Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7717987 Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята www.24chasa.bg
Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята
СНИМКА: Pixabay

Учени натискат алармата след уникален случай - клебсиела стигнала до недоносени бебета от прани дрешки, за щастие, без последици. За здрави хора вероятно не е проблем, но при слаба имунна система е обезпокоително. 

Стремежът на света да избегне потенциална екологична катастрофа вкара в усмирителната риза на енергоспестяването целия ни живот. Връщаме се към многократната употреба на всичко и използваме енергоефективни технологии. За облеклото и домашния текстил това означава умни тъкани, които не се мачкат и се перат на 30-40 градуса. Производителите на перални отговориха с допълнителни кратки или “ръчни” програми без енергоемкото продължително въртене на барабана, сушилните станаха синоним на екологична безотговорност.

Въпреки че изпирането на дрехите в почти студена вода пести ток и пари, при стечение на неблагоприятни обстоятелства може да превърне пералните в дом за рискови микроби. А някои и устойчиви на обичайните лекарства, които би трябвало да ги убиват. Темата се завъртя на бързи обороти в големите меди по света след публикация в авторитетното издание за приложна микробиология. Това, че в пералните си живеят стотици колонии на микроорганизми, отдавна не е тайна. Но сега за първи път се съобщава, че резистентни патогени могат да се разпространяват чрез перални. Изследователи от университета в Бон го установяват за детска болница, където на няколко новородени е била предадена бактерията клебсиела окситока от уникален вариант, невписана в базата данни на немския референтин център за грамотрицателни патогени. Обичайните антибиотици били с ограничен или нулев ефект.

Бактерията може да причини стомашно-чревни и дихателни инфекции, в най-лошия случай сепсис при хора с отслабена имунна система, възрастни и новородени. Не се стигнало до фатален инцидент, но прецедентът натиска алармата за антибиотичната резистентност. След като ударните хигиенни мерки в отделението не дали резултат, неонатолозите поискали съдействие от Института по хигиена и обществено здраве.

След множество проби в болницата и от персонал бактерията била открита по шапчиците и чорапките на бебетата и по дозатора за препаратите и гуменото уплътнение на вратата на болничната машина, в която се перяли.

Клебсиелата стигала до децата чрез дрешките. Особеното е, че по изключение се ползвал уред от клас за домашна употреба, а материята на дрешките трябвало да се третира на по-ниска температура.

След смяна на пералнята патогенът вече не се откривал.

Случаят е изолиран, но за първи път демонстрира, че пералнята може да посредничи за пренасяне на резистентни микроби към хората. Използваме го да насочим вниманието към възможни проблеми с устойчиви бактерии, които навлизат в домашната среда, обяснява д-р Мартин Екснър, директор на института по хигиена.

Микробиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести: За профилактика веднъж в месеца или след болница  пералнята да се пуска поне на 60 градуса

- Проф. Кантарджиев, вероятно както и средния българин познавате хора, които си пускат в пералнята дори маратонките, и такива, които задължително ползват биоцидни препарати с идеята да не остане и 1 жив бацил по дрехите. Къде минава границата между добрата хигиена и фобиите в темата за прането?

- Човек трябва да се придържа към правилата, без да се вманиачава. Когато се изполват така наречените силни препарати, невинаги повечето е и повече ползи. Темата за обувките, с които ходим навън и внасяме в дома си, е много по-широка от това къде ги мием. От друга страна, биоцидите нямат механизъм да унищожават избирателно само болестотворните микроорганизми. А така наречените добри микроби няма нужда да бъдат отстранявани, те дори имат роля на бариера за защита на кожата, червата и всички други органи, в които се развива индивидуалният микробиом на човека. Безконтролното използване на биоциди рефлектира и върху природата. Те отиват в подпочвените води и променят микробния свят там. А живите организми в целия свят сме невидимо, но много тясно свързани.

Хубаво е след използване пералнята да се оставя отворена да изсъхва - влагата е идеална среда за размножаване на микробите. За най-притеснителните е съветът частите, които задържат вода - като гумените уплътнения на вратата отпред, да се подсушават.

- В контекста на прането на 30-40 градуса, което препоръчват повечето етикети на дрехите ни, какво съветвате?

- За повечето здрави хора едва ли ще произтече проблем. Но за домакините и най-вече майките на малки деца, които се страхуват от инфекции, е добре веднъж месечно профилактично да настройват на 60-90 градуса температурата. Това вероятно се случва и без специални усилия, по интуиция при прането на хавлии, спално бельо, покривки, които понасят високотемпературни режими. Идеалният вариант е такава програма да се изпълни без дрехи само с горещата вода и препарат с цел почистване на машината.

Когато в семейството има болни хора, с рани, наскоро оперирани или изписани от болница, техните дрехи също трябва да се изпират по-щателно и отделно. Това прекъсва евентуална инфекциозна верига. Пази и уязвимите хора от микроорганизми, които не застрашават здравите членове на семейството. Повече хигиенни усилия са необходими и за хора с отслабен имунитет, новородени, много възрастни, при които защитните сили естествено намаляват с напредването на годините. За останалите са достатъчни обикновени начини на пране. 

Гащи и кърпи за чинии заедно? Рядко се признава, но се прави

Здравите хора няма нужда да се притесняват от пералните си вкъщи, въпреки че те по всяка вероятност завъждат някакви колонии бактерии. Това няма значение, защото човек живее в мирно съжителство с повечето микроби по телата, дрехите и околната среда. Машините са предназначени да премахват замърсяванията и миризмите от дрехите, но не е необходимо да ги правят стерилни. Още повече, че в домашната пералня влизат дрехите на членовете на домакинството, които така или иначе си обменят микроби по всякакви начини.

Смущаващи от гледна точка на хигиената са отделни ситуации.

Като например нискотемпературно изпиране на бельо и хавлии заедно с кърпи за бърсане на чинии или за подсушаване на плодове и зеленчуци, както и носни кърпи, ако се ползват негладени. В анкети домакините най-често казват, че перат разделно гащи и кухненски кърпи. Но в микробиологично изследване се оказва, че 1 от 4 дрехи, прани на 40 градуса, съдържа фекални микроби.

Според проучване на британката д-р Лиза Акерли от Салфордския университет по изпраните на тази температура дрехи има приблизително 10 000 микроба, свързани с изпражненията. А в 2 супени лъжици от водата от пералнята - над 1 милион бактерии. Това, че нещо изглежда и мирише на чисто, не означава, че е хигиенично, казва тя.

Лоша практика е и да се пести от дезинфектанти за пералнята. (Същото важи и за миялнята.) Поне веднъж месечно машината трябва да се пуска с някой от специалните препарат, който да почисти нея самата. За целта се препоръчва цикилът да се изпълни с възможната максимална температура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

В Делхи бе обявено извънредно положение, след като се наложи на хората да дишат като в газова камера

Ако слезем от колите, може да сме по-умни

Учени откриха, че мръсният въздух състарява паметта Напоследък световните агенции ни заливат с шокиращи снимки от Индия. На тях се вижда как хора с маски се опитват да стигнат до работните си места в непрогледна мъгла от мръсен въздух. Деца не се забелязват, тъй като училищата са затворени. В мегаполиса Делхи е обявено даже извънредно положение

Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Депресията - как да я познаем и лекуваме

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия. Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота

Дюнерът е  тъпкан с двойно  повече месо  и кашкавал от обикновения сандвич. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Не яжте това на обяд – ще ви успи на работа

11 храни, които трябва да избягвате в почивката Кой не го е преживявал – хапваш бързо на обяд и тичаш обратно в офиса, но след малко започваш да клюмаш и да заспиваш на бюрото. Бързането да се върнете на работа едва ли ще ви е от полза, след като през останалата част от деня ще се влачите като парцал. Причината вероятно е в обедното меню

Какво помага срещу  хроничния стрес, който ни докарва  хипертония

Какво помага срещу хроничния стрес, който ни докарва хипертония

Балансът 8 часа работа - 8 часа лично време - 8 часа сън, хобито, добрият секс. Хипертонията е телеграмата, която предупреждава за риск от инсулт и инфаркт. Освен нея предотвратими рискови фактори за сърдечносъдови инциденти са пушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословните храни, хроничният стрес

Не се  мъчете  с високи токчета. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Какво да не обличаме, когато летим със самолет

15 грешки, които не бива да правите при полет Да подбереш тоалета си за полет, не е толкова лесно, особено за дамите. Те искат да изглеждат елегантни, а същевременно дрехите и обувките да са удобни за влачене на куфари и катерене по стълбата на самолета. Хубаво е облеклото да е секси, но не чак толкова

Боулдър - новият олимпийски спорт, който лекува депресия

Боулдър - новият олимпийски спорт, който лекува депресия

С концентрацията, която изисква, този вид катерене действа като хормонален регулировчик Пилотно проучване на немски учени в градовете Ерланген, Берлин и Мюнхен може да вкара в речника на психиатрите и психолозите нова думичка – боулдър. Това е сравнително нов алпинистки спорт, разновидност на катеренето.

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Учени натискат алармата след уникален случай - клебсиела стигнала до недоносени бебета от прани дрешки, за щастие, без последици. За здрави хора вероятно не е проблем, но при слаба имунна система е обезпокоително.  Стремежът на света да избегне потенциална екологична катастрофа вкара в усмирителната риза на енергоспестяването целия ни живот

Не изпадайте в паника от някое и друго килце отгоре, съветват учените.

Диетите убиват

Йо-йо ефектът поразява важни органи, причинява инсулт и инфаркт Едва ли има човек, който през живота си да не се е подлагал на диета. 14 на сто от американците например редовно изпробват различни начини за слабеене. Там всяка година се пръскат $ 33 млрд. за продукти, които обещават стройна фигура. И все пак 66 на сто от хората в САЩ са затлъстели

Кириакос Мицотакис и Румен Радев Снимки: Прессекретариат на президента

Радев и Мицотакис единодушни - охраняваме заедно въздушното пространство над Скопие (Снимки)

Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен Радев и министър-председателят на

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва
незабелязано

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва незабелязано

Най-коварно протичат възрастовата макулна дегенерация и диабетната ретинопатия, казва доц. Александър Оскар - Доц. Оскар, в календара на медицината октомври е месец на профилактиката на загубата на зрение. Кои диагнози в офталмологията влошават качеството на живота на най-много хора в България? - Двете заболявания с най-голяма социална тежест в

Високофруктозният царевичен сироп е наричан "сладкият убиец". СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пазете се от тези храни – докарват рак

Причините са канцерогенни добавки, злоупотреба със сол и захар, рафиниране Известно е, че здравето започва от кухнята, но мнозина не знаят, че в основата на много видове рак е храненето. Според ред изследвания 70% от карциномите могат да бъдат избегнати чрез подходящ хранителен режим. При останалите 30% решаващи са наследствеността и околната

Грета и Грета (вижте следващата снимка). Зависи от ракурса. Нещо подобно е и в науката за същността на синдрома на Аспергер.

Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията

Защо д-р Тони Атууд, много търсен специалист, 30 г. остава сляп за диагнозата на сина си? От моя клиничен опит се убедих, че хората със синдром на Аспергер имат различен, а не дефектен начин на мислене. Проявяват по-голяма от очакваната настойчивост в неща, които не са приоритети при повечето хора. Различават се и в сетивните преживявания

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber