И евтиното вино може да бъде добро, казва науката

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7642500 И евтиното вино може да бъде добро, казва науката И евтиното вино може да бъде добро, казва науката www.24chasa.bg
Ароматът на виното е определящ за това дали ни харесва, или не. СНИМКА: АВТОРЪТ

Цената на бутилката много често влияе психологически върху пиячите

Каква е разликата между виното, което струва 3 евро, и това, което е 300 евро? Вредно ли е евтиното вино? Защо някои хора ги боли глава от вино? Какво мисли науката по тези въпроси?

Според професора по енология Джеймс Харбъртсън от Университета на Вашингтон евтиното вино съвсем не е вредно. Така твърди той пред изданието “Бизнес Инсайдър”.

Не е вярно и

че евтиното вино

съдържа по-високо

количество арсен,

което може да доведе до щети за организма. За да стане това, трябва да изпием поне 2 литра вино, или 13 чаши.

През 2015 г.във Върховния съд на Лос Анджелис бе заведено дело срещу местни винопроизводители, обвинени, че произвеждат и търгуват вино с опасно високо съдържание на неорганичен арсен. Обвинението на компания, тестваща качеството на алкохолните напитки, твърдеше, че по-голяма част от евтините вина, произвеждани от определени винарски изби, съдържат повече неорганичен арсен от скъпите вина.

В крайна сметка обаче обвиненията не бяха доказани.

Каква е тогава разликата между вино, което сме си купили за 5 евро, и онова, което струва 500? В много случаи тя може да бъде най-вече на психологическо ниво. Цената се определя въз основа на много фактори – като се започне

от името на

производителя и

се стигне до сорта,

начина на стареене

и др. Много често една евтина бутилка вино може да има по-добър вкус и аромат от скъпо вино. Дали за някои хора не играе прекалено много факторът “висока цена”, определяйки дадено вино за по-добро?

Според американския професор тест с хора със завързани очи, на които се предлага да опитат скъпи и евтини вина, показва, че скъпо съвсем не е равно на по-добро, а евтино – на по-лошо. Тези, които не са експерти по вино например, не определят скъпите напитки за по-качествени за разлика от разбирачите.

Цената на дадена бутилка обаче е определящ фактор за колекционерите.

Друг въпрос, който вълнува мнозина, е защо при някои вина има по-високо количество танини. Представете си сухия вкус, който остава в устата ви при отпиването на някои червени вина, по подобие на онзи, който остава и след отпиването на определени видове чай. Ето това са естествените химически съставки, които се намират в червеното вино и в черния чай. Именно те превръщат червеното вино в по-плътно.

Танините се свързват с протеини, като например тези на слюнката, и затова чувстваме сухота в устата. Определянето на вкуса на дадено вино обаче изисква тренираност, прави се от експерти, защото в случая става въпрос и за изразяването и описването на усещанията, които предизвиква. Ако не сте експерт по вино и ви харесва на вкус и аромат това, което струва 3 евро, повече от онова, което е 30 евро, няма нищо лошо, даже е прекрасно, като се има предвид, че от това ще спечели джобът ви.

Различни изследвания доказват, че много хора изпитват

наслада от факта,

че дадено нещо –

било то вино или

храна, струва повече

и от това то им изглежда по-вкусно или добро. Тук явно влияе психологическият фактор. Така че ако ви е по-сладко, когато дадено нещо е по-скъпо, то тогава купувайте си от него. 

А каква точно е разликата между флоралните и фруктовите аромати на виното и как да ги различим? Проф. Харбъртсън предлага да си направим сами следния тест – да си вземем желирани бонбони с най-различен фруктов вкус и да ги разделим по видове, след което да ги оставим настрана. След 2 дни той съветва да опитаме със завързани очи бонбоните от различен вкус, опитвайки се да отгатнем кой точно е той. После обаче трябва да опитаме заедно два бонбона с различен вкус, пробвайки да отгатнем какъв е той. Дали ще успеем?

Същото е и с виното – когато го опитваме, не всеки от нас може да разбере какви точно са флоралните и фруктовите му аромати. И в двата случая – и при бонбоните, и при виното, става въпрос само за нещо, което не е череша или ягода, а само напомня за нея.

Ароматът на виното е определящ фактор за това, дали ни харесва, или не. В едно вино може да се омесват най-различни флорални или фруктови аромати. Дали ни харесват или не, зависи и от факта

колко време

бутилката е

останала отворена

Във всички случаи виното съдържа огромно количество химически съставки, които реагират или се променят при окисляването. Серия от химически реакции, които се извършват в момента на отварянето на бутилката, могат да променят тотално аромата на виното, когато стигне до чашата ви. Когато кислородът се смеси с феноловите съставки на виното, това води до окисляване – ако това стане прекалено бързо,може да провали питието. Така фруктовите му аромати могат само за няколко часа да се променят или влошат.

Защо някои хора

получават

главоболие,

когато пият вино?

Много често виновник за това са сулфитите, съдържащи се в повечето вина, към които може да изпитваме непоносимост. Сярата и сулфитите обаче имат мощно защитно действие и предпазват виното от бързо окисляване, което би означавало влошаване на вкусовите му характеристики.

Почти е невъзможно да се пие вино без сулфити. Част от тях се получават при ферментацията на виното, т.е. когато с помощта на дрождите гроздовият сок се превръща във вино. Много хора са чувствителни към сулфитите, които по принцип може да се намират не само във виното, но и в други продукти под формата на консерванти.

Защо трябва да

декантираме виното

В случая става въпрос за процес, свързан пряко с по-добро възприемане на уханието му, но също така и с утаяването на твърдите частици, които може да са се образували при по-отлежалите вина.

Декантирането на виното може да помогне за смекчаване на аромата му, в случай че е много силен, както и за утаяването на дъното на каната на твърдите частици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

В Делхи бе обявено извънредно положение, след като се наложи на хората да дишат като в газова камера

Ако слезем от колите, може да сме по-умни

Учени откриха, че мръсният въздух състарява паметта Напоследък световните агенции ни заливат с шокиращи снимки от Индия. На тях се вижда как хора с маски се опитват да стигнат до работните си места в непрогледна мъгла от мръсен въздух. Деца не се забелязват, тъй като училищата са затворени. В мегаполиса Делхи е обявено даже извънредно положение

Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Депресията - как да я познаем и лекуваме

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия. Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота

Дюнерът е  тъпкан с двойно  повече месо  и кашкавал от обикновения сандвич. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Не яжте това на обяд – ще ви успи на работа

11 храни, които трябва да избягвате в почивката Кой не го е преживявал – хапваш бързо на обяд и тичаш обратно в офиса, но след малко започваш да клюмаш и да заспиваш на бюрото. Бързането да се върнете на работа едва ли ще ви е от полза, след като през останалата част от деня ще се влачите като парцал. Причината вероятно е в обедното меню

Какво помага срещу  хроничния стрес, който ни докарва  хипертония

Какво помага срещу хроничния стрес, който ни докарва хипертония

Балансът 8 часа работа - 8 часа лично време - 8 часа сън, хобито, добрият секс. Хипертонията е телеграмата, която предупреждава за риск от инсулт и инфаркт. Освен нея предотвратими рискови фактори за сърдечносъдови инциденти са пушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословните храни, хроничният стрес

Не се  мъчете  с високи токчета. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Какво да не обличаме, когато летим със самолет

15 грешки, които не бива да правите при полет Да подбереш тоалета си за полет, не е толкова лесно, особено за дамите. Те искат да изглеждат елегантни, а същевременно дрехите и обувките да са удобни за влачене на куфари и катерене по стълбата на самолета. Хубаво е облеклото да е секси, но не чак толкова

Боулдър - новият олимпийски спорт, който лекува депресия

Боулдър - новият олимпийски спорт, който лекува депресия

С концентрацията, която изисква, този вид катерене действа като хормонален регулировчик Пилотно проучване на немски учени в градовете Ерланген, Берлин и Мюнхен може да вкара в речника на психиатрите и психолозите нова думичка – боулдър. Това е сравнително нов алпинистки спорт, разновидност на катеренето.

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Учени натискат алармата след уникален случай - клебсиела стигнала до недоносени бебета от прани дрешки, за щастие, без последици. За здрави хора вероятно не е проблем, но при слаба имунна система е обезпокоително.  Стремежът на света да избегне потенциална екологична катастрофа вкара в усмирителната риза на енергоспестяването целия ни живот

Не изпадайте в паника от някое и друго килце отгоре, съветват учените.

Диетите убиват

Йо-йо ефектът поразява важни органи, причинява инсулт и инфаркт Едва ли има човек, който през живота си да не се е подлагал на диета. 14 на сто от американците например редовно изпробват различни начини за слабеене. Там всяка година се пръскат $ 33 млрд. за продукти, които обещават стройна фигура. И все пак 66 на сто от хората в САЩ са затлъстели

Кириакос Мицотакис и Румен Радев Снимки: Прессекретариат на президента

Радев и Мицотакис единодушни - охраняваме заедно въздушното пространство над Скопие (Снимки)

Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен Радев и министър-председателят на

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва
незабелязано

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва незабелязано

Най-коварно протичат възрастовата макулна дегенерация и диабетната ретинопатия, казва доц. Александър Оскар - Доц. Оскар, в календара на медицината октомври е месец на профилактиката на загубата на зрение. Кои диагнози в офталмологията влошават качеството на живота на най-много хора в България? - Двете заболявания с най-голяма социална тежест в

Високофруктозният царевичен сироп е наричан "сладкият убиец". СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пазете се от тези храни – докарват рак

Причините са канцерогенни добавки, злоупотреба със сол и захар, рафиниране Известно е, че здравето започва от кухнята, но мнозина не знаят, че в основата на много видове рак е храненето. Според ред изследвания 70% от карциномите могат да бъдат избегнати чрез подходящ хранителен режим. При останалите 30% решаващи са наследствеността и околната

Грета и Грета (вижте следващата снимка). Зависи от ракурса. Нещо подобно е и в науката за същността на синдрома на Аспергер.

Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията

Защо д-р Тони Атууд, много търсен специалист, 30 г. остава сляп за диагнозата на сина си? От моя клиничен опит се убедих, че хората със синдром на Аспергер имат различен, а не дефектен начин на мислене. Проявяват по-голяма от очакваната настойчивост в неща, които не са приоритети при повечето хора. Различават се и в сетивните преживявания

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber