Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7618044 Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина www.24chasa.bg
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn

Все повече жители на съседните на Китай държави и от по-далеч идват на лечение в Синдзян-уйгурския автономен район, информира Радио "Китай".

През последните десет години Габидин Калинов посещава Урумчи, административния център на района, поне веднъж на година. Роден през 1993 г. младият казахстанец установява, че има левкемия преди 5 години. В родината му обаче не могат да предложат добро лечение и местните лекари му препоръчват да потърси помощ в Германия, Япония или Синдзян. „За мен бе много далеч и скъпо да се лекувам в Германия или Япония, затова моето семейство избра последния вариант и ме доведе в Урумчи през 2002 г.", разказва Калинов пред Чайна дейли.

Той започва битка с болестта с комбинирана терапия на китайската и западна медицини в болницата по традиционна китайска медицина на Синдзян-уйгурския автономен район, едно от най-добрите лечебни заведения в региона. „След пет години успяхме да сложим болестта под контрол и трябваше само да идвам на контролни прегледи", обяснява Калинов, който живее в казахстанската столица. Наскоро дори лекарите му от Урумчи му казват, че вече няма нужда да идва, защото е излекуван.

Калинов е само един от хилядите чужденци, които идват в Синдзян, за да търсят помощ от традиционната китайска медицина. За последните четири години най-малко 20 000 чуждестранни граждани са се лекували в петте държавни болници в региона, които предоставят услуги за чужденци, заявиха от здравната комисия на автономната област. Повечето са пациенти от Централна Азия, от държави като Казахстан, Таджикистан и Киргизстан, които граничат със Синдзян, казват още от комисията.

Разположен в северозападната част на Китай, Синдзян граничи с осем държави и е признат за ключов район по икономическия пояс на Пътя на коприната още от самото начало на инициативата „Един пояс, един път".

Благодарение на местоположението и високото ниво на медицинското обслужване, властите в Синдзян работят за превръщането на района в център за международни здравни услуги за съседните държави.

Джан Ли е директор на здравния център към Първа болница на Синдзянския медицински университет в Урумчи, който отговаря за приемането на чуждестранни пациенти. Тя обясни, че отдавна жителите на съседните държави предпочитат да се лекуват при тях, защото Синдзян не е далеч и осигурява ефективно и сравнително евтино лечение. „Езикът и културата са другите привлекателни неща за съседните ни държави", допълва Джан. „Някои от нашите лекари са от казахската етническа група и могат свободно да общуват с пациентите от Казахстан, най-големият ни източник на чуждестранни пациенти. В културата на Синдзян има много общо със съседните ни страни от Централна Азия, което означава, че пациентите и семействата им лесно свикват с местните условия на живот", казва още Джан Ли.

Уан Сяомин е лекар, който отговаря за приемането и разпределянето на чуждестранните пациенти в Народната болница на Синдзян-уйгурския автономен район. Тя каза, че те получават същите висококачествени медицински грижи като местните жители при същите разходи. „Някои болници като нашата дори създадоха „зелен канал" за тези пациенти, което улеснява консултациите с лекарите", казва Уан Сяомин.

Халип Абула, ръководител на отделението по традиционна китайска медицина в Народната болница, обяснява, че много чуждестранни пациенти идват, за да лекуват дерматологични, ортопедични и респираторни заболявания. „Традиционната китайска медицина е много добра в лечението на тези състояния", казва той.

Джоу Минсин, известен в Китай експерт по традиционна китайска медицина, разказва за една от своите чуждестранни пациентки, която идва при нея през 2017 г. , за да се лекува от менструални спазми. „Лечението със западна медицина в нейната страна не ѝ помогнало и тя дойде при мен по препоръка на нейни китайски приятели", спомня си д-р Джоу. След като я преглежда по методите на традиционната китайска медицина, тя стига до заключението, че в матката на пациентката има натрупан патогенен студ и това води до застой, което затруднява нормалното движение на кръвта и причинява болките. Д-р Джоу ѝ изписва билки, след което я съветва всеки месец да идва на контролен преглед. „В продължение на около половин година тя идваше всеки месец при мен. Спазмите постепенно отслабнаха и след шест месеца вече не се появиха." Д-р Джоу е силно впечатлена от случая, защото той ѝ помогнал да осъзнае, че понякога традиционната китайска медицина е по-ефективна при пациентите от чужбина. „Много пациенти от друг държави са по-чувствителни към билките, вероятно защото консумират повече месо и приемат по-малко китайски билки", казва тя.

Лу Чън, заместник-директор на Народната болница, една от най-добрите в региона, казва, че макар и чуждите пациенти да плащат същите суми за услугите като местните жители, те не могат да ги възстановят по същия начин като китайските, тъй като медицинските услуги в Синдзян не са свързани все още с международната система за здравно застраховане.

Лиу Хунся, водещ дерматолог в болницата пот ТКМ на Синдзян-уйгурския автономен район, казва, че въпреки това много при тях идват много чужди пациенти, защото лечението е сравнително евтино. „Например ефективна терапия за псориазиса, кожно заболяване, което се среща често при жителите на Централна Азия, са масажът гуаша и вендузите. Един секанс лечение с тях струва само 30 юана (4,5 щатски долара)", обяснява тя.

Дуан Ян, заместник-директор на отделението за дистанционна медицина в същата болница, казва, че като допълнение към предлаганите офлайн медицински услуги, някои болници в Синдзян се опитват да разширят обхвата като създадат транснационални медицински платформи. Това ще позволи на водещи експерти да дават свои препоръки, насоки и помощ за лекарите в страните от Централна Азия чрез интернет.

„Миналата година, възползвайки се от този подход, лекарите от нашата болница дадоха ключови съвети за лечението на жена с тумор в Казахстан, която не беше в състояние да дойде до Урумчи." Дуан Ян и колегите ѝ се надяват в бъдеще да помогнат на повече пациенти от съседните страни.

Джан Ли от болницата към Медицинския университет на Синдзян, казва, че работят върху платформа, която ще комбинира онлайн консултациите с офлайн медицински услуги. „Създадохме и „облачна болница", която представлява мрежа, свързваща големите болници в съседните ни държави", добави тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Китайски учени разкриха еволюционната история на дърветата гинко билоба

Китайски учени разкриха еволюционната история на дървото гинко билоба, което ще помогне за опазването и отглеждането на вида. Гинко билоба е едно от най-старите растения на планетата. Предполага се, че първите дървета се появяват преди повече от 240 милиона години. Въпреки глобалните промени в климата и човешката дейност,

„Хуауей" откри тренировъчен център за 5G инженери във Великобритания

"Хуауей" откри официално своя Център за обучение на 5G инженери в Бирмингам. Той е с капацитет за подготовката на 20 души едновременно. Курсовете продължават пет дни и запознават с 5G технологиите, принципите на съвременното мрежово инженерство и практическото инсталиране на 5G мрежово оборудване, заявиха от компанията.

Над 2800 компании ще участват в експото Китай-АСЕАН

Повече от 2800 компании от над 30 държави ще се включат в 16-тото изложение Китай-АСЕАН, което ще се проведе в южния китайски град Наннин. Негова тема тази година ще бъде „Един пояс, един път, реализиране на визията за общност на споделената съдба". Експото ще продължи до 24 септември, предаде Радио "Китай".

Китайски учени проведоха измерване на лунния прах на мястото на кацане на „Чанъ-3"

Китайски учени извършиха измерване на лунния прах на мястото, където кацна сондата „Чанъ-3", предаде Радио "Китай". При контролирана температура с помощта на лепкав кварцов кристален микробаланс на борда на сондата учените от Института по физика на Ланджоу установиха, че общата маса на утаяване на височина 190 см над лунната повърхност по време на

Изложба на китайски и български художници бе открита в българския парламент

В петък в Народното събрание на Република България бе открита изложба на китайски и български художници с мотото „Съзерцание и диалог". Тя е посветена на 70-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Радио "Китай". Изложбата представя 125 картини на 6 китайски и 7

Десетилетия на растеж на туризма стимулираха задграничните пътувания сред китайците

Задграничният туризъм вече не е само привилегия за бизнесмените и политиците в Китай. Днес, той е част от ежедневието за мнозина китайци, благодарение на безпрецедентния икономически ръст на страната, облекчаването на визовите политики и растящото желание на хората за пътешествия. През 2017 г. са направени 143 милиона пътувания зад граница

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Глобалното влияние на китайската столица Пекин се разраства

Международното влияние на китайската столица Пекин се разраства на фона на усилията ѝ да се превърне в метрополис от световна класа, каза нейният кмет Чън Дзинин на пресконференция тези дни. „Градът е свидетел на огромните исторически промени за изминалите 70 години. С усъвършенстваните функции на „четирите центъра", градът се преобрази"

Китай изстреля нови сателити за дистанционно наблюдение

Пет нови сателита за дистанционно наблюдение бяха изпратени в орбита от Центъра за изстрелвания в Дзиуцюен в четвъртък с ракети-носители „Чанджън-11", съобщава "Радио Китай". Сателитите са към проекта за спътникови съзвездия „Джухай-1", който предвижда разполагането на общо 34 микро и нано сателити, включително видео, радарни, инфрачервени и др

Huawei представи първия си телефон без приложения на Гугъл

Китайският технологичен гигант Хуауей представи най-новия си смартфон от висок клас в Мюнхен в четвъртък. Той ще е първият от серията мобилни устройства, които няма да разполагат с популярните приложения на Гугъл. „Днес, заради забраната на САЩ, ние не можем да инсталираме приложенията на Гугъл", каза Ричард Ю, изпълнителен директор на Хуауей

Китай отпусна 10 000 тона свинско месо от централния резерв

Китайските власти отпуснаха в четвъртък 10 000 тона свинско месо от централния резерв, за да увеличат и гарантират доставките на пазара преди предстоящия важен празник в Китай, съобщава "Радио Китай". Общо 2400 тона телешко и 1900 тона овнешко месо от резерва са пуснати на пазара от началото на септември

Huawei пуска „най-бързата в света" платформа с изкуствен интелект

Китайският технологичен гигант Huawei отново е във фокуса на медиите заради стартирането на наречената от нея „най-бърза в света" платформа за изкуствен интелект (AI). Компанията съобщи новината на годишната си конференция (Huawei Connect conference) в Шанхай тази сряда, предаде Радио "Китай". Новият продукт, носещ името Atlas 900

Инвестициите в железниците в Китай остават стабилни през първото полугодие

Инвестициите в железопътна инфраструктура в Китай като цяло запазват стабилно ниво през първите осем месеца на тази година, сочат официални данни. Инвестициите в дълготрайни активни възлизат на 449,6 милиарда юана (близо 63,6 млрд.долара), в основни линии изравнявайки тези за същия период на миналата година, каза Мън Уей

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber