Откриха гена на успешната бременност

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7632731 Откриха гена на успешната бременност Откриха гена на успешната бременност www.24chasa.bg
Откриха гена на успешната бременност

Без белтъка ОСТ4 следва ранно помятане

При изследване на човешки зародиш е открит генът, от който зависи дали бременността ще е успешна. Този научен пробив обещава голям напредък в ин витро оплождането, както и повече яснота защо толкова много жени не могат да родят и остават бездетни.

Поръчано от държавата изследване на британския институт "Франсис Крик" доказа, че с генна обработка може да се проследи развитието на човешкия ембрион в първите дни след зачатието.

Учените блокирали гена, отговорен за синтеза на белтъка OCT4, и установили, че без него е невъзможно износване на плода. Откритието ще подобри значително техниките за ин витро, но и ще обясни базисните причини за безплодието и помятането.

Приблизително всяка четвърта двойка има проблеми със зачеването и раждането. Жените под 35-годишна възраст имат едва 32,5% шанс да родят здраво дете още при първото оплождане ин витро. На 37-годишна възраст този шанс намалява на 27,7% и спада още до 20,8% във възрастта 38-39 г.

Проучването е спорно от етична гледна точка, тъй като прилага техниката, използвана за т.нар. бебета "по поръчка". С нея генетичните дефекти се поправят още в ембрионалния стадий. Екипът на института обаче се оправда, че целта му е строго научна и се ограничава само до изучаване на ранните стадии на зачатието. Манипулираните в хода на опитите ембриони ще бъдат унищожени след 14 дни.

Д-р Кати Ниакан, която води екипа, обясни: "Един от начините да разберем какво прави даден ген с ембриона е да проследим какво става, когато този ген не действа. Направихме точно това с гена за ОСТ4 и се надяваме други учени да изяснят ролята и на другите гени. Ако знаем кои от тях са ключовите за успешното развитие на зародиша, ще подобрим много техниката ин витро и ще разберем причините за помятането."

Екипът изследвал 41 зародиша, дарени от пациентки на клиники за ин витро, и деактивирал гена OCT4. Оказало се, че без OCT4 зародишът не може да се развие до бластоцист - мъничка топка от 200 клетки, която се формира в съдбовния за зародиша момент седмица след зачеването. Само ако зародишът стигне стадия на бластоцист, той има шанс да бъде имплантиран в женска утроба.

Екипът пише в сп. "Нейчър", че по-малко от 20% от тестваните ембриони стигнали стадия на бластоцист без ОСТ4.

През 2015 г. китайски екип смая света, като обяви, че е направил първи опит за лекуване на наследствена болест чрез генна обработка на човешки зародиш. Опитът бе неуспешен, но година по-късно екип от Орегонския университет успя да отстрани мутирал ген, водещ до сърдечен порок.

Още медицински новини четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19?

Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19?

СНИМКА: Pixabay

До 60% от българите страдат от разширени вени

СНИМКА: Pixabay

Ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19 е ефективна за индийския вариант

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Аз моята работа си я върша, със или без щаб

Проф. Александрова: Жените с риск от тромбоцитни събития да се съветват с личните лекари

Проф. Александрова: Жените с риск от тромбоцитни събития да се съветват с личните лекари

Проф. Мурджева: Хората с първа доза „АстраЗенека“ най-добре да си сложат и втората

Проф. Мурджева: Хората с първа доза „АстраЗенека“ най-добре да си сложат и втората

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber