IQOS не е електронна цигара

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7646422 IQOS не е електронна цигара IQOS не е електронна цигара www.24chasa.bg
Устройствата за нагряване елиминират дима, нагрявайки тютюн

Научете повече за важните разлики и научни факти

“Къде свършва рекламата и започва истината” е много важен въпрос в контекста на продуктите, които имат отношение към човешкото здраве. С все по-голямата популярност на устройствата за нагряване на тютюн у нас мнозина се запитаха дали въпросните устройства и другата по-отдавна съществуваща категория - електронните цигари, наистина вредят по-малко.

В интерес на истината и на общественото здраве е хората да бъдат информирани за реалното въздействие на IQOS и на електронните цигари: две различни, но реални алтернативи на тютюнопушенето.

Откакто през май тази година един от най-строгите регулатори в света - Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA), разреши пускането на IQOS на американския пазар, фактите за бездимните устройства изместиха необходимостта от реклама.

След двегодишна строга научна оценка на данните в подаденото предпазарно заявление на компанията-производител FDA заключи, че пускането на продукта на пазара може да изиграе роля за опазване на общественото здраве.

Представяме ви още някои факти, които независими учени са открили по отношение на IQOS и на електронните цигари.

Е-цигарите във Великобритания

През февруари тази година Агенцията по обществено здраве в Англия публикува данни за електронните цигари с фокус върху най-новата налична информация относно мащаба на разпространението им в Обединеното кралство и как се използват.

Оказва се, че сред пълнолетното население между 14,9% и 18,5% от настоящите пушачи употребяват електронни цигари. Между 10,3% и 11,3% от бившите пушачи и между 0,4% и 0,8% от непушачите във Великобритания са употребявали е-цигари в периода 2017-2018 г.

Агенцията е установила също, че сред младите хора експериментирането с е-цигари се увеличава през последните години, докато пушенето на цигари остава на ниски нива. Според агенцията електронните цигари, в съчетание с подкрепа за отказване от пушенето, трябва да бъде препоръчителният вариант за всички пушачи.

“Когато пациент желае да откаже пушенето и не е успял с други средства, личните лекари трябва да препоръчват и да подкрепят употребата на ЕСУТ [електронни системи за употреба на тютюн]“. Това е позицията на кралския колеж за подготовка на лични лекари на Великобритания (RCGP), изказана през ноември 2016 г.

Бездимно устройство в сравнение с вейпинг или пушене след 12 часа въздържание

Изследователи от университета в Льовен и Университета „Томас Мор” в Белгия проведоха проучване за сравняване на бездимен продукт с електронни и нормални цигари с две цели: измерване на нивата на въглероден оксид преди и след употреба на продуктите и определяне на потенциала на всеки продукт да засити потребителите, след като са се въздържали от пушене за едно денонощие.

Резултатите на 30 участници показват, че цигарите в най-голяма степен задоволяват желанието, успокояват симптомите на въздържанието и субективната оценка, следвани от бездимните устройства и накрая от електронните цигари. Авторите стигат до заключението, че бездимните устройства могат да задоволят желанието за пушене без силното въздействие на въглероден оксид, което пушенето на цигари предизвиква. Те установяват също, че пушачите, за които тютюневите изделия с нагряване и електронните цигари са новост, демонстрират предпочитания към бездимните продукти пред подложените в теста електронни цигари.

В бездимните продукти наистина няма горене

Отдавна се знае, че голяма част от вредните химикали в цигарения дим се получават при горенето му. В този смисъл устройствата за нагряване на тютюна, при които няма горене, са революция за пушачите. Много скептици обаче не са сигурни, че в IQOS наистина „нищо не гори“.

Изследователи в Италия предприемат проучване по тази тема и сравняват нивата на излагане на въглероден оксид при бездимните с тези на цигарите, защото „пушачите ще могат да направят по-добър избор, ако се ръководят от независими изследвания на сравнителното намаляване в излагането на риск след преминаване към тютюневи продукти с нагряване“.

Проведено е малко проучване на случаен принцип с 12 здрави пушачи с измерване на издишвания въглероден оксид след употреба на IQOS или друг тютюнев продукт с нагряване. Въглеродният оксид е измерен като индикатор за това дали тютюнът в тези продукти гори или не, защото завишени нива на въглероден оксид биха означавали горене. Според авторите няма статистически значимо увеличение на нивото на въглероден оксид при никой от участниците след употребата на бездимни устройства.

Бездимни устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари – прилики и разлики

Общото между двете алтернативи на традиционните цигари е намаленото вредно влияние върху организма, но приликите свършват дотук. Докато при IQOS се пуши истински тютюн, електронната цигара работи с течност, която съдържа никотин. IQOS се доближава повече до обикновена цигара и по отношение на т.нар. никотинов пик, който пушачът достига: нещо, което не се случва при употреба на е-цигара, където се поддържа никотиново плато.

Разлика има и в продължителността на употреба: електронната цигара може да се използва неограничено време, докато една употреба на IQOS се случва за около 5-6 минути.

Въпрос на избор и лично предпочитание е кой вариант е по-удачен – IQOS или електронна цигара. Най-доброто е да не се пуши изобщо. Научните изследвания обаче доказват, че със сигурност има по-лошо: и това е добрата стара, традиционна, димяща между пръстите цигара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: Ройтерс

Шефът на СЗО: Прекалено рано е да се говори за пандемия от коронавирус

Коронавирусът не е достигнал равнището на епидемия, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА. "За момента не сме свидетели на неконтролирано разпространение на този коронавирус по целия свят и не сме свидетели на тежки заболявания или смърт в големи мащаби"

Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Ангел Кунчев: Няма нужда от изследване за коронавирус, ако няма температура

Изследванията за корона вирус на хора без без температура не са нужни, обяви главния здравен инспектор Ангел Кунчев преди заседанието на Съвета по сигурност на МС за коронавируса. Връзките между България Италия са доста по-интензивни, отколкото тези Китай и това поставя тежки за изпълнение задачи, каза още той

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри реновираната клиника по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри реновираната клиника по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна

С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе открита реновираната клиника по неврохирургия във варненската университетска болница „Св. Марина“. Лентата прерязаха министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф

СНИМКА: Ройтерс

Предпазните маски са дефицит и в България

"Ооо, поне от месец - месец и половина нямаме! И в складовете няма", отговарят в не една аптека на въпроса "Имате ли хирургически маски за лице или маски с филтър?", предава offnews.bg. Маските у нас са свършили - и в аптеките, и в складовете няма нито хирургически, нито с филтър, сигнализира жена след дълга обиколка

Здравословното хранене увеличава спермата

Здравословното хранене увеличава спермата

Здравословното хранене не само е полезно за моэъка и сърцето, но и увеличава спермата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. То обхванало над 2900 мъже на средна възраст 19 години в Дания. Онези, чийто хранителен режим включвал много риба, пилешко, зеленчуци, плодове и вода, били с по-голям брой сперматозоиди при еякулация

Петър Димков за емболията

Петър Димков за емболията

Белодробна емболия е внезапно запушване на белодробната артерия или на нейно разклонение от чуждо тяло (ембол), попаднало в кръвта и разнасяно от нея. Когато запушването стане в по-малък клон на същата артерия и не настъпи смърт, белодробната тъкан се пропива с кръв - тогава говорим за белодробен инфаркт. Причини

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Недостиг от медицински маски в Германия

Хирургическите маски са се изчерпали в Германия и аптеките почти не получават нови доставки, съобщи ДПА. "Има значителни забавяния и трудности при доставките", заяви Томас Постнер, началник на Германската асоциация на продавачите на едро за фармацевтичната индустрия, предава БТА. Търсенето на хирургически маски нарасна драстично заради заразата с

Каква е прогнозата при хронично възпалена кост?

Каква е прогнозата при хронично възпалена кост?

Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г. Остеомиелитът е възпаление на костта. Разграничават се 3 основни вида: хематогенен (предаден по кръвен път), от съседно огнище и остеомиелит от директно проникване на бактерия при травма или операция

СНИМКА: Радио "Китай"

Лошите намерения зад „конспиративните теории", свързани с епидемията

Неотдавна генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че от избухването на епидемията от новия коронавирус СЗО трябва да се бори не само с вируса, но и с хората, които разпространяват слухове и подкопават борбата с епидемията, предаде Радио "Китай". На 21 февруари руско официално лице заяви

д-р Николай Шарков КАДЪР: БНТ

Д-р Шарков: Едва 30% от българите си мият зъбите

Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, предаде БНТ. Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб

Лекува ли се идиопатична кардиомиопатия при дете?

Лекува ли се идиопатична кардиомиопатия при дете?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Идиопатичната рестриктивна кардиомиопатия е рядко заболяване при децата. Характеризира се с нарушение на пълненето на сърдечните кухини с кръв поради болестни промени на сърдечния мускул

СНИМКА: Pixabay

Изкуствен интелект откри нов антибиотик

Учени от Харвардския университет и от Масачузетския технологичен институт са открили с помощта на алгоритъм от изкуствен интелект нов антибиотик, способен да убие супербактериите, които са станали устойчиви на традиционните лекарства, съобщава Франс прес. Използваните понастоящем антибиотици са доста стари

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber