IQOS не е електронна цигара

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7646422 IQOS не е електронна цигара IQOS не е електронна цигара www.24chasa.bg
Устройствата за нагряване елиминират дима, нагрявайки тютюн

Научете повече за важните разлики и научни факти

“Къде свършва рекламата и започва истината” е много важен въпрос в контекста на продуктите, които имат отношение към човешкото здраве. С все по-голямата популярност на устройствата за нагряване на тютюн у нас мнозина се запитаха дали въпросните устройства и другата по-отдавна съществуваща категория - електронните цигари, наистина вредят по-малко.

В интерес на истината и на общественото здраве е хората да бъдат информирани за реалното въздействие на IQOS и на електронните цигари: две различни, но реални алтернативи на тютюнопушенето.

Откакто през май тази година един от най-строгите регулатори в света - Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA), разреши пускането на IQOS на американския пазар, фактите за бездимните устройства изместиха необходимостта от реклама.

След двегодишна строга научна оценка на данните в подаденото предпазарно заявление на компанията-производител FDA заключи, че пускането на продукта на пазара може да изиграе роля за опазване на общественото здраве.

Представяме ви още някои факти, които независими учени са открили по отношение на IQOS и на електронните цигари.

Е-цигарите във Великобритания

През февруари тази година Агенцията по обществено здраве в Англия публикува данни за електронните цигари с фокус върху най-новата налична информация относно мащаба на разпространението им в Обединеното кралство и как се използват.

Оказва се, че сред пълнолетното население между 14,9% и 18,5% от настоящите пушачи употребяват електронни цигари. Между 10,3% и 11,3% от бившите пушачи и между 0,4% и 0,8% от непушачите във Великобритания са употребявали е-цигари в периода 2017-2018 г.

Агенцията е установила също, че сред младите хора експериментирането с е-цигари се увеличава през последните години, докато пушенето на цигари остава на ниски нива. Според агенцията електронните цигари, в съчетание с подкрепа за отказване от пушенето, трябва да бъде препоръчителният вариант за всички пушачи.

“Когато пациент желае да откаже пушенето и не е успял с други средства, личните лекари трябва да препоръчват и да подкрепят употребата на ЕСУТ [електронни системи за употреба на тютюн]“. Това е позицията на кралския колеж за подготовка на лични лекари на Великобритания (RCGP), изказана през ноември 2016 г.

Бездимно устройство в сравнение с вейпинг или пушене след 12 часа въздържание

Изследователи от университета в Льовен и Университета „Томас Мор” в Белгия проведоха проучване за сравняване на бездимен продукт с електронни и нормални цигари с две цели: измерване на нивата на въглероден оксид преди и след употреба на продуктите и определяне на потенциала на всеки продукт да засити потребителите, след като са се въздържали от пушене за едно денонощие.

Резултатите на 30 участници показват, че цигарите в най-голяма степен задоволяват желанието, успокояват симптомите на въздържанието и субективната оценка, следвани от бездимните устройства и накрая от електронните цигари. Авторите стигат до заключението, че бездимните устройства могат да задоволят желанието за пушене без силното въздействие на въглероден оксид, което пушенето на цигари предизвиква. Те установяват също, че пушачите, за които тютюневите изделия с нагряване и електронните цигари са новост, демонстрират предпочитания към бездимните продукти пред подложените в теста електронни цигари.

В бездимните продукти наистина няма горене

Отдавна се знае, че голяма част от вредните химикали в цигарения дим се получават при горенето му. В този смисъл устройствата за нагряване на тютюна, при които няма горене, са революция за пушачите. Много скептици обаче не са сигурни, че в IQOS наистина „нищо не гори“.

Изследователи в Италия предприемат проучване по тази тема и сравняват нивата на излагане на въглероден оксид при бездимните с тези на цигарите, защото „пушачите ще могат да направят по-добър избор, ако се ръководят от независими изследвания на сравнителното намаляване в излагането на риск след преминаване към тютюневи продукти с нагряване“.

Проведено е малко проучване на случаен принцип с 12 здрави пушачи с измерване на издишвания въглероден оксид след употреба на IQOS или друг тютюнев продукт с нагряване. Въглеродният оксид е измерен като индикатор за това дали тютюнът в тези продукти гори или не, защото завишени нива на въглероден оксид биха означавали горене. Според авторите няма статистически значимо увеличение на нивото на въглероден оксид при никой от участниците след употребата на бездимни устройства.

Бездимни устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари – прилики и разлики

Общото между двете алтернативи на традиционните цигари е намаленото вредно влияние върху организма, но приликите свършват дотук. Докато при IQOS се пуши истински тютюн, електронната цигара работи с течност, която съдържа никотин. IQOS се доближава повече до обикновена цигара и по отношение на т.нар. никотинов пик, който пушачът достига: нещо, което не се случва при употреба на е-цигара, където се поддържа никотиново плато.

Разлика има и в продължителността на употреба: електронната цигара може да се използва неограничено време, докато една употреба на IQOS се случва за около 5-6 минути.

Въпрос на избор и лично предпочитание е кой вариант е по-удачен – IQOS или електронна цигара. Най-доброто е да не се пуши изобщо. Научните изследвания обаче доказват, че със сигурност има по-лошо: и това е добрата стара, традиционна, димяща между пръстите цигара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Фондът за борба със СПИН, туберкулоза и малария е спасил 32 млн. болни от 2002 г.

Програмите на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, са спасили 32 милиона души от 2002 г., но остават "колосални предизвикателства", съобщи АФП. Годишният доклад на фонда изтъква причините, заради които трябва да бъдат увеличени усилията срещу тези болести. През 2018 г. в държавите, в които инфестира фондът,

Медицинският университет в Плевен показва 2 операции на живо на Европейски конгрес по роботизирана хирургия

Европейски Конгрес по роботизирана хирургия събира над 300 специалисти от Европа и Америка, както и български лекари и студенти по медицина в периода 26-28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Форумът се провежда за първи път в България, след като преди 4 години Медицинският университет-Плевен спечели домакинството в Париж

Пийте чай не само когато сте настинали, а всеки ден - полезен е за мозъка

Много от нас пият чай само когато са настинали. Въпреки това, има много причини, поради които трябва да пиете чай и заради които това трябва да стане ваш ежедневен навик, пише Стъди Файндс. Освен, че е полезен за здравето, чаят съдържа кофеин, който е добър стимулатор на енергия в организма. Ново проучване в Сингапур установява, че хората,

2-годишно зарази майка си с коклюш

2-годишно дете от Перник зарази майка си с коклюш. Диагнозата бе поставена в периода 2-8 септември. По-късно 30-годишната майка също е заболяла, става ясно от сайта на РЗИ – Перник за седмицата от 09.09.2019 г. – 15.09.2019 г. Случаят е лабораторно потвърден. Седмица преди началото на учебната година от здравната инспекция отчитат и ръст на

За 10 години Хил клиник стана болница на бъдещето

Клиниката разполага с трите големи лазера в урологията - Зелен лазер, Тулиум лазер и Холмиум лазер, предлага и най-доброто от световната бюти индустрия за лице и тяло Основана преди 10 г., Хил клиник е позната като водещо болнично заведение в лазерната и лапароскопската урология, оториноларингологията,

Чревните бактерии у родените със секцио деца са различни

Изследване на проби от бебешки изпражнения откри ключови различия между родените вагинално бебета и появилите се на бял свят със секцио деца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Вагиналнто родените бебета се снабдяват с повечето от чревните си бактерии от майките си, но това не се отнася за родените с цезарово сечение

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

В Гърция забраниха пушенето в присъствието на деца

Гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикиляс забрани пушенето на всички обществени места, където се намират деца. В южната ни съседка започва и кампания "антидрога". За продажба на алкохол и цигари на малолетни ще бъдат налагани глоби до 10 хиляди евро, предаде БНР. Министърът на здравеопазването заяви пред телевизионните медии

Специалисти от ВМА трансплантираха черен дроб на 36-годишен мъж

Специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на

Канадски юноша с диагноза, свързана с електронните цигари

Канадските медици са диагностицирали при тийнейджър първия случай на тежко заболяване на белите дробове, причинено от злоупотреба с електронни цигари, съобщава телевизионният канал Си Би Си. Пациентът постъпил в болницата в град Лондон в провинция Онтарио със сериозни белодробни усложнения. По информация на медията заболелият е пушел електронни

Сложи си синя вратовръзка, за да си нащрек за рака на простатата

Кулата Галата в Истанбул ще бъде закичена днес с голяма синя вратовръзка с цел да бъде насочено вниманието на обществеността към проблема с рака на простатата, съобщава Анадолската агенция. Синята вратовръзка ще остане върху една от най-големите забележителности на Истанбул до 22 септември по инициатива на Съюза за медицинска онкология в Турция

„Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна

Лекари, наети от земеделската компания, ще посетят 120 населени места Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион Инвест“ още веднъж доказа, че е социалноотговорна компания. За поредна година дружеството организира безплатни профилактични изследвания в цялата страна като част от инициативата „Дни на здравето“.

Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, каза пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. "Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber