Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7664881 Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България www.24chasa.bg
Д-Р АСЕН ПАЧЕДЖИЕВ

Институции и собственици успокояват, че няма проблеми с пробите със стволови клетки

Здравна услуга, просто бизнес или измама за милиони е съхраняването на стволови клетки? Това се питат клиентите на една от най-големите тъканни банки в света и у нас – “Крио сейв”, собственост на холандското дружество “Есперайт Н.В.” (Esperite N.V.). Отскоро тя не извършва никаква дейност, а над 7 хиляди семейства в България са в неизвестност какво се случва с пробите, взети след раждането на децата им.

Скандалът започна през лятото, след като стана ясно, че на глобално ниво компанията мести всички проби в лаборатория в Полша, и набра скорост през последните седмици заради натрупващите се неясноти. Българският клон на “Крио сейв” - тъканната банка “Крио център България”, поиска отнемане на лиценза им за дейност у нас и затвориха офиса си.

По документи обаче дружеството не можело да бъде закрито, защото се оказва, че води дела с държавата. От НАП настояват да плати натрупани задължения за ДДС. Затова се стига до

запориране на

сметките на

дружеството, призна директорът на “Крио център България” д-р Асен Пачеджиев.

Такова било положението от 2 г., заради което реални средства към компанията майка не са изпращани.

“Крио сейв” извършва дейност от 2005 г. у нас - първо чрез посредник, а от 2010 г. директно, след като тъканната банка “Крио център България” получава разрешение от бившата агенция по трансплантации. Тя е собственост на холандското дружество “Есперайт”. Още в началото отправя запитване към приходната агенция дали дейността, която извършва, се облага с ДДС. Оттам отговарят, че тя се счита за медицинска и не трябва да се облага с данък. Около 2010 г. обаче този въпрос е повдигнат от други страни в Европа и казусът е отнесен до Висшия европейски съд, който решава, че дейността е повече търговска и съответно трябва да се плаща ДДС, обясни Пачеджиев, но за това били информирани тъканните банки, регистрирали се след това. Последващи в годините проверки на НАП на “Крио център България” констатират неспазването на закона и задължават

дружеството

да плати ДДС

за 5 г. назад

и запорира

сметките

Според д-р Пачеджиев този проблем по никакъв начин не може да засегне клиентите на “Крио център България”, чиито пари в последните 2 г. са постъпвали в запорираните сметки. “Есперайт” има резерв, гаранционен фонд, който се заделя за такива държавни вземания - данъци, санкции, осигуровки. Тези пари са осчетоводени и на тяхна база компанията издава фактура на дъщерното си дружество всеки месец “Крио център България”. То ѝ ги дължи, но тя ги отчита в собствените си баланси - веднъж като приходи, а втори път като резерв, защото реално не са усвоени”, обясни той.

От началото на септември швейцарската прокуратура е започнала проверка на компанията майка “Есперайт Н.В”. Между 11 и 13 септември са обискирани домове на служители на фирмата и са иззети документи, разказа пред “24 часа” Пачеджиев,  който до 1 юли заема и поста медицински директор на “Крио сейв” в глобален мащаб. Съмненията са за нарушаване на местните закони за трансплантации и ограбване на дружеството.

 Закриването на българския клон “Крио център България” се разчу, след като на 8 август ръководството му подаде заявление към медицинския надзор за прекратяване на лиценза. Това още повече притесни клиентите на тъканната банка, които преди месец и половина са получили имейл от Швейцария, в който “Крио сейв” ги уведомява, че е сключила споразумение с друга тъканна банка във Варшава – PBKM (Polski Bank Komorek Macierzystych), част от Famicord Group – петата най-голяма клетъчна биобанка в света, и всички проби със стволови клетки ще бъдат преместени в Полша. Това се отнася и за всички останали клиенти на тъканната банка от Европа. Към този момент “Крио сейв” съхранява пробите в лаборатория в Белгия и в Женева. Реално

самото

преместване се е

случило още през

април-май,

обясни д-р Пачеджиев.  Какво го е наложило обаче - официална причина никой не дава. По непотвърдена, но все по-активно обсъждана сред пациенти, ръководство и институции информация, вероятно става дума за фалит на “Крио сейв”, но за подобно нещо не се съобщава.

По закон всяка тъканна банка трябва да има договор и с втора лаборатория, където всички проби да могат да се прехвърлят за съхранение при форсмажорни обстоятелства като природни бедствия, пожар, фалит и др. До тази година “Крио сейв” такъв договор няма, а причината е, че тъканната банка има лаборатории и в Дубай, Индия и Южна Африка, където може да прехвърли пробите при необходимост, обясни д-р Пачеджиев. 

През пролетта главният изпълнителен директор на “Есперайд Н.В.” Фредерик Албер Амар решава да сключи договор с полската банка за стволови клетки за резервно съхранение на вече взетите проби. Преговори с PBKM се водят и за придобиване от тях на дейностите по събиране на нови проби, но Femicord отказват.

За да потърсят отговор на въпроса каква е причината за прехвърлянето на пробите, български клиенти на “Крио център България” се обръщат и към медицински надзор. В едно от изпратените от агенцията писма става ясно, че се е задействала клаузата за форсмажорни обстоятелства и за да бъде потвърдено това обстоятелство, е подготвено запитване  до полските компетентни власти. Единственото, което става известно на агенцията, която e компетентният орган в координацията на трансплантациите в България, е, че собственикът “Есперайт”  решава да приключи договора с швейцарската тъканна банка “Крио сейв”, където сесъхраняват пробите от цяла Европа, и да сключи друг с полска такава, коментираха от там пред “24 часа”. Точните причини не се уточняват, но това не е и обект на проверка от страна на медицинския надзор, тъй като те следят само за коректността на извършваната у нас дейност и спазването на закона за трансплантациите.

В края на август, няколко месеца след като полската банка отказва да купи лиценза на “Крио Сейв”, става ясно и че това е направил американски инвестиционен фонд от Лос Анджелис - “Майрисоф Кепитъл” (Myrisoph Capital), като договорът между тях и “Есперайт” е за 10 години. За всички тези действия на “Есперайт Н.В.” д-р Пачеджиев твърди, че всички представители на “Крио сейв”, включително и в други държави, са били информирани постфактум. Самото местене на пробите пък било еднолично решение на собственика на “Есперайт”.

“За него не бях уведомен дори в качеството си на главен медицински директор на “Крио сейв” в глобален мащаб, до момента, когато трябваше да се направи одит на тъканната банка в Полша. Бях пред свършен факт”, коментира той.

“Подадохме молба за отнемане на лиценза -вече не можехме да изпълняваме дейността си законосъобразно и съответстващо на  стандартите и регулациите у нас”, обясни Пачеджиев. Когато има разпределение на дейностите по взимане на проби, изследване, извличане на стволови клетки и те се извършват в две различни тъканни банки (в този случай “Крио център България” само взима проби, може даги съхранява за около денонощие и ги изпраща в “Крио сейв” – Швейцария, където те се обработват, б.а.), трябва да има задължително техническо споразумение между двете структури, в което се разпределят взаимните отговорности, така че да бъдат осигурени безопасност и максимално качество на процесите.

“На тъканната банка в Полша това бе обяснено и независимо, че ги поканихме да сключим споразумение, те не реагираха. Тогава влязохме в конфликт с регулациите, което наложи да спрем дейност. Освен това по неофициални пътища, още преди да стане факт, разбрахме, че обработката на пробите, която е по-деликатен и отговорен момент дори от самото съхранение, също няма да се извършва в Швейцария, а в Португалия и договор с тях не ни беше предложен”, допълни Пачеджиев.

“В интерес на новите български потребители - за да спрем възможността да им се предлага услуга, която не е гарантирана, стигнахме до драстичното решение да помолим да ни бъде отнет лицензът”, разясни той. През пролетта дейност са прекратили и търговските представители на “Крио сейв” в Сърбия, Унгария, Италия, Гърция, допълни д-р Пачеджиев.

Безопасността и правилното съхранение на почти всички събрани проби са гарантирани, уверява Пачеджиев, който посещава на място тъканната банка в Полша. Той посочи, че

всеки клиент

може да следи

къде е пробата

чрез 10-цифрен

уникален номер,

който се намира в горния десен ъгъл на договори.

Да са спокойни семействата, съветват и от медицински надзор. “По случая изпратихме писма до полското министерство и полския компетентен орган, които ни уверяват, че тази тъканна банка има всички лицензи, и ни посочват лице за контакт, както и страници в интернет, на които клиентите могат да получат подробна информация. От Швейцария все още нямаме отговори на поставените въпроси”, коментира д-р Евелина Цветкова от медицински надзор.

Евентуален проблем би била комуникацията с банката, тъй като ще бъде онлайн, на чужд език и контактът ще е банка-клиент. От над 7000-те клиенти на “Крио център България” неясно към момента е положението с пробите на около 5 семейства, чиито деца са родени през юни. “Те не знаят нищо за пробите си, но аз съм в контакт с полската банка и се опитвам да разясня ситуацията”, обясни лекарят.

За клиентите от 2018 г. до закриването на компанията, които имат успешно замразени проби, но към тях липсва задължителното серологично изследване на майчината кръв, Пачеджиев обясни, че е завел процедура по несъответствие. Те са под “карантина” - съхраняват се отделно, а резултат от пробите на майчина кръв няма, защото от 2018 г. на лабораторията в Германия, която ги проверява, “Крио сейв” не плаща. Това е причината тези семейства да нямат сертификат, тъй като без резултат от майката не може да се издаде.

По отношение на дейността на “Крио център България” у нас от медицински надзор обясниха пред “24 часа”, че компанията е проверявана планово всяка година, с изключение на 2017 г. и нарушения не са откривани.

За съхранението на клетките семействата са платили между 4000 и 6000 лв. Те се пазят за 20 или 25 г. Заради неяснотите около преместването и съхранението на клетките много от тях са подали сигнали в бившата агенция по трансплантации и КЗП. В социалните мрежи те обсъждат и завеждане на колективен иск срещу тъканната банка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Освен прозорец към света окото е “шпионка” за здравето. Очният преглед е важен не само за проследяване на здравето на очите. Той може да предостави информация за системни заболявания и да послужи като ранна аларма. Окото е прозорец към света, но натрупването на медицински знания го превръща и в “шпионка” към вътрешните органи

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих. Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

На едно място е събрана научна информация от международно признати източници за почти всички видове рак. Това казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Завършил е медицина през 1990 г. и право през 2004 г. Има призната специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

Младежкият Червен кръст организира за Деня на влюбените днес кампания “Обичай безопасно” като част от националната анти-СПИН инициатива. В София от 15 до 18 часа на метростанции “Сердика” и “СУ Св. Климент Охридски” доброволци на червенокръстката организация ще разпространяват информационни материали и ще приканват минувачите да станат част от

Любовта активира мозъка като подарък

Любовта активира мозъка като подарък

Настъпва същата реакция като при зависимите: Още! Още! Най-романтичната история за свети Валентин и валентинките препраща към времето на император Клавдий II. Владетелят бил убеден, че бракът пречи на пълната войнска отдаденост и забранил войниците да се женят. От съпричастност свещеникът Валентин нарочно си затварял очите за младите мъже

Д-р Владимир Дочев

Д-р Владимир Дочев: При зъболекарите е към пренасищане, но кадрите не са равномерно разпределени

"24 часа" и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” - Д-р Владимир Дочев е част от новата генерация стоматолози, избрал да остане в България въпреки трудностите, с които той и неговите колеги се сблъскват ежедневно. Кой е той Д-р Владимир Дочев завършва своето висше образование във Факултета по дентална медицина в

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

Компреси и лед намаляват риска от голям хематом. По спортните площадки във всички сезони може да се видят малки ученици, които все още не са обсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче активните физически усилия и особено игри като футбола са свързани с риск от травми на костите на краката

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Бяс, чума, полиомиелит - изключително редки заболявания, които всяват такава тревога, че дори един болен налага епидемиологично разследване. Други се срещат по-често и само отклонения от условно приета норма натискат алармата за внимание. За това колко тревожна е ситуацията, се съди по термините, които използват здравните власти за

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Най-честите вродени аномалии са на сърцето – засягат средно 10 на 1000 новородени. Над 1 милион деца в света годишно се раждат с такъв проблем, в България - между 500 и 600, и около 300 се нуждаят от хирургично лечение. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% биха загинали в рамките на първата година от живота си

С този макет Центърът за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, илюстрира морфологията на новия коронавиурс. Обърнете внимание на шиповете по външната повърхност на вируса, които му придават вид на корона около вириона.

Засега няма коронавирус у нас, но Кърджали счупи всички рекорди по грип

Засега у нас няма болни с новата пневмония от коронавируса, който преди малко повече от месец се прехвърли междувидово от животни на хора в Ухан. Инфекцията излезе от Китай, стигна и до Европа и постави света нащрек за пандемично разпространение. Всяко число за заразените, починалите и инвазията обаче е вярно само за дадения момент

Проучване на университета в Глазгоу сочи 3,5 пъти по-голям риск от ранна “боксьорска” деменция и при нападателите. СНИМКА: PIXABAY

Шотландия: Заради ударите с глава децата до 12 г. аут от футболното игрище

Въпреки че все повече деца са обсебени от умните си телефони и прекарват втренчени в екраните много часове всеки ден, все още подрастващите момчета се събират и на спортните площадки. Най-често се организират за футбол – играта, която в последните години буди тревога у педиатрите. Старт на дебат за връзката между болестта на Алцхаймер и футбола

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Всеки втори хипертоник не успява да поддържа целта 140/90

Българският профил: надхвърляме процентите за света по обхванати от лечение, но и по рискове - над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично, 38% са пълни, 27% затлъстели. Голямата част от хипертониците у нас знаят за риска, с който живеят, повечето имат изписана терапия, но всеки втори лекуван българин с високо кръвно не постига

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber