Българчетата са в топ 6 на най-бързо затлъстяващите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7718230 Българчетата са в топ 6 на най-бързо затлъстяващите Българчетата са в топ 6 на най-бързо затлъстяващите www.24chasa.bg
Най-засегнати от трупането на килограми са малчуганите в бедни семейства.
Най-засегнати от трупането на килограми са малчуганите в бедни семейства.

Според УНИЦЕФ децата с наднормено тегло у нас са се увеличили със 120%

България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател според мащабно проучване на УНИЦЕФ. Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят.

Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г. За нашата страна точният процент е 120 за периода от 1990 до 2016 г., който обхваща проучването. В момента 28,47 на сто от младежите ни на тази възраст са с наднормено тегло.

Най-много те са в САЩ – 41,86%, след това в Нова Зеландия – 39,46 на сто, и Гърция – 37,26 %. При тях обаче увеличението не е толкова сериозно, а е между 44 и 50 процента.

Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с проблемно тегло е скочил със 170 на сто.

Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло. Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.

“Въпреки технологичния, културен и обществен напредък в последните няколко десетилетия изпуснахме от поглед този най-основен факт: ако децата се хранят неправилно, те живеят неправилно”, заявява директорът на УНИЦЕФ Хенриета Фор. Тя подчерта, че милиони деца ядат вредни неща, защото просто нямат друг избор. “Начинът, по който разбираме и се справяме с недохранването, трябва да се промени. Децата не просто да получават достатъчно храна, а тя да е здравословна”, обяснява Фор.

Експертите на ООН предупреждават, че заплахата е тройна – недохранване, скрит глад, причинен от липсата на основни хранителни вещества в менюто, и наднормено тегло под 5-годишна възраст. Тези фактори са довели до катастрофални резултати. 149 млн. деца страдат от спиране на растежа, твърде ниски са за възрастта си. 50 млн. са прекалено слаби за височината си. 340 млн., или всяко второ дете, страдат от липсата на основни вещества като витамин А и желязо. 40 млн. пък са с наднормено тегло или затлъстяване.

Установено е, че лошите хранителни навици започват в най-ранните дни от живота на детето. И колкото и да се правят кампании за ползата от кърменето, само 42 на сто от бебетата под 6-месечна възраст се хранят единствено така. По-голямата част разчитат на адаптирани млека за кърмачета. Доказателство за това е, че продажбите на храни на млечна основа са нараснали със 72% между 2008 и 2013 г. в страните с по-висок среден доход като Бразилия, Китай, Турция. Според ООН това до голяма степен се дължи на неподходящ маркетинг и слаби политики за насърчаване на кърменето.

С нарастване на възрастта положението става още по-лошо. В групата до 2 г. близо 45% от децата не ядат никакви плодове или зеленчуци, а почти 60 процента не вкусват яйца, млечни продукти, риба или месо. След това започва голямото изкушение от нездравословните свръхобработени храни.

От ходещите на училище в страни с ниски и средни доходи 42 процента пият сладки газирани напитки най-малко веднъж на ден, а 46% залагат на бързи ястия като хамбургери най-малко веднъж седмично. Процентът се увеличава съответно до 62 и 49 за младежите в страните с високи доходи. В резултат на това все повече имат проблем със затлъстяване. Например, ако през 2000 г. едно на десет деца между 5 и 19-годишна възраст е било с наднормено тегло, то през 2016 г. вече е почти едно на всеки 5. В сравнение с 1975 г. пък 10 пъти повече момичета и 12 пъти повече момчета страдат от затлъстяване.

Оказва се, че най-засегнати са растящите в бедни семейства. Причината е, че нездравословната храна е много по-евтина и освен това агресивно рекламирана. Дори в страните с високи доходи, като Великобритания например, случаите с наднормено тегло в най-бедните райони са два пъти повече от тези в най-богатите.

Според ООН повече от 800 милиона души по света са постоянно гладни, а други 2 милиарда ядат твърде много неправилни храни, което води до епидемии от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Япония оглавява класациите за детско здраве и най-нисък процент на подрастващи с наднормено тегло. Смята се, че един от факторите за това добро представяне е програмата за училищен обяд, която действа в страната. Тя стартира като инициатива в бедната област Ямагата. През 1889 г. в нея започват да раздават оризови топки и риба на деца, чиито родители изпитват трудност да им осигурят редовно ядене. След Втората световна война, обхваща и други части в страната, в които има сериозен недостиг на храна.

“Днес обедите са задължителни за всички основни училища и по-голямата част от прогимназиите в цяла Япония. И макар че не са безплатни за повечето деца, те са силно субсидирани. Всяко хранене е проектирано така, че да има около 600-700 калории, балансирани между въглехидрати, месо или риба и зеленчуци”, казва пред АФП Мицухико Хара, педиатър и преподавател от Токийския университет.

За разлика от познатите у нас столова, в които се хранят учениците, японските обеди обикновено се сервират в класната стая. Те са замислени не само за да хранят децата, но и да ги учат. “В японското училище има и ежедневни уроци, в които се обясняват хранителните елементи, съдържащи се в училищния обяд за деня. Това е добър начин да възпитате децата в правилно хранене”, обяснява Хара.

В резултат много японци се стремят да ядат разнообразно и да живеят здравословно. Освен всичко останало ние сме научени да ядем сезонна храна, което също допринася за доброто здраве, добавя Хара. По думите му и в Япония по-бедните деца са по-склонни да имат наднормено тегло, защото семействата се опитват да намалят разходите за храна. Затова те ядат по-малко протеини, а консумират повече въглехидрати и захар, което води до затлъстяване, добавя ученият.

Годишно се прахосва храна за 400 млрд. долара

По данни на ООН светът прахосва около 14 на сто от произведената храна дори преди да бъде доставена до магазините, което годишно струва около 400 млрд. долара. Най-голямо разхищение се наблюдава в Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа.

Според експертите на организацията по-добро хладилно съхранение и инфраструктура могат да помогнат за намаляване на загубите, но е необходима повече информация за веригите на снабдяване. Проблемът с изхвърлянето на храна става все по-сериозен не само защото има прекалено много хора, които се нуждаят от нея, а защото допринася и за увеличаване на въглеродните емисии.

В резултат бедствията, свързани с климата, са по-чести и водят до тежки хранителни кризи. Сушата например е причина за 80% от щетите и загубите в селското стопанство, като сериозно влияе върху наличните количества, качеството и цената на храната за децата.

Затова от УНИЦЕФ смятат, че правителствата, бизнесът и родителите трябва да обединят усилията си за по-рационално изхранване на децата.

“Губим почва под краката си в битката за здравословно хранене. Това не е битка, която можем да спечелим сами. Имаме нужда да работим заедно, за да отговорим на причините за нездравословно хранене във всички негови форми”, казва Хенриета Фор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Проф. д-р Красимир Иванов извърши първата хирургическа интервенция с робот Da Vinci Xi във Варна

Проф. д-р Красимир Иванов извърши първата хирургическа интервенция с робот Da Vinci Xi във Варна

Медицинският университет и УМБАЛ „Св. Марина“ стартираха проекта за роботизирана хирургия във Варна. Първата робот-асистирана хирургична интервенция в морската столица бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. В университетската болница е инсталиран последният модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi

СНИМКА: pixabay

Супите са ефикасни в борбата с маларията

Учени от Лондонския имперски колеж установиха, че някои месни и зеленчукови супи прекъсват жизнения цикъл на паразита Plasmodium falciparum, който предизвиква малария, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.  Специалистите са анализирали проби от 56 домашно приготвени супи, които били използвани за лечение на треска

СНИМКА: Pixabay

Медицинската асоциация в САЩ: Незабавно да се забранят електронните цигари

Американската медицинска асоциация на заседание в Сан Диего призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес. Асоциацията посочи като довод голямото нарастване на броя на пушещите електронни цигари тийнейджъри, които предпочитат устройствата, загряващи разтвор с никотин

СНИМКА: Pixabay

Боите за коса могат да са опасни

Ако неподходяща боя за коса попадне на скалпа ви, това може да доведе до развитие на отрицателни ефекти от скрити алергии. В резултат на това можете да получите възпаление, гниене на кожата и загуба на коса заедно със скалпа, каза трихологът и вицепрезидент на Евразийската трихологична асоциация Олга Кохас

Чесънът удължава живота

Чесънът удължава живота

Чесънът удължава живота, защото сдържащите се в него фибри увеличават "добрите" бактерии, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Те изместват вредните бактерии, които допринасят за всякакви болести - от рак и деменция до затлъстяване и психични проблеми. Микроорганизмите в тялото, като бактериите, имат 10 пъти повече клетки и 100 пъти ДНК от приемника

Златно правило: Преброй краката

Златно правило: Преброй краката

"Еднокракото е по-добро за ядене от двукракото, а то пък - от четирикракото." Това е една доста загадъчна китайска мъдрост, дошла от древността. Нейният смисъл е: Стоящите на един крак, т.е. растенията и гъбите, са по-полезна храна за човека от ходещите на два крака - т.е. птиците. А пък птиците на свой ред са по-полезна храна от четирикраките

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Експерти предлагат: Увеличен достъп до
здравни грижи за същите пари

Експерти предлагат: Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари

Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари. Такава реформа предлагат здравни експерти, цитирани от bTV.  На база данни от НЗОК специалистите от Експертния клуб за икономика и политика са изчислили, че е възможна оптимизация в здравната система, която да подобри достъпа на българските пациенти до ключови животоспасяващи и животоподдържащи

СНИМКА: pixabay

9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, сладичко или още няколко хапки от вкусната вечеря. Досега се смяташе, че това е лоша идея и води до качване на килограми. Последните проучвания показват обаче, че има продукти

100% естествена формула прочиства белите бробове

100% естествена формула прочиства белите бробове

Новото предложение на Biotica 1961 е мощна формула, комбинация от 100% естествени съставки, подпомагаща естественото прочистване на белия дроб от вредни вещества от околната среда, както и от полепнал катран при активните и пасивните пушачи! Състав: • Живовляк екстракт, 200mg; • Евкалипт екстракт, 200mg; • Джинджифил екстракт, 200mg; • Витамин С

Популярният рак на маточната шийка

Популярният рак на маточната шийка

В света на свободното сексуално общуване ракът на шийката на матката е популярен както заради широкото си разпространение, така и заради информационните кампании за превенция и ранно диагностициране. Вероятно всяка жена е чувала за полово преносимия Човешки папилома вирус като причинител и цитонамазката като метод за диагностициране

Учените обясниха защо много хора не харесват броколи

Учените обясниха защо много хора не харесват броколи

Учени от университета на Кентъки установиха защо на някои хора броколите и цветното зеле им се струват вкусни, а на други - че имат горчив вкус, съобщи Лента. Оказало се, че за възприемането на горчивия вкус у човека отговаря генът TAS2R38, който кодира протеин в рецепторите на езика. Хората, които притежават вариация на гена, известна като AVI

"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

Участниците в неотдавнашна кампания, базирана върху практикуване на "безмесен понеделник", заключиха, че консумацията им на месо е намаляла, съобщи ЮПИ. Много хора, които се опитаха един ден седмично да не консумират месо, за да привлекат вниманието върху храненето и климатичните промени, продължиха да го правят след приключването на кампанията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber