Българчетата са в топ 6 на най-бързо затлъстяващите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7718230 Българчетата са в топ 6 на най-бързо затлъстяващите Българчетата са в топ 6 на най-бързо затлъстяващите www.24chasa.bg
Най-засегнати от трупането на килограми са малчуганите в бедни семейства.
Най-засегнати от трупането на килограми са малчуганите в бедни семейства.

Според УНИЦЕФ децата с наднормено тегло у нас са се увеличили със 120%

България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател според мащабно проучване на УНИЦЕФ. Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят.

Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г. За нашата страна точният процент е 120 за периода от 1990 до 2016 г., който обхваща проучването. В момента 28,47 на сто от младежите ни на тази възраст са с наднормено тегло.

Най-много те са в САЩ – 41,86%, след това в Нова Зеландия – 39,46 на сто, и Гърция – 37,26 %. При тях обаче увеличението не е толкова сериозно, а е между 44 и 50 процента.

Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с проблемно тегло е скочил със 170 на сто.

Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло. Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.

“Въпреки технологичния, културен и обществен напредък в последните няколко десетилетия изпуснахме от поглед този най-основен факт: ако децата се хранят неправилно, те живеят неправилно”, заявява директорът на УНИЦЕФ Хенриета Фор. Тя подчерта, че милиони деца ядат вредни неща, защото просто нямат друг избор. “Начинът, по който разбираме и се справяме с недохранването, трябва да се промени. Децата не просто да получават достатъчно храна, а тя да е здравословна”, обяснява Фор.

Експертите на ООН предупреждават, че заплахата е тройна – недохранване, скрит глад, причинен от липсата на основни хранителни вещества в менюто, и наднормено тегло под 5-годишна възраст. Тези фактори са довели до катастрофални резултати. 149 млн. деца страдат от спиране на растежа, твърде ниски са за възрастта си. 50 млн. са прекалено слаби за височината си. 340 млн., или всяко второ дете, страдат от липсата на основни вещества като витамин А и желязо. 40 млн. пък са с наднормено тегло или затлъстяване.

Установено е, че лошите хранителни навици започват в най-ранните дни от живота на детето. И колкото и да се правят кампании за ползата от кърменето, само 42 на сто от бебетата под 6-месечна възраст се хранят единствено така. По-голямата част разчитат на адаптирани млека за кърмачета. Доказателство за това е, че продажбите на храни на млечна основа са нараснали със 72% между 2008 и 2013 г. в страните с по-висок среден доход като Бразилия, Китай, Турция. Според ООН това до голяма степен се дължи на неподходящ маркетинг и слаби политики за насърчаване на кърменето.

С нарастване на възрастта положението става още по-лошо. В групата до 2 г. близо 45% от децата не ядат никакви плодове или зеленчуци, а почти 60 процента не вкусват яйца, млечни продукти, риба или месо. След това започва голямото изкушение от нездравословните свръхобработени храни.

От ходещите на училище в страни с ниски и средни доходи 42 процента пият сладки газирани напитки най-малко веднъж на ден, а 46% залагат на бързи ястия като хамбургери най-малко веднъж седмично. Процентът се увеличава съответно до 62 и 49 за младежите в страните с високи доходи. В резултат на това все повече имат проблем със затлъстяване. Например, ако през 2000 г. едно на десет деца между 5 и 19-годишна възраст е било с наднормено тегло, то през 2016 г. вече е почти едно на всеки 5. В сравнение с 1975 г. пък 10 пъти повече момичета и 12 пъти повече момчета страдат от затлъстяване.

Оказва се, че най-засегнати са растящите в бедни семейства. Причината е, че нездравословната храна е много по-евтина и освен това агресивно рекламирана. Дори в страните с високи доходи, като Великобритания например, случаите с наднормено тегло в най-бедните райони са два пъти повече от тези в най-богатите.

Според ООН повече от 800 милиона души по света са постоянно гладни, а други 2 милиарда ядат твърде много неправилни храни, което води до епидемии от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Япония оглавява класациите за детско здраве и най-нисък процент на подрастващи с наднормено тегло. Смята се, че един от факторите за това добро представяне е програмата за училищен обяд, която действа в страната. Тя стартира като инициатива в бедната област Ямагата. През 1889 г. в нея започват да раздават оризови топки и риба на деца, чиито родители изпитват трудност да им осигурят редовно ядене. След Втората световна война, обхваща и други части в страната, в които има сериозен недостиг на храна.

“Днес обедите са задължителни за всички основни училища и по-голямата част от прогимназиите в цяла Япония. И макар че не са безплатни за повечето деца, те са силно субсидирани. Всяко хранене е проектирано така, че да има около 600-700 калории, балансирани между въглехидрати, месо или риба и зеленчуци”, казва пред АФП Мицухико Хара, педиатър и преподавател от Токийския университет.

За разлика от познатите у нас столова, в които се хранят учениците, японските обеди обикновено се сервират в класната стая. Те са замислени не само за да хранят децата, но и да ги учат. “В японското училище има и ежедневни уроци, в които се обясняват хранителните елементи, съдържащи се в училищния обяд за деня. Това е добър начин да възпитате децата в правилно хранене”, обяснява Хара.

В резултат много японци се стремят да ядат разнообразно и да живеят здравословно. Освен всичко останало ние сме научени да ядем сезонна храна, което също допринася за доброто здраве, добавя Хара. По думите му и в Япония по-бедните деца са по-склонни да имат наднормено тегло, защото семействата се опитват да намалят разходите за храна. Затова те ядат по-малко протеини, а консумират повече въглехидрати и захар, което води до затлъстяване, добавя ученият.

Годишно се прахосва храна за 400 млрд. долара

По данни на ООН светът прахосва около 14 на сто от произведената храна дори преди да бъде доставена до магазините, което годишно струва около 400 млрд. долара. Най-голямо разхищение се наблюдава в Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа.

Според експертите на организацията по-добро хладилно съхранение и инфраструктура могат да помогнат за намаляване на загубите, но е необходима повече информация за веригите на снабдяване. Проблемът с изхвърлянето на храна става все по-сериозен не само защото има прекалено много хора, които се нуждаят от нея, а защото допринася и за увеличаване на въглеродните емисии.

В резултат бедствията, свързани с климата, са по-чести и водят до тежки хранителни кризи. Сушата например е причина за 80% от щетите и загубите в селското стопанство, като сериозно влияе върху наличните количества, качеството и цената на храната за децата.

Затова от УНИЦЕФ смятат, че правителствата, бизнесът и родителите трябва да обединят усилията си за по-рационално изхранване на децата.

“Губим почва под краката си в битката за здравословно хранене. Това не е битка, която можем да спечелим сами. Имаме нужда да работим заедно, за да отговорим на причините за нездравословно хранене във всички негови форми”, казва Хенриета Фор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Еврокомисията: Очакваме ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Европейската комисия има основания да смята, че първата ваксина срещу коронавирус ще се появи в края на тази година или в началото на следващата година. Това заяви еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес в интервю за германския вестник Handelsblatt. „В момента все още е рисковано да се правят прогнози

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани, като не бъдат допускани в ресторанти или на закрити места, където се мери дистанционно температура като мярка срещу пандемията от новия коронавирус. Снимка: Пиксабей

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани през пандемията

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани, като не бъдат допускани в ресторанти или на закрити места, където се мери дистанционно температура като мярка срещу пандемията от новия коронавирус, казват експерти. Термометрите, които се използват за дистанционно отчитане на температурата, измерват топлината на кожата

СНИМКА: Pixabay

Китай съобщи за нов смъртоносен вирус

Китайските здравни власти официално обявиха епидемичен взрив от вируса SFTS /Huaiyangshan banyangvirus/, който се предава чрез кърлежи, съобщава Global Times. По последни данни 60 души вече са заразени, седем са починали вследствие на заразяването, предава БГНЕС.  Първоначално епидемията е регистрирана в провинция Дзянсу

СНИМКА: Pixabay

Постоянното хълцане е сред редките симптоми на COVID-19

Постоянното хълцане може да се окаже един от редките симптоми, с които се проявява заболяването, предизвикано от новия коронавирус, пише британският в. "Сън", предава БТА. Изданието цитира публикация в американското списание "Джърнъл ъв имърджънси медисин". В него е описан случая на 62-годишен пациент от Чикаго, който страдал от захарен диабет

СНИМКА: Ройтерс

Учени в Сингапур започват клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19

Учени в Сингапур започват другата седмица клинични изпитания на ваксина срещу новия коронавирус, разработена заедно с американските им колеги. Това съобщи днес в интервю за вестник "Стрейт таймс" заместник-ръководителят на клъстъра от медицински учреждения Сингхелт (SingHealth) Джени Лоу, предаде ТАСС

Имунологът доц. Снежина Михайлова КАДЪР: Нова тв

Имунолог: Преболедувалите COVID-19 изграждат имунитет, не е ясно колко трае

Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет. Не е ясно обаче за колко време. Това заяви имунологът в УМБАЛ "Александровска" доц. Снежина Михайлова в ефира на „Събуди се” по Нова тв. По думите й стресът влияе на имунната система. „Последният месец действително има увеличение на броя на тестваните. Прави впечатление

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

По света има много медицински лица, които са заразени с коронавируса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия патентова лекарство срещу коронавируса

В Русия беше патентовано лекарство срещу коронавируса. Препаратът е оригинална руска разработка, подчертават от Федералната медико-биологична агенция. Лекарството се нарича „Лейтрагин“. Създадено е на основата на препарата „Даларгин“, който се е използвал за лечение на стомашна язва, остър панкреатит и панкреонекроза, предаде БНР

FUTURE HEALTH е категоричен лидер в съхранението на стволови клетки в България.

Величие в генетиката: как стволовите клетки могат да ни спасят от COVID19

Заболяването на COVID-19 се причинява от SARS-CoV-2. Вирусът е насочен главно към белодробните епителни клетки. Терапията с мезенхимални стволови клетки предлага обещаващ подход за смекчаване на делирните ефекти на инфекцията при пациенти със COVID-19. Тази терапия показва, че намалява експресията на провъзпалителни цитокини

Проф. Мира Кожухарова КАДЪР: БНТ

Проф. Кожухарова: Преди пандемията под "случай" имахме предвид болни хора

За процента на болните от COVID-19 можем да съдим по броя на хоспитализираните и на тези, които са в тежко състояние в интензивните отделения, каза в Сутрешния блок на БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. "Обикновено в епидемиологията и медицината, преди тази пандемия, под "случай" имахме предвид болни хора

СНИМКА: Pixabay

Над 19 милиона по света са заразени с коронавируса

Броят на регистрираните случаи на заразяване с коронавируса в света вчера надхвърли 19 милиона, по данни на американския университет "Джонс Хопкинс", предаде ТАСС. От началото на пандемията досега са се заразили 19 007 938 души и са починали 713 406. Оздравели са 11 482 467 души, предава БТА.  Най-много случаи на заразяване са регистрирани в САЩ -

СНИМКА: pixabay

Гладните мъже си падат по жени с големи бюстове

Учени от университета в Уестминстър установиха, че гладните мъже имат нещо много общо, извън желанието за храна - те си падат по жени с по-големи бюстове, пише сайтът Окей уатевър. Специалистите направили експерименти със студенти, 65 от които били гладни и 58 - сити. На тях им били показани изображения на дами с непрекъснато увеличаващ се размер

Проф. Николай Витанов

Проф. Витанов: До края края на септември - 25 000 положителни проби

Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на параметрите на коронавируса. Тя се използва частично при изчисляването на поведението на групи от хора. Това обясни пред "Хоризонт" математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber