И евтиното вино може да бъде добро, казва науката

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7642500 И евтиното вино може да бъде добро, казва науката И евтиното вино може да бъде добро, казва науката www.24chasa.bg
Ароматът на виното е определящ за това дали ни харесва, или не. СНИМКА: АВТОРЪТ

Цената на бутилката много често влияе психологически върху пиячите

Каква е разликата между виното, което струва 3 евро, и това, което е 300 евро? Вредно ли е евтиното вино? Защо някои хора ги боли глава от вино? Какво мисли науката по тези въпроси?

Според професора по енология Джеймс Харбъртсън от Университета на Вашингтон евтиното вино съвсем не е вредно. Така твърди той пред изданието “Бизнес Инсайдър”.

Не е вярно и

че евтиното вино

съдържа по-високо

количество арсен,

което може да доведе до щети за организма. За да стане това, трябва да изпием поне 2 литра вино, или 13 чаши.

През 2015 г.във Върховния съд на Лос Анджелис бе заведено дело срещу местни винопроизводители, обвинени, че произвеждат и търгуват вино с опасно високо съдържание на неорганичен арсен. Обвинението на компания, тестваща качеството на алкохолните напитки, твърдеше, че по-голяма част от евтините вина, произвеждани от определени винарски изби, съдържат повече неорганичен арсен от скъпите вина.

В крайна сметка обаче обвиненията не бяха доказани.

Каква е тогава разликата между вино, което сме си купили за 5 евро, и онова, което струва 500? В много случаи тя може да бъде най-вече на психологическо ниво. Цената се определя въз основа на много фактори – като се започне

от името на

производителя и

се стигне до сорта,

начина на стареене

и др. Много често една евтина бутилка вино може да има по-добър вкус и аромат от скъпо вино. Дали за някои хора не играе прекалено много факторът “висока цена”, определяйки дадено вино за по-добро?

Според американския професор тест с хора със завързани очи, на които се предлага да опитат скъпи и евтини вина, показва, че скъпо съвсем не е равно на по-добро, а евтино – на по-лошо. Тези, които не са експерти по вино например, не определят скъпите напитки за по-качествени за разлика от разбирачите.

Цената на дадена бутилка обаче е определящ фактор за колекционерите.

Друг въпрос, който вълнува мнозина, е защо при някои вина има по-високо количество танини. Представете си сухия вкус, който остава в устата ви при отпиването на някои червени вина, по подобие на онзи, който остава и след отпиването на определени видове чай. Ето това са естествените химически съставки, които се намират в червеното вино и в черния чай. Именно те превръщат червеното вино в по-плътно.

Танините се свързват с протеини, като например тези на слюнката, и затова чувстваме сухота в устата. Определянето на вкуса на дадено вино обаче изисква тренираност, прави се от експерти, защото в случая става въпрос и за изразяването и описването на усещанията, които предизвиква. Ако не сте експерт по вино и ви харесва на вкус и аромат това, което струва 3 евро, повече от онова, което е 30 евро, няма нищо лошо, даже е прекрасно, като се има предвид, че от това ще спечели джобът ви.

Различни изследвания доказват, че много хора изпитват

наслада от факта,

че дадено нещо –

било то вино или

храна, струва повече

и от това то им изглежда по-вкусно или добро. Тук явно влияе психологическият фактор. Така че ако ви е по-сладко, когато дадено нещо е по-скъпо, то тогава купувайте си от него. 

А каква точно е разликата между флоралните и фруктовите аромати на виното и как да ги различим? Проф. Харбъртсън предлага да си направим сами следния тест – да си вземем желирани бонбони с най-различен фруктов вкус и да ги разделим по видове, след което да ги оставим настрана. След 2 дни той съветва да опитаме със завързани очи бонбоните от различен вкус, опитвайки се да отгатнем кой точно е той. После обаче трябва да опитаме заедно два бонбона с различен вкус, пробвайки да отгатнем какъв е той. Дали ще успеем?

Същото е и с виното – когато го опитваме, не всеки от нас може да разбере какви точно са флоралните и фруктовите му аромати. И в двата случая – и при бонбоните, и при виното, става въпрос само за нещо, което не е череша или ягода, а само напомня за нея.

Ароматът на виното е определящ фактор за това, дали ни харесва, или не. В едно вино може да се омесват най-различни флорални или фруктови аромати. Дали ни харесват или не, зависи и от факта

колко време

бутилката е

останала отворена

Във всички случаи виното съдържа огромно количество химически съставки, които реагират или се променят при окисляването. Серия от химически реакции, които се извършват в момента на отварянето на бутилката, могат да променят тотално аромата на виното, когато стигне до чашата ви. Когато кислородът се смеси с феноловите съставки на виното, това води до окисляване – ако това стане прекалено бързо,може да провали питието. Така фруктовите му аромати могат само за няколко часа да се променят или влошат.

Защо някои хора

получават

главоболие,

когато пият вино?

Много често виновник за това са сулфитите, съдържащи се в повечето вина, към които може да изпитваме непоносимост. Сярата и сулфитите обаче имат мощно защитно действие и предпазват виното от бързо окисляване, което би означавало влошаване на вкусовите му характеристики.

Почти е невъзможно да се пие вино без сулфити. Част от тях се получават при ферментацията на виното, т.е. когато с помощта на дрождите гроздовият сок се превръща във вино. Много хора са чувствителни към сулфитите, които по принцип може да се намират не само във виното, но и в други продукти под формата на консерванти.

Защо трябва да

декантираме виното

В случая става въпрос за процес, свързан пряко с по-добро възприемане на уханието му, но също така и с утаяването на твърдите частици, които може да са се образували при по-отлежалите вина.

Декантирането на виното може да помогне за смекчаване на аромата му, в случай че е много силен, както и за утаяването на дъното на каната на твърдите частици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

За колко време се изчерпва търпението ни? 30 секунди при шофьорите

Побесняваме, ако до 16 секунди не се отвори страницата на компютъра Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв, казва един афоризъм. Мексиканският поет, писател и дипломат Амадо Нерво (1870-1919) е дори още по-ефикасен в обясненията си. Защо очакваш нещата с нетърпение? Ако са ненужни за живота ти

Проф. Тодор Кантарджиев държи ключа към микробния свят

Съученици, познати от казармата, роднини, съседи и даже състуденти търсят професора микробиолог и имунолог проф. Тодор Кантарджиев за здравословни проблеми в целия спектър на медицината – от температура до херния. Защо занимават с несвойствени неща директора на Националния център по заразни и паразитни болести?

Мъжът гони кризата на средната възраст с нова кола и къща

Жените да балансират ангажиментите си между “трябва” и “искам” Мъчи ви криза на средната възраст? Подложете се на емоционален или физически стрес, съветва руската психоложка Олга Шапиро от Московската служба за психологическа помощ на населението. Според специалистката за преодоляване на този труден житейски период на мъжете могат да помогнат

И евтиното вино може да бъде добро, казва науката

Цената на бутилката много често влияе психологически върху пиячите Каква е разликата между виното, което струва 3 евро, и това, което е 300 евро? Вредно ли е евтиното вино? Защо някои хора ги боли глава от вино? Какво мисли науката по тези въпроси? Според професора по енология Джеймс Харбъртсън от Университета на Вашингтон евтиното вино съвсем не

Домакинската работа удължава живота

20-ина минути бързо ходене на ден намаляват силно риска от ранна смърт Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти на ден, за да се радвате на добро здраве до старини – дори ненатоварваща и лека, но редовна физическа активност, включително домакинската работа, значително удължава живота. До този извод стигат експерти от норвежкия Институт за

Пасианс и Моцарт побеждават стреса

Нова книга учи на техники срещу тревожността и депресията Последното нещо, което трябва да направите след ситуация на силен стрес, е да се опитвате да разпуснете. Дори и тялото ви вече да не е подложено на напрежение, съзнанието продължава да изживява стресиращия инцидент отново и отново. Всяко повторение ви товари с ново напрежение и накрая се

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Вещество в червеното вино потиска действието на ензим, свързан с депресията

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим

4 стъпки, с които да стопим корема за 10 дни

Уточнете каква храна и упражнения са подходящи за вас, борбата с тлъстините е индивидуална Имате хубава, стройна фигура, но ви дразни изпъкналото коремче. Според треньорката от Сидни, Австралия, Рейчъл Атър тлъстините около талията можете да стопите за 10 дни при спазване на определен режим. В своя блог инструкторката препоръчва 4 стъпки за

Седем неща, които лекарят на децата ви не иска да правите

От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките. Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги

Как да се спасим от летни алергии

Изследване показва, че някои от тях са полезни – пазят от рак Лятото е труден сезон за хора, склонни към хранителна и поленова алергия. В менюто се включват много плодове, особено екзотични, пазарът изкушава с ягоди. Растенията активно произвеждат цветен прашец. Всичко това може да предизвика алергична реакция.

Летен детокс: сух четков масаж подмладява кожата и изглажда целулита

Вода, салати, зехтин, кафе, разходки подсилват отвътре ефекта богиня на плажа За здравите хора детоксикацията не е сезонно събитие или някаква особена намеса отвън, а ежедневен нормален физиологичен процес. В него основната роля играят лимфата, черният дроб, бъбреците и кожата, казва д-р Мария Николова

10 опасни храни за брекетите

Жилавите, лепкави и сладки лакомства чупят, разместват и разяждат скобите Зъбните шини са незаменими срещу кривини и дефекти, които създават комплекси, особено на младите. Те са ключ към красива усмивка, но при неправилно “стопанисване” могат да причинят кариеси и гниене на зъбите, предупреждават стоматолозите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber