За колко време се изчерпва търпението ни? 30 секунди при шофьорите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7654286 За колко време се изчерпва търпението ни? 30 секунди при шофьорите За колко време се изчерпва търпението ни? 30 секунди при шофьорите www.24chasa.bg
Чакането на светофар има лимит за търпението ни от 25 секунди. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Побесняваме, ако до 16 секунди не се отвори страницата на компютъра

Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв, казва един афоризъм.

Мексиканският поет, писател и дипломат Амадо Нерво (1870-1919) е дори още по-ефикасен в обясненията си. Защо очакваш нещата с нетърпение? Ако са ненужни за живота ти, е ненужно да ги чакаш. Ако пък са необходими, ще дойдат, и то в точния момент.

Полският писател и поет сатирик Станислав Йежи Лец обобщава –

иска се търпение

да се научиш

на търпение

Колко време е необходимо, за да се изчерпа търпението ви, ако чакате на светофар, на опашка или пък пред компютър, който не отваря желаната страница в интернет?

Според проучване, цитирано от италианското издание “Блиц куотидиано”, прагът на търпението на изнервения от ежедневието съвременник е доста нисък. Ако например сме пред компютъра и до 16 секунди не се отвори желаната от нас страница в интернет, сме на ръба на силно изнервяне. Много рискови за нервите ни ситуации се разиграват непрекъснато и на светофара. Там капката на търпението ни прелива на 25-ата секунда.

Доста нерви ни струва дори една обикновена операция като поставянето на канче с вода на котлона или в чайника.

Ако водата не

заври до 28-ата

секунда, сме

готови да се

саморазправим

със законите на физиката.

Представете си, че чакате на опашка от коли, но не на граничния пункт Маказа, където българинът вече е обръгнал да виси с часове в името на малко разтуха по гръцките плажове. Социолозите са изчислили, че на западния шофьор са му необходими 30 секунди в задръстване на магистралата, за да бъде докаран до ръба на истерия, виждайки, че съседната колона коли се движи по-бързо.

Сядането на масата в ресторанта също крие много опасности за нервите ни. Ако келнерът не дойде до осмата минута, сме готови да избухнем или да си тръгнем. Ако пък след това не ни донесе нещо за слагане в устата до 14-ата минута, сме готови за скандал. 

Висенето пред лентата за багаж на летището в очакване на куфара също си има своите граници. Ако не видим до 13-ата минута как куфарите започват да излизат един по един, търпението ни е на прага си.

Колко от нас са готови да изслушат внимателно лектора или събеседника си, който чете или обяснява нещо, което трябва да бъде записано и осмислено? Оказва се, че

едва 38 на сто

от хората са

в състояние

да изслушват

внимателно

Търпението е нещо, което почти липсва и в ситуации, когато трябва да се чака пристигането на “Бърза помощ”или на пожарникарите. Колкото и да бързат, винаги ни се струва, че пристигат бавно, затова сме готови да се разкрещим и протестираме, когато видим най-после, че идват.

А какво да кажем за любовната сфера? Търпението е добродетел, но колко от нас са готови да чакат днес, утре, другиден, за да се случи нещо с човека, с когото се надяваме да се случи? Според социолозите в много случаи връзката с любимия човек приключва

не защото

свършва

любовта, а

търпението ни

Много често просто нямаме повече нерви да чакаме, надявайки се, че нещата ще се променят, и прекъсваме връзката с обичания човек.

Понякога реалността се стоварва върху нас с всичката си тежест и отваря очите ни изведнъж. Разбира се, сърцето не може да изтрие за един ден чувствата, но когато капката на търпението прелее, пада превръзката от очите ни, която ни е пречела да видим ситуацията такава, каквато е в действителност. 

Защо другата лента

е винаги по-бърза?

Това е една от големите загадки за шофьора, попаднал в задръстване на магистралата. Няма човек, на когото да не му се струва, че съседната лента с коли винаги се придвижва по-бързо. Но дали това наистина е така? На този въпрос се опита да отговори в “Ню Йорк таймс” дори американският икономист Пол Кругман, нобелов лауреат за икономика през 2008 г.

Нека си представим, че сме на опашка на шосе с две ленти, дълго 4 км, където за половината разстояние се придвижваме с 10 км в час, а за останалото – с 30 км/ч. Става въпрос за общо разстояние, което се изминава на интервали. Редуват се разстояние от 1 км, изминат с 10 км/ч, и друг километър, пропътуван с 30 км/ч. Нека си представим и че е забранена смяната на лентата.

Какво става? Ясно е, че колите и в двете ленти ще изминат 4 км за едно и също време (и то не е 12 минути, както би било, ако се пътува през цялото време с 20 км в час). Един км с 10 км/ч се минава за 6 минути, а 1 км с 30 км/ч - за 2 минути. С други думи, общото време за пропътуване на дистанцията е 16 минути.

Тук обаче трябва да се отбележи един доста важен факт за търпението ни. 4 от тези 16 минути ги минаваме доволни заради това, че сме в по-бързата лента, а 12 минути, или 3 пъти повече, прекарваме в мърморене заради това, че другите са в по-бързата.

Тъй като ситуацията е абсолютно симетрична, е доказано, че другата лента е все по-бавна, въпреки че в действителност би трябвало да кажем, че е по-бърза през по-голяма част от времето, което прекарваме на опашката от коли. Даже по-лошо – дори ако до нас колите пътуват по-бавно – с 5 и 20 км/ч (вместо с 10 и 30 км/ч), ние все още ще бъдем убедени, че другата лента е по-бърза.

Въпреки че Кругман не е първият, който забелязва тази особеност, той е първият, който я обяснява. В литературата тя е известна като парадокса на Ределмейер. Любопитно е обаче да се отбележи как, ако променим началните карти на масата, парадоксът може да изчезне. Това обяснява и в своя статия инженерът Анди Руина, който показва, че парадоксът не зависи от симетрията на изминатите пътища, а ако се сменят хипотезите, резултатът се променя. Например според Руина, ако колите от едната лента пътуват бързо за 20%, и бавно – за 80% от времето (т.е. не става въпрос повече за пространство, а за време), тогава парадоксът пада – времето, за което другата лента върви по-бързо, е еднакво с времето, за което ние се движим по-бързо. Естествено, в този случай разстоянията не са еднакви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Проф. НЕЛИ КОРСУН

Лошият сценарий: Новият коронавирус да се предава и от човек на човек

Най-лошият сценарий за новия коронавирус, който разоболява хората, е да е мутирал така, че да може да се предава не само от животно на човек, а и от човек на човек. За момента този сценарий не е потвърден, но не може да се изключи. От новите за последните години два коронавируса, които са се прехвърлили от животни на хора

Кои храни отблъскват грипа и настинката

Кои храни отблъскват грипа и настинката

Не е важно да се яде много, а качествено и без джънкфуд. За типичните зимни болести е в сила правилото: храни се здраво, за да не се разболееш, но ако те хване грип или настинеш - наблегни на течностите. Обяснението е, че пълноценното хранене подпомага имунната система, а когато човек вдигне температура и гърлото му драска

54 тежки случая на грип само за 5 дни

54 тежки случая на грип само за 5 дни

Почти поравно са двата вида А вируси. Единият разболява младите, другият - хората над 65 г. Всяка втора проба от тежко болни, изпратена за изследване в референтната лаборатория по грип, е положителна за един от 3-те активни вируса на инфлуенцата. Това е косвен знак, че пикът на епидемията наближава. Показателно е също, че през седмицата

Чушките са идеалният зеленчук и за бременните и кърмещите, които са с най-високи потребности от витамин С - почти колкото при пушачите.

Храните с най-много витамин С (и не, не са портокалите)

Новите препоръки за здравословно хранене: пушачите имат нужда от +35 мг на ден, да идват от чинията. Тръгне ли грипът, а той тръгна, се вдига и търсенето на портокали. В представите ни оранжевите цитруси са шампиони по съдържание на витами С и естественото хапче за профилактика. Пазарът отдавна е ликвидирал монопола му от времето на бедния зимен

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Чесън, куркума, женшен спъват лечението на рака на гърдата

Лекари: Някои билки разреждат кръвта и повече пречат, отколкото помагат Церовете с билки и лечебните кремове може да попречат на терапията на рак на гърдата и да намалят ефекта от нея. Не трябва да ги прилагате без консултация със специалист, предупредиха лекари, цитирани от Би Би Си и британския вестник “Дейли телеграф”

Режимът е труден за спазване в началото, но води до много добри резултати както за фигурата, така и за здравето.

Хранене в 6-часов период и 18 часа глад удължават живота

Диетата е изпитание, но до месец се свиква, казва авторът ѝ д-р Матсън Гузни след обилните гощавки по празниците, хората започват новата година, обещавайки си здравословен живот и умерено хранене. Американският невробиолог Марк Матсън предлага решение. Наскоро той определи периодичното гладуване като един от най-ефективните способи за укрепване

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

В Скопие избраха служебен кабинет начело с Оливер Спасовски (Обновена)

Парламентът на Северна Македония единодушно избра днес ново служебно правителство със 101 гласа "за", съобщи МИА, цитирана от БТА. Правителството, водено от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април. В речта си пред депутатите Спасовски заяви, че страната се насочва към изключително важен период

Вижте 50-те най-четени текста за годината на сайта ни в рубриката "Сила за живот"

Вижте 50-те най-четени текста за годината на сайта ни в рубриката "Сила за живот"

1 Пазете се от тези храни – докарват рак 24 часа 103468 2 Как се мени тялото на всеки 10 години 24 часа 101236 3 Диетата ДАШ пази от високо кръвно Йоана Русева 90492 4 11 храни, които свалят кръвната захар 24 часа 80868 5 Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията Любомира Николаева 76364 6 7 продукта

Как да оцелеем по Нова година с фамилията (и при нужда да свалим кръвното без хапче)

Как да оцелеем по Нова година с фамилията (и при нужда да свалим кръвното без хапче)

Близките ни са такива, каквито са, грешка е да очакваме, че на празничната вечеря ще са по-различни - приемете факта предварително. При планирането най-щадяща е формулата 2 от 3. За катастрофална грешка в навигацията на семейната идилия най-простото работи най-добре - никой не чува какво си мислите.

Доц. Сотир Марчев: Срещу инфаркт  на Рождество прекалявайте само с обичта

Доц. Сотир Марчев: Срещу инфаркт на Рождество прекалявайте само с обичта

Около Коледа и Нова година смъртността от сърдечносъдови заболявания е по-висока, отколкото по всяко друго време на годината. Това предупреждение отправят през последните 20-ина години учени от различни държави. Последното натискане на паникбутона правят шведски учени, които са проучили впечатляваща документация от болнични журнали в рамките на 15

Понички, бухти и мекици са най-вредните сладки закуски

Понички, бухти и мекици са най-вредните сладки закуски

На децата до 2 годинки въобще не трябва да се дава сладко Прекаляването със сладкиши по принцип е сред най-вредните за здравето навици. Но пържените във фритюрник закуски като понички, бухти и мекици са начело в черния списък, казва руската лекарка диетоложка Людмила Зотова в интервю за в. “Аргументи и факти”

Хапче отвращава от цигарите

Хапче отвращава от цигарите

Учените работят върху лекарство, от което на пушача да му прилошава Всеки пушач ще ви каже, че първата цигара, която е вдъхнал, му се е сторила отвратителна. Но той не се е отказал въпреки неприятното чувство и рисковете за здравето. Наскоро учените обявиха, че са открили причината - химическа реакция в мозъка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber