прави топла баня (З6С за 10-15 минути). През време на менструацията бани да не се правят. През летния сезон да се отбягват морските бани. При спазване на всички тези предписания менструациите ще се прекратят леко, без разстройства.

Лечение. Най-напред трябва да се изключи някакво заболяване, като се направи подробен лекарски преглед. След това от народната медицина лечението се провежда по два начина.

А. Критична възраст с прилив на кръв в главата, топли вълни, сърбеж по тялото и нервно сърце.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:

обикновена валерианова тинктура 20 г

тинктура от глогов цвят 20 г

вода от костилките на кайсиите 15 г

камфор на прах 1 г

олио мента (мента на капки) 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от агримония, горска лазаркиня (листа и цвят) и леонурус (листа и цвят) - по 100 г, жълт смил (цветните главички) 75 г, лавандула, липов цвят, маточина, овчарска торбичка, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. с прибавка на 1 ч.л. кори от портокал и 3 зелени листа от лимон от вечер се запарват с 500 мл вряща вода; кисне захлупена цяла нощ. Сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка сутрин на първа закуска жената да изпива 1 чаша овесено мляко (2 с.л. очистен овес в 600 мл вода се варят, докато зърната се разварят; като поизстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), подсладено с мед и лимон по вкус, и парче ръжен хляб. Полезно е седмично два пъти (понеделник и сряда) на обяд да изяжда по една момица (овча или свинска), приготвена като кюфте, а във вторник и петък по едно кюфте, приготвено от белите бъбреци на овен, мъжко теле или нерез. Забранени са раци, миди, старо сирене и кашкавал.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от 25 шипки, разрязани на две - счукват се на кашица и се изсипват върху 500 мл вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене при високо кръвно налягане да изпива 1 ракиена чашка настойка от 15 зърна карамфил - заливат се от вечер с 300 мл топла (39С) вода; кисне захлупена цяла нощ и сутринта се пие. При ниско кръвно налягане да взема 1 ч.л. смес от 500 г чист пчелен мед, 50 г чисто печено и смляно кафе и сока на един цял лимон, като преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

IV. Десет минути след настойката или пък сместа да изпива 1 чашка от 75 мл отварка: при високо кръвно налягане - от агримония и пр. (вж. точка II), а при ниско кръвно налягане и измършавяване - от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 с.л. корени от обикновена коприва, 3 с.л. очистен овес (зърна) и 1 лимон, разрязан на 4 части - в 1600 мл вода се вари 20 минути, след това се прибавя по 1 пълна с.л. борови връхчета, бял равнец и исландски лишей и се вари заедно с 1-2 с.л. чист пчелен мед още 15 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода. След това при силен сърбеж тялото се разтрива с длан, натопена в отварка от смрадлика (листа) - 3 с.л. в 600 мл вода се варят 10 мин.; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 с.л. готварска сол и оцет. В останалите случаи се слага коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от лайка, а отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс.

Едновременно и в двата случая тилът се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 2-3 с.л. настъргани диви кестени, или със сурови картофи, настъргани и полети с 50 г прясно мляко - киснат 30 минути и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и шапка от чорап.

При тежко главоболие е добре на главата да се постави цяла "шапка", ушита от тънко хасе, напълнена с квасец, засилен с 10-12 с.л. диви кестени (или с толкова супени лъжици млади корени от полски бъз, на ситно нарязани и счукани на каша), или пък сурови картофи, настъргани и полети с 50 мл винен оцет - киснат 30 мин. и хубаво се изстискват, а отгоре се поставя друга шапка.

Забележка. При хроничен запек вечер преди заспиване да взема по 1 с.л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки, леко опечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение като при аменорея, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през устата. Повтарят се и преди лягане.

Неделя. Пълна почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки. 1. При гадене и хълцане от сутринта до вечерта жената да носи в областта на слънчевия възел (на корема под лъжичката) 1/2 глава прясно отрязан лук с корените нагоре, поръсен с камфор на прах на върха на ножа и закрепен с бинт.

2. Да живее на чист въздух и при възможно по-голямо спокойствие, като избягва преумората - умствена, полова и физическа.

3. Ежедневно да прави разходки поне по 2 часа и вечер рано да ляга - не по-късно от 10 часа.

През летния сезон може да прави слънчеви бани със зелени листа, последвани от поливане с хладка слънчева вода, или пък минерални бани по съвета на лекаря. Студени морски и речни бани да не се правят.

Б. Критична възраст у жените с изобилна менструация.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при изобилна менструация жената да изпива по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 изравнена ч.л. прах от яйчени черупки, 1 ч.л. пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 ч.л. бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 винена чашка отварка от медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при буква А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от овес - 2 с.л. овес се запарват с 600 мл вряща вода; вари се 20 мин, веднага се прецежда и се засилва с 50 мл сок от сурови корени от магданоз, смлени и изстискали. След ядене да изпива 1 чашка кафе от леща (пече се и се вари като турско кафе - на 50 мл вода 1 ч.л. кафе).

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от медуница и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер жената да лежи в кревата с приповдигнати на възглавница крака, като налага долната част на корема си с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 9 с.л. суров лук, на ситно настърган и за-силен с 3 с.л. ситна сол, отгоре се слага лека превръзка и така се спи. Едновременно тилът се налага с торбичка от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на по-едро ренде, а отгоре се слага шапка от чорап.

V. Сутрин. Както при буква А.

Важна добавка. През времето, когато жената няма никаква менструация, да прилага лечението, дадено в точка А.

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, тъй и казаното за менструация.

Още препоръки на гениалния лечител четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Проф. д-р Красимир Иванов извърши първата хирургическа интервенция с робот Da Vinci Xi във Варна

Проф. д-р Красимир Иванов извърши първата хирургическа интервенция с робот Da Vinci Xi във Варна

Медицинският университет и УМБАЛ „Св. Марина“ стартираха проекта за роботизирана хирургия във Варна. Първата робот-асистирана хирургична интервенция в морската столица бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. В университетската болница е инсталиран последният модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi

СНИМКА: pixabay

Супите са ефикасни в борбата с маларията

Учени от Лондонския имперски колеж установиха, че някои месни и зеленчукови супи прекъсват жизнения цикъл на паразита Plasmodium falciparum, който предизвиква малария, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.  Специалистите са анализирали проби от 56 домашно приготвени супи, които били използвани за лечение на треска

СНИМКА: Pixabay

Медицинската асоциация в САЩ: Незабавно да се забранят електронните цигари

Американската медицинска асоциация на заседание в Сан Диего призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес. Асоциацията посочи като довод голямото нарастване на броя на пушещите електронни цигари тийнейджъри, които предпочитат устройствата, загряващи разтвор с никотин

СНИМКА: Pixabay

Боите за коса могат да са опасни

Ако неподходяща боя за коса попадне на скалпа ви, това може да доведе до развитие на отрицателни ефекти от скрити алергии. В резултат на това можете да получите възпаление, гниене на кожата и загуба на коса заедно със скалпа, каза трихологът и вицепрезидент на Евразийската трихологична асоциация Олга Кохас

Чесънът удължава живота

Чесънът удължава живота

Чесънът удължава живота, защото сдържащите се в него фибри увеличават "добрите" бактерии, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Те изместват вредните бактерии, които допринасят за всякакви болести - от рак и деменция до затлъстяване и психични проблеми. Микроорганизмите в тялото, като бактериите, имат 10 пъти повече клетки и 100 пъти ДНК от приемника

Златно правило: Преброй краката

Златно правило: Преброй краката

"Еднокракото е по-добро за ядене от двукракото, а то пък - от четирикракото." Това е една доста загадъчна китайска мъдрост, дошла от древността. Нейният смисъл е: Стоящите на един крак, т.е. растенията и гъбите, са по-полезна храна за човека от ходещите на два крака - т.е. птиците. А пък птиците на свой ред са по-полезна храна от четирикраките

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Експерти предлагат: Увеличен достъп до
здравни грижи за същите пари

Експерти предлагат: Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари

Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари. Такава реформа предлагат здравни експерти, цитирани от bTV.  На база данни от НЗОК специалистите от Експертния клуб за икономика и политика са изчислили, че е възможна оптимизация в здравната система, която да подобри достъпа на българските пациенти до ключови животоспасяващи и животоподдържащи

СНИМКА: pixabay

9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, сладичко или още няколко хапки от вкусната вечеря. Досега се смяташе, че това е лоша идея и води до качване на килограми. Последните проучвания показват обаче, че има продукти

100% естествена формула прочиства белите бробове

100% естествена формула прочиства белите бробове

Новото предложение на Biotica 1961 е мощна формула, комбинация от 100% естествени съставки, подпомагаща естественото прочистване на белия дроб от вредни вещества от околната среда, както и от полепнал катран при активните и пасивните пушачи! Състав: • Живовляк екстракт, 200mg; • Евкалипт екстракт, 200mg; • Джинджифил екстракт, 200mg; • Витамин С

Популярният рак на маточната шийка

Популярният рак на маточната шийка

В света на свободното сексуално общуване ракът на шийката на матката е популярен както заради широкото си разпространение, така и заради информационните кампании за превенция и ранно диагностициране. Вероятно всяка жена е чувала за полово преносимия Човешки папилома вирус като причинител и цитонамазката като метод за диагностициране

Учените обясниха защо много хора не харесват броколи

Учените обясниха защо много хора не харесват броколи

Учени от университета на Кентъки установиха защо на някои хора броколите и цветното зеле им се струват вкусни, а на други - че имат горчив вкус, съобщи Лента. Оказало се, че за възприемането на горчивия вкус у човека отговаря генът TAS2R38, който кодира протеин в рецепторите на езика. Хората, които притежават вариация на гена, известна като AVI

"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

Участниците в неотдавнашна кампания, базирана върху практикуване на "безмесен понеделник", заключиха, че консумацията им на месо е намаляла, съобщи ЮПИ. Много хора, които се опитаха един ден седмично да не консумират месо, за да привлекат вниманието върху храненето и климатичните промени, продължиха да го правят след приключването на кампанията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber