Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7618044 Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина www.24chasa.bg
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn

Все повече жители на съседните на Китай държави и от по-далеч идват на лечение в Синдзян-уйгурския автономен район, информира Радио "Китай".

През последните десет години Габидин Калинов посещава Урумчи, административния център на района, поне веднъж на година. Роден през 1993 г. младият казахстанец установява, че има левкемия преди 5 години. В родината му обаче не могат да предложат добро лечение и местните лекари му препоръчват да потърси помощ в Германия, Япония или Синдзян. „За мен бе много далеч и скъпо да се лекувам в Германия или Япония, затова моето семейство избра последния вариант и ме доведе в Урумчи през 2002 г.", разказва Калинов пред Чайна дейли.

Той започва битка с болестта с комбинирана терапия на китайската и западна медицини в болницата по традиционна китайска медицина на Синдзян-уйгурския автономен район, едно от най-добрите лечебни заведения в региона. „След пет години успяхме да сложим болестта под контрол и трябваше само да идвам на контролни прегледи", обяснява Калинов, който живее в казахстанската столица. Наскоро дори лекарите му от Урумчи му казват, че вече няма нужда да идва, защото е излекуван.

Калинов е само един от хилядите чужденци, които идват в Синдзян, за да търсят помощ от традиционната китайска медицина. За последните четири години най-малко 20 000 чуждестранни граждани са се лекували в петте държавни болници в региона, които предоставят услуги за чужденци, заявиха от здравната комисия на автономната област. Повечето са пациенти от Централна Азия, от държави като Казахстан, Таджикистан и Киргизстан, които граничат със Синдзян, казват още от комисията.

Разположен в северозападната част на Китай, Синдзян граничи с осем държави и е признат за ключов район по икономическия пояс на Пътя на коприната още от самото начало на инициативата „Един пояс, един път".

Благодарение на местоположението и високото ниво на медицинското обслужване, властите в Синдзян работят за превръщането на района в център за международни здравни услуги за съседните държави.

Джан Ли е директор на здравния център към Първа болница на Синдзянския медицински университет в Урумчи, който отговаря за приемането на чуждестранни пациенти. Тя обясни, че отдавна жителите на съседните държави предпочитат да се лекуват при тях, защото Синдзян не е далеч и осигурява ефективно и сравнително евтино лечение. „Езикът и културата са другите привлекателни неща за съседните ни държави", допълва Джан. „Някои от нашите лекари са от казахската етническа група и могат свободно да общуват с пациентите от Казахстан, най-големият ни източник на чуждестранни пациенти. В културата на Синдзян има много общо със съседните ни страни от Централна Азия, което означава, че пациентите и семействата им лесно свикват с местните условия на живот", казва още Джан Ли.

Уан Сяомин е лекар, който отговаря за приемането и разпределянето на чуждестранните пациенти в Народната болница на Синдзян-уйгурския автономен район. Тя каза, че те получават същите висококачествени медицински грижи като местните жители при същите разходи. „Някои болници като нашата дори създадоха „зелен канал" за тези пациенти, което улеснява консултациите с лекарите", казва Уан Сяомин.

Халип Абула, ръководител на отделението по традиционна китайска медицина в Народната болница, обяснява, че много чуждестранни пациенти идват, за да лекуват дерматологични, ортопедични и респираторни заболявания. „Традиционната китайска медицина е много добра в лечението на тези състояния", казва той.

Джоу Минсин, известен в Китай експерт по традиционна китайска медицина, разказва за една от своите чуждестранни пациентки, която идва при нея през 2017 г. , за да се лекува от менструални спазми. „Лечението със западна медицина в нейната страна не ѝ помогнало и тя дойде при мен по препоръка на нейни китайски приятели", спомня си д-р Джоу. След като я преглежда по методите на традиционната китайска медицина, тя стига до заключението, че в матката на пациентката има натрупан патогенен студ и това води до застой, което затруднява нормалното движение на кръвта и причинява болките. Д-р Джоу ѝ изписва билки, след което я съветва всеки месец да идва на контролен преглед. „В продължение на около половин година тя идваше всеки месец при мен. Спазмите постепенно отслабнаха и след шест месеца вече не се появиха." Д-р Джоу е силно впечатлена от случая, защото той ѝ помогнал да осъзнае, че понякога традиционната китайска медицина е по-ефективна при пациентите от чужбина. „Много пациенти от друг държави са по-чувствителни към билките, вероятно защото консумират повече месо и приемат по-малко китайски билки", казва тя.

Лу Чън, заместник-директор на Народната болница, една от най-добрите в региона, казва, че макар и чуждите пациенти да плащат същите суми за услугите като местните жители, те не могат да ги възстановят по същия начин като китайските, тъй като медицинските услуги в Синдзян не са свързани все още с международната система за здравно застраховане.

Лиу Хунся, водещ дерматолог в болницата пот ТКМ на Синдзян-уйгурския автономен район, казва, че въпреки това много при тях идват много чужди пациенти, защото лечението е сравнително евтино. „Например ефективна терапия за псориазиса, кожно заболяване, което се среща често при жителите на Централна Азия, са масажът гуаша и вендузите. Един секанс лечение с тях струва само 30 юана (4,5 щатски долара)", обяснява тя.

Дуан Ян, заместник-директор на отделението за дистанционна медицина в същата болница, казва, че като допълнение към предлаганите офлайн медицински услуги, някои болници в Синдзян се опитват да разширят обхвата като създадат транснационални медицински платформи. Това ще позволи на водещи експерти да дават свои препоръки, насоки и помощ за лекарите в страните от Централна Азия чрез интернет.

„Миналата година, възползвайки се от този подход, лекарите от нашата болница дадоха ключови съвети за лечението на жена с тумор в Казахстан, която не беше в състояние да дойде до Урумчи." Дуан Ян и колегите ѝ се надяват в бъдеще да помогнат на повече пациенти от съседните страни.

Джан Ли от болницата към Медицинския университет на Синдзян, казва, че работят върху платформа, която ще комбинира онлайн консултациите с офлайн медицински услуги. „Създадохме и „облачна болница", която представлява мрежа, свързваща големите болници в съседните ни държави", добави тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

СНИМКА: Радио "Китай"

Държавният резерв на Китай: Полагаме усилия за гарантиране на снабдяването

Журналисти научиха от Държавното управление за хранителни и материални резерви на 16 февруари, че от избухването на епидемията от новия коронавирус до момента, органът полага всички усилия за гарантиране на снабдяването с необходимите материали, предава bulgarian.cri.cn. От 28 януари насам резервът е отпуснал 6 пъти около 178 500 материални за

СНИМКА: Радио "Китай"

Броят на регистрираните случаи на заразени с новия коронавирус намалява

Броят на потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в Китай намалява осезаемо, съобщиха вчера от Държавната комисия за здравеопазване. До 24:00 часа на 15 февруари тежко заболелите от заразата в град Ухан заемат 21,6% от общия брой на заразените, докато на 28 януари – 32,4%, а в цялата страната те са намалени от от 15,9% на 7,2%

СНИМКА: Радио "Китай"

"Сяоми" номер едно в Китай по продажби на телевизори

Китайската компания за електроника „Сяоми" (Xiaomi) е номер едно по продажби на телевизори в страната, показват финансовите ѝ данни за миналата година, предаде bulgarian.cri.cn. Доставките ѝ са достигнали 10,46 милиона устройства, а фирмата е завоювала 19,25% пазарен дял, според агенцията за пазарни проучвания China Market Monitor

СНИМКА: Радио "Китай"

Лиу Кун: Пекин ще намали "ненужните разходи" на фона на епидемията

Китайското правителство ще намали ненужните разходи на фона на епидемията от новия коронивариус, която доведе до снижаване на приходите за бюджета и нарастване на харчовете, се казва в статия на финансовия министър Лиу Кун, публикувана в неделния брой на списание „Циушъ", теоретичният орган на управляващата комунистическа партия

СНИМКА: Радио "Китай"

"Липсата на Запад" и смущението на Пелоси

„Но защо въвеждането на 5G технологията на „Хуауей" в западните страни застрашава политическата система на Запада? Наистина ли смятате, че демократичната система е толкова крехка, че високотехнологичната компания „Хуауей" може да я застраши?" Това каза опитната китайска дипломатка Фу Ин пред председателя на Камарата на представителите на

СНИМКА: Радио "Китай"

Ползите от лечението с плазма са много повече от рисковете

Наблюдават се положителни резултати при лечението на заразените с новия коронавирус с плазма от излекувани пациенти, каза директорът на уханската болница „Дзининтан" Джан Диню в интервю за Централната китайска телевизия (CCTV). Окуражаващи промени като стабилизирани жизнени показатели, по-добро психично състояние и нива на кислорода в кръвта бяха

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Фан Ифей СНИМКА: Радио "Китай"

Централната банка на Китай отпусна 4 млрд. юана в нови банкноти на гр. Ухан

Централната банка на Китай отпусна 4 милиарда юана (572 милиона щатски долара) в нови банкноти за гр. Ухан, заяви заместник-управителят на Народната банка на Китай (PBOC) Фан Ифей на пресконференция в събота. Този ход има за цел да увеличи парите в брой за ключовите за превенцията и контрола на епидемията места, като болниците например

СНИМКА: Радио Китай

Качеството на въздуха в Пекин ще продължи да се подобрява

Управата на Пекин обяви мерки, с които ще продължи да подобрява качеството на въздуха през 2020 г. Средната концентрация на ФПЧ 2,5 през 2019 г. е била 42 микрограма на кубичен метър, което е с 53% по-малко в сравнение с 2013 г., годината, когато Държавният съвет издаде план за действие за борба със замърсяването на въздуха, предава "Радио Китай"

СНИМКА: Радио Китай

Интегрирането на Бейдоу и 5G технологиите ще промени живота

Задълбочената интеграция на навигационната система „Бейдоу" и 5G технологиите ще донесе безпрецедентни промени в живота на обикновените хора. Китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии издаде търговски лицензи за 5G мрежата през юни 2019 г. В същото време изграждането на навигационната спътникова система „Бейдоу-3" ще

СНИМКА: Радио Китай

Влюбените в Китай празнуваха онлайн Свети Валентин

Тази година в Деня на влюбените кината в Китай бяха празни, тъй като премиерите на редица филми бяха отложени заради епидемията. Но някои филмопроизводители решиха да покажат творбите си онлайн. Излъчванията на живо помагат на бизнеса, а блогърите учат своята онлайн аудитория на романтични фрази, надявайки се да разведрят атмосферата на Свети

СНИМКА: Радио Китай

Си Дзинпин иска да се ускори пускането на закона за биологичната безопасност

На 14 февруари генералният секретар на ЦК на ККП Си Дзинпин ръководи 12-ото поредно заседание на Комитета на ЦК на ККП за всеобхватно задълбочаване на реформата, предава "Радио Китай". На него Си Дзинпин подчерта, че епидемията от новия коронавирус е голямо изпитание за системата за държавно управление

СНИМКА: Радио Китай

Редица забележителности в Китай ще са безплатни за медиците до края на 2020 г.

Редица туристически забележителности в Китай ще бъдат безплатни за медиците, когато отново отворят врати за посетители. Това ще бъде жест на благодарност към медицинския персонал, който се бори на фронтовата линия с новия коронавирус (COVID-19), предава "Радио Китай". За да се ограничи разпространението на епидемията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber