Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7664881 Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България www.24chasa.bg
Д-Р АСЕН ПАЧЕДЖИЕВ

Институции и собственици успокояват, че няма проблеми с пробите със стволови клетки

Здравна услуга, просто бизнес или измама за милиони е съхраняването на стволови клетки? Това се питат клиентите на една от най-големите тъканни банки в света и у нас – “Крио сейв”, собственост на холандското дружество “Есперайт Н.В.” (Esperite N.V.). Отскоро тя не извършва никаква дейност, а над 7 хиляди семейства в България са в неизвестност какво се случва с пробите, взети след раждането на децата им.

Скандалът започна през лятото, след като стана ясно, че на глобално ниво компанията мести всички проби в лаборатория в Полша, и набра скорост през последните седмици заради натрупващите се неясноти. Българският клон на “Крио сейв” - тъканната банка “Крио център България”, поиска отнемане на лиценза им за дейност у нас и затвориха офиса си.

По документи обаче дружеството не можело да бъде закрито, защото се оказва, че води дела с държавата. От НАП настояват да плати натрупани задължения за ДДС. Затова се стига до

запориране на

сметките на

дружеството, призна директорът на “Крио център България” д-р Асен Пачеджиев.

Такова било положението от 2 г., заради което реални средства към компанията майка не са изпращани.

“Крио сейв” извършва дейност от 2005 г. у нас - първо чрез посредник, а от 2010 г. директно, след като тъканната банка “Крио център България” получава разрешение от бившата агенция по трансплантации. Тя е собственост на холандското дружество “Есперайт”. Още в началото отправя запитване към приходната агенция дали дейността, която извършва, се облага с ДДС. Оттам отговарят, че тя се счита за медицинска и не трябва да се облага с данък. Около 2010 г. обаче този въпрос е повдигнат от други страни в Европа и казусът е отнесен до Висшия европейски съд, който решава, че дейността е повече търговска и съответно трябва да се плаща ДДС, обясни Пачеджиев, но за това били информирани тъканните банки, регистрирали се след това. Последващи в годините проверки на НАП на “Крио център България” констатират неспазването на закона и задължават

дружеството

да плати ДДС

за 5 г. назад

и запорира

сметките

Според д-р Пачеджиев този проблем по никакъв начин не може да засегне клиентите на “Крио център България”, чиито пари в последните 2 г. са постъпвали в запорираните сметки. “Есперайт” има резерв, гаранционен фонд, който се заделя за такива държавни вземания - данъци, санкции, осигуровки. Тези пари са осчетоводени и на тяхна база компанията издава фактура на дъщерното си дружество всеки месец “Крио център България”. То ѝ ги дължи, но тя ги отчита в собствените си баланси - веднъж като приходи, а втори път като резерв, защото реално не са усвоени”, обясни той.

От началото на септември швейцарската прокуратура е започнала проверка на компанията майка “Есперайт Н.В”. Между 11 и 13 септември са обискирани домове на служители на фирмата и са иззети документи, разказа пред “24 часа” Пачеджиев,  който до 1 юли заема и поста медицински директор на “Крио сейв” в глобален мащаб. Съмненията са за нарушаване на местните закони за трансплантации и ограбване на дружеството.

 Закриването на българския клон “Крио център България” се разчу, след като на 8 август ръководството му подаде заявление към медицинския надзор за прекратяване на лиценза. Това още повече притесни клиентите на тъканната банка, които преди месец и половина са получили имейл от Швейцария, в който “Крио сейв” ги уведомява, че е сключила споразумение с друга тъканна банка във Варшава – PBKM (Polski Bank Komorek Macierzystych), част от Famicord Group – петата най-голяма клетъчна биобанка в света, и всички проби със стволови клетки ще бъдат преместени в Полша. Това се отнася и за всички останали клиенти на тъканната банка от Европа. Към този момент “Крио сейв” съхранява пробите в лаборатория в Белгия и в Женева. Реално

самото

преместване се е

случило още през

април-май,

обясни д-р Пачеджиев.  Какво го е наложило обаче - официална причина никой не дава. По непотвърдена, но все по-активно обсъждана сред пациенти, ръководство и институции информация, вероятно става дума за фалит на “Крио сейв”, но за подобно нещо не се съобщава.

По закон всяка тъканна банка трябва да има договор и с втора лаборатория, където всички проби да могат да се прехвърлят за съхранение при форсмажорни обстоятелства като природни бедствия, пожар, фалит и др. До тази година “Крио сейв” такъв договор няма, а причината е, че тъканната банка има лаборатории и в Дубай, Индия и Южна Африка, където може да прехвърли пробите при необходимост, обясни д-р Пачеджиев. 

През пролетта главният изпълнителен директор на “Есперайд Н.В.” Фредерик Албер Амар решава да сключи договор с полската банка за стволови клетки за резервно съхранение на вече взетите проби. Преговори с PBKM се водят и за придобиване от тях на дейностите по събиране на нови проби, но Femicord отказват.

За да потърсят отговор на въпроса каква е причината за прехвърлянето на пробите, български клиенти на “Крио център България” се обръщат и към медицински надзор. В едно от изпратените от агенцията писма става ясно, че се е задействала клаузата за форсмажорни обстоятелства и за да бъде потвърдено това обстоятелство, е подготвено запитване  до полските компетентни власти. Единственото, което става известно на агенцията, която e компетентният орган в координацията на трансплантациите в България, е, че собственикът “Есперайт”  решава да приключи договора с швейцарската тъканна банка “Крио сейв”, където сесъхраняват пробите от цяла Европа, и да сключи друг с полска такава, коментираха от там пред “24 часа”. Точните причини не се уточняват, но това не е и обект на проверка от страна на медицинския надзор, тъй като те следят само за коректността на извършваната у нас дейност и спазването на закона за трансплантациите.

В края на август, няколко месеца след като полската банка отказва да купи лиценза на “Крио Сейв”, става ясно и че това е направил американски инвестиционен фонд от Лос Анджелис - “Майрисоф Кепитъл” (Myrisoph Capital), като договорът между тях и “Есперайт” е за 10 години. За всички тези действия на “Есперайт Н.В.” д-р Пачеджиев твърди, че всички представители на “Крио сейв”, включително и в други държави, са били информирани постфактум. Самото местене на пробите пък било еднолично решение на собственика на “Есперайт”.

“За него не бях уведомен дори в качеството си на главен медицински директор на “Крио сейв” в глобален мащаб, до момента, когато трябваше да се направи одит на тъканната банка в Полша. Бях пред свършен факт”, коментира той.

“Подадохме молба за отнемане на лиценза -вече не можехме да изпълняваме дейността си законосъобразно и съответстващо на  стандартите и регулациите у нас”, обясни Пачеджиев. Когато има разпределение на дейностите по взимане на проби, изследване, извличане на стволови клетки и те се извършват в две различни тъканни банки (в този случай “Крио център България” само взима проби, може даги съхранява за около денонощие и ги изпраща в “Крио сейв” – Швейцария, където те се обработват, б.а.), трябва да има задължително техническо споразумение между двете структури, в което се разпределят взаимните отговорности, така че да бъдат осигурени безопасност и максимално качество на процесите.

“На тъканната банка в Полша това бе обяснено и независимо, че ги поканихме да сключим споразумение, те не реагираха. Тогава влязохме в конфликт с регулациите, което наложи да спрем дейност. Освен това по неофициални пътища, още преди да стане факт, разбрахме, че обработката на пробите, която е по-деликатен и отговорен момент дори от самото съхранение, също няма да се извършва в Швейцария, а в Португалия и договор с тях не ни беше предложен”, допълни Пачеджиев.

“В интерес на новите български потребители - за да спрем възможността да им се предлага услуга, която не е гарантирана, стигнахме до драстичното решение да помолим да ни бъде отнет лицензът”, разясни той. През пролетта дейност са прекратили и търговските представители на “Крио сейв” в Сърбия, Унгария, Италия, Гърция, допълни д-р Пачеджиев.

Безопасността и правилното съхранение на почти всички събрани проби са гарантирани, уверява Пачеджиев, който посещава на място тъканната банка в Полша. Той посочи, че

всеки клиент

може да следи

къде е пробата

чрез 10-цифрен

уникален номер,

който се намира в горния десен ъгъл на договори.

Да са спокойни семействата, съветват и от медицински надзор. “По случая изпратихме писма до полското министерство и полския компетентен орган, които ни уверяват, че тази тъканна банка има всички лицензи, и ни посочват лице за контакт, както и страници в интернет, на които клиентите могат да получат подробна информация. От Швейцария все още нямаме отговори на поставените въпроси”, коментира д-р Евелина Цветкова от медицински надзор.

Евентуален проблем би била комуникацията с банката, тъй като ще бъде онлайн, на чужд език и контактът ще е банка-клиент. От над 7000-те клиенти на “Крио център България” неясно към момента е положението с пробите на около 5 семейства, чиито деца са родени през юни. “Те не знаят нищо за пробите си, но аз съм в контакт с полската банка и се опитвам да разясня ситуацията”, обясни лекарят.

За клиентите от 2018 г. до закриването на компанията, които имат успешно замразени проби, но към тях липсва задължителното серологично изследване на майчината кръв, Пачеджиев обясни, че е завел процедура по несъответствие. Те са под “карантина” - съхраняват се отделно, а резултат от пробите на майчина кръв няма, защото от 2018 г. на лабораторията в Германия, която ги проверява, “Крио сейв” не плаща. Това е причината тези семейства да нямат сертификат, тъй като без резултат от майката не може да се издаде.

По отношение на дейността на “Крио център България” у нас от медицински надзор обясниха пред “24 часа”, че компанията е проверявана планово всяка година, с изключение на 2017 г. и нарушения не са откривани.

За съхранението на клетките семействата са платили между 4000 и 6000 лв. Те се пазят за 20 или 25 г. Заради неяснотите около преместването и съхранението на клетките много от тях са подали сигнали в бившата агенция по трансплантации и КЗП. В социалните мрежи те обсъждат и завеждане на колективен иск срещу тъканната банка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Каракостов: Невронавигацията превежда хирурга до тумора без щети за мозъка, съкращава операцията

За пациентите от новините за научната ни конференция може да е интересно и това, че се изпитва апарат, който с електрически полета пречи на рака в мозъка да се множи. Сред организационните решения е да поискаме здравната каса да заплаща гръбначните операции според тежестта им. Това казва доц. Васил Каракостов, дм

Ахмет Кьормутлу: Помагаме за здравето и самочувствието

След мастектомия реконструктивната хирургия е от голямо значение за възвръщане на сексуалната идентичност на пациентките, казва хирургът от болница „Чорлу Ватан“ Д-р Ахмет Кьормутлу е завършил Медицинския университет „Османгази Ескишехир“ през 2007 г. Там е специализирал пластична хирургия. Работил е в различни болници до 2018 г

Проф. Асен Балтов: Постигнахме по-малко доплащане от джоба на пациентите за импланти

Добрата новина за съсловието е, че стойностите на клиничните пътеки ще бъдат увеличени от 5 до 15 процента, казва проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов" и преизбран за втори мандат президент на Българската ортопедична и травматологична асоциация. Роден е на 19 септември 1966 г. в София. През 1994 г. завършва МУ- София. 2 г

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво

Злокачествените заболявания и хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво. В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно – чревния тракт

В седмицата на рязко застудяване сме, мерете кръвното, може да “играе”

Тялото се адаптира към промените на времето за 7-10 дни, при някои динамиката е изпитание. При бърза и драстична смяна на времето от топло към студено първата система, която реагира, е кръвоносната. За метеорологично чувствителните и за хипертониците е свързано с по-голяма вероятност от дискомфорт.

Неврохирурзите обсъждат как генотипните маркери подобряват прогнозата при тумори в мозъка и гръбнака

Във фокуса на научния форум са и гръбначната хирургия и опитът в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания в мозъка. Лечението на най-честите първични мозъчни тумори – глиомите, и разширяващите се възможности на гръбначната неврохирургия ще бъдат във фокуса на обсъжданията в започващата днес XXVIII конференция на Българското дружество по

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. д-р Добрин Константинов: През 2020 г. българските пациенти с хемофилия ще имат достъп до нова терапия

Заболяването е хронично и потенциално инвалидизиращо, казва проф. д-р Добрин Константинов, дм, главен координатор на експертния съвет по детска хематология и онкология. Председател е на Българското научно дружество по детска хематология и онкология и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”

Последно поколение апарати лекуват катаракта

Катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над 55 години. Представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Традиционната методика за премахване на катаракта (очното перде) е факоемулсификацията. Тази хирургична техника е безопасна и сигурна, когато процедурата се прави от опитен хирург

Вируси тормозят с хрема и гърлобол София, Пловдив и Ст. Загора, не е грип

Срещу пикорнавирусите: миене на ръцете и кърпички с хлорхексидин. Вирусни взривове с хрема, кихане, възпалено гърло, главоболие, умора в момента не се дължат на грип. Имаше такива подозрения от колеги инфекционисти, но изследвахме проби и не доказахме грипен вирус. Това съобщи микробиологът проф. Тодор Кантарджиев

България сред първите 14 в иновативна диагностика на автоимунни болести

България се нареди сред първите 14 държави в света, възприели с научен консенсус иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела (ANA) при диагностиката и превенцията на автоимунни болести. Това стана ясно от изнесени данни по време на традиционния световен научен форум в Дрезден,

В началото влагали радий в шоколад и паста за зъби, сега радиацията е най-контролираната медицинска област

мятали са я за разкрасителна и лечебна панацея - произвеждали се дори одеяла с уран за болните от артрит. Откриването на рентгеновите лъчи носи на Мария Кюри две Нобелови награди, но и апластична анемия. Това разказва доц. Десислава Лефтерова-Костова, казва доц. Десислава Костова-Лефтерова - медицински физик,

Д-р Красимира Косева: Рязкото покачване и рязкото сваляне на температурата при децата могат да провокират фебрилен гърч

- Д-р Косева, сега е периодът, в който обикновено се ваксинираме срещу грип. Това ли е единственият начин да намалим риска от разболяване? - Да, противогрипната ваксина може да бъде поставена, но тя не гарантира, че няма да се разболеем. Защото, на първо място, тя не е панацея. Ваксината се прави на база прогноза на съответния щам

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber