Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7630261 Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната www.24chasa.bg

Кога трябва да започнат профилактичните прегледи на простатата, какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и кои са най-модерните и щадящи методи за лечението ѝ, споделя доц. Давидов - ръководител на екипа, въвел лазерната хирургия на простата в България преди 12 години

Вече 12 години в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда се прилага лазерна хирургия за лечение на доброкачествената хиперплазия и отделението по урология, начело с доц. д-р Давидов стартира кампания за скрининг на простатата. Прегледите, които включват консултация, ехография на простата и PSA простатен маркер, ще се извършват на преференциална цена от 33 лв. до 13 септември. Пациентите могат да запишат своя час на тел. *5544 и 02/ 403 4000, като уточнят, че се записват за пакет „Кампания скрининг на простата”.

- Доц. Давидов, кои са най-честите заболявания на простатата?

- Най-честото заболяване на простатата в зряла и напреднала възраст е доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ).Това е доброкачествено разрастване на част от простатната тъкан, което води до стеснение и запушване на долните пикочни пътища. Изразява се в познатите ни от телевизионните и радио- реклами - проблеми с накъсана и отслабнала струя, често уриниране, ставане нощем. В по-млада възраст най-честото увреждане на простатата е от инфекциозен, възпалителен характер – т.нар. простатити. Това е възпаление на простатата, предизвикано от микроорганизми, най-често предавани по полов път. Разбира се, не трябва да забравяме най-опасното заболяване на простатата - простатния карцином. За съжаление той се среща нерядко и е вторият по честота рак при мъжете след този на белия дроб.

- Какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и до какво може да доведе, ако не се лекува?

- Както споменах - смущения в изпразването на пикочния мехур, отслабнала, накъсана струя, затруднено започване на уриниране, невъзможност за изпразване на пикочния мехур – т.нар. ретенция на урината. Нелекуваната симптоматика на ДПХ и нередовното проследяване на пациенти с такова заболяване може да се доведе до увреждане на функцията на пикочния мехур, формиране на камъни в мехура, повече или по-малко интензивна кръв в урината. При тежки и запуснати случаи, увреждане на горните пикочни пътища, водещи до нарушение на бъбречната функция и хронична бъбречна недостатъчност. Най честото усложнение при прогресирала ДПХ е невъзможност за изпразване на пикочния мехур, когато се налага катетеризиране на болния.

- На каква възраст е препоръчително мъжете да направят профилактичен преглед на простатата си?

- По отношение на рака на простатата, профилактиката на простатата е уместно да започне на 50-годишна възраст. Тогава препоръчваме да се изследва простатния маркер PSA. Разбира се всеки мъж със смущения и затруднения в уринирането в по-ранна възраст, е силно препоръчително да се срещне с уролог, защото комбинацията от поствъзпалителни увреждания на простатата и инфекции в по-млада възраст, съчетани с началното доброкачествено увеличение на простатата, могат да доведат до смущения в уринирането, далеч преди половинвековния юбилей.

При мъжете, които имат история за рак на простатата по пряка мъжка линия – баща, дядо, брат на бащата, съветваме изследването на PSA да започне 5 години по-рано, тоест на 45-годишна възраст.

- Кои са най-модерните методи за лечение на доброкачествената хиперплазия?

- Дълги години “златен стандрат“ в лечението на доброкачествено увеличенатата простата беше ТУР (трансуретрална резекция на простатата). При този метод, ползвайки естествения ход на пикочния канал, се достига до простатата и увеличената тъкан се изрязва на малки късчета. Тази процедура е ограничена от времето за извършването ѝ и от обема на оперираната жлеза и е неприложима при простати с размер над 100 куб. см (или милилитра). За по-големите простати оставаше запазена отворената хирургия. През 90-те години на миналия век, с въвеждането в медицинската практика на Холмиум лазера, стана възможно отстраняването на увеличената простатна тъкан с минимална кръвозагуба, без ограничение в обема на разрасналата тъкан. Този метод възпроизвежда енуклеацията (обелването) на простата от нейната капсула. По същия начин, както това се случва при отворена хирургия, но без разрез, използвайки естествения ход на пикочния канал. Този достъп „от другата страна“ на простатата позволява много бързо, в някои случаи незабавно възстановяване след хирургия.

В нашата практика започнахме вапоризация (изпаряване) на простата с диоден лазер - процедура, аналогична на вапоризацията на простата със станалия широко популярен „зелен лазер“. Както при колегите, ползващи “зелен лазер”, така и ние бяхме неособено доволни от резултатите от прогарянето на канал в увеличената простатна тъкан. Специализацията в Университетската болница "Аденбрук" в университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, ме насочи в правилната посока и започнах да ползвам наличния тогава диоден лазер за енуклеация на цялата увеличена простата. Това значително подобри резултатите и предостави на пациентите безусловните предимства на енуклеативната хирургия. От няколко години вече имаме възможност да извършваме тази процедура с последния модел високомощен Холмиум лазер на водещ производител в областта. Тук е мястото да обърнем внимание, че енуклеацията е възможна независимо от цвета и вида на лазера, който се ползва. Съществуват много спорове и становища кой е най-добрият лазер. Моето скромно мнение е, че най-добрият лазер е този, който позволява на хирурга, който го ползва да постигне максимално добри резултати.

- Каква е успеваемостта при лазерните операции на простатата и какво да очаква пациентът след процедурата?

- Успеваемостта е разнопосочно понятие. По отношение на „еднодневността“ на хирургията на простатата, ние успяваме да свалим катетъра до 24 часа от операцията при около 80% от пациентите с простати до 100 мл (куб.см.). При по-големи простати, катетеризацията продължава до 48 часа, в редки случаи по-дълго. Като и при тези пациенти може да се постигне еднодневен престой, но те би трябвало да се приберат вкъщи с катетър.

- Кога се използва робота Да Винчи за опериране на увеличена простата?

- Хирургичната платформа Да Винчи в нашата практика сме използвали няколко пъти за операции на простати с много големи размери и при пациенти, при които по една или друга анатомична причина, достъпът през пикочния канал е невъзможен. Да Винчи е изключително удобен инструмент, с който възпроизвеждаме действията на отворената хирургия на простатата, без да разрязваме пациента.

- Какво бихте посъветвали мъжете, които ще прочетат този текст?

- Обичайно съветвам мъжете, навършили 50-годишна възраст, да се срещат веднъж годишно с уролог и със същата честота да изследват простатния маркер PSA.

С такава цел се появи идеята ни, по случай 12-години от първата лазерна процедура на простата в нашата болница, да проведем кампания за скрининг на простатата. За тези години сме извършили над 2000 лазерни операции и с гордост мога да кажа, че нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната.

Доц. д-р Калоян Давидов, e началник на отделението по Урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Специализирал е неколкократно в болниците на д-р Токуда в Япония. Има специализация в Кеймбридж за Холмиум лазерна хирургия на простатата и защитена дисертация на тема лазерна хирургия на простатата. Специализирал е също в Патра, Гърция за перкутанна хирургия за бъбречни камъни и лапароскопия. През 2016 г. получава сертификат за най-прецизната хирургична техника с робот Da Vinci за минимално инвазивно оперативно лечение на злокачествени заболявания на простатата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система. От ноември 2014 г. д-р Давидов е Медицински директор на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Каракостов: Невронавигацията превежда хирурга до тумора без щети за мозъка, съкращава операцията

За пациентите от новините за научната ни конференция може да е интересно и това, че се изпитва апарат, който с електрически полета пречи на рака в мозъка да се множи. Сред организационните решения е да поискаме здравната каса да заплаща гръбначните операции според тежестта им. Това казва доц. Васил Каракостов, дм

Ахмет Кьормутлу: Помагаме за здравето и самочувствието

След мастектомия реконструктивната хирургия е от голямо значение за възвръщане на сексуалната идентичност на пациентките, казва хирургът от болница „Чорлу Ватан“ Д-р Ахмет Кьормутлу е завършил Медицинския университет „Османгази Ескишехир“ през 2007 г. Там е специализирал пластична хирургия. Работил е в различни болници до 2018 г

Проф. Асен Балтов: Постигнахме по-малко доплащане от джоба на пациентите за импланти

Добрата новина за съсловието е, че стойностите на клиничните пътеки ще бъдат увеличени от 5 до 15 процента, казва проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов" и преизбран за втори мандат президент на Българската ортопедична и травматологична асоциация. Роден е на 19 септември 1966 г. в София. През 1994 г. завършва МУ- София. 2 г

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво

Злокачествените заболявания и хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво. В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно – чревния тракт

В седмицата на рязко застудяване сме, мерете кръвното, може да “играе”

Тялото се адаптира към промените на времето за 7-10 дни, при някои динамиката е изпитание. При бърза и драстична смяна на времето от топло към студено първата система, която реагира, е кръвоносната. За метеорологично чувствителните и за хипертониците е свързано с по-голяма вероятност от дискомфорт.

Неврохирурзите обсъждат как генотипните маркери подобряват прогнозата при тумори в мозъка и гръбнака

Във фокуса на научния форум са и гръбначната хирургия и опитът в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания в мозъка. Лечението на най-честите първични мозъчни тумори – глиомите, и разширяващите се възможности на гръбначната неврохирургия ще бъдат във фокуса на обсъжданията в започващата днес XXVIII конференция на Българското дружество по

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. д-р Добрин Константинов: През 2020 г. българските пациенти с хемофилия ще имат достъп до нова терапия

Заболяването е хронично и потенциално инвалидизиращо, казва проф. д-р Добрин Константинов, дм, главен координатор на експертния съвет по детска хематология и онкология. Председател е на Българското научно дружество по детска хематология и онкология и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”

Последно поколение апарати лекуват катаракта

Катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над 55 години. Представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Традиционната методика за премахване на катаракта (очното перде) е факоемулсификацията. Тази хирургична техника е безопасна и сигурна, когато процедурата се прави от опитен хирург

Вируси тормозят с хрема и гърлобол София, Пловдив и Ст. Загора, не е грип

Срещу пикорнавирусите: миене на ръцете и кърпички с хлорхексидин. Вирусни взривове с хрема, кихане, възпалено гърло, главоболие, умора в момента не се дължат на грип. Имаше такива подозрения от колеги инфекционисти, но изследвахме проби и не доказахме грипен вирус. Това съобщи микробиологът проф. Тодор Кантарджиев

България сред първите 14 в иновативна диагностика на автоимунни болести

България се нареди сред първите 14 държави в света, възприели с научен консенсус иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела (ANA) при диагностиката и превенцията на автоимунни болести. Това стана ясно от изнесени данни по време на традиционния световен научен форум в Дрезден,

В началото влагали радий в шоколад и паста за зъби, сега радиацията е най-контролираната медицинска област

мятали са я за разкрасителна и лечебна панацея - произвеждали се дори одеяла с уран за болните от артрит. Откриването на рентгеновите лъчи носи на Мария Кюри две Нобелови награди, но и апластична анемия. Това разказва доц. Десислава Лефтерова-Костова, казва доц. Десислава Костова-Лефтерова - медицински физик,

Д-р Красимира Косева: Рязкото покачване и рязкото сваляне на температурата при децата могат да провокират фебрилен гърч

- Д-р Косева, сега е периодът, в който обикновено се ваксинираме срещу грип. Това ли е единственият начин да намалим риска от разболяване? - Да, противогрипната ваксина може да бъде поставена, но тя не гарантира, че няма да се разболеем. Защото, на първо място, тя не е панацея. Ваксината се прави на база прогноза на съответния щам

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber