Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7717987 Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята www.24chasa.bg
Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята
СНИМКА: Pixabay

Учени натискат алармата след уникален случай - клебсиела стигнала до недоносени бебета от прани дрешки, за щастие, без последици. За здрави хора вероятно не е проблем, но при слаба имунна система е обезпокоително. 

Стремежът на света да избегне потенциална екологична катастрофа вкара в усмирителната риза на енергоспестяването целия ни живот. Връщаме се към многократната употреба на всичко и използваме енергоефективни технологии. За облеклото и домашния текстил това означава умни тъкани, които не се мачкат и се перат на 30-40 градуса. Производителите на перални отговориха с допълнителни кратки или “ръчни” програми без енергоемкото продължително въртене на барабана, сушилните станаха синоним на екологична безотговорност.

Въпреки че изпирането на дрехите в почти студена вода пести ток и пари, при стечение на неблагоприятни обстоятелства може да превърне пералните в дом за рискови микроби. А някои и устойчиви на обичайните лекарства, които би трябвало да ги убиват. Темата се завъртя на бързи обороти в големите меди по света след публикация в авторитетното издание за приложна микробиология. Това, че в пералните си живеят стотици колонии на микроорганизми, отдавна не е тайна. Но сега за първи път се съобщава, че резистентни патогени могат да се разпространяват чрез перални. Изследователи от университета в Бон го установяват за детска болница, където на няколко новородени е била предадена бактерията клебсиела окситока от уникален вариант, невписана в базата данни на немския референтин център за грамотрицателни патогени. Обичайните антибиотици били с ограничен или нулев ефект.

Бактерията може да причини стомашно-чревни и дихателни инфекции, в най-лошия случай сепсис при хора с отслабена имунна система, възрастни и новородени. Не се стигнало до фатален инцидент, но прецедентът натиска алармата за антибиотичната резистентност. След като ударните хигиенни мерки в отделението не дали резултат, неонатолозите поискали съдействие от Института по хигиена и обществено здраве.

След множество проби в болницата и от персонал бактерията била открита по шапчиците и чорапките на бебетата и по дозатора за препаратите и гуменото уплътнение на вратата на болничната машина, в която се перяли.

Клебсиелата стигала до децата чрез дрешките. Особеното е, че по изключение се ползвал уред от клас за домашна употреба, а материята на дрешките трябвало да се третира на по-ниска температура.

След смяна на пералнята патогенът вече не се откривал.

Случаят е изолиран, но за първи път демонстрира, че пералнята може да посредничи за пренасяне на резистентни микроби към хората. Използваме го да насочим вниманието към възможни проблеми с устойчиви бактерии, които навлизат в домашната среда, обяснява д-р Мартин Екснър, директор на института по хигиена.

Микробиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести: За профилактика веднъж в месеца или след болница  пералнята да се пуска поне на 60 градуса

- Проф. Кантарджиев, вероятно както и средния българин познавате хора, които си пускат в пералнята дори маратонките, и такива, които задължително ползват биоцидни препарати с идеята да не остане и 1 жив бацил по дрехите. Къде минава границата между добрата хигиена и фобиите в темата за прането?

- Човек трябва да се придържа към правилата, без да се вманиачава. Когато се изполват така наречените силни препарати, невинаги повечето е и повече ползи. Темата за обувките, с които ходим навън и внасяме в дома си, е много по-широка от това къде ги мием. От друга страна, биоцидите нямат механизъм да унищожават избирателно само болестотворните микроорганизми. А така наречените добри микроби няма нужда да бъдат отстранявани, те дори имат роля на бариера за защита на кожата, червата и всички други органи, в които се развива индивидуалният микробиом на човека. Безконтролното използване на биоциди рефлектира и върху природата. Те отиват в подпочвените води и променят микробния свят там. А живите организми в целия свят сме невидимо, но много тясно свързани.

Хубаво е след използване пералнята да се оставя отворена да изсъхва - влагата е идеална среда за размножаване на микробите. За най-притеснителните е съветът частите, които задържат вода - като гумените уплътнения на вратата отпред, да се подсушават.

- В контекста на прането на 30-40 градуса, което препоръчват повечето етикети на дрехите ни, какво съветвате?

- За повечето здрави хора едва ли ще произтече проблем. Но за домакините и най-вече майките на малки деца, които се страхуват от инфекции, е добре веднъж месечно профилактично да настройват на 60-90 градуса температурата. Това вероятно се случва и без специални усилия, по интуиция при прането на хавлии, спално бельо, покривки, които понасят високотемпературни режими. Идеалният вариант е такава програма да се изпълни без дрехи само с горещата вода и препарат с цел почистване на машината.

Когато в семейството има болни хора, с рани, наскоро оперирани или изписани от болница, техните дрехи също трябва да се изпират по-щателно и отделно. Това прекъсва евентуална инфекциозна верига. Пази и уязвимите хора от микроорганизми, които не застрашават здравите членове на семейството. Повече хигиенни усилия са необходими и за хора с отслабен имунитет, новородени, много възрастни, при които защитните сили естествено намаляват с напредването на годините. За останалите са достатъчни обикновени начини на пране. 

Гащи и кърпи за чинии заедно? Рядко се признава, но се прави

Здравите хора няма нужда да се притесняват от пералните си вкъщи, въпреки че те по всяка вероятност завъждат някакви колонии бактерии. Това няма значение, защото човек живее в мирно съжителство с повечето микроби по телата, дрехите и околната среда. Машините са предназначени да премахват замърсяванията и миризмите от дрехите, но не е необходимо да ги правят стерилни. Още повече, че в домашната пералня влизат дрехите на членовете на домакинството, които така или иначе си обменят микроби по всякакви начини.

Смущаващи от гледна точка на хигиената са отделни ситуации.

Като например нискотемпературно изпиране на бельо и хавлии заедно с кърпи за бърсане на чинии или за подсушаване на плодове и зеленчуци, както и носни кърпи, ако се ползват негладени. В анкети домакините най-често казват, че перат разделно гащи и кухненски кърпи. Но в микробиологично изследване се оказва, че 1 от 4 дрехи, прани на 40 градуса, съдържа фекални микроби.

Според проучване на британката д-р Лиза Акерли от Салфордския университет по изпраните на тази температура дрехи има приблизително 10 000 микроба, свързани с изпражненията. А в 2 супени лъжици от водата от пералнята - над 1 милион бактерии. Това, че нещо изглежда и мирише на чисто, не означава, че е хигиенично, казва тя.

Лоша практика е и да се пести от дезинфектанти за пералнята. (Същото важи и за миялнята.) Поне веднъж месечно машината трябва да се пуска с някой от специалните препарат, който да почисти нея самата. За целта се препоръчва цикилът да се изпълни с възможната максимална температура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Всяко 10-о предаване на новия коронавирус е от човек без оплаквания

Всяко 10-о предаване на новия коронавирус е от човек без оплаквания

Изследователи, изучаващи новия коронавирус, са установили, че времето между случаите във веригата на предаване е по-малко от седмица и над 10 на сто от пациентите са заразени от някой, който има вируса, но все още не показва симптоми. Според изследователите от Тексаския университет в Остин средният сериен интервал за новия коронавирус в Китай е

Идващите от чужбина да спазват карантината, при задух да звънят на лекар

Идващите от чужбина да спазват карантината, при задух да звънят на лекар

Д-р СОФИЯ АНГЕЛОВА* Всички ние сме изправени пред едно изпитание-пандемия от коронавирус, което трябва да преминем с разум, дисциплина и спокойствие, защото страхът, гневът, паниката водят до потискане на имунните клетки, а това може да доведе до разболяване и от други вируси и бактерии. Аз считам, че когато хората имат познание за случващото се

Ежедневните неща, които може да повлияят на имунната система

Ежедневните неща, които може да повлияят на имунната система

Саботират я солените храни, самотата, стресът, пиенето Въпреки че имунната ни система е "проектирана" в обичайни ситуации да може да ни защити от  лоши бактерии, гъбички и вируси, има стъпки, които можем да предприемем, за да  я подсилим . Основните - като достатъчно сън и поддържане на здравословна диета, са от ключово значение

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Ето правилата за здрав брак и щастлив развод

Юристи споделят опит от съдебната зала, прогнозират ще оцелее ли семейството ви Едно от главните условия за хармоничен брак са възможността и свободата да се занимавате с това, което ви доставя удоволствие. Такова е заключението на Джорджиана Хемблин – виден лондонски адвокат по бракоразводни дела. Нейната задача не е да помирява семейства

Лекари: Не правете инвитро през епидемията

Лекари: Не правете инвитро през епидемията

Бременните не са по-податливи на зараза от останалите, уверяват експерти Жените да не правят процедура инвитро, докато трае пандемията от КОВИД-19 заради опасения, че коронавирусът може да повлияе отрицателно на бременността, предупредиха специалисти по изкуствено оплождане. Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE)

Сънуването на кошмари ни помага да преодолеем страховете си.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Лошите сънища лекуват стрес

Мозъкът ни поставя в кошмарни ситуации, за да се справим по-добре със страха в реалния живот Те разказват за нашите страхове и преживявания и така ни помагат да се справим с тях. Изследване на невролози от Женевския университет доказа, че лошите сънища действат като терапия и потвърждават теорията за симулация на заплахите

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Акад. Добрин Свинаров: Витамин D трябва да се пие всеки ден

Акад. Добрин Свинаров: Витамин D трябва да се пие всеки ден

При добро насищане боледуваме по-рядко и по-леко. Ако има недостиг, желаното ниво се постига след 3-4 месеца ежедневен прием, казва акад. проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ “Александровска”. - Акад. Свинаров, за витамин D се сещаме предимно през зимата и при епидемии

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Потенето прочиства и разкрасява

Унищожава вредни бактерии по кожата Всеизвестно е, че спортуването е полезно за здравето и удължава живота. Но не всички са наясно колко са големи ползите на съпътстващото го изпотяване. Те са многобройни – от повдигане на настроението до хубава кожа, затова специалистите го препоръчват, пише в. “Дейли мейл”

Смути с водорасли е много популярно. 
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Храната с водорасли пращи от протеини, витамини и минерали

Наричат я ястието на бъдещето Сигурно сте чували за чудотворното алге, сиреч водорасло, което укрепва здравето, освежава външния вид и влива енергия. Синьо-зелената разновидност на този природен продукт, отглеждана на повърхността на езера, язовири и други застояли водоизточници, трупа слава и е на път да направи революция в хранителния бранш

Александра Солдатова

Защо булимията мори гимнастички и фигуристки

Личната история на руската състезателка по художествена гимнастика Александра Солдатова бързо се превърна в един от медийните хитове миналия месец. Накрая 4-кратната световна шампионка, спечелила две от титлите си в София, със сълзи на очи призна, че от две години страда от булимия. Направи го след няколко дни

Музикантката свири, докато я оперират.

Будните операции на мозъка го пазят от необратими щети

Неврохирургът проф. Ашкин: Правим по 400 операции и често будим пациенти да тестваме наред ли е всичко с говора, но за първи път ми се налага пациент да свири на цигулка. Неврохирургичната операционна зала на болницата към Кингс колидж е последното място, на което Дагмар Търнър си е представяла, че ще свири

Няколко хубави дълги протягания сутрин зареждат с енергия.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Как да се заредим с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва прочутият д-р Шераб Барма Всеки си има начини да се сдобива с жизнена енергия, но доколко ефективна е тя? Кафето, шоколадът, тонизиращите напитки и други сладости са по-скоро допинг, отколкото реална сила. Как да си върнеш енергията задълго – това обяснява д-р Шераб Барма

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber