Ефектът от стволовите клетки е клинично доказан само при болести на кръвта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7665498 Ефектът от стволовите клетки е клинично доказан само при болести на кръвта Ефектът от стволовите клетки е клинично доказан само при болести на кръвта www.24chasa.bg
Трансплантация на стволови клетки у нас се извършва по утвърдените стандарти на медицината. СНИМКА: РОЙТЕРС

Изпитват се в терапии при сърдечна недостатъчност, парализи, алцхаймер и други болести, но засега резултатите са неубедителни.

Това, което прави стволовите клетки толкова особени, е, че те могат да се развият и диференцират в специализирани типове клетки.

Ефектът от трансплантация на стволови клетки засега е клинично утвърден само при някои заболявания на кръвта. В последните години се правят опити за регенерация на мускула при сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда, както и за прохождане на обездвижени пациенти след гръбначномозъчни травми. Резултатите от такива регенеративни терапии към момента обаче са неубедителни.

Това обясни специалистът по клинична хематология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Иван Рилски” д-р Александър Йорданов.

Регенеративната медицина възлага надежди за приложение и при наранявания и заболявания на мозъка, включително алцхаймер, паркинсон, амиотрофична латерална склероза и множествена склероза. Засега повечето клиницисти са скептични.

Регенерацията е процесът, при който тъканта заздравява след нараняване или увреждане. Процесът може да бъде подобрен чрез доставяне на специфични видове клетки или клетъчни продукти на болни тъкани или органи, за да възстановят структурата и функцията на органите.

Историята на трансплантацията на стволови клетки тръгва от 1969 г., когато френски екип прилага метода в опит да спаси пациент с рак на кръвта.

При автоложните трансплантации пациентът е донор сам на себе си.

Предимството е,

че тялото

не трябва

да адаптира

чужди клетки,

но невинаги е възможно. Често се налага да се търсят дарени стволови клетки за алогенна трансплантация - от близък кръвен роднина или от съвместим случаен донор. Това е моделът при острите левкемии, при вродените имунни дефицити главно при деца и при апластичните анемии.

Автоложната техника е най-подходяща при лимфоми и при хора с миеломна болест.

Стволовите клетки работят най-добре, когато проблемът е на ниво ранна клетка - следващата фаза след стволовата. За други приложения няма убедителни доказателства.

Основното препятствие е, че стволовата клетка носи генетичен материал за много видове и не се знае в каква ще се превърне.

Най-голямата концентрация на хематопоетични стволови клетки е в костния мозък. Но общо

източниците

на стволови

клетки са три

Може да се извлекат от периферна кръв от вената с апарат, подобен на този за хемодиализа. На базата на повърхностни маркери всички стволови клетки се отделят от кръвта и се замразяват в специални сакове. Вторият метод е да се вземе директно от донора 1-1,5 литра костен мозък, примесен с кръв. Стволови клетки се набавят и от кръвта в пъпната връв на новородени, обясни д-р Йорданов.

Като следваща стъпка се отделят най-активните частици от имунната система на донора, за да не се създаде остър имуниен конфликт в тялото на пациента, който ще бъде трансплантиран. В някои от случаите те се и облъчват.

Особено когато за източник се използва костен мозък, има примеси от други клетки, а концентратът от стволови клетки за вливане трябва да бъде максимално чист, разказа хематологът.

Когато клетките са готови за трансплантация, се подготвя пациентът. Обикновено се провежда

химиотерапия

самостоятелно

или в комбинация

с лъчетерапия,

която цели буквално да “изпепели” костния мозък. Заедно със злокачествените клетки се унищожават и колкото има здрави.

Целта е да се подготви рестартиране на здрав костен мозък.

У нас трансплантации се извършват във високоспециализирани центрове в София, Пловдив и Варна.

Трансплантация

на стволови

клетки чисто

технически е

венозно вливане

- съвсем както

се прелива кръв

Процедурата трае между 1 час и час и половина. Стволовите клетки имат рецептори, които ги насочват да се върнат отново в костния мозък и там да сложат основите на здрави клетки. Самото вливане не е рисков момент. Технически самата трансплантация приключва с доставката на стволовите клетки в кръвта.

Но лечението не приключва, започва така нареченото проследяване за химеризъм - съвместимостта между клетките на донора и пациента. След това се започва терапия за потискане на имунната система, уточни д-р Йорданов. Целта е да не се води борба между чуждата имунна система и приемащата.

Ако има остри реакции на съвместимост, те обикновено настъпват 1-2 дни след трансплантацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Кошмарните сънища са един от неподозираните ранни симптоми за паркинсон.

Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест

Разработват се нови терапии с използване на ултразвук, както и ваксина Треперенето на ръцете в представите на повечето хора е бързата лента към диагноза паркинсон. Обаче това до 10 пъти по-често се оказва симптом на друго фамилно заболяване с изява в късната възраст - сенилен тремор. Разликата е , че при болестта на Паркинсон е характерно

Шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев, зам.-министърът Бойко Пенков, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер и председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова декларираха готовност за подпомагане на усилията срещу диабета.

Всеки втори диабет може да се избегне

Парадокс: диабетиците живеят 6 месеца по-дълго от останалите Ако беше инфекциозна болест, диабетът щеше да е най-мащабната пандемия. Всеки 10-и човек в света е засегнат, всеки 13-и е с преддиабет, броят на “скритите” болни е почти равен на диагностицираните диабетици и прогнозите са в следващите 20-25 г. случаите да се удвоят

ПРОФ. ГАЛИНА КИРОВА

Държавата е длъжник на рентгенологията у нас

На 8 ноември се отбелязва Международният ден на рентгенологията 8 ноември е Международен ден на рентгенологията, отбелязван в целия свят в чест на епохалното откритие на Конрад Рентген, променило и променящо медицината и познанието, и стоящо в основата на една от фундаменталните медицински специалности

Доц. Яна Симова и доц. Александър Шинков съветват да не се пропускат профилактичните прегледи, за да бъдат откривани на ранен етап заболяванията.

За 5 г. високата кръвна захар незабелязано, но тежко уврежда сърцето

Диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Над две трети от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана. Особено висок риск от тежкото увреждане на сърцето имат диабетиците, които са с наднормено тегло,

Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2

Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Бариатричната хирургия може да излекува 78% от хората с диабет тип 2

Всеки 10-ти у нас страда от диабет - състояние, което драстично влошава качеството на живот и може да доведе до преждевременна смърт. Как да се предпазим от т.нар. захарна болест и какви са най-ефективните и модедерни методи за лекуването ѝ - научете от доц. Лъчезар Лозанов, началник на Ендокринологията в болница Токуда

Доц. Сотир Марчев: Формулата на здравословното хранене е: Средиземноморска диета плюс пълноценни млечни продукти минус алкохол

Доц. Сотир Марчев: Формулата на здравословното хранене е: Средиземноморска диета плюс пълноценни млечни продукти минус алкохол

Мит е, че 1-2 питиета на ден не пречат. Както и това, че кетодиетата е нещо добро, казва кардиологът доц. Сотир Марчев, дмн.    - Доц. Марчев, вашето изложение по темата за храненето и сърцето породи бурна дискусия на симпозиума, организиран от Българската лига по хипертония, кои правила са непоклатими и кои се ревизират от науката

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

37 болници лекуват инсулта по световен стандарт - 55 минути от вратата до иглата

37 болници лекуват инсулта по световен стандарт - 55 минути от вратата до иглата

Хипертонията е основният виновник за мозъчносъдови болести, контролирайте я. Инсултът е мозъчен съдов инцидент, който засяга годишно 17 млн. души по света, втората най-честа причина за смърт и водещ фактор за инвалидност при възрастните. Прогнозите са за 34% ръст през следващите 15 г. България, за съжаление, е в челните места по инсулти,

На форума "Заедно за повече здраве" Деян Денев представя примери за успешни иновации, които удължават живота.

Експерт в иновациите: Лечения на усложнения са по-скъпи от нови терапии

Емблеми на твърдението са новите  медикаменти за хепатит С, рак, остеопороза. Разходи ли са публичните средства, давани за профилактика и лечение, или инвестиция? Съвременните терапии за хепатит С, диабет, рак на гърдата, остеопорозата, ХИВ добавят години живот и работоспособност за пациентите и реално пестят стотици милиони за бюджета.

Здравният зам.-министър Светлана Йорданова участва в експертна среща по проекта и каза, че в разработваната в момента национална стратегия за психично здраве е залегнала патронажната грижа и създаването на мобилни екипи, които да работят в общността.

Мобилни екипи поемат 100 психично болни в София

Целта е да се лекуват в общността, а да не влизат в болница. Нов модел за психични грижи в общността вече работи в София, съобщи психиатърът д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи, един от координаторите на проекта. Идеята е чрез мобилни екипи, в които участват психиатър, психолог, социален работник,

Икономист: 5-10% от акцизите да отиват за здраве

Икономист: 5-10% от акцизите да отиват за здраве

Зам.-министър Бойко Пенков оцени идеята като интересна. Тенденциите в здравеопазването у нас са негативни според 70% от участниците в национално представително проучване на агенция “Тренд”. Но при реален досег със системата 39% казват, че са удовлетворени. Не са доволни 53%. Негодуванието е основно заради доплащането за лечение и лекарства,

Платформата е насочен към пациентите и техните близки, но цели да подобри и общата информираност по темата. СНИМКА: PIXABAY

Експертна платформа навигира онкоболните стъпка по стъпка

Проектът обедини идеята на пациенти, лекари, фармацевти да се запълни вакуумът “Какво да направя сега?” Това е един от най-честите въпроси, които хилядите онкоболни пациенти и техните близки си задават ежедневно. Отговори обаче невинаги може да се получат веднага - понякога такава информация липсва изобщо,

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова

Д-р Сибила Маринова: Всички звена в болницата участват при донорска ситуация

С работещия модел МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е водеща, казва координаторът по донорство във Велико Търново МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново отново е водеща донорска база в България и през 2019 г. От общо 13 донорски ситуации за страната, 5 са реализирани там. По думите на координатора д-р Сибила Маринова причината нещата да се

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber